english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Rechtszaak en klachten fietsdemo 5 mei 2007
Dissent Utrecht - 23.04.2008 17:00

(Over het indienen van klachten: zie aanvulling hieronder)

Utrecht, 23 april 2008

FIETS-DEMONSTRANTEN TOCH NOG VOOR DE RECHTER
na massa-arrestatie op bevrijdingsdag 2007

Op woensdag 7 mei a.s. zal de kantonrechter in Utrecht vanaf 09:00 uur de zaak behandelen die het openbaar ministerie heeft aangespannen tegen 82 fietsers die vorig jaar op bevrijdingsdag in Utrecht massaal werden gearresteerd. Dit omdat zij geen gevolg zouden hebben gegeven aan een bevel van de politie.


Voor alle ruim honderd fietsers die toen werden aangehouden, was het echter geheel onduidelijk wat dat bevel was geweest. De dagvaarding die zij inmiddels ontvingen, maakt evenmin duidelijk om welk bevel het zou gaan. Zij demonstreerden op volkomen vreedzame wijze in verband met de G8-top in Heiligendamm. Het vergaande ingrijpen van de politie vormde voor hen dan ook een grote verrassing. Zeker op een dag als bevrijdingsdag, waar het belang van mensenrechten in het hele land wordt benadrukt.

In april en mei 2007 vond een fietstocht plaats van België naar Duitsland in het kader van protesten tegen de G8 top, die in juni van dat jaar zou plaats vinden in Heiligendamm. Omdat de fietsers zich op 5 mei ('07) in Utrecht bevonden, was dit voor lokale aktiegroepen aanleiding om het thema G8 (globalisatie van economie, onder andere ten koste van mensenrechten) te koppelen aan het thema vrijheid (en het beschermen van de mensenrechten). Onder de naam Dissent Utrecht werd een fietsdemonstratie door de stad georganiseerd, waarin ondermeer aandacht werd gevraagd voor de erbarmelijke omstandigheden waaronder vluchtelingen rechteloos worden opgesloten, hoe het Nederlandse leger wordt ingezet in oorlogen om de olie-voorraden voor het Westen te beschermen, en hoe vrijheden en privacy van mensen steeds verder wordt aangetast door zeer vergaande anti-terreur wetten.

De fietsdemonstratie had uitsluitend vreedzame bedoelingen, maar was om principiële redenen niet officieel bij de gemeente aangemeld. Dit omdat de gemeente bij voorgaande protesten, die wel waren aangemeld, het vertrouwen van aktievoerders heeft geschonden door zich niet aan afspraken te houden. Blijkbaar was dit voor de politie reden om de demonstratie vanaf aanvang te dwarsbomen. Fietsers werden door politiebusjes aangereden of door agenten van hun fiets geduwd, motoragenten scheurden met hoge snelheid vlak langs demonstranten en er werden met regelmaat tegenstrijdige bevelen gegeven, waardoor grote onduidelijkheid ontstond onder de demonstranten. De politie veroorzaakte, al dan niet opzettelijk, onrust in een vreedzame demonstratie, om daarop de deelnemers te arresteren wegens het niet opvolgen van een bevel of vordering van de politie. Vervolgens werden de demonstranten in cellen van de rechtbank opgesloten, met veel te veel mensen in veel te kleine cellen. Zo zaten 25 mensen in een cel van 4 bij 4 meter, zonder ventilatie en werden mensen feitelijk langer dan de wettelijke termijn van 6 uur vast gehouden. Diverse klachten zijn in de afgelopen tijd ingediend, waarvan een aantal gegrond zijn verklaard en waarvan een aantal onderzoeken nog lopen.

Dissent Utrecht is van mening dat politie, justitie en de gemeente Utrecht zich op bevrijdingsdag 2007 beschamend hebben gedragen, door een vreedzame demonstratie volledig in te sluiten, op te pakken en onder bizarre omstandigheden vast te houden. De demonstranten hopen bij de rechter hun gelijk te zullen halen door te worden vrijgesproken, ondanks de pogingen van de politie om diens wangedrag goed te proberen te praten.
 

Read more about: Agenda vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Klachten indienen 
Arrestantengroep Utrecht - 23.04.2008 17:08

Inmiddels zijn diverse klachten die door gearresteerde deelnemers aan de fietstocht op 5 mei vorig jaar zijn ingediend behandeld door de politie. Op een aantal punten zijn mensen in het gelijk gesteld, vooral waar het gaat om de omstandigheden van opsluiting in het gerechtsgebouw. Ook zijn er schadevergoedingen toegezegd wegens deze omstandigheden en daarnaast voor beschadigingen aan fietsen/fietssloten.
Voor mensen die dat nog niet gedaan hebben, is het nog steeds mogelijk om een klacht in te dienen. Doe dat wel snel, want klachten moeten binnen een jaar na de gedraging(en) van de politie waarover wordt geklaagd, ingediend worden. Dat betekent dat klachten dus voor 5 mei a.s. bij de politie binnen moeten zijn.
Op verzoek plaatsen we hieronder nogmaals de handleiding voor het indienen van klachten die we kort na 5 mei vorig jaar opgesteld hebben.

----

INDIENEN VAN EEN KLACHT

De politie in Utrecht schrijft over het indienen van een klacht het volgende:

“U omschrijft zo nauwkeurig mogelijk waar uw klacht over gaat en vermeldt daarbij de datum, plaats en tijdstip. Ook vermeldt u uw naam, adres en het telefoonummer en / of e-mailadres waarop u bereikbaar bent. Wilt u dit per brief doen, dan stuurt u deze naar:
Korpschef Politie Utrecht
t.a.v. de regionale klachtencoördinator
postbus 8300
3503 RH UTRECHT”
Indienen van een klacht kan ook via een speciaal email-formulier:
 http://www.politie.nl/Utrecht/klachten/indienen_klacht/

Omdat je verplicht bent je naam op te geven kun je niet anoniem een klacht indienen. Als je bij de arrestatie je naam niet gegeven hebt, is het natuurlijk niet verstandig dit bij het indienen van een klacht alsnog te doen. Mocht je als NN'er desondanks wat met je klachten willen doen, neem dan contact op met de arrestantengroep, misschien kunnen we er iets op verzinnen.

Je kunt niet klagen over de arrestatie als zodanig, de toetsing daarvan ligt bij een rechter. Klachten moeten gaan over gedragingen van de politie, die tegen jou gericht zijn. Op basis van wat we nu weten, kun je daarbij voor wat betreft 5 mei 2007 aan de volgende punten denken:
- hinderlijk gedrag van de politie tijdens de fietstocht, waar jij last van had (busjes die door de demonstratie heenrijden, gevaarlijke situaties met motorrijders etc.);
- het geven van onduidelijke en tegenstrijdige aanwijzingen (bijv. een agent die je tegenhoudt en een ander die zegt 'doorrijden');
- het volledig onverstaanbaar zijn van een blijkbaar gegeven vordering, die bovendien niet als zodanig herkenbaar was;
- intimiderend en gewelddadig optreden van gewone agenten, ME'ers en stillen bij de insluiting van de demonstratie en het arresteren/wegslepen van individuele deelnemers;
- het feit dat je geboeid bent (boeien mag alleen op grond van een individuele afweging per persoon) en wanneer van toepassing dat dit te strak was (lichamelijke hinder zoals pijnlijke polsen) en/of langdurig plaatsvond;
- de situatie waarin sommige mensen gedwongen werden in de bus plaats te nemen;
- de situatie waarin de detentie plaatsvond: teveel mensen in een cel, zuurstofgebrek, lang wachten om naar de wc te mogen, door bewaarders niet reageren op vragen, geen of onvoldoende eten en drinken krijgen, feit dat er geen veganistisch eten beschikbaar was enz.;
- de lange tijd tussen aanhouding en voorgeleiding voor een hulpofficier van justitie (dit dient ten spoedigste te gebeuren en dus niet pas uren na de arrestatie; het feit dat er voldoende politie was om de hele demonstratie aan te houden, bussen om mensen af te voeren binnen de kortste keren beschikbaar waren en ophoudruimtes blijkbaar al gereserveerd waren, geeft aan dat er rekening was gehouden met de aanhouding van een grote groep mensen; in dat geval moet er ook voldoende capaciteit aanwezig kunnen zijn om voorgeleiding, verhoor en behandeling van arrestanten vlot en correct te laten verlopen);
- het feit dat veel mensen langer dan zes uur hebben vastgezeten (deze tijd gaat in op het moment van aankomst op de plaats van verhoor (i.c. de rechtbank) (zie eerdere uitspraken van de Ombudsman) en niet pas op het moment van voorgeleiding voor een hulpofficier van justitie;
- het feit dat door de hulpofficieren van justitie gelogen is over het moment van ingaan van de ophoudperiode van zes uur;
- de manier waarop met je fiets is omgegaan (slot kapot, fiets beschadigd enz.) en het feit dat de politie niet wilde vertellen wat er met de fietsen ging gebeuren;
- leugens die door de politie naar buiten zijn gebracht over het verloop van de fietstocht, de arrestaties en de omstandigheden van detentie.

Je zou de op jou van toepassing zijnde punten uit het bovenstaande rijtje uit kunnen werken en aan kunnen vullen met andere voor jou relevante punten. Het is het beste om zo duidelijk en concreet mogelijk op te schrijven wat jou persoonlijk aangedaan is. Aanvullende 'bewijsstukken' zoals doktersverklaringen en schadeformulieren over beschadigingen aan een fiets, kun je aan de brief toevoegen.

Klachten kunnen uiterlijk een jaar na de gedraging waarover geklaagd wordt, ingediend worden. We raden je echter aan je klacht zo snel mogelijk in te dienen, omdat alles nu nog vers in je geheugen zit.

Ben je niet zeker of je klacht goed op papier staat, wil je graag dat iemand met ervaring in het schrijven van klachten er nog een keer naar kijkt of heb je anderszins hulp nodig bij het opstellen van je klacht, neem dan gerust contact op met de Arrestantengroep Utrecht.

Standaardprocedure is dat je na het indienen van een klacht, wanneer deze in behandeling genomen wordt, eerst wordt uitgenodigd voor een bemiddelend gesprek. Wij denken dat het in deze situatie, waarbij het niet om een gedraging van een enkele agent gaat, maar om het optreden van de Utrechtse politie als zodanig, niet zoveel zin heeft om in gesprek te gaan. Maar de keuze is natuurlijk aan jezelf. Mocht je wel op gesprek gaan, dan adviseren we je in ieder geval op te letten wat je zegt en geen belastende dingen voor jezelf of voor anderen naar voren te brengen.
Als je niet ingaat op de uitnodiging voor een gesprek, moet je wel aan de behandelende politieambtenaar laten weten dat je wil dat je klacht schriftelijk wordt afgehandeld, want anders wordt de behandeling stopgezet.

Voor vragen en overleg kun je altijd contact met ons opnemen. We blijven sowieso graag op de hoogte van het verloop van het indienen en afhandelen van je klacht en eventuele gesprekken met de politie. Ben je niet tevreden over de wijze waarop je klacht is afgehandeld (die kans is vrij groot), dan kun je vervolgens een klacht indienen bij de Ombudsman. Ook daar kunnen we je te zijner tijd bij helpen.



E-Mail: utrecht@arrestantengroep.org
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.