english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Studenten- en scholierenproteste in de EU 3
Anonym - 06.11.2001 00:58

In dit nummer hebben we nieuwe informatie over de komende protesten tegen GATS en de privatisering van het onderwijs in de EU van 10 t/m 14 december.




Studenten- en scholierenproteste in de hele EU
Van 10 t/m 14 December

Info nummer 3
02.11.2001

Er is veel gebeurd sinds we de laatste info-brief hebben geschreven. In dit nummer hebben we nieuwe informatie over de komende protesten (van 10 t/m 14 December) tegen GATS en de privatisering van het onderwijs in de EU en een aantal belangrijke data van vergaderingen en zogenaamde "warming-up" akties.

Akties die totnutoe zijn voorgeslagen zijn o.a. demonstraties tegen de privatisering van het onderwijs (De slogan die scholieren en studenten in Duitsland gebruiken is: "Education is noot for sale!"), picketlines, bezettingen en stakingen. Ons doel is om een internationall netwerk van kontakten op te bouwen dat de akties van studenten en scholieren tegen privatisering koordineert (lees voor gedetaileerde informatie en de oproep tot een scholieren- en studentenstaking in de hele EU op onze website:
 http://int-protest-action.tripod.com ). In December vinden eerst in diverse steden in Europa akties plaats en later een grote demonstratie in Brussel. De dag daarna vindt er op 15 December een internationale vergadering in Brussel plaats waar we willen praten over akties tegen privatisering "na Brussel" en waar het netwerk verder opgebouwd zou moeten worden met als doel dat we snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs in Europa en het opvoeren van de druk op de EU. We willen ook proberen om kontakten te leggen met studenten- en scholieren buiten de EU. We hebben al contact met studenten uit Canada en Australie. In beide landen vonden al akties tegen GATS (Voor meer informatie over GATS, zie onze website en/of de website van de Europese studentenorganisatie ESIB:  http://www.esib.org )plaats. De GATS onderhandelingen zouden volgens de planning van de WTO in December 2002 moeten worden afgesloten. Belangrijke stappen worden vermoedelijk tijdens de WTO top-ontmoeting in Qatar gezet (8-13 November 2001). We hebben niet veel tijd meer, maar als we onze mogelijkheden optimaal benutten dan kunnen we druk op de EU uitoefenen om dit proces te stoppen. En we zijn niet alleen: steeds meer vakbonden ondersteunen de strijdt tegen GATS. Op het Attac Kongres in Berlijn werden 2 weken geleden belangrijke koalities gesmeed. In Duitsland ondersteund nu ook de DGB (vergelijkbaar met de FNV in Nederland) de strijdt tegen GATS. Zij ondersteunen ook de scholieren- en studentenakties in December in Duitsland (Ze stellen ruimtes voor vergaderingen beschikbaar, eten en vooral: ze stellen zich publiekelijk achter onze doelen). Tijdens het Kongres hebben we samen met VERDI, de grootste Dienstverleningsvakbond ter wereld een workshop over GATS gedaan en hoewel het af en toe moeilijk is om koalities aan te gaan met zulke organisaties waren we toch vrij tevreden. Ook zij roepen op tot akties tegen het GATS-verdrag en het is belangrijk om koalities aan te gaan met deze organisaties. We zoeken nog steeds naar mensen die de stakingsoproep in het Zweeds, Fins en/of Portugees kunnen vertalen.

D14 voorbereidingsdagen

Van 29 t/m 31 oktober vonden de internationale voorbereidingsdagen van D14 in Brussel plaats. Drie van ons waren daar aanwezig en waren aangenaam verrast over de sfeer en de open debatten. Er waren enkele workshops over o.a. de juridische situaties van demonstranten in Belgie (Daar zullen we binnenkort nog wat uitgebreider op terug komen, but... don`t panic!), media-aktivisme en nog veel meer. Ook waren er enkele interresante debatten over de gevolgen van de neo-liberale globalisering. Op de laatste dag hebben we gepraat met studenten uit Belgie en Groot Brittanie (Een N.U.S. vertegenwoordiger uit Sussex) over de komende akties in diverse Europese steden en de demonstratie in Brussel in December en over het opbouwen van een Europees netwerk van scholieren en studenten om de akties tegen het GATS-verdrag en privatisering van het onderwijs te koordineren. De volgende stap (na Brussel) zouden akties tijdens de EU top in Sevilla (Spanje) in Juni 2002 kunnen zijn. Sommige Belgische studenten wezen op de noodzaak om ook akties tegen de verklaring van Bologna te voeren. We besloten om ons op 17 november op de universiteit van Brussel nog een keer te ontmoeten. Daar de laatste online-vergadering een regelrechte ramp was, willen we een paar computerspecialisten vragen om een online verbinding tijdens de vergadering te organiseren zodat mensen die niet aanwezig kunnen zijn op 17 november via internet mee kunnen vergaderen. Verder hebben we bij Indymedia Belgie een ruimte voor de persgroep geregeld waar ze kunnen werken en een persconferentie kunnen houden. D14 begint nu ook met het organiseren van slaapplaatsen in Brussel. Op de dag na de demonstartie in brussel vind dan nog een internationale vergadering van scholieren en studenten uit Europa plaats om ons te beraden over akties "na Brussel". Verder hoorden we dat enige leden van de Europese studentenvakbond ESIB aan het mobiliseren zijn voor akties in brussel op 14 december.

Nederland

In Nederland is ook een vergadering over de akties in december. De vergadering vindt plaats op 6 Novemmber om 20.30 uur op de universiteit van Utrecht. Adres: vergaderzaal, Oude Gracht 229 (2 keer bellen) in Utrecht. Studenten van de Utrechtse universiteit hebben ook een protestbrief geschreven. Op 9 November vindt een aktie onder het motto onderwijs en commercie plaats in Leiden. Op 8 December is er een nationale aktiedag als voorbereiding op de EU top in Laken (Brussel). In Leiden zal o.a. weer onderwijs en commercie centraal staan.

Spanje

In Spanje is opgeroepen tot een staking op 12 December. Het idee is om na decentrale akties op die dag, op 13 December met zoveel mogelijk studenten richting Brussel te gaan en daar dan op 14 December aan te komen. Verschillende studentengroepen uit allerlei steden doen mee. Op de spaanse universiteiten waren ook meerdere akties tegen de oorlog de afgelopen maand en in November zullen er nog meer akties volgen. Op 7 November demonstreren docenten, professors en studenten tegen het LOU-plan van de Spaanse regering en op 13 November vinden er akties van studenten tegen LOU plaats. Meer informatie over LOU kun je vinden op:  http://barcelona.indymedia.org/

Griekenland

In Griekenland worden door diverse groepen akties gepland tijdens de protestweek in December. Zij mobiliseren ook voor de demonstratie in Brussel. In Griekenland was vorig jaar een staking tegen de verklaring van Bologna die 2 maanden duurde. In de afgelopen maand waren er ook in griekenland stakingen tegen de oorlog.

Denemarken

Een Deense groep studenten probeert ondersteuning van de Deense studentenbonden te krijgen voor de staking. Zij zullen ok de oproep in het deens vertalen
Denmark

Italie

Iemand hat aangeboden om de oproep in het Italiaans te vertalen, maar we hebben de oproep nog steeds niet. Inmiddels heeft iemand uit Groot Brittanie aangeboden om de oproep alsnog in het Italiaans te vertalen. Wij hebben op dit moment kontakt met een studentengroep uit Italie en de Griekse groep DARAS heeft veel kontakten in Italie en neemt kontakt met deze groepen op.

Groot Brittanie

Studenten uit Groot Brittanie proberen ondersteuning van de N.U.S. (National Union of Students) voor de akties te krijgen. The N.U.S. schrijft een protestbrief tegen GATS.

Duitsland

In Duitsland zijn vele groepen in vele steden aan het mobiliseren voor de protesten. Er waren diverse regionale- en stedelijke vergaderingen deze maand. De volgende landelijke vergadering is op 11 November. Vorige week waren er akties in Leipzig met ongeveer 3000 demonstranten tijdens een demonstratie van studenten uit Leipzig. Op 6 November is er een vergadering in Dortmund om de eerste "opwarm-aktie" tegen GATS en privatisering van het onderwijs op 12 November op de universiteit van Dortmund en ook de akties tijdens de aktieweek in december in Dortmund voor te bereiden. Op 22 November vindt er een vergadering in Berlijn plaats. Berlijn is belangrijk daar de eerste concrete privatisering plaats zal vinden als het aan de FU (Freie Universität) ligt. In Halle, Frankfurt, Keulen, Hamburg, Cottbus en vele andere steden zullen ook akties plaats vinden. In Düsseldorf heeft de FAU- onderwijsgroep de eerste bus voor Brussel georganiseerd.

Belgie

Op 9 November zal er een demonstratie tegen de verklaring van Bologna tijdens de ontmoeting van de EU-onderwijsministers plaats vinden. Studentengroepen en organisaties kunnen de oproep ondersteunen door een mail naar  als@student.rug.ac.be te sturen. Op 31 Oktober vond er in Brussel een vergadering plaats met Duitse-, Engelse-, en Belgische studenten en scholieren tijdens de D14 voorbereidingsdagen. Op 17 november zal de volgende vergadering in Brussel plaats vinden. Op 19 Oktober was er tijdens de "kleine" EU top een scholieren- en studentenstaking in diverse steden in Belgie.

Frankrijk

Een groep in Frankrijk verspreid de stakingsoproep op diverse universiteiten in Frankrijk. Zij proberen ook ondersteuning te krijgen van de Franse studentenbonden.

Oostenrijk

In Oostenrijk zal de AKS (nationale scholierenvakbond) een aantal akties organiseren. Begin oktober was er een aktieweek van studenten. In Wenen demonstreerden duizenden studenten tegen studiebijdragen. Zij overwegen om zich aan te sluiten bij de akties in December.

Finland

We hebben al een tijd´je niets meer gehoord uit Finland, maar we zagen op de website van één van de Finse groepen dat zij druk aan het mobiliseren zijn voor de akties in december.

Zwitserland

In Zwitserland worden ook akties georganiseerd. Op 6 November is er een info-avond over GATS en de gevolgen van GATS voor het onderwijs. De avond vindt op de universiteit van Zürich plaats. In Geneve vindt er op 10 November een demonstratie plaats bij het hoofdkantoor van de WTO. De demonstratie wordt georganiseerd door de studentenvakbond Zürich, Attac en het aktiecomitee tegen bezuinigingen op het onderwijs. De demonstratie begint om 14 uur op de Place Nueva in Geneve, Zwitserland.

Solidariteit

We kregen enkele solidariteits e-mails van studentengroepen uit Canada, de Vernigde Staten en Australie. Deze mail komt uit Groot Brittanie:

Beste EU Studenten

Dit is een geweldige ontwikkeling en ik wens jullie succes met jellie akties. De GATS is een grote bedreiging voor vrije, democratische en openbaar gefinancierd onderwijs. GATS betekent commercialisering, standarisering en kapitalisering van het onderwijs en andere delen van de overheidssektor. Met GATS valt alles onder de wet van het geld.

Veel succes en de beste wensen
Glenn Rikowski

Glenn Rikowski doceert onderwijs studies op de Universiteit van Northampton, Engeland. Hij schreef het boek "The Battle of Seattle: Its significance for education", eerder dit jaar verschenen bij uitgeverij Tuffnell Press (Zie:  http://www.tufnellpress.co.uk ). Samen met dave Hill, Mike Cole en Peter Mclaren schreef hij het boek "Red Chalk: On Schooling, Capitalism and Politics", in 2001 verschenen bij The Institute for Education Policy Studies (Zie:  http://www.ieps.org.uk )

Mailinglisten:

Nederlandstalig:
 http://groups.yahoo.com/group/int-scholieren-en-studentenakties

Engelstalig:
 http://groups.yahoo.com/group/international-pupil-and-studentactions

Duitstalig:
 http://de.groups.yahoo.com/group/int-schueler-und-studentenaktionen

Website:
 http://www.studi-protest.de.vu or
 http://int-protest-action.tripod.com

contact:  eustudenten@gmx.net





- E-Mail: eustudenten@gmx.net Website: http://int-protest-action.tripod.com
 

Lees meer over: europa

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.