english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Eurodusnie overtreedt Leidse APV
Eurodusnie collectief - 04.02.2007 23:14

Op dinsdagavond 6 februari organiseert het Leidse Eurodusnie-collectief een actie tegen de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening die wordt behandeld door de Leidse gemeenteraad. Eurodusnie diende eerder al schriftelijke bezwaren in tegen de nieuwe APV, en maakte ook gebruik van de gelegenheid om in te spreken bij een commissievergadering over het onderwerp. Op 6 februari zal Eurodusnie om 19:00 op het Stadhuisplein (Leiden) haar bezwaren tegen de nieuwe APV op een publieke wijze duidelijk maken. Tijdens deze actie zal een groot aantal regels uit de nieuwe APV overtreden worden.


Eurodusnie heeft tegen een aantal elementen van de nieuwe APV ernstige bezwaren. Zo is het collectief van mening dat de mogelijkheid tot cameratoezicht op de openbare weg, waartoe de burgemeester volgens de nieuwe APV kan besluiten, in strijd is met elementaire burgerrechten. Ook meent Eurodusnie dat de bevoegdheid tot het instellen van 'veiligheidsrisiscogebieden' niet bij de burgemeester hoort te liggen, en dat preventief fouilleren niet wenselijk is. Verder keert Eurodusnie zich tegen een aantal verboden die in de nieuwe APV zijn vastgelegd, zoals de mogelijkheid tot een blow-verbod, een bedelverbod, een drankverbod voor de openbare weg en een krijtverbod, en meent het collectief dat er teveel beperkingen zijn gesteld aan het recht om te demonstreren.

Eurodusnie hoopt dat de discussie over de nieuwe APV niet enkel binnen de muren van het Leidse gemeentehuis zal worden gevoerd, maar net als de Rijn-Gouwelijn of de Winkelsluitingswet onderwerp wordt van een serieus openbaar debat. Mensen die deel willen nemen aan de actie, of meer willen lezen over de achtergrond ervan, kunnen de website www.eurodusnie.nl raadplegen.

Hieronder de tekst van het pamflet dat dinsdag wordt uitgedeeld. (zie ook  http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Leiden/Big-Brother-Lenferink-is-watching-you.html)
De eerdere schriftelijke bezwaren en de mondelinge toelichting hierbij vallen in te zien op resp.  http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Repressie/Bezwaar-tegen-nieuwe-APV.html en  http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Leiden/Inspraakreactie-nieuwe-APV.html.


Binnenkort neemt de Leidse gemeenteraad een besluit over de modernisering van de Algemene Plaatselijke Verordening (een opsomming van door de gemeente uitgevaardigde lokale wetgeving). Het niet naleven van deze geboden en verboden kan worden bestraft met een geldboete of zelfs gevangenisstraf.
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Leidse APV laten herschrijven omdat hij nogal verouderd was. Maar zoals zo vaak betekent nieuw lang niet altijd beter. De nieuwe APV is namelijk niet zo “beleidsarm” als het 'linkse' College ons wil doen geloven: het document bevat juist diverse maatregelen die burgerlijke vrijheden en democratische grondrechten aantasten.

Door deze voorgenomen verdere inperking van grondrechten en vrijheden “beleidsarm” te noemen, rechtvaardigt het stadsbestuur het ontbreken van enige publieke discussie over de nieuwe APV, hetgeen in schril contrast staat met het publiciteitscircus rond de Rijn-Gouwe Lijn en de winkelsluitingswet. Maar in werkelijkheid wordt de modernisering aangegrepen om allerlei repressieve maatregelen door te voeren, aan te scherpen of te bestendigen.

Cameratoezicht

Niet voor niets heeft de gemeenteraad in het verleden een duidelijke voorkeur uitgesproken voor andere, betere maatregelen om de veiligheid te bevorderen: je moet immers wel een goede reden hebben om mensen lukraak te bespieden op de openbare weg. Cameratoezicht mag dan misschien sommige mensen een veilig gevoel geven en handig zijn bij opsporing achteraf, de preventieve werking is nihil. Dat bleek ook tijdens de afgelopen nieuwjaarsrelletjes, die door de met veel bombarie door Big Brother Lenferink aangekondigde camera’s niet konden worden voorkomen.

Het is Eurodusnie dan ook een raadsel waarom het College de burgemeester nu de bevoegdheid wil geven om zelfstandig en naar eigen inzicht veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen, waar mensen ‘preventief’ mogen worden gefouilleerd en bespied – terwijl ironisch genoeg dezelfde APV iedere andere burger verbiedt zijn stadsgenoten (met een verrekijker) te begluren.

Beperking van bewegingsvrijheid

Het “samenscholingsverbod” en de “gebiedsontzegging” zijn er om wanordelijkheden te voorkomen – maar vallen of staan in de praktijk bij een goede afweging van omstandigheden en belangen. De recente, één dag durende, omsingeling en sluiting van ontmoetingsruimte De Linkse Kerk laat zien dat dergelijke maatregelen soms wat al te gemakkelijk worden ingezet indien slechts één persoon, de burgemeester, hierover mag beslissen. Voor zover er toen al sprake was van een verstoring van de openbare orde, was dit het optreden van de burgemeester zelf.

Inperkingen van het recht op vrije meningsuiting

Het demonstratierecht wordt aan banden gelegd door te eisen dat manifestaties 48 uur van te voren worden aangemeld. Eurodusnie is van mening dat demonstreren een onvervreemdbaar grondrecht is, waar de burgemeester met zijn handen vanaf moet blijven.

De nieuwe APV geeft verder de burgemeester de bevoegdheid gebieden aan te wijzen waar de verspreiding van drukwerk (anders dan huis aan huis) verboden is. Met een soortgelijk verbod werd het Eurodusnie al eens verboden om drukwerk te verspreiden tijdens de ElCid markt op het Stadhuisplein.
Overigens is er in het geval van discriminerend drukwerk voldoende landelijke wetgeving voorhanden waarmee kan worden opgetreden.

Ook de artikelen tegen plakken en stoepkrijten worden ‘opgefrist’. Aan het laatstgenoemde verbod maken we geen woorden vuil, want dit is eenvoudigweg te belachelijk voor woorden. Wat betreft het plakken van posters geldt, dat het aantal van 25 officiële aanplakplaatsen (voor niet-commerciële doeleinden) in het niet valt bij de vele honderden mupi's en andersoortige commerciële reclamezuilen die de stad telt. Wij stellen dan ook voor om het verbod op wildplakken uit de APV te halen, op z’n minst totdat het aantal legale plakplaatsen is vervijfvoudigd (1 per 1000 inwoners) en commerciële aanplakkers actief worden aangepakt.

Verbod om te genieten, je te uiten of gewoon ergens te zijn

Van een heel andere orde zijn de maatregelen die het verbieden om van de stad te genieten. Het ontgaat Eurodusnie waarom de burgemeester de bevoegdheid wil om gebieden aan te kunnen wijzen die verboden zijn voor straatartiesten, waaronder muzikanten en fotografen. Straatartiesten zijn van alle tijden en verrijken het stadsleven. Natuurlijk moet overlast worden bestreden, maar daarvoor bestaat voldoende landelijke wetgeving (getuige de breed in de media uitgemeten inbeslagname van het instrument van saxofonist Stanley Bowes).

Verder is het voornemen, de burgemeester de bevoegdheid te geven gebieden aan te wijzen waar het verboden is te blowen en alcoholische dranken te nuttigen. Nu al is het in enkele stadsparken verboden een zelf meegebracht biertje te drinken, terwijl je in hetzelfde park op het commerciële terras wel een biertje mag drinken. De burgemeester wil daar nu kennelijk graag een blowverbod aan toevoegen.
Eurodusnie staat op het standpunt dat de stad van iedereen is, zonder dat het dan eerst nodig is om jezelf te degenereren tot consument. Overlast bestrijden okay; mensen hun pleziertje ontnemen: NEE!

Tenslotte zijn er een aantal maatregelen die specifiek gericht zijn tegen dak- en thuislozen, nu al de meest beboete stadsgenoten. Zo wil de burgemeester het bedelen, alsmede het slapen of rondhangen in publieke ruimten of buitenlucht, vaker kunnen beboeten. Het vorige College had de daklozen al verjaagd uit de belangrijkste stadsparken. Daar bovenop wil het 'linkse' college bedelende daklozen nu ook uit andere delen van de stad bannen. Los van het nog immer voortdurende onvermogen van het stadsbestuur om voldoende en sluitende opvang te realiseren, is dit idee ook om een andere reden a-sociaal. Niet-betaalde boetes, voor onbenullige vergrijpen als het slapen en drinken op straat, zijn namelijk de voornaamste reden dat dezelfde groep Leidse daklozen (niet zelden verslaafd aan alcohol of hard drugs) regelmatig achter de tralies verdwijnt – hetgeen deelname aan, of herintegratie in, het maatschappelijk leven bepaald niet bevordert.

Dus …

Het zal je niet verbazen: van Eurodusnie krijgt deze nieuwe APV een dikke onvoldoende. Waar denkt dit College dat ze mee bezig is? Als Leiden een rechtsere koers had gewild, had Leiden wel rechts gestemd. Leiden stemde echter overwegend links. Dat een 'links' stadsbestuur vervolgens voor een dergelijk pakket aan repressieve maatregelen pleit, in plaats van zich hard te maken voor versterking van burgerlijke rechten en vrijheden en een betere bescherming van de kwetsbaren in onze samenleving, is ronduit onbegrijpelijk.

Bovendien geeft de nieuwe APV de burgemeester op diverse gevoelige beleidsterreinen het recht per decreet te regeren. Gezien de voortvarendheid waarmee hij totnogtoe van dit soort bevoegdheden gebruik heeft gemaakt, lijkt het ons naief om er blindelings op te vertrouwen dat hij er terughoudend mee om zal gaan.

- E-Mail: info@eurodusnie.nl Website: http://www.eurodusnie.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.