english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protestmars naar Stadgenoot 25 feb
HVO - 24.02.2011 17:18

Protestmars naar Stadgenoot 25 februari 2011

Amsterdam

De tijd dringt over twee weken staat het eerste gezin op straat. Tijd voor actie!


Politieke leiders nemen geen echte verantwoordelijkheid en verschuilen zich achter de directie van corporatie Stadgenoot. Daarom organiseren de bewoners van de Plantanenweg samen met Huurdersvereniging Oost aanstaande vrijdag 25 februari een protestmars naar het hoofdkantoor van Stadgenoot.Daar wordt door de bewoners aan de directeuren van Stadgenoot een petitie en een Zwartboek Maatwerk overhandigd waarin ze al de ervaringen met hun maatwerk uit de doeken zullen doen.

Stadgenoot is nog steeds vastbesloten om de bewoners op basis van hun in de maag gesplitste anti-kraak contracten op straat te zetten. Dit om vervolgens studenten te kunnen huisvesten op basis van (alweer een tijdelijk) campuscontract. Zelfs studentenvakbond ASVA heeft, ter ondersteuning van de zittende bewoners, studenten opgeroepen deze woningen te weigeren.

Vrijdag 25 februari. Protestmars, vanaf 13.30 verzamelen bij het rode spandoek op de hoek van de Platanenweg en Wibautstraat. Daarna gaan we om14.00 naar het kantoor van Stadgenoot in de Sarphatistraat. Hoe meer mensen, hoe beter! Nodig vrienden en familie uit om mee te lopen!

 http://hvgo.net/
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

supplements
meer info 
Thijs Reutel - 24.02.2011 17:23

het hele verhaal met en alle achtergrond info:

 http://www.woonbond.nl/nieuws/2264

Stadgenoot en Anti-Kraak zetten gezinnen op straat

Door jaren van uitstel van herstructurering in de Parooldriehoek in Amsterdam Oost, zijn vijf flats met sociale huurwoningen inmiddels tien jaar aan de reguliere verhuur onttrokken. Woningcorporatie Stadgenoot wil nu zo'n 90 antikrakers, die er eerst onder tijdelijke huurcontracten woonden, uitzetten om plaats te maken voor studenten. De antikraakbewoners, onder wie enkele gezinnen, weigeren zomaar te vertrekken omdat de woningen de komende vijf jaar niet gesloopt zullen worden. De Amsterdamse studentenvereniging ASVA roept studenten op om niet te reageren op de aangeboden woningen in de Parooldriehoek.

De flats in de Platanenweg en Olmenweg maken deel uit van de Parooldriehoek, een stedelijk vernieuwingsproject in Amsterdam Oost. Sinds eind jaren '90 worden er plannen voor ontwikkeld door het stadsdeel, woningbouwvereniging Stadgenoot (via Kristal projectontwikkeling) en een projectbureau. Vanaf zo'n tien jaar geleden werden de huurders van de 120 sociale woningen uitverhuisd om sloop of ingrijpende renovatie mogelijk te maken. Stadgenoot verhuurde de leeggekomen woningen tijdelijk onder de Leegstandswet. Van sloop of ingrijpende renovatie kwam het alsmaar niet, dus de tijdelijke huurcontracten werden meerdere malen verlengd tot aan de -in de Leegstandswet bepaalde- maximaal toegestane vijf jaar. Tijdelijke huurders kregen daarna de keus: leeg opleveren of blijven wonen onder een antikraakcontract met Anti-Kraak BV. Inmiddels wonen er in de flats nog 10 reguliere huurders, 20 tijdelijke huurders en zo'n 90 antikrakers.

Vanwege de economische crises is nu de sloop in de Parooldriehoek voor minimaal vijf jaar uitgesteld. Woningcorporatie Stadgenoot besloot daarop de huidige antikraakbewoners uit te zetten en de woningen de komende jaren te verhuren aan studenten onder campuscontracten. De eerste woning werd vorige week al aangeboden op StudentenWoningWeb (ŕ 518 euro voor een vijfkamerflat). Krap een week daarvoor kregen de circa 90 antikraakbewoners te horen dat ze in februari moesten vertrekken. De 20 tijdelijke huurders moeten weg als hun contract afloopt.

Antikraakbewoners woedend
Meteen is er een bewonerscommissie opgericht die het schandalig vindt wat er gebeurt. Op een blog (bewonersplatanenweg.blogspot.com) en een facebook pagina kondigen ze aan terug te zullen vechten en waarom: ‘Ik gun studenten ook een woning, maar vind het waanzin dat anderen daarvoor op straat worden gezet’, schrijft Jacoline van Duijvenbode van de bewonerscommissie Platanenweg in een brief aan Stadgenootdirecteur Frank Bijdendijk. Extra woede was er onder de bewoners omdat Stadgenoot aan de antikrakers die student zijn, heeft laten weten dat zij mogen blijven via een campuscontract. Het zijn dus juist de gezinnen die op straat worden gezet, en dat zijn er veel. Studentenvereniging ASVA viel vorige week de bewonerscommissie bij en liet weten het geen goede oplossing voor de woningnood onder studenten te vinden als daarvoor gezinnen hun huis uit moeten. De ASVA deed een oproep aan studenten niet te reageren op de aangeboden woningen in de Parooldriehoek.

Sociale verhuurder onwaardig
De grootste groep van de antikraakbewoners woont er al zo'n 6 tot 7 jaar. Ook bewoners die minder dan 5 jaar onder een tijdelijk huurcontract woonden, zijn in de loop van 2010 gedwongen een antikraakovereenkomst te tekenen met Anti-Kraak BV. ‘Mensen die al zo’n lange tijd in deze situatie wonen, hebben het volste recht op een gewone huurovereenkomst', zegt René van Genugten, beleidsmedewerker van de Woonbond. 'Dat wil dus zeggen: niet een campuscontract. Deze gang van zaken is onacceptabel. Het is een sociale verhuurder onwaardig.’

Dat artikel 11 Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) op zijn minst maatwerk voor gezinnen vereist, wordt door Stadgenoot ontkend. De woningcorporatie stelt dat zij 'er niet over gaan' omdat de bewoners een contract hebben met Anti-Kraak. Woordvoerder Michel Slaager benadrukt in het Parool van 17 december dat de gezinnen er veel langer hebben kunnen wonen dan oorspronkelijk de bedoeling was. ‘En daar moeten ze blij mee zijn.’ Huurdersvereniging Oost vindt Anti-Kraak geen partij. 'Juridisch staat Stadgenoot misschien in zijn recht, maar sociaal kan dit natuurlijk niet', zegt Frans Ondunk van de huurdersvereniging. Hij benadrukt dat deze mensen niet voor niks antikraak wonen. 'Als het had gekund hadden ze wel in een gewoon huurhuis gezeten.'

Waarom niet regulier verhuren?
Het Wijksteunpunt Wonen (WSW) wijst er op dat studenten onder campuscontracten o.a. recht hebben op een verhuisvergoeding als ze moeten wijken voor herstructurering. 'Stadgenoot zou de woningen net zo goed regulier kunnen verhuren', zegt Jeroen Koster, coördinator van WSW Oost. Stadgenoot zegt dat ze wel aan studenten moeten verhuren omdat ze niet weten hoe lang het nog gaat duren voor ze alsnog kunnen slopen. 'Door uitstel van de sloop, leiden we verlies', liet de corporatie aan AT5 weten, verwijzend naar de economische crisis. 'Zonder huurinkomsten, maar wel met onderhoudskosten, kost ons dat veel geld.'

Verlies in context
Het verlies van Stadgenoot door huurinkomstenderving in de Parooldriehoek, moet echter in een context worden geplaatst. Stadgenoot heeft onlangs in het Financieele Dagblad aangegeven veel verliezen te hebben geleden in projectontwikkelingen. Minister Donner liet begin december in zijn Oordeelsbrief 2010 weten dat Stadgenoot qua netto bedrijfslasten in 2009 ruim boven het gemiddelde landelijk niveau uitkomt en dat tevens de netto bedrijfslasten voor 2008 en 2009 tezamen ruim boven het sectorgemiddelde uitkomen. Tevens constateerde de minister dat Stadgenoot de regels voor de meldingsplicht betreffende nevenactiviteiten niet heeft nageleefd. Het betreft activiteiten waarvan niet is aangetoond dat deze activiteiten samenhangen met de in het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) genoemde kerntaken. Te weten: De bouw van een horecapaviljoen aan het Mercatorplein; De bouw van WG Oost, Furore, Solid 11 in Amsterdam-West; De ontwikkeling en exploitatie van een Woon-art hotel in Amsterdam-Oost; De ontwikkeling binnen de Ontwikkelcombinatie Polderweggebied VOF van het Polderweggebied met daarin ruim 14.000 vierkante meter BVO commerciële ruimten en een parkeergarage met meer dan 500 openbare parkeerplaatsen; De activiteiten in Y-Maritiem B.V., nl. de exploitatie van een jachthavencomplex met partycentrum, schepen, bedrijfsgebouwen, horeca, hotel- en kamerverhuuraccomodaties. Over het opheffen van Far West en de financiële consequenties daarvan voor Stadgenoot heeft de minister nog geen uitspraak gedaan.

Onjuiste aanname?
Na overleg heeft Stadgenoot deze week besloten de opzegtermijn voor de antikraakbewoners te verlengen met 2 maanden en schrijft aan een antikraakbewoonster dat er bij het weer in verhuur nemen van de woningen twee mogelijkheden zijn: reguliere verhuur en campuscontracten voor studenten. 'Omdat er een groot tekort is aan studentenhuisvesting in Amsterdam heeft Stadgenoot voor campuscontracten gekozen. De aanname dat gezinnen plaats moeten maken voor studenten is dus onjuist. De reden dat u deze woning dient te verlaten is omdat de tijdelijkheid van het contract de maximale grenzen heeft bereikt', schrijft Franck Storm, directeur Wonen Stadgenoot. En ook: 'Binnen de mogelijkheden van wet- en regelgeving hebben wij het maximale gedaan om onze sociale verantwoordelijkheid te kunnen nemen.' Waarom reguliere verhuur geen optie is, blijft in het ongewisse.

Antwoord dagelijks bestuur stadsdeel Oost
Een dag voor Kerst stelden de PvdA, GroenLinks en SP fracties in het Amsterdamse stadsdeel Oost per brief een aantal vragen over de woningen van Stadgenoot aan de Platanenweg aan het dagelijks bestuur. In zijn antwoord (7 jan. 2011) schreef het dagelijks bestuur over de wijze af waarop Stadgenoot de bewoners liet weten dat zij de woningen moeten verlaten, dat het geen humane manier is om met bewoners om te gaan ('In de winter, vlak voor kerst en met een zeer korte verhuistermijn. Bovendien is er geen sprake van directe spoed.') De portefeuillehouder heeft richting Stadgenoot de verwachting uitgesproken dat ten aanzien van de gezinnen maatwerk geleverd moet worden door Stadgenoot. Lees hier de antwoordbrief.

Blog Bewonerscommissie Platanenweg:  http://bewonersplatanenweg.blogspot.com/

Facebook bewonerscommissie:  http://www.facebook.com/pages/Bewoners-Platanenweg-en-Olmenweg-vechten-terug/165630950146225?v=wall

Nieuwsbericht Stadgenoot 28 dec. 2010:  http://woningcorporatie.stadgenoot.nl/2/341/Nieuws/Feiten_Platanenweg.aspx


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.