english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verslag rechtszaken studenten-vijf
NN - 25.01.2011 15:01

Na het prachtige toneelstukje dat de LSVb en ISO in samenwerking met hun blauwe vrienden afgelopen vrijdag hebben neergezet, werd maandag in het Paleis van Justitie het tweede deel ten tonele gebracht. Vijf ‘radicalen’ moesten na een weekend in de cel te hebben doorgebracht, voorkomen voor de supersnelrechter. De reden? Zij hadden allen openlijk geweld gebruikt tegen de ‘hulpverleners’ - want dat is natuurlijk wat de ME is - na afloop van de manifestatie op het Malieveld van afgelopen vrijdag. Een erg leuk en opbeurend toneelstuk was het niet, helaas...




Het gooien van stenen, het smijten van een fiets om een ME-bus te hinderen, het gooien van ‘iets hards’ tegen het hoofd van een agent, het gooien van een bierblikje, verzet bij arrestatie en het slaan met een stok . Dat waren de feiten waar de Officier van Justitie over sprak. Openlijke geweldpleging tegen hulpverleners werd de verdachten daarom ten laste gelegd. En het supersnelrecht werd toegepast. Een methode bedoeld om “verdachten snel en efficiënt te straffen”. Wat er gebeurt is met het principe dat men onschuldig is tot schuld bewezen is, worden hier genegeerd. De verdachten zíjn schuldig, en moeten bestraft worden, en snel en hard ook leek het adagium van deze rechter te zijn.

Zo rond de dertig geïnteresseerden, sympathisanten en familieleden waren aanwezig bij de processen. Iedere verdachte werd bij het binnenkomen van de zaal begroet met luid gejoel en applaus; soms zelfs tot irritatie van de rechter, die vond dat het zo nu en dan wel wat ‘korter’ mocht. Ze had blijkbaar genoeg tijd nodig voor de schijnvertoning die die dag ten tonele werd gevoerd. Een schijnvertoning die ook nog eens meerder malen herhaald werd; want iedere rechtszaak - één uitzondering daargelaten - verliep min of meer hetzelfde. Hoge strafeisen van de Officier van Justitie, suggestieve vragen van de rechter, pogingen tot strafvermindering van de advocaten, leugens vanuit het OM over de behandeling van de verdachte, en relatief hoge straffen bij het voorlezen van de vonnissen.

Opvallend was het beeld dat geschetst werd voor de Officier van Justitie; groepen radicalen waren bewust bezig geweest de orde te verstoren. En dat is iets dat niet getolereerd mag worden! Demonstreren mag, maar wel op de manier, plaats en tijd opgelegd door de machthebber waartegen je demonstreert. Onduidelijk was wel wat nu precies met ‘radicalen’ bedoeld werd en of de verdachten ook tot deze ‘radicalen’ behoorden. Want als vier van de vijf verdachten studeerden; zijn dit dan studerende radicalen of radicale studenten, of is het een student of een radicaal of gewoon een demonstrant? Hoewel dit tijdens de zittingen nauwelijks ter sprake kwam achtte de rechter het in één van haar vonnissen wel aannemelijk dat er mensen bewust op zoek waren naar de confrontatie. Immers, je stem laten horen op de plek waar de mensen zitten waar je boodschap voor bedoeld is, is natuurlijk onacceptabel en leidt onvermijdelijk tot een confrontatie.

Dat die confrontatie mogelijkerwijs het resultaat zou kunnen zijn van de provocatieve houding van de aanwezige ME-ers, of daar zelfs maar door in de hand zou kunnen zijn gewerkt was voor de Officier van Justitie en voor de rechter geen optie. Ordnung müss sein, en hulpverleners mogen niet tegengewerkt worden. Dat gewonde verdachten de mogelijkheid een dokter te zien was onthouden was ook geen optie. Dat er onder misleiding en dwang afstand was gedaan van het consultatierecht - het recht een advocaat te zien voor het eerste verhoor - was volgens de rechter en de Officier van Justitie onmogelijk. En de bewering dat mensen ontzettend lang in een klein wachtcelletje hebben gezeten, zonder de iets te eten of drinken of zelfs maar een toiletbezoek, leidde zelfs tot boosheid bij de OvJ. Want zeg nou zelf, dat is toch onmogelijk in een land als Nederland?

Drie van de verdachten bekenden de ten laste gelegde feiten. Opvallend was dat zij allen verklaarden dat zij tot hun daden waren gekomen in reactie op het ongecontroleerde en excessieve politiegeweld waarmee zij werden geconfronteerd. Een van de verdachten, een geschiedenis en politicologie-student stelde de Nederlandse normen en waarden niet terug te hebben gezien in het politieoptreden en vroeg zich af hoe er sprake kan zijn van een democratie als de machthebber een weerloos iemand helemaal kapot slaat. Één verdachte ontkende; hij had niks gegooid naar de politie.

In een ander geval zijn de feiten nauwelijks inhoudelijk ter sprake gekomen omdat verdachte en zijn advocaat niet akkoord gingen met het supersnelrecht. De rechter besloot dat deze zaak aangehouden dient te worden; de volgende zitting zal aanstaande vrijdag om 14.00 uur plaatsvinden. Hoewel de advocaat van deze verdachte vervolgens pleitte voor onmiddellijke vrijlating van deze verdachte, ging de rechter hier niet mee akkoord. Immers, het is toch totaal onverantwoordelijk om iemand die nog niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, en die in een drukke stresssituatie tijdens een manifestatie mógelijkerwijs een strafbaar feit heeft gepleegd vrij rond te laten lopen?

In die zaak moet dus nog een vonnis gewezen worden. De andere vonnissen; vier weken celstraf en vier weken voorwaardelijk voor het gooien van een steen en het smijten van een fiets, 80 uur taakstraf voor het gooien van een steen, 40 uur taakstraf voor het gooien van een bierblikje en vrijspraak voor het gooien van een ‘zwaar voorwerp’ met een mooie bonus van 500 euro boete voor het verzet bij deze onterechte arrestatie. Twee personen zitten nu dus nog vast. De anderen zijn inmiddels weer op vrije voeten.
 
supplements
Fotoboeken 
NN - 25.01.2011 15:11

Op diverse facebook pagina's verklaren Ordetroepen van de ASVA en LSVB dat zij fotoboeken voor aanvang van de demonstratie van de smeris te zien kregen om 'radicale' te herkennen.


LSVb censuur 
nn - 25.01.2011 16:18

Tevens is op de facebook pagina, waar hevig en inhoudelijk werd gediscussierd over de demonstratie alle negatieve kritiek weggehaald door de LSVb.

De LSVb komt niet op voor jouw rechten als student, dus sluit je aan bij een groep die dat wel doet, of richt er zelf een op!
Van de week 
NN - 25.01.2011 16:33

Van de week was er al een kritisch stuk geschreven over het LSVB en ASVA
 http://indymedia.nl/nl/2011/01/73079.shtml
Wiki-LSVB 
NN - 25.01.2011 17:52

Een van de citaten die niet verwijderd is op FB is: 'Aka 5de collone kreeg sochtends al foto's te zien van " bekende activisten" , liet een van hun zich ontglippen.. '
Belangrijke mededeling 
nn3080 - 25.01.2011 21:02

Een zeer belangrijke conclusie uit deze supersnelrechtszaken is dat arrestanten, als ze ooit geconfronteert worden met supersnelrecht, nooit acoord gaan met supersnelrecht. Justitie moet jou eerst laten tekenen dat jij afstand neemt van de termijnen die staan om een rechtszaak aan te kondigen. Als jij hier geen afstand van neemt (en dus NIETS tekent!!!!), mogen ze nooit supersnelrecht toepassen (dit is gisteren bij één van de arrestanten dus gebeurd, nadeel voor hem in dit geval is wel dat hij nu iets langer moet zitten, maar dit heeft vooral te maken met een carrière rechtertje die een hekel aan activisten heeft... maar zijn zaak is wel uitgesteld, waardoor de verdediging meer tijd heeft de zaak voor te bereiden en getuigenverhalen te verzamelen in zijn voordeel!)

Supersnelrecht is een zeer ernstige aantasting van het recht op goede verdediging. Dossiers zijn vaak nog niet op orde. In het geval van geweldadig politie optreden heeft nog geen enkele commissie zich kunnen buigen over de rechtmatigheid van het politieoptreden. Advocaten hebben hun cliënten amper kunnen spreken (laat staan in vertrouwelijke omgeving). De mensen zelf kunnen zich amper op hun zaak voorbereiden. Op zo'n korte termijn heb je zelf nog helemaal geen overzicht over wat er gebeurd is, dus valt er nog bijna niets zinnigs over te zeggen te zijn. Een advocaat krijgt waarschijnlijk pas een uur (of enkele uren) voor de zitting de processtukken.

Bovendien krijgen politiemensen door supersnelrecht nog meer een onschendbare positie. Tenslotte gaat een rechter volledig af op de verslagen van agenten en krijgt de verdediging onvoldoende kans daar voldoende op te anticiperen. Agenten komen nog meer dan anders weg met hun verdraaingen van de waarheid. Zij kunnen jou ongelimiteerd uitdagen, net zo lang tot jij het zat bent en iets terug doet, waarna zij jou kunnen oppakken (wegens geweld tegen ambtenaren...) en je voor supersnelrecht brengen. Probeer jij je dan nog maar eens te verdedigen... Zeker met zo'n k*tw*f als rechter van gisteren...

Afijn, ben je opgepakt?... Niet alleen niets verklaren, maar ook NIETS tekenen, zeker niet als het iets met supersnelrecht te maken heeft!
Sterkte!
Wiki-LSVB 
nn - 25.01.2011 22:34

Kan er van die opmerking over het inzien van foto's een bron worden geplaatst, wij zijn bezig met een uiteenzetting van het verraad van de LSVb.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.