english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Foutje in Justitiëel Apparaat al 153 jaar onopgemerkt
Arend Lammertink - 02.09.2008 13:10

Goor – Beroepstukker, ossenhoornblazer en software engineer Arend Lammertink heeft een "programmeerfoutje" blootgelegd in het Nederlandse justitiële apparaat. Hij had een paar weken geleden een wettelijke verplichte aangifte gedaan tegen de regering inzake de ratificatie van het zogenaamde Lissabonverdrag, maar er blijkt niemand te zijn die van plan is naar de inhoud van zijn aangifte te kijken.


Volgens Lammertink een typisch voorbeeld van een veel voorkomende fout in computerprogramma's: een "unhandled exception", een uitzonderingssituatie die niet wordt afgehandeld, waardoor de zaak stokt en er niets meer gebeurt.

In het geval van de bewuste aangifte heeft de Hoge Raad inmiddels in een officiële brief aan de heer Lammerink uitgespraak gedaan. De uitsprak komt neer op: "ik ben niet bevoegd". De Minister van Justitie heeft gereageerd met: "Als Minister van Justitie treed ik in de regel niet in individuele (straf)zaken." De rechter constateert dus dat hij niet bevoegd is in deze specifieke uitzonderingssituatie en de wetgever, de programmeur, heeft onvoldoende voorzieningen getroffen om adequaat op deze uitzonderingsituatie te kunnen reageren.

"Dat is altijd de ellende met exception handling, en helemaal wanneer je gebruik maakt van programmatuur die door iemand anders is geschreven. Als je als programmeur dan niet exact weet welke uitzonderingen die bibliotheek kan rapporteren of hij ziet er één over het hoofd, dan steekt zo'n uitzondering vroeg of laat de kop op en je programma houdt er mee op. Met als gevolg dat de eindgebruiker met de gebakken peren zit. Als de eindgebruiker vervolgens niet klaagt bij de programmeur, kan zo'n fout jaren blijven zitten", aldus Lammertink. "In dit geval wordt de plichtsgetrouwe burger geconfronteerd met een
foutmelding, 'ik ben niet bevoegd' of iets in die richting, en er gebeurt verder niets meer."

Een interessant detail is dat de bewuste uitzonderingsituatie in het justitiële apparaat zijn oorsprong blijkt te vinden in een wet uit 1855. Kennelijk heeft zich gedurende 153 jaar niemand afgevraagd hoe het toch kan dat, voor zover bekend, nog nooit een Minister of kamerlid zich bij de Hoge Raad heeft moeten verantwoorden vanwege vermeende ambtsmisdrijven. Zijn onze politici dan allemaal zo eerlijk, of is er ergens iets fout?

Lammertink: "Over de eerlijkheid van politici kan ik me niet uitspreken, daar zijn rechters en kiezers voor. Maar er zit wel ergens iets fout, en die fout bestaat er uit dat aanklachten en/of aangiften tegen de regering en/of kamerleden vanwege ambtsmisdrijven niet door de rechtsprekende macht in behandeling kunnen worden genomen omdat zij daartoe niet bevoegd is en de politiek de behandeling niet overneemt, omdat ze meent dat zij zich niet met de rechtspraak mag bemoeien. Dat laatste is normaal gesproken ook zo omdat we er voor gekozen hebben met drie gescheiden machten te werken (wetgevende macht, rechtsprekende macht, uitvoerende macht) die onafhankelijk dienen te zijn, maar daarop is één uitzondering gemaakt: ambtsmisdrijven begaan door leden van de regering of de kamer. Anders zou de rechtsprekende macht zich immers zo maar met de politiek (wetgevende macht) kunnen bemoeien en dat wilden we nu net niet hebben."

De politiek wordt dus verondersteld zelfreinigend te zijn en dient dan ook zelf te beslissen óf er in voorkomende gevallen sprake is van (een vermoeden tot) een ambtsmisdrijf of niet. Wat er daarom volgens Lammertink zou moeten gebeuren is dat de Hoge Raad de regering en de kamer op de hoogte stelt wanneer men constateert dat men over informatie beschikt waaruit mogelijk strafbare ambtsmisdrijven naar voren kunnen komen waar men niets mee kan omdat men daartoe niet
bevoegd is. Vervolgens zouden regering en/of kamer kennis moeten nemen van die informatie en op basis daarvan een besluit moeten nemen over het nemen van eventuele verdere stappen, zoals het instellen van een nader (parlementair) onderzoek of de Hoge Raad opdracht te geven de zaak te behandelen.

Immuun

Als dit niet gebeurt, dan zijn leden van de regering en de kamers in de praktijk immuun voor rechtsvervolging, zoals ook blijkt uit jurisprudentie als in de zaak tegen Verdonk en Donner rond de schipholbrand. Ook hier is er een aanklacht geweest die nooit door iemand inhoudelijk is behandeld. Dat is echter nooit de bedoeling geweest. Het was de bedoeling om de rechtsprekende macht er van te weerhouden zich met politieke aangelegenheiden te bemoeien en niet om de politiek immuniteit te verschaffen. Het woord is dan ook aan de politiek om een oplossing tot stand te brengen voor het hiaat dat er in de uitvoering van de wet is geslopen.

Tot het zo ver is, wordt de plichtsgetrouwe burger geconfronteerd met een "unhandled exception" van 153 jaar oud. Daar kan Microsoft nog een puntje aan zuigen...

==========================================================================
Nadere Informatie
==========================================================================

E-mail aan de voorzitters van de vaste kamercommissies voor Binnenlandse Zaken, Europese Zaken, Justitie en voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven:


Geachte voorzitter,

Op 7 juli 2008 heb ik u middels een e-mail mijn aangifte tegen de regering inzake de ratificatie van het zogenaamde Lissabonverdrag doen toekomen. Tot op heden heb ik van u nog geen antwoord noch een ontvangstbevestiging ontvangen.

Ik heb inmiddels wel een antwoord ontvangen van de Hoge Raad der Nederlanden en van de Minister van Justitie, waarvan u een tweetal kopieën als bijlagen aantreft. Ook heb ik een antwoord ontvangen van de Minister President op mijn eerdere brieven aan Hare Majesteit de Koningin, waarvan ik tevens een kopie heb bijgesloten.

De Hoge Raad der Nederlanden schrijft dat zij niet bevoegd is om een onderzoek in te stellen naar eventueel door leden van het kabinet of van de Tweede kamer begane strafbare feiten, tenzij zij daartoe opdracht krijgt van de Tweede Kamer der Staten Generaal in het geval het leden van de regering betreft. Zij kan dus mijn aangifte niet in behandeling nemen, omdat zij daartoe niet bevoegd is zonder opdracht daartoe door uw Kamer. Dit blijkt ook uit de door de Hoge Raad
meegezonde jurisprudentie.

De Minister van Justitie schrijft dat hij niet veel voor mij kan betekenen, omdat hij "in de regel" niet in individuele (straf)zaken treedt.

Dat betekent dat mijn aangifte door niemand inhoudelijk behandeld zal worden als uw Kamer daartoe niet het initiatief neemt. Dat is in dit geval een uiterst onbevredigende constatering. U als medewetgever heeft mij als burger de verplichting opgelegd om aangifte te doen in het geval ik kennis heb van bepaalde (vermeende) misdrijven, maar niemand zal daar iets mee doen. Tenzij uw Kamer hierover een beslissing neemt, hetzij door mijn aangifte zelf inhoudelijk te
behandelen, hetzij door de Hoge Raad opdracht te geven mijn aangifte in behandeling te nemen.

Wanneer uw Kamer hieromtrent geen beslissing neemt, dan dient u zich te realiseren dat u daarmee in feite de regering immuun maakt voor vervolging vanwege ambsmisdrijven en dat is mijns inziens nooit de bedoeling geweest van de door de Hoge Raad genoemde uitzondering. Die uitzondering is er om de rechtsprekende macht er van te weerhouden zich met de politiek te bemoeien, maar niet om leden van regering en/of de beide Kamers der Staten Generaal immuniteit te verschaffen voor rechtsvervolging. Dit is dan ook een belangrijk principieel punt dat kennelijk al 153 jaar onopgemerkt is gebleven, waardoor er voor
zover mij bekend nog nooit een lid van regering en/of één der beide Kamers der Staten Generaal terecht heeft gestaan vanwege (vermeende) ambtsmisdrijven.

Het is mijns inziens dan ook van groot belang dat uw Kamer zich in ieder geval over dit principiële punt uitspreekt en ik verzoek u dan ook ofwel mijn aangifte in uw Kamer inhoudelijk te behandelen, danwel de Hoge Raad der Nederlanden hiertoe opdracht te geven.

Ik verzoek u tevens mij (per e-mail) een ontvangstbevestiging te sturen en mij mede te delen of u voornemens bent mijn aangifte in uw commissie te behandelen.


Met vriendelijke groet,

Ir. Arend Lammertink,
Goor.

De eerdere aangifte met bijbehorende bijlage:
 http://www.tuks.nl/docs/Aangifte.pdf
 http://www.tuks.nl/docs/Bijlage_aangifte.pdf

Eerdere brieven:

Een tweetal open brieven aan H.M. De Koningin:
 http://www.tuks.nl/docs/Open_Brief_HM_Koningin.pdf
 http://www.tuks.nl/docs/Open_Brief_HM_Koningin_2.pdf

Achtergrondartikel "Europa: Geen democratie als zodanig":
 http://www.tuks.nl/docs/Geen_Democratie_als_zodanig.pdf


- E-Mail: lamare@tuks.nl Website: http://www.tuks.nl
 

Read more about: europa

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
rechten 
jurist (not) - 02.09.2008 16:29

het is aan het parlement om wetten te toetsen aan de grondwet. Dus inderdaad heeft de hoge raad hier niets over te zeggen. En ik denk dat het de kamer worst zal wezen, wat je schrijft, ik bedoel, een tukker/linux fanaat, dat zijn nu niet de meest serieus genomen mensen.
Even Opletten 
Frank - 04.09.2008 01:27

Onder de titel:rechten schreef
jurist (not) - 02.09.2008 16:29

het is aan het parlement om wetten te toetsen aan de grondwet. Dus inderdaad heeft de hoge raad hier niets over te zeggen. En ik denk dat het de kamer worst zal wezen, wat je schrijft, ik bedoel, een tukker/linux fanaat, dat zijn nu niet de meest serieus genomen mensen.

Jurist (Not) over het eerste stuk van je reactie: je hebt gelijk !!! maar daar gaat het hier niet om.
Dhr.Arend Lammertink heeft aangifte gedaan tegen regering en hij constateert dat deze niet behandeld kan worden omdat de Hoge Raad zich niet bevoegt acht.


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.