english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
TUMULTdebat CUBA na Castro 18 maart in Utrecht
Fetsje Luimstra - 06.03.2007 09:57

Debatcentrum TUMULT organiseert i.s.m. het Cuba Platform een debat op zondag 18 maart, de actiedag tegen repressie op Cuba. Tijd 14.00 -16.00 uur. Inloop: 13.30 uur. Locatie: Florin, Nobelstraat 2-4, Utrecht. (Info en reserveren:030-2332430/www.tumultdebat.nl.)

Debatcentrum TUMULT organiseert i.s.m. het Cuba Platform een debat op zondag 18 maart, de actiedag tegen repressie op Cuba. Tijd 14.00 -16.00 uur. Inloop: 13.30 uur. Locatie: Florin, Nobelstraat 2-4, Utrecht. (Info en reserveren:030-2332430/www.tumultdebat.nl.)

CUBA NA CASTRO Wat wil Nederland, wat kan Europa?

Op 26 juli 2006 verscheen de Cubaanse president voor het laatst in het publiek. Al maanden gonst de geruchtenmachine over zijn ophanden zijnde sterven en woeden er heftige discussies over hoe Cuba er na zijn dood uit zal zien. Zal zijn broer Raúl, nu interim-president, aan de macht blijven? Hoe gaat men dan in Nederland en Europa om met het veranderende Cuba?
Onder voorzitterschap van Jan Donkers, schrijver, debatteren o.a. René Paas (voorzitter CNV), Kathleen Ferrier (kamerlid CDA), Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) en Ewout Irrgang, (kamerlid SP).

Elk jaar worden op 18 maart in verschillende Europese steden activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de Cubaanse repressie en censuur. Programma in Utrecht voorafgaand aan het debat: 11:00 – 12:30 Kerkdienst EUG & Cuba Platform. Locatie: Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht. 13:00 – 13:30 Solidariteitstocht vanuit de Janskerk. Voor meer informatie: www.ikvpaxchristi.nl.


 

Read more about: Agenda europa vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were moved to the "ruis" page
some supplements were deleted from this article, see policy
Wat heeft Nederland met Cuba te maken? 
Rodrigo Rojas - 06.03.2007 10:32




Draagt Nederland steun aan deze nederlandse groeperingen dat tegen het wil van de cubaanse bevolking optreedt? Ik weet dat Indy media mijn comentaar naar een ruis pagina zal sturen...wij diegene die solidair zijn met Cuba zijn we een ruis in de spreekbuis van de NL-activisten...
Net als de nationalistische groeperingen die beschermd worden door de politie tegen de linkse activisten...willen ze nu alle solidariteit met Cuba verbanen!! schande!!de democratische schijnheiligheid van de regering lijkt aanstekelijk te zijn...

Linkse strooming in Nederland wordt wakker !! Latijns Amerika, het continent van de hoop...steunt Cuba aan alle fronten !!

Onze vijand is niet Cuba, maar het Imperialisme !!
...

...Cuba en de Cubaanse bevolking hebben zeer te lijden onder de economische boycot en economische oorlog van de Verenigde Staten. De schade bedraagt nu al meer dan 82 miljard dollar.

Het is absoluut noodzakelijk om het economische, commerciële en financiële embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba op te heffen. Dat is nog steeds niet gebeurd, ondanks het feit dat zeker 179 landen bij de Verenigde Naties vorig jaar vóór opheffing van de Amerikaanse boycot hebben gestemd. De opheffing van het embargo staat voor het veertiende jaar op rij op de agenda van de Algemene Vergadering van de VN; dit keer op dinsdag 8 november 2005. Dan zullen de leden tijdens de 60ste sessie van de Algemene Vergadering zich uitspreken over de resolutie 'Noodzaak van het beëindigen van het economische, commerciële en financiële embargo, ingesteld door de VS tegen Cuba'.

Cuba en zijn bevolking lijden nu al tientallen jaren onder dit onwettige en onrechtvaardige embargo. Het directe gevolg is dat de Cubaanse buitenlandse handel (export) een schade oploopt van 46 procent op jaarbasis, ofwel zo'n 380 miljoen dollar door de opgelegde sancties van de VS. De totale economische schade over alle jaren is opgelopen tot meer dan 82 miljard dollar. De onmenselijke blokkade gaat ten koste van de bevolking van 11,5 miljoen mensen en met name van de honderdduizenden Cubaanse kinderen die daardoor niet over de nodige medicijnen kunnen beschikken.

De langdurige sancties en het embargo druisen in feite in tegen de meest basale rechten zoals die zijn neergelegd in de door de Verenigde Naties opgestelde rechten van de mens. De handelsbetrekkingen met andere landen rondom het Cubaanse eiland in de regio worden hierdoor ook zwaar geschaad.

Handelsondernemingen die zaken doen met de Verenigde Staten worden door hen zwaar onder druk gezet om hun relaties met Cuba te verbreken, met het dreigement van verregaande sancties tegen deze ondernemingen.


E-Mail: rodrigorojasnl@gmail.com
Website: http://www.cubasol.nl
 
Geld stroom voor bondgenoten/ltogenoten 
Rodrigo Rojas - 06.03.2007 10:42




Geldstromen ingezet tegen Cuba

VS bekostigt buitenlandse staten om veranderingen in Cuba te forceren
Associated Press - door Laura Wides-Munoz - MIAMI - februari 2007

De gezondheidstoestand van Fidel Castro heft een nieuw debat uitgelokt over federale financiering van VS groepen die ijveren voor verandering op het communistische eiland. Maar al jaren lang heeft de VS in alle stilte miljoenen dollars doorgesluisd naar groepen in Europa die eveneens werken voor een democratisch Cuba. Via het NED (‘National Endowment for Democracy’, een nonprofit stichting opgericht in 1983 door de regering Reagan) is meer dan 200.000 dollar gegaan nar de Tsjechische groep ‘Mensen in Nood’, die onafhankelijke journalisten in Cuba begunstigt. De stichting sponsort de Slowaakse groepen ‘Volk in Gevaar’ en ‘Pontis Foundation’ met 33.000 dollar over twee jaar om onafhankelijke denktanks op het eiland te promoten. Het Spaanse tijdschrift ‘Culturele confrontatie met Cuba’ heeft sinds 1998 771.000 dollar ontvangen als donatietoelagen om artikelen door Cubaanse dissidenten te publiceren. Gedurende de laatste 20 jaar heeft het NED bijna 14 miljoen dollar toegekend aan democratie-voor-Cuba projecten, meestal gevestigd in de VS, die Cubaanse dissidenten koppelen aan groepen in Europa en Latijns Amerika. De subsidies groeiden van $110.000 in 1986 tot bijna $2,4 miljoen in 2006.
De resultaten van de donatie toelagen zijn dubieus, net zoals die van de democratie-voor-Cuba groepen op eigen bodem via de VS Instelling voor Nationale Ontwikkeling (USAID). Cariben deskundige Daniël Erikson zegt: de pogingen hebben weinig tastbare resultaten opgeleverd in Cuba, maar zij hebben steun gegeven aan lokale groepen in landen als Tsjechië, Zweden en Spanje die druk kunnen uitoefenen op de Cubapolitiek van hun eigen regeringen. ‘Jullie hebben Cuba in Oost-Europa en de Scandinavische landen voor het voetlicht gehaald, voorheen washet zelfs op het radarscherm onzichtbaar’ zei Erikson, een hoge beleidsfunctionaris van een in Washington gevestigde denktank, de ‘Inter-American Dialogue’. Daarentegen veroordeelde de Algemene vergadering van de UN in november massaal de VS embargo tegen Cuba: 184 tegen 4, en Cuba verkreeg onlangs een zetel in de VN mensenrechten Raad.
Critici zeggen: de inspanning is een weerspiegeling van hoe ver de federale regering moet gaan om de weerhaken van haar eigen Cubabeleid te vermijden: deze politiek maakt het zenden van geld direct naar Cuba voor de VS regering illegaal, zelfs om de anti-Castro groepen te financieren. Maar het NED is een private instelling, haar dollars kunnen worden gezonden naar groepen in Cuba – ofschoon het geld oorspronkelijk uit de federale schatkist kwam.
‘Wij werken langs elkaar heen’ zegt bestuurder Damian Fernandez van de Florida Internationale Universiteit, tevens hoofd van haar Cuban Research Institute. Hij wil liever zien dat de VS meer overeenstemming over Cuba zou krijgen met buitenlandse regeringen, dan het steunen van onafhankelijke buitenlandse organisaties. Ook daarbij speelt de noodzaak van controle. Een recent onderzoeksrapport van het Congres bekritiseert de federale overheid vanwege haar laksheid in het controleren van USAID toelagen aan Anti-Cuba organisaties, gevestigd in de VS. Het vaststellen hoe buiten de grenzen het geld wordt besteed is nog moeilijker. ‘Jullie maken gebruik van mensen met weinig naamsbekendheid. Jullie geven op afstand geld aan afgelegen en weinig zichtbare doelen’ zegt Larry Birns, directeur van de Raad voor Zaken op het Continent; hij pleit voor het beëindigen van het embargo.
Caleb McCarry, bij Buitenlandse Zaken van de regering Bush als coördinator voor de overgang van Cuba, zei dat steun voor zulke groepen, vooral in Oost Europa, de speerpunt is in de Cubapolitiek van de VS. ‘Organisaties in landen die de omvorming van communisme naar democratie hebben meegemaakt kunnen veel bijdragen vanwege hun ervaring in- en begrip voor de problemen bij het promoten van democratie binnen een politiestaat’. Anderen stellen dat mensen uit Oost Europa en Latijns Amerika meer invloed in Cuba hebben vanwege hun sterke historische relatie met het eiland.
De grote meerderheid van regeringsgeld voor anti-Castro programma’s gaat naar organisaties gevestigd in de VS, voornamelijk in Washington en Miami. Deze groepen trachten in het algemeen tegenstanders van de Cubaanse regering te steunen, zoals journalisten, dissidenten en hun families en zij doen onderzoek naar een Cuba-na-Castro; sinds 1996 ontvingen ze meer dan 65 miljoen dollar van USAID, hun voornaamste sponsor.
Terwijl altijd reeds enig USAID geld naar internationaal georiënteerde programma’s ging, was het van de NED subsidies het grootste deel. Zij zijn klein in omvang en jaren lang ging het geld bijna uitsluitend naar organisaties, gesticht of opgezet door groepen gevestigd in de VS. De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in Cuba, die 865.000 dollar kreeg tussen 1986 en 1993 en beweerde leden te hebben in Spanje, Zweden en Duitsland, was opgericht door de machtige Cuban American National Foundation (CANF), gevestigd in Miami. Meer recent hielp een toelage van 213.000 dollar de in Miami gevestigde vakbondgerichte ‘International Group for Corporate Social Responsability’ (voor sociale verantwoordelijkheid van bedrijven), die vorig jaar was opgericht in Spanje en beweert leden te hebben uit Europese en Latijns Amerikaanse landen. Barbara Haig, adjunct president van NED, verklaarde dat toelagen aan organisaties van derde landen nodig zijn sinds organisaties in Cube een verbod kregen om VS geld te accepteren en die hiervan beschuldigd worden gebrandmerkt zijn als verraders of huurlingen. Ook verklaarde zij dat Europese groepen hun sporen verdiend hadden voor zij de toelagen kregen.
‘Het probleem van democratie in Cuba is niet slechts een probleem voor Amerika, het is een algemen probleem’, voegde zij er aan toe. In toenemende mate worden USAID’s donaties gebruikt voor internationale inspanningen. Het in Miami gevestigde Cuban Democratic Directorate is een van de grootste Cuba begunstigden van de regering en verkreeg meer dan 6 miljoen dollar van USAID en NED. De laatste jaren werden er bureau’s geopend in Mexico en Argentinië en nu worden activiteiten ontplooid in verschilende ander Latijns Amerikaanse en Europese landen met gebruik van USAID fondsen. Het heeft volgens federale belastingformulieren zijn budget voor buitenlandse bureau’s meer dan verdubbeld van ongeveer 200.000 tot bijna 500.000 dollar tussen 2004 en 2005. Onlangs hielp het een protest door 100 jongeren op te zetten buiten de Cubaanse ambassade in Peru.
Medestichter Orlando Gutierrez vertelde dat hij geregeld door sponsors gecontroleerd was en dat de organisatie een strikte interne controle handhaaft op de manier waarop het geld was besteed. Hij zei dat de groep lang heeft gepoogd om publiciteit te geven aan Castro’s mensenrechten schendingen buiten de VS ‘Waar het regime in staat was om veel mensen te overtuigen dat het ging om het arme kleine Cuba tegenover de VS, zouden velen de kant van Cuba kiezen tegen de VS terwijl zij het schenden en vertrappen van rechten in Cuba over het hoofd zouden zien’, zei Gutierrez.

E-Mail: rodrigorojasnl@gmail.com
Website: http://www.cubasol.nl
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.