english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Presidentsverkiezingen Oekraine januari 2010
Bas van der Plas - 13.01.2010 13:51

Vijf jaar na de zogenaamde "Oranje revolutie" vinden er in Oekraïne presidentsverkiezingen plaats. Hier een analyse van die afgelopen 5 jaar en de conclusie dat de presidentsverkiezingen niets zullen veranderen ten gunste van de Oekraïense bevolking.

Vijf jaar “Oranje Revolutie" in Oekraïne

Presidentsverkiezingen januari 2010

Na een derde ronde in de betwiste presidentsverkiezingen van 2004 in Oekraïne won uiteindelijk Viktor Joesjstjenko de hoogste post van het land op 26 december 2004. Het Oekraïense Hooggerechtshof had de derde stemmingsronde afgedwongen na beschuldigingen van fraude op grote schaal na de tweede ronde in november, waarbij Joesjtsjenko's tegenstander Viktor Janoekovitsj werd uitgeroepen tot winnaar. Dat bracht duizenden betogers in de straten van Kiev

door Bas van der Plas/INSUDOK

Vijf jaar later staan Janoekovitsj en Joesjtsjenko weer tegenover elkaar bij de presidentsverkiezingen van januari 2010. De inmiddels uiterst impopulaire Joesjtsjenko zal naar verwachting reeds in de eerste ronde afvallen. De vroegere bondgenote van Joesjtsjenko in de zogenaamde "Oranje Revolutie" van 2004, Julia Timosjenko, die sindsdien een bittere tegenstandster van de president is, staat ook kandidaat voor de post van president in de verkiezingen van 17 januari. Dus uiteindelijk zal net zoals in 2004 het Oekraïense volk worden geconfronteerd met een keuze tussen de kandidaten die de belangen van de elite van Oekraïne verdedigen. Tussen de aantredende kandidaten kan geen onderscheid in politieke beginselen worden gevonden, een feit dat bevestigd is in de afgelopen vijf jaar waarin Joesjtsjenko, Janoekovitsj en Timosjenko met elkaar coalities hebben gevormd en ook weer afgebroken, uitsluitend op basis van politiek opportunisme. Inmiddels is de maatschappelijke positie van de Oekraïense bevolking aanzienlijk verslechterd 'dankzij' het politiek opportunisme van de leiding.

Aandacht van Washington

De kandidatuur van Joesjtsjenko voor het presidentschap in 2004, en zijn daaropvolgende campagne om de electorale overwinning van de pro-Russische kandidaat Viktor Janoekovitsj ongeldig te verklaren, werd gesteund door de Verenigde Staten. Washington zag in Joesjtsjenko een willig instrument in haar inspanningen om de strategische positie van Moskou te verzwakken. Oekraïne biedt een belangrijke verbindingsweg voor de uitvoer van Russisch aardgas naar de Europese Unie en de Oekraïense haven van Sevastopol, op de Krim, is thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.
Al in de jaren 90 genoot Joesjtsjenko de aandacht van Washington als hoofd van de Centrale Bank van Oekraïne, waar hij een belangrijk architect was van de herstructurering van de voormalige Sovjet-economie, wat resulteerde in de plundering van de voormalige genationaliseerde eigendommen en de ontwikkeling van een enorm rijke en corrupte oligarchische elite. De voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, die in 1999 Joesjtsjenko benoemde tot minister-president zag in hem een "hervormer" die zich zou bezighouden met een heroriëntatie van de Oekraïense economie die nog steeds nauw verbonden was met Rusland, richting de VS en West-Europa. Koetsjma hoopte dat de technocraat Joesjtsjenko de betrekkingen met het westerse kapitaal zou kunnen verbeteren naar aanleiding van de ernstige recessie veroorzaakt door de nauwe economische banden van Oekraïne naar Rusland, die net hadden geleden onder een grote financiële crisis in 1998.

Markteconomie

Tijdens zijn premierschap ontstonden er conflicten tussen Joesjtsjenko en toonaangevende oligarchen die grote belangen hadden in de kolen-, aardgas- en metaalindustrie. Joesjtsjenko was voorstander van een meer vrije markteconomische benadering door het aantrekken van buitenlandse investeringen in de industriële infrastructuur van Oekraïne. Zijn tegenstanders, voornamelijk in het oosten van het land, vreesden dat de plannen van de regering hun controle over de industrie in gevaar zouden brengen. In zijn streven naar een meer marktgerichte economie werd Joesjtsjenko niet alleen gesteund door westers kapitaal, maar ook door een deel van de Oekraïense elite die grote commerciële belangen heeft en die een kans zagen om terrein te winnen op hun rivalen. Joesjtsjenko's vice-premier Julia Timosjenko, die met haar man een fortuin had vergaard door de uitvoer van aardgas, was gewikkeld in een politieke strijd met haar zakelijke concurrenten over de verkoop van de zeer lucratieve voormalige genationaliseerde industrieën. Met behulp van hun macht in het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, zorgden in 2001 de Oost-Oekraïense oligarchen voor een motie van wantrouwen tegen Joesjtsjenko en Timosjenko.
President Koetsjma, die bang was voor een openlijke strijd met zijn bondgenoten uit de industrie, liet Joesjtsjenko vallen. Joesjtsjenko merkte dat hij uit de gratie was bij het presidentieel regime, maar de lieveling van het Westen en een deel van de Oekraïense bourgeoisie die gepikeerd was door de overheersing van het land door Koetsjma en zijn trawanten. Vanuit deze basisposities richtten Joesjtsjenko en Timosjenko hun eigen partijen op, Ons Oekraïne en het Blok Julia Timosjenko, waarmee politieke pluriformiteit haar intrede deed bij de parlementsverkiezingen van 2002.

'Verkiezingsfraude'

In 2004 was de tweede termijn als president voor Koetsjma verstreken. Met een grondwettelijke beperking tot twee termijnen kon hij geen kadidaat meer zijn, hij ondersteunde daarop Viktor Janoekovitsj voor het presidentschap. Janoekovitsj is nauw verbonden met Koetsjma en de oligarchische families van de industriële Donetskregio in Oekraïne, waar hij leiding gaf aan de lokale overheid vanaf 1997 totdat hij in 2001 werd benoemd tot vervanger van Joesjtsjenko als premier.
Janoekovitsj's streven om het presidentschap over te nemen van Koetsjma werd gesteund door de regering van Vladimir Poetin in Rusland. Het Kremlin, hoewel het zich bewust was van het feit dat Koetsjma had geflirt met het Westen en zich beweegt in de richting van het door de VS geleide militaire bondgenootschap NAVO, verkoos toch nog Janoekovitsj als favoriet boven Joesjtsjenko, die een sterk voorstander was van Oekraïens lidmaatschap van de NAVO. Joesjtsjenko's kanidatuur voor het presidentschap van Oekraïne kreeg steeds meer steun, vooral onder jongeren en de Oekraïense nationalisten uit de westelijke delen van het land, steun die grotendeels gebaseerd was op verzet tegen de corrupte Koetsjma administratie. Echter, Joesjtsjenko kreeg veel minder steun in de grotendeels Russisch-sprekende oostelijke regio's van Oekraïne, waar Janoekovitsj zijn machtspositie had. Miljoenen werknemers in de industrie in dat gebied voelen zich nauw verbonden met Rusland en waren geen voorstander van Joesjtsjenko's "vrije markt" ideeen of zijn campagne voor het Oekraïense nationalisme.
Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in oktober 2004 kregen Joesjtsjenko en Janoekovitsj ieder iets minder dan 40 procent van de stemmen. In de tweede ronde, gehouden op 21 november 2004, stevende Janoekovitsj af op een meerderheid. De oppositie beschuldigde zijn aanhang van verkiezingsfraude, wat op grote schaal werd herhaald in de westerse media. Na de verkiezing van november braken er massale protesten los uit kringen van de tegenkandidaat en Joesjtsjenko's beweringen van verkiezingsfraude zorgden voor grote demonstraties in Kiev. Vooral veel jonge mensen namen aan de demonstraties deel, en in de protesten werd vijandigheid geuit jegens de Koetsjma-Janoekovitsj overheid en steun voor de illusies in Joesjtsjenko als een democratische hervormer. Joesjtsjenko en Timosjenko leidden deze demonstraties, die de bijnaam "Oranje Revolutie" kregen, nadat in 2003 de door de VS gesteunde "Rozenrevolutie" in de voormalige Sovjet-republiek Georgië Michail Saakasjvili aan de macht bracht.
De steun van de Verenigde Staten voor de oranje-campagne in Kiev was duidelijk. De pro-Joesjtsjenko studentenbeweging Pora was opgeleid en bemand door een aantal voormalige Saakasjvili activisten uit Georgië. De partij Ons Oekraïne kreeg steun van het Amerikaanse State Department en verschillende Amerikaanse NGO's.

Geen perspectief

Sinds zijn beëdiging in januari 2005 heeft Joesjtsjenko de illusies van veel van de jongeren die achter hem stonden in 2004 vernietigd. Door het reactionaire politieke karakter van zijn regering is zijn populariteit aanzienlijk gedaald, en zou Joesjtsjenko rond de 3 procent va de stemmen krijgen, zo blijkt uit opiniepeilingen. Joesjtsjenko heeft het presidentschap over een net zo corrupt regime als dat van Koetsjma. Omkoping, vriendjespolitiek en de verrijking van een klein aantal van oligarchen hebben zich onverminderd voortgezet. De politiek van Oekraïne wordt nog steeds gedomineerd door de super-rijken, die gebruik maken van hun invloed op de overheid om hun eigen belangen te bevorderen en af te rekenen met hun rivalen. De economische en sociale omstandigheden voor de Oekraïense bevolking zijn verslechterd sinds Joesjtsjenko aan de macht kwam, met de economie van het land zwaar getroffen door de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie. De Oekraïense industriële export is sterk gedaald en het financiële systeem van het land blijft in crisis.
Evenals de meeste andere landen in de wereld heeft de regering in Kiev miljarden euro's of dollars beschikbaar gesteld om financiers en industriëlen van reddingsoperaties te voorzien, terwijl de leefomstandigheden voor de meeste Oekraïners hebben te lijden van een stijgende werkloosheid, dalende inkomens en een hoge inflatie. Oekraïne werd zelf pas gered van faillissement door een noodkrediet in 2009 van het Internationaal Monetair Fonds van meer dan 16 miljard dollar. Het IMF en de Oekraïense elite zullen dit geld terug proberen te verdienen, evenals andere verliezen opgelopen tijdens de crisis, door het snijden in overheidsuitgaven en het verder verlagen van de lonen en de levensstandaard van de Oekraïense werknemers. De officiële werkloosheid ligt rond de 9 procent, terwijl het werkelijke aantal werklozen waarschijnlijk veel hoger is. In de overheidsstatistieken wordt geen rekening gehouden met het grote aantal mensen die werken in de zogenaamde "zwarte economie" van illegale bedrijven, wat neerkomt op ongeveer 45 procent van het Oekraïense bruto binnenlands product, zo blijkt uit onderzoek door de krant Delo.
Er is geen overeenstemming voor democratische en sociale hervormingen in de Oekraïense elite, waarvan de enorme rijkdom en privileges verkregen werden door de plundering van de economie sinds de liquidatie van de Sovjet-Unie. Tussen hen en het Oekraïense volk bestaat een grote kloof. De verandering van personeel aan de top in Kiev deed in de afgelopen 5 jaar, na de Oranje revolutie, niets om de aanvallen op de levensstandaard van de werknemers af te weren of om stabiele parlementaire regels vast te stellen. Integendeel, de gebeurtenissen van vijf jaar geleden betekende een staatsgreep door een kliek van oligarchen, gesteund door het VS-imperialisme, door de macht over te nemen ten koste van hun rivalen, die steun ontvangen van de Russische elite. Klachten over 'gestolen verkiezingen', frauduleuze uitslagen en het zich beroepen op de democratische rechten, zowel in de Oekraïne en de westerse media, waren slechts een politieke dekmantel voor andere doelstellingen. De uiteindelijke garantie voor een bevrediging van de sociale en democratische aspiraties van de Oekraïense bevolking kan, net als die van hun Russische en Europese broeders, alleen worden bereikt door middel van een politiek onafhankelijke beweging die werkelijk de belangen van de bevolking nastreeft. Maar in die richting zullen de verkiezingen van 17 januari geen perspectief bieden.


- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: europa globalisering

supplements
Elsevier 
Elsevier - 15.01.2010 12:18

Goed de papieren editie van de Elsevier van vorige week vrijdag gelezen!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.