english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nieuwe terrorismedefinitie en repressie
EU For The People - 18.10.2001 23:16

Tijdens de EU-top in Gent (19 Oktober) will de EU ook weer over nieuwe maatregelen tegen het terrorisme praten. Eind september werd er een EU-voorstel voor een nieuwe definitie van terrorisme bekend.

Nieuwe terrorisme definitie en de globaliseringskritische beweging

Tijdens de EU-top in Gent (19 Oktober) will de EU ook weer over nieuwe maatregelen tegen het terrorisme praten. Eind september werd er een EU-voorstel voor een nieuwe definitie van terrorisme bekend. Pikant daarbij was dat ook stedelijk geweld in deze definitie werd opgenomen. Onder stedelijk geweld (urban violence) wordt o.a. het onwettige in bezit nemen van openbare plaatsen, wegen enz., het vernielen daarvan, maar ook het bezetten van overheidsgebouwen, spoorwegen, wegen enz. Er wordt een gevangenisstraf van 5 jaar op gezet.

Vragen, veel vragen

De vraag is of de voorstellen van de EU alleen voor terrorismebestrijding dient. Het onbehagelijke gevoel komt hoog dat dit waarschijnlijk niet het geval is. Al in Juli 2001, na Genua, hebben de ministers Otto Schily, Duitsland, en Sajola, Italie, hun best gedaan om repressieve nieuwe maatregelen tegen de globaliseringskritische beweging in te voeren. Wat Schily betreft is het duitse voorstel voor een europese oproerpolitie nog steeds niet van de baan. Geen grote woorden over het ongeloofelijke politiegeweld in Genua en Göteborg, nee... meer bevoegdheden hebben we nodig. In Duitsland werden in de dagen voor Genua al vele mensen door de politie thuis bezocht. Ze kregen een reisverbod opgelegd. Velen van hen moesten zich iedere dag bij de plaatselijke politie melden. Andere werden aan de grens gestopt. Deze mensen stonden allemaal in de zogenaamde gweldpleger databank. Nu moet niemand denken dat deze mensen allemaal gewelds-delikten hebben gepleegd. Om in deze databank te komen hoef je niet veroordeeld te worden, het is geen databank van justitie. Het is een politie-databank. Er staan mensen in die wel eens aan een zitblokkade tegen atoomtransporten hebben deelgenomen, anderen hebben aan een spontane (dus niet aangemelde, dus niet toegestane) demonstratie hebben deelgenomen en kregen een zogenaamde "platzverweis" hetgeen zoveel betekent als dat de politie hun identiteit heeft vastgesteld (in Duitsland is het dragen van een identiteitsewijs plicht) en dan heeft bevolen om deze plek te verlaten. Zelfs als ze zich aan dit bevel hebben gehouden komen ze in de "geweldplegerdatabank". Nogmaals, vele van deze akties waren geweldloos. De geweldplegerdatabank wird in Oktober 2000 ingevoerd... lang voor de EU-top in Göteborg. Merkwaardig genoeg werd ter rechtvaardiging van diverse maatregelen tegen mensen die in deze databank staan het geweld in Göteborg steeds weer genoemd. Nee niet het politiegeweld...

Nieuwe binnenlandse veiligheid maatregelen in Duitsland

Sinds een paar weken is het hek van de dam. Het lijkt er steeds meer op dat de gebeurtenissen van 11 September een mooie gelegenheid vormen om een geweldige golf van repressieve maatregelen in te voeren. Zo moeten de data van alle mohammedaanse manlijke studenten door de universiteiten aan de politie worden gegeven. Deze gegevens worden door politiediensten gebruikt om met behulp van andere data via de computer een profiel samen te stellen. Deze zogenaamde "Rasterfahndung" (Computeropsporingsmethode) werd eerder gebruikt tegen de Rote Armee Fraktion en was afgeschaft omdat er nooit een RAF-lid door werd gevonden, maar wel vele andere mensen te maken kregen met huiszoekingen en andere problemen met justitie. Nu is deze dubieuze methode dus weer ingevoerd. Ook werd de afgeschafte kroongetuige-wet weer ingevoerd. En ook deze wet was afgeschaft omdat de wet een hoop ellende heeft veroorzaakt. Het kwam nogal eens voor dat een verdachte het een en ander uit hun duim zogen over andere mensen om strafvermindering te krijgen.
Dit zal worden bestraft met een gevangenisstraf van 7 jaar. Deze week werd bekend dat minister van binnenlandse zaken Otto Schily in het kader van de terrorisme-bestrijding nog meer in petto heeft. Hij lanceerde een voorstel om van alle mensen die in Duitsland leven een vingerafdruk en een gezichts- en handsprofiel d.m.v. een digitale strip op hun identiteitsbewijs en paspoort te laten maken. Verder stelde hij voor dat het Bundeskriminalamt (BKA = Politiedienst) op eigen iniatief mag handelen... Konkreet wordt daarmee bedoeld dat het BKA op eigen houtje zonder dat iemand persoonlijk of een groep mensen van strafbare feiten worden verdacht een onderzoek instellen. Bovendien krijgt het BKA als de voorstellen van Schily doorgaan toegang tot alle data en diensten van de Bundesnachrichtendienst (BND, de Duitse buitenlandse veiligheids/inlichtendienst), de binnenlandse veiligheids/inlichtendienst en de "normale" politie. Het BKA wordt daarmee een politieke politiedienst die dan dezelfde mogelijkheden heeft als de in de vroegere DDR operende Staatssicherheitsdienst (STASI). Maar dat is nog niet alles, Schily wil dat werknemers/sters van electriciteits-, chemie-, water-, atoom- en gasbedrijven maar ook ziekenhuispersoneel door de binnenlandse veiligheidsdienst "Bundesverfassungsschutz" gecontroleerd worden. Eventueel ook bij andere beroepen. Verder moet het als het aan Schily ligt mogelijk worden om buitenlanders die vermoedelijk extremistisch ingesteld zijn zonder vorm van proces het land uit te zetten. Sommige politici gaat dit alles niet ver genoeg, er zijn politici die nog verdergaande maatregelen hebben geeist. Bovendien wordt er door de Beierse CSU steeds weer opgewezen dat men het "gevaar" van linkse extremisten niet uit het oog moet verliezen...

De terrorisme definitie van de EU

In de beruchte Duitse wetten die terroristische verenigingen verbied kwam de toevoeging die dit verbod uitbreid naar buitenlandse groepen. Pikant daarbij is dat in de EU voorstellen voor een nieuwe definitie van terrorisme duidelijk staat dat het ondersteunen of het maken van propaganda voor terroristische groeperingen ook als een terroristische daad wordt betracht. Maar wat is zòn groep ? Volgens de nieuwe voorstellen zou je het ondersteunen van de Zapatisten ook uit kunnen leggen als het ondersteunen van een terroristische groepering. Maar door de passage over "urban violence" (stedelijk geweld) valt daaronder waarschijnlijk zelfs het ondersteunen van akties zoals in Genua of Göteborg. In de voorstellen van de EU staat o.a. dat het radikaal veranderen van politieke-, economische- of sociale strukturen door personen of groeperingen als terrorisme wordt gezien. Zonder overigens het woord geweld of gewapend daarbij te noemen. In Artikel 3.f. van het EU voorstel staat o.a. dat het onwettige in bezit nemen of het vernielen van openbare ruimtes, de openbare weg of openbare vervoersmiddelen binnen de terrorisme definitie valt. Dit kann betekenen dat het bezetten van een universiteit of demonstraties zoals in Genua in de toekomst een terroristische daad is, maar niet alleen dat, ook het voorbereiden en of ondersteunen van zulke akties zijn dan goed voor 5 jaar gevangenis. De definitie is zo breed dat het een kleine stap is om iedere demonstrant te veroordelen. Een repressieve politiek die alle burgerrechten buitenwerking steld. In het hoofdstuk straffen en sankties artikel 5 van het voorstel staat dat bepaalde burgerrechten en politieke rechten beperkt zouden kunnen worden. Wat wordt daarmee bedoeld? Moeten demonstranten en andere aktivisten er rekening mee gaan houden dat ze als het aan de EU ligt niet meer mogen gaan stemmen ? Tony Bunyan, een medewerker van het Britse instituut Statewatch (  http://www.statewatch.org hier kun je ook de originele text van de EU voorstellen vinden) zei over de voorstellen: " Het antwoord van de EU op de tragische gebeurtenissen in de VS moeten nauwkeurig worden onderzocht. De definitie van terrorisme is vrijwel dezelfde als de UK Terrorism Act die zo breed is geformuleerd dat ze legitieme dissidenten in gevaar brengt. Het voorstel van de Europese Commissie voor de bestrijding van terrorisme is ofwel zeer slecht opgesteld of er wordt bewust een poging ondernomen om de definitie van wat terrorisme is uit te breiden naar protesten (zoals in Göteborg en Genua) en naar wat stedelijk geweld wordt genoemd. Als het bedoeld is om via de achterdeur drakonische maatregelen in te voeren die politieke dissidenten onder controle moeten houden, dan zal het alleen daartoe leiden dat het de vrijheid die ze zeggen te willen beschermen zal ondermijnen."

De EU top in Brussel in December: een eerste antwoord ?

En nu? De top van Brussel komt steeds dichterbij en er is vanuit te gaan dat vele mensen niet legaal over de grens zullen komen. Het is te verwachten dat er weer een reisverbod voor diverse mensen komt en ook de grenzen zullen weer streng bewaakt worden. In Duitsland is een voorstel gedaan om in de buurt van Aken (Aachen) akties aan de grens te voeren die tot doel hebben om iedereen over de grens te laten gaan. Legaal! Niks stiekum via een bospaadje.
We willen ons recht om vrij te reizen terugveroveren! Ook is de bedoeling dat voor de akties een kongres wordt georganiseerd over de bovengenoemde thema`s. Op zaterdag 3 November is er een voorbereidings-vergadering in Sprengel in Hannover (Duitsland) op de Schaufelderstraße 33, misschien ook op 4 November.De vergadering begint om 13 uur. Misschien dat er vanuit Nederland ook iets aan de grens georganiseerd kan worden. Aken ligt bij het drielandenpunt Belgie, Nederland en Duitsland.

Informatie en kontakt in het Duits;

Openup
c/o Rotes Büro, Charlottenstr. 6, 52070 Aachen,
mailto: openup@gmx.li
Tel.:0049/241/5152476 en 0049/179/1896620;

Informatie en kontakt in het Nederlands:

EU For The People
mailto: euforthepeople@gmx.net

Website:
 http://euforthepeople.tripod.com

Mailinglisten:
 http://groups.yahoo.com/group/euvoordeburger
Nederlandstalig
 http://groups.yahoo.com/group/euderbuerger
Duitstalig
 http://groups.yahoo.com/group/euforthepeople
Engelstalig



- E-Mail: euforthepeople@gmx.net Website: http://euforthepeople.tripod.com
 

Lees meer over: europa

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.