english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Arbeidsonrust in Griekenland
Geen Paniek - Dimitris - 18.03.2006 13:23

Griekenland is sinds half februari in de greep van een stakingsgolf. Een meerderheid van de werknemers uit de publieke sector, alsmede een groot deel van de werknemers van private ondernemingen nam deel aan een 24 uurs staking waartoe de Griekse vakbonden hadden opgeroepen.

Griekenland is sinds half februari in de greep van een stakingsgolf. Een meerderheid van de werknemers uit de publieke sector, alsmede een groot deel van de werknemers van private ondernemingen nam deel aan een 24 uurs staking waartoe de Griekse vakbonden hadden opgeroepen. De aanleiding voor de stakingsgolf is een reeks door de conservatieve Griekse regering aangekondigde liberaliseringsmaatregelen van de arbeidsmarkt. De regering heeft met steun van de werkgeversorganisaties aangekondigd de arbeidsmarkt volledig te willen dereguleren en flexibiliseren, onder meer door een einde te maken aan collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) en de lonen structureel te verlagen.

De eerste maatregelen werden enkele maanden geleden aangekondigd in het kader van grootscheepse bezuinigingen in de overheidsfinanciën. Volgens de regering had de vorige regering, die onder leiding stond van sociaaldemocraten, militaire uitgaven doelbewust verzwegen voor de Europese Unie om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor deelname aan de Europese Monetaire Unie. Hierdoor zou de conservatieve regering geen andere keus hebben dan het tekort op de begroting met rigoureuze maatregelen terug te dringen. In eerste instantie ging het om het bevriezen van lonen en verlagen van de uitgaven voor publieke diensten en voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Om je een idee te geven: een voltijds werknemer in Griekenland verdient circa 600 euro.

De volgende stap was de deregulering van arbeidstijden in de private sector. Werkgevers hebben nu zo goed als de vrije hand in het bepalen van werktijden. Overuren worden nauwelijks nog uitbetaald sinds de werkgevers van de regering het recht hebben gekregen om overuren op een later tijdstip in vrije tijd te compenseren, of de werknemer dit nu wil of niet.

Daarna richtte de regering de pijlen op de overheidssector. Van oudsher konden ambtenaren rekenen op een uitstekende ontslagbescherming en lonen die aanmerkelijk hoger lagen dan in de publieke sector (maar nog steeds laag vergeleken bij het loon van ambtenaren in andere Europese landen). De regering sloot een deal met enkele vakbonden. De huidige ambtenaren behielden hun loon en rechten in ruil voor een aanzienlijke verlaging van de lonen voor nieuwe ambtenaren, die bovendien iedere baanzekerheid in de toekomst moeten ontberen. De maatregel geldt niet enkel voor werknemers van publieke diensten en voorzieningen, maar bijvoorbeeld ook voor werknemers van staatsbedrijven zoals het telecommunicatiebedrijf OTE, dat de afgelopen jaren recordwinsten behaalde. Werknemers in de overheidssector hebben voortaan een proeftijd van maar liefst 2 jaar en genieten voortaan evenveel, of liever gezegd even weinig, baanzekerheid als werknemers in de private sector.

Tenslotte heeft de regering de oorlog verklaard aan de Collectieve Arbeids Overeenkomsten, waarin een groot deel van de rechten van werknemers collectief zijn geregeld. De werkgeversorganisatie vroeg eerst om afschaffing van CAO's in die regio's die worden getroffen door hoge werkloosheid. Meestal gaat het om streken die grenzen aan lage lonenlanden zoals Albanië en Bulgarije, waarheen veel industrie is weggetrokken. Het bankwezen pleitte er vervolgens voor de CAO voor haar eigen sector te vervangen voor individuele bedrijfs-CAO's. De regering ging daarmee akkoord.

De 24 uurs staking van 15 maart was niet het eerste protest, maar het protest kwam wel laat op gang. Aanvankelijk kon de regering zelfs rekenen op de nodige steun voor haar maatregelen. Dat veranderde toen een maand geleden het veerbootpersoneel hun staking begon voor behoud van hun salaris en pensioenrechten. Het veerbootpersoneel had de steun van de bevolking van de honderden bewoonde eilanden die Griekenland telt. Toen de regering vervolgens besloot met geweld de staking te breken en de het veerbootpersoneel dwong weer aan het werk te gaan, braken overal in het land stakingen uit.

Tijdens de staking en demonstraties op 15 maart jl. werd de politie ingezet om het verzet de kop in te drukken. Dat ging bepaald niet zachtzinnig. Een groep gepensioneerde demonstranten werd met harde hand uit elkaar geslagen. Het overheidsoptreden staat haaks op het twee jaar geleden in de verkiezingsstrijd door de conservatieven beloofde “zachte aanpak”. Niet dat de sociaaldemocraten het beter deden of doen. Ook zij weigeren toe te geven aan het protest. Maar goed, de conservatieven voeren dan ook hetzelfde beleid uit als dat van de sociaaldemocraten vóór haar.

De vakbonden zijn tegelijk onmachtig gebleken om het verzet tegen de liberaliseringsmaatregelen op een effectieve manier te organiseren. Toch is het de verwachting dat het verzet zal blijven groeien. De voortdurende verslechtering van de sociale en economische situatie, waaronder het overgrote deel van de Griekse bevolking leidt zal ongetwijfeld leiden tot meer acties zoals de landelijke 24 uurs staking. Het werkloosheidspercentage bedraagt officieel 10%, maar ligt in feite een stuk hoger. De toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt, de verlaging van de uitkeringen (op dit moment 329 euro per maand), de verslechtering van sociale voorzieningen zorgt immers voor steeds meer onvrede.

De bereidheid van de bevolking in verzet te komen tegen het regeringsbeleid en haar vermogen zich te onttrekken aan de bevoogding van grote vakbonden en politieke partijen zal bepalen of de regering in haar streven succesvol zal zijn.

Website: http://eurodusnie.nl/economie/arbeidonrust-in-griekenland.html
 

Read more about: europa

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.