english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Aanslag op luchthaven Moskou
Bas va der Plas/INSUDOK - 25.01.2011 11:42

Na de aanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo op maandag 24 januari 2011 wordt er in rechtse forums op Internet weer volop de schuld gelegd bij de islam. Ook in Rusland neemt de reactie toe. In dit artikel wil ik dat populistische beeld toch wat nuanceren.

Na de aanslag op Domodedovo

Koren op de molen van de reactie

Na de aanslagen op de Moskouse metro in april 2010 werd de Russische hoofdstad op 24 januari 2011 getroffen door een nieuwe aanslag, ditmaal op de luchthaven Domodedovo. Een mogelijke zelfmoordaanslag op de belangrijkste internationale luchthaven van Moskou kostte vele tientallen het leven en meer dan 100 raakten gewond.

door Bas van der Plas/INSUDOK

Vladimir Markin, een woordvoerder van de Moskouse politie, vertelde aan de Russische nieuwszender Vesti-24 dat er gezocht werd naar drie verdachten, die geholpen zouden hebben bij de zelfmoordaanslag. Hoewel er geen verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist, circuleerden er onmiddellijk na het bekend worden van de tragedie op Domodedovo speculaties binnen regeringskringen en de media dat islamitische militanten uit de Kaukasus-regio de aanslagen zouden hebben gepleegd. In de afgelopen tien jaar zijn er tal van bomaanslagen en moorden uitgevoerd door separatistische groepen uit die regio tegen de Russische staat en burgerdoelen, hoewel de meeste aanslagen hebben plaatsgevonden in de drie Kaukasische republieken waar een meerderheid van de bevolking moslim is, Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië.

Meedogenloze oorlogen

De bomaanslag op de luchthaven Domodedovo is de zwaarste sinds de dubbele aanval op de Moskouse metro in april vorig jaar. Toen bliezen twee vrouwelijke zelfmoordterroristen zichzelf op in Moskouse metrostations, waarbij 40 doden vielen en meer dan 100 metropassagiers gewond raakten. De Tsjetsjeense rebellenleider Doku Umarov zou de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor die aanval, hoewel zijn groepering, het Kaukasisch Emiraat, aanvankelijk ontkende betrokken te zijn bij de aanslagen.
De Russische regering heeft twee meedogenloze oorlogen gevoerd in Tsjetsjenië, waarbij tienduizenden burgers werden gedood en een groot deel van de infrastructuur van de republiek, waar gestreefd werd naar het afscheiden van de Russische Federatie, werd verwoest. Het conflict in Tsjetsjenië heeft zich uitgebreid naar de naburige republieken Ingoesjetië en Dagestan, waar veel militanten zich verborgen en nu actief zijn in de afgelegen bergachtige gebieden. Alle drie de republieken lijden onder chronische armoede, werkloosheid en corruptie, een dankbare voedingsbodem voor onvrede.

Toename geweld

Hoewel de Russische president Dmitri Medvedev, die zijn reis naar de economische top in Davos naar aanleiding van de aanslagen op Domodedovo annuleerde, nog in 2009 beweerde dat aan de "contra-terrorisme operaties" in de drie noordelijke Kaukasus provincies een einde was gekomen, blijven de Russische veiligheidstroepen op een lager niveau voortgaan met de oorlogsvoering.
De afgelopen drie jaar hebben de Kaukasische republieken Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Dagestan een toename van geweld ervaren, met bijna dagelijks rapporten van moorden, aanslagen en ontvoeringen, die werden uitgevoerd door lokale politie en milities, zowel separatistische als gelieerd aan regionale regeringsfunctionarissen en de Russische veiligheidstroepen. Honderden mensen zijn "verdwenen", en door mensenrechtenorganisaties worden de Russische autoriteiten beschuldigd van het stelselmatig gebruik van marteling daar.


Rechtvaardiging repressie
Ondanks dat het Kremlin beweert dat de Russische veiligheidstroepen en hun lokale marionetten (bijvoorbeeld de Tsjetsjeense president Kadyrov) hun oorlog tegen de islamitische separatistische groeperingen gewonnen hebben, erkennen de meeste commentatoren dat in de Noord-Kaukasus het niveau van opstand groeit en men steeds beter in staat is om op te treden in heel Rusland.
De bloedige aanval op onschuldige burgers in Moskou is reactionair en kan geen legitieme politieke doelen dienen. Als reactie daarop zullen Medvedev en premier Vladimir Poetin de aanslag gebruiken om nieuwe militaristische en antidemocratische maatregelen te nemen, gericht op het vernietigen van elke vorm van oppositie tegen het optreden van Moskou in de Kaukasus, en ook om de repressie tegen politieke tegenstanders in de Russische Federatie te rechtvaardigen.
Met de Russische presidentsverkiezingen, die in 2012 zullen plaatsvinden, zal de kwestie van de veiligheid en de eigen Russische 'War On Terror" ongetwijfeld worden gebruikt bij het opvoeren van steun voor de officiële Kremlinkandidaat. Er wordt al gespeculeerd dat Poetin, die zichzelf presenteert als een 'hardliner' over veiligheid, en die als premier onder Boris Jeltsin gelanceerd werd met het beginnen van de Tweede Tsjetsjeense Oorlog in 1999, de kwestie van het terrorisme zal gebruiken om het presidentschap terug te vorderen van Medvedev.

Achtergronden

Maar ook voor internationale rechtse kringen is de recente aanslag op de luchthaven Domodedovo koren op de molen. Het is wederom de islam die de Zwarte Piet krijgt toegespeeld en in West-Europa neemt het anti-islam sentiment toe. In hun kortzichtigheid vergeten deze rechtse populisten evenwel dat de islam geen oorzaak is van de situatie in de Noordelijke Kaukasus. De eeuwenlange repressie vanuit Moskou is hier oorzaak nummer 1. Ik heb deze achtergronden uitgebreid beschreven in mijn boek 'Kavkaz – Bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens', dat in 2003 is verschenen en aan actualiteit op dat punt nog niets heeft ingeboet.

Bas van der Plas: 'Kavkaz – Bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens',
uitgave Papieren Tijger, Breda 2003 ISBN 90-6728-155-7








- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
tja 
mierenneuken - 25.01.2011 12:42

ik wil niet kut doen ofzo, ben het ook zeker niet eens met hoe het er aan toe gaat in de Kaukasus, maar het feit dat Rusland het er zelf naar heeft gemaakt neemt niet weg dat er zeer waarschijnlijk wel islamitische terroristen achterzitten. Dokka Umarov is wel degelijk een rebel die strijdt voor een onafhankelijk islamitische staat en hij heeft (met zijn organisatie) al eerder aanslagen gepleegd om deze reden.
nn 
nn - 25.01.2011 13:11

ja en die zelfmoordaanslag staat natuurlijk ook al vast, mierenneuker.

Eerst maar eens bewijzen zien. Zo heeft Rusland een lange geschiedenis van zgn terroristoische aanslagen door moslims/tsjetenen, terwijl in werkelijkheid de fs, russiche geheime dienst, erachter zat.

Zie bijvoorbeeld het boek "Blowing up Russia" van iemand die het kon weten: Litvinenko.
Islam op de Kaukasus 
Bas van der Plas/INSUDOK - 25.01.2011 13:43

Ik denk niet dat woorden als 'kut' en 'mierenneuker' het politieke debat over de aanslag in Moskou een stap verder helpen. Wel wil ik aangeven dat kennis van de achtergronden van belang is om een analyse te kunnen maken en beoordelen. Ik kan hier niet mijn hele boek gaan herhalen, maar kortweg komt het erop neer dat er oorspronkelijk gematigde separatisten in Tsjetsjenië waren, die wilden overleggen over stappen naar meer autonomie en eventueel onafhankelijkheid van Rusland. Maar Moskou weigerde deze mensen aan de onderhandelingstafel. Uiteindelijk werden deze gematigden door datzelfde Moskou uit de weg geruimd en als reactie kwam de radicale islam op. Een lange geschiedenis, die helaas nog niet voorbij is... En nu de repressie door Moskou nog steeds bezig is en er marionetten als Kadyrov, die het bloed van zijn eigen volk aan zijn handen heeft, in Tsjetsjenië als 'president' worden gedoogd zijn zeker meerdere aanslagen te verwachten. De internationale gemeenschap heeft zich om allerlei (vaak economische en geopolitieke) redenen afzijdig gehouden van de problemen in de Kaukasus, waardoor organisaties als Al Qaida en landen als Saoedi-Arabië zich konden opwerpen als de enige bondgenoten die vanuit hun eigen, al dan niet verborgen agenda 'solidair' zijn met het Tsjetsjeense volk. Met helaas alle negatieve gevolgen vandien.

E-Mail: insudok@yandex.ru
Website: http://www.insudok.nl
 
puntje #2 
lezert - 25.01.2011 13:43

Punt twee, Van der Plas' argument (terecht, dunkt mij) lijkt me: Is het verzet in de Kaukasus te wijten aan (en daarmee identiek aan) het (deels) islamitische karakter daarvan? Of is het een legitiem verzet, waarbij een al dan niet islamitisch karakter daarvan dat verzet niet kan verklaren of definiëren?

Wat hier te ver zou voeren is de vraag of de regio historisch gezien als fundamentalistisch-islamitisch kan worden bestempeld, en of het niet eerder zo is dat dergelijke sentimenten en hun vertegenwoordigers gedijen op het geschapen klimaat van de afgelopen decennia. De vraag is evenwel al vaak gesteld, en ook beantwoord.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.