english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Gasconflict Rusland-Oekraine
Bas van der Plas - 05.01.2009 15:39

Een nieuw gasconflict tussen Rusland en Oekraine gaat feitelijk over veel meer: de belangen van Julia Timosjenko, Joesjtsjenko's flirt met de NAVO, Poetin's waarschuwing aan Europa...



In een reactie op de halsstarrige houding van Oekraïne in de onderhandelingen over de gasprijs voor het jaar 2009 heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom de prijs die het bedrijf aan Oekraïne vraagt voor aardgas nog eens verhoogd. Daarmee is het conflict tussen de partijen over de gasprijs weer verhard en terug naar af. Maar dat is niet het enige conflict dat Oekraïne teistert. Ook tussen president en regering botert het niet. De oranje coalitiepartners Joesjtsjenko en Timosjenko zijn elkaars tegenstanders geworden. Feitelijk gaat het gasconflict over veel meer: de belangen van Julia Timosjenko, Joesjtsjenko's flirt met de NAVO, Poetin's waarschuwing aan Europa...

door Bas van der Plas/INSUDOK

Gazprom, het gasbedrijf in handen van de Russische overheid en daarmee belangrijkste troef en inkomstenbron van de regeringsoligarchie, vroeg eerder 418 dollar per duizend kubieke meter gas. Op zondag 4 januari 2009 werd dat verhoogd naar 450 dollar. Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz beschuldigde Gazprom ervan helemaal geen oplossing te zoeken voor het langdurige prijsgeschil en beloofde de prijs die Rusland moet betalen voor het gebruik van het Oekraïense gasleidingstelsel navenant aan te passen.
Vorig jaar betaalde Oekraïne nog 179,50 dollar. Toen Oekraïne weigerde om voor dit jaar 250 dollar per duizend kubieke meter te betalen liepen de onderhandelingen vast. Rusland zegt bovendien nog een flink bedrag aan achterstallige energiebetalingen van Oekraïne tegoed te hebben en dreigde om die reden om precies middernacht in de nacht van oud op nieuw de gasleveranties aan het land stop te zetten. Oekraïne heeft beloofd geen gas af te tappen dat is bestemd voor landen in het westen, maar onder andere Hongarije en Polen meldden een duidelijke afname van de gasdruk in de pijpleidingen die die landen bevoorraden. Gazpromwoordvoerder Igor Voloboejev zegt dat de kraan om 10.00 uur ’s ochtends was dichtgedraaid, een proces dat zo'n twintig minuten in beslag neemt. Een woordvoerder van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz bevestigde dat de gastoevoer geleidelijk afnam. Gazprom levert een kwart van het gas dat de lidstaten van de Europese Unie verbruiken. Het grootste deel van dat gas wordt via Oekraïense pijpleidingen naar het Westen vervoerd. De Russische monopolist beloofde eerder zijn best te doen de doorvoer van gas naar Europa buiten het conflict te houden, maar dat lijkt te mislukken. De gascrisis van januari 2006 dreigt zich nu te herhalen. Omdat Gazprom toen de gastoevoer naar Oekraïne volledig afsloot ontstonden in Europa tekorten. EU-voorzitter Frankrijk vroeg de beide landen nog dringend hun verplichtingen jegens de lidstaten van de EU na te komen. De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko en premier Julia Timosjenko zeiden in een gezamenlijke verklaring te zullen zorgen dat de toevoer naar Europa ongehinderd zal doorgaan. Naftogaz-directeur Oleh Doebina zei dat Oekraïne voldoende aardgas heeft tot begin april.

Politieke verdeeldheid

De impasse weerspiegelt niet alleen de diepe politieke verdeeldheid tussen Moskou en Kiev, maar ook die tussen president en regering van Oekraïne zelf. Joesjtsjenko wekte de woede van het Kremlin door zijn pogingen de banden met West-Europa aan te halen en zijn steun voor Georgië in het conflict met Rusland van augustus. De situatie wordt verder bemoeilijkt door de geschillen binnen de Oekraïense politieke leiding. De bittere rivalen Joesjtsjenko en Timosjenko, eens innige partnerts in de zogeheten oranje coalitie, zijn het oneens over het aardgasbeleid en de betrekkingen met Rusland. Viktor Joesjtsenko lijkt nu vooral de kant van de Oekraiense nationalisten, vooral in het westen van het land, te kiezen, terwijl Julia Timosjenko in haar opportunisme en begerigheid naar macht de kant van de Russischgezinde Janoekovitsj gekozen lijkt te hebben. Nog steeds is de dreiging aanwezig van een scheuring in het tot op het bot verdeeld Oekraïne. Oekraïne is het onderwerp geworden van grote rivaliteit tussen Rusland aan de ene kant en de EU en de VS aan de andere zijde. Beide kampen deden hun invloed gelden in de campagnes voor de presidentsverkiezingen in Oekraïne en steunden ongegeneerd hun respectievelijke favoriet: Rusland steunde Janoekovitsj en de westerse wereld Joesjtsjenko. Beide kampen benadrukten daarmee hun economische en geopolitieke belangen.
Gazprom zegt dat Naftogaz een schuld van 1,5 miljard euro moet voldoen. Naftogaz zegt de in Zwitserland gevestigde tussenhandelaar Rosukrenergo 1,07 miljoen euro te hebben betaald. Volgens Naftogaz is de schuld aan Gazprom daarmee vereffend, maar Gazprom bestrijdt dat en zegt geen geld van Rosukrenergo te hebben ontvangen. Rosukrenergo is voor de helft eigendom van Gazprom, dat zegt ook nog 429 miljoen euro van Naftogaz aan niet betaalde boetes tegoed te hebben.

Tegengestelde verklaringen

Vanuit de Europese Unie is er bij Rusland en Oekraïne op aangedrongen om de onderhandelingen over gasleveranties te hervatten en zo te voorkomen dat de leveranties aan Europa via de Oekraïense pijpleidingen ook in gevaar komen. De regering van de Tsjechische Republiek, sinds 1 januari 2009 voorzitter van de EU, vroeg Rusland en Oekraïne om 'een snelle afloop van het conflict' . Zowel Rusland als Oekraïne verklaarden dat de gasleveranties aan Europa niet te lijden zullen hebben van hun conflict. Een woordvoerder van Gazprom deelde mee dat er gewoonlijk dagelijks 390 miljoen kubieke meter gas vanuit Rusland naar Oekraïne gaat, waarvan 300 miljoen bestemd is voor doorvoer naar Europa. “Vanaf 1 januari is dat nog 300 miljoen kubieke meter. We gaan door met Europa van gas te voorzien”. Volgens Gazprom zou er ook via andere pijpleidingen (bijvoorbeeld via Wit-Rusland) meer gas naar Europa worden gepompt.
Uit een tegengestelde verklaring van de Russische regering bij monde van Viktor Zoebkov, zowel voorzitter van Gazprom als eerste plaatsvervangend premier van Rusland, zou het conflict tussen Rusland en Oekraïne ook de leveranties aan Europa in gevaar kunnen brengen. “Het is niet uit te sluiten dat gezien de houding van Oekraïense zijde en sommige van haar acties dit kan leiden tot onderbrekingen in de stabiliteit van gasleveranties aan Europa”. (Overigens geeft de dubbelfunctie van Zoebkov hier ook heel duidelijk het oligarchenkarakter van de huidige Russische regering weer).
Aleksej Miller, een ander topfiguur van Gazprom, kwam zelfs met een verklaring dat Kiev bewust het conflict met Rusland opzocht als verborgen agenda van 'bepaalde politieke krachten in dat land'. Het is duidelijk dat met die 'bepaalde politieke krachten' de partij van Joesjtsjenko bedoeld wordt, die misschien met het gasconflict de interne politieke problemen in Kiev kunnen camoufleren.
De Russische premier Poetin, nog altijd de machtigste figuur in het land, heeft gewaarschuwd voor 'zeer ernstige consequenties' voor Oekraïne als gevolg van het conflict, zowel in haar verhouding met Rusland als met de Europese Unie. Hij gaf aan dat Oekraïne al in een lastig economisch parket zit. Inderdaad werd de Oekraiense economie in oktober 2008 gesteund door een spoedlening van 16,4 miljard dollar van het IMF. De Oekraiense exporten waren sterk gedaald en ook de Hrivna, de munteenheid van het land was fors in waarde gezakt. Maar volgens Poetin had het niet betalen van de openstaande gasrekeningen ook te maken met 'een clanoorlog' in Oekraïne, waarmee hij deelde op de ruzies tussen Joesjtsjenko en Timosjenko.

De belangen van Julia Timosjenko...

RosUkrEnergo is het bedrijf dat in het gasconflict optreedt als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland. Dit bedrijf is in 2004 opgericht op 'bevel' van Poetin en is voor de helft eigendom van Gazprom. Het bedrijf maakt grote winsten vanwege haar status als verkoper en transporteur door Oekraïne van Russisch gas. In 2008 kocht het bedrijf Russisch gas en verkocht dat met 100% winst door aan Europa. Twee Oekraïense zakenlieden, Dimitri Firtasj en Ivan Foersin, zijn eigenaren van de andere 50% van RusUkrEnergo. Dat levert hen een enorme macht en invloed op dat een potentieel gevaar vormt voor de belangen van Timosjenko en haar mogelijke pro-Russische bondgenoten (Janoekovitsj!). Julia Timosjenko heeft al voorgesteld om de rol van RosUkrEnergo als gasbedrijf te beëindigen. Zij wil zelf gas kunnen importeren uit Rusland en dat direct doorverkopen aan Europa. Daarmee zou zij de belangen van zichzelf en haar achterban in de regering dienen. Timosjenko werd multimiljonaire in de jaren 90 juist door haar toenma.lige rol in de gasindustrie. (Zie elders op de Insudok-website onder Oekraïne). Volgens Timosjenko zouden Firtasj en Foersin, de formele Oekraïense eigenaren van RosUkrEnergo, op de achtergrond worden gecontroleerd door de eigenlijk machtigste man in dit verband, de zakenman Semion Mogilevitsj, gezocht in de Verenigde Staten door de FBI en momenteel onder arrest in Rusland op beschuldiging van belastingmalversaties.

...en de NAVO

Maar er zijn ook nog andere scenario's denkbaar. Het zou kunnen zijn dat de Russische autoriteiten het gasconflict met Oekraïne bewust op de spits hebben gedreven om zo aan Europa te laten blijken dat de gasprijzen omhoog gaan en Moskou geen achterstanden in betaling zal accepteren. In december 2008 was er in Moskou een vergadering van een aantal landen met gasbelangen. Tijdens die vergadering verklaarde Poetin op 23 december dat “het tijdperk van goedkope energiebronnen, van goedkoop gas, aan een einde is gekomen”.
Op de achtergrond van het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne speelt ook de nog steeds groeiende spanningen tussen de Russische Federatie en de Verenigde Staten een belangrijke rol, waarbij het dan gaat om de uitbreiding van de NAVO en de plaatsing van Amerikaanse raketsystemen in Europa. Het gasconflict ontstond kort na een bezoek van Joesjtsjenko aan Moskou. Tijdens dit bezoek had Joesjtsjenko nog eens benadrukt dat Oekraïne zou streven naar het lidmaatschap van de NAVO. Moskou ziet hierin een bedreiging vanuit Washington voor de Russische veiligheid. Op een persconferentie die Poetin samen met Joesjtsjenko gaf naar aanleiding van diens bezoek op 12 december zei Poetin dat “het vraagstuk van NAVO-lidmaatschap een interne kwestie van Oekraïne is”, maar tevens waarschuwde hij Oekraïne beducht te zijn voor de mogelijke consequenties. Hij zei dat Rusland “haar eigen antwoorden heeft op een verhoogde Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio”.

De onderlinge problemen in Oekraïne zullen nog wel een tijd doorgaan totdat de verschillende belangen zijn uitgekristalliseerd. Dat kan alleen wanneer de rivalen in het land inzien dat er een 'welbegrepen eigenbelang' is om het land bij elkaar te houden. En dat betekent dat er compromissen gesloten moeten worden. Compromissen in de nieuwe eigendomsverhoudingen, in de politieke macht en de opstelling richting het westen en de Russische Federatie. Wanneer dat niet gebeurt zal Oekraïne van crisis naar crisis gaan en is zelfs het scenario van een burgeroorlog niet geheel ondenkbaar!

- E-Mail: insudok@yandex.ru Website: http://www.insudok.nl
 

Read more about: europa

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.