english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Schijten op Non Refoulement
Joke Kaviaar - 14.12.2009 15:33

Afgelopen vrijdag, 11 december, verklaarde het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, dat de Europese landen moeten stoppen mensen uit te zetten naar Irak. Het UNHCR handhaaft daarmee de adviezen die het eerder in april dit jaar gaf, terwijl Engeland, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Zweden sinds april zijn doorgegaan met deportaties naar Irak.

Duidelijke taal tegen vluchtelingen...
Duidelijke taal tegen vluchtelingen...

Vandaag, maandag 14 december, maakt Albayrak bekend: “De IND gaat de tijdelijke asielvergunning van ongeveer drieduizend Irakese vreemdelingen in ons land binnen een half jaar opnieuw beoordelen.” en “Een aanzienlijk deel van deze mensen zal naar verwachting moeten terugkeren naar Irak. In de brief die de vreemdelingen ontvangen, worden zij aangemoedigd zich alvast te oriënteren op deze terugkeer”.

Dat is dus wat ze noemen: 'vrijwillige' terugkeer. Ik zal nooit de man vergeten die 'vrijwillig' terugkeerde naar Afghanistan en sindsdien zich daar schuil moet houden.

Het bericht over de Irakezen volgt op een bericht gisteren, dat luidde “Groepsgewijze bescherming asielzoekers eindigt”, waarin wordt bericht: “Asielzoekers uit landen waar het gevaarlijk is, kunnen straks niet langer als groep automatisch aanspraak maken op bescherming”. Als excuus wordt gegeven dat asielzoekers van het categoriale beschermingsbeleid misbruik zouden maken.

Niet alleen wordt op misdadige wijze doorgegaan met de demonisering, vervolging, opsluiting en deportatie van vluchtelingen, maar daarbovenop heeft het hele Nederlandse kabinet, ondanks rapporten van één van de grootste vluchtelingenorganisaties van de VN, het UNHCR (gesponsord door 'onze eigen' Nationale Postcode Loterij), volkomen schijt aan het principe van Non Refoulement: het verbod om mensen naar voor hen gevaarlijke gebieden of landen te deporteren.

Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) reageerde op het afschaffen van het categoriale beschermingsbeleid met:
“Wij vinden het categoriaal beschermingsbeleid juist heel belangrijk. Dat mensen altijd nog individueel een asielprocedure kunnen starten klopt niet helemaal, want de IND is dan bij zo'n aanvraag alleen geïnteresseerd in het persoonlijke verhaal. Dat, terwijl iemand is gevlucht vanwege de oorlogssituatie. Daar heeft de IND dan geen boodschap meer aan”.

Nog wat meer dagen terug reageerde VWN op een andere bekendmaking vanuit Den Haag. Dat was deze: “Minderjarige alleenstaande asielzoekers die in Nederland aankloppen, moeten voortaan binnen een jaar weten of ze hier mogen blijven of het land uit moeten.” De wetswijziging wordt goed gepraat met: “Het is in het belang van het kind om waar mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving op te groeien”. Het maakt niet uit wat dat is voor omgeving; overstroomd, verdroogd, vernietigd, in oorlog... De voorlopige verblijfsvergunning wordt afgeschaft en we gaan er de vaart in zetten.

16 jaar? Eruit! En dan is er natuurlijk het sluitstuk: “Uitgeprocedeerde kinderen worden zo nodig in afwachting van hun uitzetting in vreemdelingenbewaring vastgezet”. Er wordt nog wat gebazeld over overleg met het UNHCR, dat hier blijkbaar wel iets in de melk te brokkelen heeft, het IOM, ook al zo goed voor de 'vrijwillige' terugkeer, en het Rode Kruis.

Terug naar VWN en hun reactie: “VluchtelingenWerk Nederland (VWN) verzet zich ertegen dat Justitie straks drie jaar krijgt om de kinderen terug te sturen. Je mag kinderen niet zo lang in onzekerheid laten zitten. Dat gaat tegen alle fatsoensnormen in”, en meneer Edwin Huizing, de directeur van VWN pleit ervoor “dat de IND de tijd neemt om de asielaanvraag van kinderen goed te behandelen. Extra tijd voor een nauwkeurige asielprocedure is bij deze kinderen echt noodzakelijk. Ze zijn wantrouwig en vermoeid als ze in Nederland aankomen”.

VWN is een hypocriete club. Ze protesteren, maar steunen het deportatiebeleid. Zij zijn een warm voorstander van 'vrijwillige' terugkeer, hét devies van menig zich als organisatie 'voor' migratie, 'voor' vluchtelingen, presenterende club. Maar 'vrijwillige' terugkeer, dat is die terugkeer waarvoor mensen zich moeten melden in de 'vrijheidsbeperkende locatie' in Ter Apel. Dat is die terugkeer die wordt afgedwongen door het afnemen van rechten, het afschaffen van voorzieningen, het op straat schoppen of opsluiten in deportatiecentra.

Wat gaat Vluchtelingenwerk Nederland doen nu de vrijwillige terugkeer van mensen die zo overduidelijk gevaar lopen wordt afgedwongen? Stoppen met meewerken aan de waanzin? Vast niet. VWN zal ongetwijfeld proberen de nieuwe regels in goede banen te leiden door mensen ervan te overtuigen dat ze in het licht van al deze repressie maar beter kunnen meewerken, want anders.... Anders is er die stok achter de deur! Het VWN toont zich daarmee het verlengstuk van mensenrechtenschendingen die op steeds grotere schaal worden uitgevoerd met doden tot gevolg. Het VWN is, om met Kafka te spreken, de eerste wachter voor de Poort van de Wet (in het verhaal 'Voor de wet'), die spreekt tot de man die naar binnen wil: “Ik ben machtig. En ik ben maar de laagste wachter. Van zaal tot zaal staan er wachters, de een al machtiger dan de andere. Ik kan de derde al niet eens meer aankijken”.

En zo kruipt VWN voor Albayrak. En zo kruipt Albayrak voor Europa. Europa op haar beurt kruipt voor de kapitalistische economische orde, vertegenwoordigd door multinationals die de wereld vervuilen, verwoesten, en daarmee de zich democratisch noemende staten van geld en welvaart voorzien. Schijt aan mensenlevens. Schijt aan het door staten zelf ooit opgestelde verbod op Non Refoulement. Spoel maar door de plee.

De tijd van overleg en polderen is meer dan ooit voorbij. Met de nieuwste maatregelen wordt alweer aan vluchtelingen de oorlog verklaard. Voor tegenstanders van het beleid zit er niets anders op dan de aanval keihard in te zetten; op de racistische vreemelingen(haat)wet, op Albayrak, Hirsch Ballin, het kabinet, op justitie, de IND, de dienst Terugkeer en Vertrek, op de (vreemdelingen)politie, het IOM, en ja zelfs op VWN, die dit alles met voor-de-vorm-protesten legitimeert en intussen de 'vrijwillige' terugkeer als reële optie en vrije keuze presenteert.

Al wie meewerkt aan deze schanddaden, of het nu is om gewin of om de schijn van redelijkheid op te houden, is een werktuig in de handen van dictaturen die wèl hun ware gezicht durven te laten zien. Daarmee is ook Nederland en haar bureaucratische doen-alsof-vriendelijkheid, die haar valstrikken in wetten en regels verbergt, niets meer en niets minder dan een dictatuur. Een dictatuur, die aan al haar ambtenaren op straat speciale bevoegdheden verleent om 'illegalen' te kunnen vangen en daarvoor de medewerking van 'de burger' verlangt.

Hoeveel meer maatregelen en wetswijzigingen worden er in de laatste maand van het jaar, als niemand oplet tussen de kerstboodschappen door, nog snel even doorgevoerd? Het kruit dat tijdens nieuwjaarsnacht in de lucht wordt geschoten 'om de boze geesten te verjagen', zou wellicht beter kunnen worden besteed.

Joke Kaviaar 14 december 2009







- E-Mail: info@jokekaviaar.nl Website: http://www.jokekaviaar.nl/
 

Read more about: anti-fascisme / racisme europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.