english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Groene energie niet altijd schoon! (Juchitan, Mexico)
LA Ruta - 11.12.2009 17:54

n Juchitán, in het zuiden van Mexico, waait het altijd erg hard. Windmolenparken schieten daarom als paddestoelen uit de grond. Maar blij zijn de lokale Zapoteekse boeren daar niet mee. Geld voor de bouw van een molen midden op hun land hebben ze nog niet gezien. Intussen kan de boer niet meer ploegen en zaaien. Irrigatiesystemen worden aangetast en er ontstaan plassen op het land. Het vee kan niet meer grazen. En de elektriciteit is zelfs duurder geworden, stellen de Zapoteken. Boeren, een generatielange traditie in deze contreien, dreigt nu langzaam te verdwijnen.

1
1

2
2


zie video-reportage over de windmolens in Mexico:

 http://www.youtube.com/laruta2015#p/u/0/OV6qfOLm6fE

Van wie is de wind?

Ingezonden door KM2015 op wo, 2009-12-09 16:00

uit:
 http://www.laruta.nu/blogs/km2015/van-wie-de-wind

Door Pablo Eppelin

Ik heb altijd gedacht dat Nederland het land was met de meeste wind van de wereld. Ik heb me vergist, en dat komt misschien omdat ik een trouwe volger van Erwin Kroll ben en hem zo vaak enthousiast de stormen in Nederland heb horen aankondigen. In zijn boek: “Het weer is onafwendbaar” schrijft Erwin dat in Nederland de wolken altijd met de wind mee drijven. Maar in Juchitán drijven niet alleen de wolken maar zo'n beetje alles eromheen met de wind mee.

Juchitán is een kleine stad in de staat Oaxaca waar het het hele jaar door een hele harde wind waait, die de “norte” wordt genoemd. Die wind komt uit de Golf van Tehuantepec in het zuidoosten van Mexico en heeft zoveel kracht dat hij regelmatig vrachtwagens omblaast alsof ze van papier zijn. In Juchitán houdt het nooit op met waaien, en iedereen doet gel in z'n haar om z'n kapsel in model te houden. Petten en hoeden moeten stevig op het hoofd worden gezet. Wat wegwaait, gaat voor altijd verloren.

Het weer in Juchitán is tropisch en warm, maar dat voel je niet. Er staat een voortdurende ventilator aan, je hoeft je hoofd maar uit het raam te steken, om even op te frissen. De stad is constant in beweging, een storm zonder einde. Ze zeggen dat als er geen wind staat, het er onleefbaar wordt omdat de temperatuur dan wel tot ver over de 40 graden kan oplopen. In Juchitán regent het weinig maar de wind zorgt voor voldoende luchtvochtigheid voor de landbouw. De grond is vruchtbaar en het vee graast overal in het sappige gras. De Zapoteekse boeren verbouwen hun eigen soorten mais die drie keer per jaar een oogst opleveren. Mini-mais die de wind van meer dan 100 kilometer per uur kan doorstaan. Terwijl vrachtwagens omwaaien, voedt deze mais de bewoners in de regio. Een geschenk van moeder aarde?

De wind heeft ook ander dingen gebracht, zoals bijvoorbeeld de multinationale windenergie bedrijven . Schone energie. Wie kan er nou tegen windenergie zijn? Niemand, zelfs ik niet. We zijn er allemaal voor. Maar, en dit heb ik niet zelf bedacht, op het terrein van La Ventosa II wordt de weg geblokkeerd en laten ze de reparateurs van het bedrijf die de kapotte molens komen repareren, er niet door.

Maar wat is er aan de hand? Multinationals zoals Eurus Energy, Iberdrola, Iderranova en Endesa kwamen begin 2000 naar het gebied met een plan om er windenergie op te wekken door er gigantische windmolenparken neer te zetten. Met indrukwekkende video's gingen ze naar de dorpen. Daar lieten ze een evenwichtig beeld zien van ontwikkeling, landbouw, welzijn , en een schoon milieu dat het ambitieuze project de gemeenschap zou brengen. Een mooi verhaal. Er werden nieuwe banen en duurzaamheid beloofd. Maar behalve het tijdelijke werk voor mensen buiten de streek, voortgekomen uit de installatie van de windmolens en electriciteitscentrales, kwamen er geen nieuwe banen voor de boeren. In tegendeel, sommigen gaven hun boerenbedrijf op , verpachtten hun land en wachtten op de inlossing van de beloftes. Beloftes die door de wind werden meegenomen.

Er werden voor de boeren contracten opgesteld zodat ze hun grond konden verpachten om het van bekabeling, generators en windmolens te voorzien . De contracten waren in het Spaans, het windmolenbedrijf “was vergeten ” dat het grootste deel van de bevolking niet kan lezen of schrijven. En als ze het wel kunnen, dan is dat in het Zapoteecs. Veel boeren tekenden, vertrouwend op de beloftes van de regering en de Spaanse bedrijven. De boeren gaven hun land uit handen voor belachelijke prijzen per jaar om er windmolenparken op te zetten. Voor het windmolenpark La Ventosa, dat begin 2009 in gebruik werd genomen , ontvangen de boeren tussen de 25 en 100 pesos per hectare, per maand. Het bedrijf Iderranova had 30.000 pesos per jaar beloofd. De windmolenbedrijven beweren dat ze nog niet genoeg energie hebben opgewekt om de boeren te kunnen betalen. Niemand weet hoeveel megawatt er wordt opgewekt, ze zijn niet verplicht die cijfers te publiceren, desalniettemin eisen de boeren 1.5% van de opbrengst. Maar wat is precies de opbrengst? Ook is het een groot mysterie voor wie de energie geproduceerd wordt. Men praat over de verkoop van energie aan Centraal-Amerika en de Verenigde Staten wat een miljoenenwinst zou opleveren.

De installatie van de windmolens heeft het land waar het vee op graast aangetast en voor een ecologisch probleem gezorgd. Het grondwater wordt niet meer op een natuurlijke manier afgevoerd vanwege de betonnen voeten van de windmolens die diep in de grond zijn geplaatst. Bovendien, zo tonen verschillende studies aan, is de migratie van vogels in de regio aangetast.

De boeren leven dagelijks in het gezoem van de metalen monsters. De grond is niet meer van de hele gemeenschap omdat de bedrijven de verschillende percelen met prikkeldraad van elkaar hebben gescheiden. De kleine stukjes grond van de boeren zijn omringd door kabels en van elkaar gescheiden door wegen die de technici nodig hebben om bij de centrales en de molens te komen. Bovendien heeft het windbedrijf verdeeldheid gezaaid binnen de gemeenschappen. Vanaf het begin zijn sommige boeren akkoord gegaan met de installatie van de windmolenparken, terwijl anderen tegen waren. Vandaag de dag zijn velen tegen maar is er nog steeds onenigheid: groepen boeren die de doorgangswegen naar de landerijen van de boeren die vóór de molens zijn blokkeren, anderen die degenen die tegen zijn bedreigen. Gemeenschappen die eeuwenlang in vrede geleefd hebben staan nu tegenover elkaar. De strategie van het windmolenbedrijf is het zaaien van verdeeldheid. De Zapoteecse boeren worden geconfronteerd met een situatie die ver van hun cosmovisie verwijderd is: windenergie en business.

Veel boeren dachten dat met de komst van molens de maandelijkse electriciteitsrekening naar beneden zou gaan. Maar niets is minder waar, want de energie die zij verbruiken heeft niets met de molens te maken. De opgewekte electriciteit is niet voor hen bestemd en het zal voor hen nooit tot een prijsverlaging komen. De Zapoteecse boeren zijn Don Quijotes geworden. Als de windmolens kapot gaan blokkeren zij de toegang voor de Spaanse technici zodat er geen reparaties uitgevoerd kunnen worden, het enige middel ter plekke om te protesteren. Op dit ogenblik zijn op deze manier 10 molens stilgelegd.

In de dichtbijzijnde stad, Juchitán, veranderen de kantoren van de multinationals constant van naam, en als de boeren protesteren, sluiten ze hun hoofdkantoor en reageren niet op petities. Het probleem wordt volledig ontkent terwijl de molens dag en nacht electriciteit, dollars en euros genereren. Tijdens ons bezoek waren we getuige van een blokkade en ontmoetten we een Spaanse reparateur die daardoor niet zijn werk kon doen. Toen we hem, met de camera in de hand, vroegen om een reactie op het conflict antwoordde hij: “Ik heb helemaal geen conflict met hen” terwijl hij het raampje van z'n jeep dichtdraaide, duidelijk geirriteerd omdat hij 9 van de 500 molens niet had kunnen repareren.

Het gezoem van de molens heeft de wind van Juchitan veranderd. Er zijn grote wegen aangelegd waar de de boeren niets aan hebben. Het land is bekabeld, telkens komen er nieuwe centrales bij. Vandaag de dag vervuilt de schone energie het land van de Zapoteekse boeren. Wind is gratis maar levert rijkdom op. Calderón, de president van Mexico, is trots om als voorbeeld te dienen voor de rest van de wereld , omdat hij het grootste windmolenpark van Latijns Amerika bezit. De wind die van iedereen is, is verworden tot een miljoenen business van enkelen.



LA Ruta, een project van Noticias ( http://www.noticias.nl), heeft een team van journalisten op pad gestuurd. Zij trekken de komende maand met de bus door Latijns-Amerika.

Met camera en laptop onderzoeken ze onderweg nut, noodzaak en voortgang van de millenniumdoelen ter plaatse en spreken zij met de plaatselijke bevolking, lokale overheden, sociale bewegingen en ngo's. Op deze plek houden Ellen, Adrien, Anna , Lien en Pablo een blog bij. De artikelen en videomaterialen zijn hier terug te vinden op de site van LA Ruta.

 http://www.laruta.nu



 

Read more about: natuur, dier en mens Oaxaca

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.