| |
Lappersfort: Een overzicht van de gebeurtenissen GroenFront! - 05.09.2008 04:41
Als een dief in de nacht zetten de politie met 250 agenten ?s avonds het bos af. Ondanks dit machtsvertoon lukt het GroenFront! toch om langs de afzettingen te sluipen en in de bomen te klimmen. De politie moest via de media vernemen dat hun afzettingen gefaald hadden en het bos toch bezet was. Binnenkort wordt er nog een kappoging verwacht. Zuidelijke Ontsluiting De kap van 1,5 ha bos in het Lappersfort eergisteren was vanwege de zogenaamde herinrichting van de Vaartdijkstraat. Deze straat is het oude jaagpad dat loopt langs het kanaal Brugge-Gent. In het kader van de Zuidelijke Ontsluiting wil de stad Brugge dit pad verbreden. Om voldoende ruimte te hebben voor die verbreding, is een strook van 1,5 ha bos gekapt. Dit terwijl men weet dat meer asfalt, op termijn ook meer autoverkeer genereert. Nieuwe wegen of bredere wegen zijn daarom altijd slechts een tijdelijk lapmiddel. Feitelijk moet het autoverkeer zelf aangepakt worden en moet het juist niet meer ruimte gegeven worden. Op die manier blijft men het probleem voor zich uit schuiven.
Nieuwe bedreiging Op korte termijn dreigt er nog meer boskap plaats te vinden in het Lappersfort. Fabricom, de eigenaar van het Lappersfortbos, wil nog eens 3,5 ha bos kappen. Hier wil Fabricom een industrieterrein neerzetten. En dan is wel fijn als er alvast een mooie extra brede weg ligt langs het toekomstige industrieterrein. In dat licht moet de Zuidelijks Ontsluiting misschien ook wel bezien worden.
Officieel is een gedeelte van het Lappersfort zogenaamd zone-vreemd. Dit houdt in dat het huidige gebruik van de grond (bos) niet overeenkomt met de Ruimtelijke Ordeningsplannen die jaren geleden gemaakt zijn. Binnen de Ruimtelijke Ordeningsplannen wordt bepaald welk gebied welke functie krijgt. Waar komen woonwijken, waar willen we welke vorm van industrie en welke stukken blijven natuur? In Vlaanderen zijn 10.000 ha bos gekwalificeerd als zone-vreemd. Het gestoorde hieraan is natuurlijk dat veel van deze bossen al bestonden, toen de ambtenaren die deze plannen gemaakt hebben nog geen eens geboren waren. Je kunt je dus afvragen wie hier dan zone-vreemd is?
Een gedeelte van het Lappersfort staat dus aangemerkt als KMO-zone. KMO staat voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen. Dit is vergelijkbaar met wat in Nederland Midden- en Kleinbedrijf (MKB) genoemd wordt. Doordat het Lappersfort gedeeltelijk gekwalificeerd is als KMO-gebied, heeft eigenaar Fabricom gronden om een kapvergunningen te eisen. Verwacht wordt dat Fabricom binnenkort wil beginnen met de kap van deze 3,5 ha.
Suez Fabricom: Een veelkoppig monster Fabricom GTI is de eigenaar van (een gedeelte van) het Lappersfort. Dit bedrijf is in Nederland actief onder de naam Suez GTI. GTI staat voor Groep Technische Installaties en dit dekt ook wel goed de (brede) lading. Automatisering, beveiliging, pijpleidingen, tunnels, offshore-installaties, brandmeldinstallaties, vliegveldverlichting, gasinstallaties, telecommunicatie is slechts een kleine grijp uit de activiteiten van dit bedrijf.
Fabricom GTI (België) en Suez GTI (NL) is hetzelfde bedrijf met een andere merknaam. Dit bedrijf is een dochteronderneming van de Suez Holding. Deze Franse holdingmaatschappij is ooit opgericht als financieringsmaatschappij voor het graven van het Suezkanaal. Vooral de laatste jaren maakt deze holding een grote groei door. Afvalverwerker SITA is gedeeltelijk eigendom van Suez, in 1997 werd het Franse waterleidingbedrijf overgenomen en in 2006 kocht Suez Holding Gaz de France op. Een jaar eerder (2005) nam Suez het Belgische energiebedrijf Electrabel op. Electrabel is een van de bedrijven die in Nederland een nieuwe kolencentrale willen bouwen. Daarnaast staat Electrabel bekend als een van de bedrijven met de vuilste energiemix. Van al hun energie komt 55,3% uit kernenergie en 43,5% uit fossiele brandstoffen. Slechts 1,2% betreft uit duurzame energie.
Suez Holding is zich duidelijk op grote schaal aan het inkopen in de energiewereld. Waarschijnlijk verwacht deze oude financieringsmaatschappij dat hier de komende jaren veel gaat gebeuren en er dus veel geld te verdienen is.
Dwangsom Een aantal activisten die betrokken waren bij het eerste actiekamp in het Lappersfort hangt nog een dwangsom boven het hoofd. Indien ze nog een keer in het bos zouden komen, kunnen ze opdraaien voor de kosten van de ontruiming. Hierdoor probeert de overheid nieuwe acties te voorkomen. Gelukkig blijken er genoeg andere activisten te zijn die graag het stok over willen nemen,
Chronologische overzicht gebeurtenissen 2001 - 2003
7 augustus 2001 Activisten beginnen het actiekamp in het Lappersfort. Dit is gelijk het eerste eco-actiekamp in België. Het Groene Gordel Front (GGF) is op dat moment al jaren bezig met het beschermen van het Lappersfort en andere groene gebieden rond Brugge.
12 juli 2002 Minister Vera Dua van Agalev (later GROEN!) ontbijt bij de bezetters. Ze steekt hen een hart onder de riem maar belooft niets.
18 juli 2002 Eigenaar Fabricom stelt een ultimatum voor de ontruiming.
22 juli 2002 Minister Steve Stevaert ziet af van de geplande busstelplaats (= remise).
11 augustus 2002 Burgemeester Moenaert brengt een bezoek aan het Lappersfort, maar dit levert niets op.
16 augustus 2002 Het Groene Gordel Front wordt ontvangen op het gemeentehuis, ze hebben een alternatief plan.
9 september 2002 De Brugse vrederechter beslist dat het bos ontruimd moet worden. Vanaf 16 september mag de politie het bos ontruimen.
19 september 2002 Minister Dua, burgemeester Moenaert en Fabricom gaan aan tafel zitten om te onderhandelen over het Lappersfortbos. Dua zegt dat ze het bos wil kopen maar vindt dat Fabricom te veel vraagt.
9 oktober 2002 De drie partijen zitten opnieuw aan tafel. Weer is er geen oplossing. Dua en Fabricom maken de afspraak om op 16 oktober weer te onderhandelen, deze keer zonder burgemeester Moenaert erbij.
14 oktober 2002 Het bos wordt ontruimd. Vera Dua is verontwaardigd, vooral omdat ze de burgemeester enkele dagen voordien in een persoonlijke mail gevraagd had het bos niet te ontruimen. Er is veel kritiek op het gewelddadig handelen van de politie.
16 oktobver 2002 Fabricom en minister Dua blijven onderhandelen. De minister doet een nieuw bod dat Fabricom in overweging neemt.
20 oktober 2002 Ruim 5000 mensen betogen in Brugge en tonen dat ze het niet eens zijn met de plannen van Fabricom en burgemeester Moenaert. De betoging, waar opvallend veel jonge gezinnen met kinderen aan deelnemen, verloopt heel vredig
15 november 2002 Een honderdtal sympathisanten en ex-bezetters van het Brugse Lappersfortbos bezetten 3 vestigingen van Fabricom. In Ukkel werden 19 mensen opgepakt. In Oostakker bij Gent en Eine bij Oudenaarde verlieten de actievoerders de gebouwen vrijwillig na enkele uren vreedzaam protest.
10 maart 2003 Vera Dua doet, naar eigen zeggen, een laatste bod op het Lappersfortbos. Hierna blijft het gehele dossier aanmodderen en zit er weinig vooruitgang in. Het lijkt er nu op dat er een dealtje gesloten is: een gedeelte van het Lappersfort is aangekocht door de overheden en zal beschermd worden. Voor een ander gedeelte mag Fabricom haar gang gaan.
Afgelopen week
2 september 2008 ? 17:15 De gemeenteraad van Brugge spreekt over het Lappersfort. Het Groene Gordel Front organiseert een demonstratie naar het stadhuis van Brugge. [Lees de oproep][Foto-serie]
2 september? 20:00 Net na de gemeenteraadsvergadering zet een politiemacht van 250 agenten het Lappersfort af. Het signaal is duidelijk: morgen gaan ze kappen. De Alarmlijst waar jaren aan gewerkt is, wordt in gang gezet. [Lees de Alarm-oproep]
3 september - +/- 3:30 GroenFront!-activisten zijn langs het politieleger en een verlichte politietent vol agenten kunnen glippen om vervolgens door de slijk en bramen dieper het bos in te trekken. De politie moest van de media vernemen dat er zich activisten in het bos hadden verschanst. [Lees een verslag]
3 september +/- 7:00 De politie moet van de media vernemen dat er activisten het bos in zijn geglipt. Eerst willen ze dit zelfs niet geloven. [Lees het bericht hierover] [Foto-serie]
3 september +/- 13:00 Activisten die buiten de afzetting staan te demonstreren blokkeren een truck. Na enige oponthoud lukt het deze wagen om via een andere route alsnog weg te komen. Er waren helaas te weinig mensen om alle wegen af te zetten. [Foto-serie blokkade]
3 september +/- 17:00 Aan het einde van de middag zijn de laatste activisten uit het bos gehaald. Tegen sommige activisten in is gewelddadig opgetreden. De krantenkop van De Morgen spreekt boekdelen ?Is dit de Chinese of de Belgische Politie?? [Lees meer over het politiegeweld]
3 september 19:30 ?s Avonds is er een demonstratie met 150 mensen. De demonstratie stopt bij het politiekantoor in Brugge en eist de vrijlating van de 9 gevangengenomen GroenFront-activisten. De demonstranten zeggen niet weg te gaan voordat de arrestanten vrij zijn. Dit blijkt te werken en om 21:30 komen de activisten vrij. Tegelijk worden er nieuwe acties aangekondigd voor behoud van het Lappersfort. [Foto serie 1][Foto-serie 2][Bekijk de schade van de kap] Website: http://www.groenfront.be |
Read more about: natuur, dier en mens | supplements | |