english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
'Defensie zet onbemande cameravliegtuigen in tijdens jaarwis
NN - 29.12.2009 10:18

De Nederlandse Defensie heeft voor nieuwjaarsnacht een vliegverbod afgekondigd in de buurt van Nijmegen. Het luchtruim wordt gereserveerd voor onbemande 'Raven'-vliegtuigjes. Het is niet bekend waarom Defensie het ruim reserveert.

vliegtuigj in kwestie
vliegtuigj in kwestie

De Nederlandse Defensie heeft voor nieuwjaarsnacht een vliegverbod afgekondigd in de buurt van Nijmegen. Het luchtruim wordt gereserveerd voor onbemande 'Raven'-vliegtuigjes. Het is niet bekend waarom Defensie het ruim reserveert.

De Nederlandse site Frequency Monitor Centre, die bericht over radiocommunicatie, ontdekte dat er een vliegverbod is afgekondigd in het gebied tussen Nijmegen, Cuijk, Heusden en Zaltbommel. Het verbod wordt aangekondigd via de webversie van het Notice to Airmen-systeem, en geldt van oudejaarsdag om 8 uur 's avonds tot nieuwjaarsdag om 7 uur 's ochtends. Lager vliegen dan 305 meter door het gebied mag alleen met toestemming van de verkeersleiding van het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw-Milligen.

Het verbod is volgens het Notice to Airmen-systeem afgekondigd vanwege de inzet van Raven-uav's: onbemande vliegtuigjes die worden gebruikt door het leger. In mei 2008 kocht Defensie 72 Raven-vliegtuigjes van het type RQ-11; in september maakte de organisatie bekend dat deze klaar zijn voor gebruik. Volgens Defensie is het toestel bedoeld 'voor de verkenningseenheden van de landmacht, het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen'. Het is onbekend waarom Defensie het luchtruim heeft gereserveerd. Mogelijk gaat het om tests met de Raven-vliegtuigjes; gezien het tijdstip wil Defensie mogelijk testen hoe goed calamiteiten rond de jaarwisseling met de vliegtuigjes zijn op te sporen, als proeve van bekwaamheid voor gebruik in oorlogsgebied. Dat is echter speculatie; een woordvoerder van Defensie wilde geen commentaar geven.

De Raven RQ-11 heeft een spanwijdte van 1,4 meter, is 90 centimeter lang en weegt slechts 1,9 kilo. Het vliegtuigje heeft een elektrische motor aan boord en heeft een maximumsnelheid van 81 kilometer per uur. De Raven kan maximaal 60 tot 90 minuten in de lucht blijven met zijn elektrische motor, en het vliegtuigje heeft een vliegbereik van 10 kilometer. De RQ-11 wordt gelanceerd door hem in de lucht te gooien als een modelvliegtuigje, maar het model kan zelfstandig landen.

Het vliegtuig kan worden bestuurd via een grondstation, maar is ook in staat zelfstandig te vliegen met gps-waypoints. De Raven heeft zowel een gewone camera als een infraroodcamera aan boord, en is bedoeld voor spionage; het vliegtuigje heeft geen wapens aan boord. De stukprijs is een kleine 35.000 dollar, oftewel circa 24.300 euro. Onlangs bleek dat Amerikaanse Predator-vliegtuigjes een onversleutelde videofeed verstuurden; onduidelijk is of de feeds van de Raven wel zijn versleuteld. De Nederlandse politie houdt overigens proeven met kleine onbemande helikopters die van sensoren en camera's zijn voorzien en die gebruikt worden om wietplantages vanuit de lucht te kunnen detecteren.


Bron: Tweakers.net (niet dat dit wat uitmaakt maar het hoort er bij en ik wint het verhaal wel belangrijk genoeg om te posten)
 

Read more about: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Stukje uit de Gelderlander wat verduidelijkt 
Xela - 29.12.2009 14:08

Een stukje uit de Gelderlander wat wel verduidelijkend is.
Helaas weet natuurlijk niemand iets. Wat wel apart is. Volgens mij valt het niet in het takenpakket van Defensie om justitie te helpen met het opsporen en opnemen van degenen die een rel veroorzaken. De politie heeft hiertegen toch zeker wel voldoende middelen.

NIJMEGEN - Defensie wil tijdens Oud en Nieuw een zeer klein, onbemand spionagevliegtuigje gaan testen. De strook waar deze Raven moet gaan vliegen, loopt tussen de Maas en de Waal van Nijmegen over Oss, tot aan Heusden.

Dat meldt de website Frequency Monitor Centre (FMC), een site over radiocommunicatie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er op deze manier met dergelijke vliegtuigjes geoefend zou gaan worden in Nederland.

Doordat het vliegtuigje tot een hoogte van zo’n 1000 voet kan gaan (ongeveer 300 meter), is het mogelijk te zien tijdens het vuurwerk.

Defensie wil de van afstand bestuurbare Raven tijdens Oud en Nieuw testen voor inzet in Afghanistan ’gezien de grote hoeveelheid afgestoken vuurwerk en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling’, oppert de fmc-site. Een defensiewoordvoerder wil niet ingaan op het inzetten van de Raven, die uitgerust kan worden met een nachtcamera. „We doen hierover geen mededelingen.”

De fmc-site stuitte op 22 december op een door Defensie uitgegeven Notice to Airmen (Notam), een speciale notificatie voor het vliegverkeer. Uit dat bericht blijkt dat ’gewoon’ vliegverkeer tussen 31 december 21 uur en de volgende ochtend 7 uur in het gebied niet lager dan 300 meter mag vliegen. Reden: het onbemande spionagevliegtuigje Raven vliegt uit. In het vlieggebied ligt onder meer Veen, dat expliciet in het defensiebericht wordt genoemd. Voorgaande jaren was het herhaaldelijk onrustig in Veen, vanwege autobranden.

De website van Defensie meldt dat de Raven ook voor ’civiele hulpdiensten’ ingezet kan worden. Een woordvoerster van de politie Gelderland-Zuid zegt echter ’van niets te weten’ over een oudjaarstest met de Raven. Door het zwijgen van Defensie is onduidelijk of de Raven met oudjaar definitief gaat vliegen, alleen getest wordt, of ook echt ingezet gaat worden om de oudjaarssituatie in die strook te monitoren.

Zowel het politiekorps Gelderland-Zuid als de gemeente Nijmegen hebben via de media vernomen dat de cameravliegtuigjes boven dit gebied zweven. Defensie heeft geen contact gehad met de leiding van het korps. De gemeente Nijmegen en de politie verwijzen door naar de woordvoering van defensie. Defensie zegt op haar beurt niets over de 'geheime operatie'. Een woordvoerder wil ook niet zeggen waarom er al dan niet contact is geweest met de korpsleiding.

Noël Vergunst, fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, vindt het 'belachelijk dat ze zoiets doen zonder vooraf afstemming met lokale overheden'. "We worden binnenkort direct bestuurd door de NAVO."

De Nederlandse landmacht gebruikt de ’vliegende verrekijkers’ in Afghanistan. Ze leveren extra informatie aan grondtroepen. Defensie sloot vorig jaar een contract af voor de aankoop van 72 Ravens, die voorganger Aladin moeten vervangen. De Raven weegt zo’n 2 kilo en kan uit de hand worden opgelaten. Het vliegtuigje kan tot een uur in de lucht blijven en heeft een bereik van zo’n tien kilometer.

Website: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/article6009591.ece
 
test nog interessanter maken 
kruitvat - 29.12.2009 15:02

Tsja, als ze die vliegtuigjes echt goed willen testen, moet misschien ook gekeken worden of ze goed vuurwerkproof zijn. Wie zal als eerste dat ding met een vuurpijl uit de lucht schieten?
Raven 
nn - 29.12.2009 16:22

Aluminium hoedjes paraat houden met oud en nieuw.
telegrof heeft het antwoord 
tja.. - 29.12.2009 17:28

 http://www.telegraaf.nl/binnenland/5672447/__Spionagevliegtuigje_boven_Veen__.html?p=27,1



spioneren 
nn - 30.12.2009 21:30

DNA profielen iris scans body scans vingerafdrukken koppeling van bestanden spionage vliegtuigjes preventief fouilleren enzv. ....De Staat is in oorlog met de inwoners van die vlek die Nederland heet.
Zie bijv. :  http://www.vrijbit.nl/
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.