english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[a*dam] Berlageblokken website
Puressence - 10.03.2006 14:33

De registratie van domeinnaam Berlageblokken.nl zal binnenkort verstrijken, maar de website zelf blijft leesbaar op  http://squat.net/berlageblokken. De website beschrijft de campagne van de Berlageblokken bewoners (in Amsterdam Oost) in 2003/4 tegen het wangedrag van woningbouwcorporatie YMERE.


Binnenkort zal de Berlageblokken website niet meer toegangelijk zijn via www.berlageblokken.nl. Maar de hele website blijft leesbaar op  http://squat.net/berlageblokken.

Even ter herinnering, de manifest van de Berlageblokken bewoners, Maart 2004.

----------------------------------------------------------------------

De bewoners van de BERLAGEBLOKKEN hebben unaniem besloten hun woningen eind maart niet te verlaten. Zij gaan hiermee in tegen de wens van de eigenaar, Woningcorporatie YMERE. YMERE wil de blokken ontruimen zodat ze de woningen kan omzetten van goedkope huurwoningen in veel duurdere huur- en koopwoningen en dure onzelfstandige studentenwoningen. De bewoners eisen dat:

de huidige 172 woningen in het sociale woningbouwmonument 'de BERLAGEBLOKKEN' behouden blijven als sociale huurwoningen;
de huidige bewoners er kunnen blijven wonen met een normaal huurcontract;
achterstallig onderhoud en kleine aanpassingen zo snel mogelijk en zo economische mogelijk worden uitgevoerd en
de bewoners daar medezeggenschap over krijgen.

De BERLAGEBLOKKEN bestaan uit drie huizenblokken met daarin 172 goedkope huurwoningen. Zij staan aan het Javaplein in het hart van de Indische buurt te Amsterdam. In 1999 zijn de BERLAGEBLOKKEN uitgeroepen tot rijksmonument. Uniek aan de BERLAGEBLOKKEN is dat het één van de eerste sociale woningbouwprojecten in Nederland is geweest waarbij de overheid en de vakbonden samenwerkten om arbeiders een fatsoenlijk huis te geven. Daarnaast zijn de blokken de enige woningen van de beroemde architect Berlage in de Indische buurt en de enige woningen die Berlage speciaal voor de onvermogende arbeider ontworpen heeft.

Woningcorporatie YMERE (tot voor kort Woningbedrijf Amsterdam) wilde aanvankelijk, na decennia geen noemenswaardig onderhoud te hebben verricht, de in slechte staat verkerende woningen slopen. Door de inzet van buurtbewoners zijn de blokken echter tot monument verklaard en is de sloop verboden. In het kader van het huidige huisvestingbeleid, dat zich richt op een doorstroming van goedkope naar duurdere huurwoningen en het stimuleren van het eigen woningbezit, is men nu van plan de relatief goedkope sociale huurwoningen in de BERLAGEBLOKKEN om te zetten in dure huur- en koopwoningen. Veel huurwoningen die omgezet zijn tot koopwoningen zijn inmiddels onverkoopbaar gebleken en staan nu leeg, terwijl de gemiddelde wachttijd voor een betaalbare huurwoning in Amsterdam is opgelopen tot ruim 10 jaar. De bewoners van de BERLAGEBLOKKEN willen voorkomen dat hetzelfde gebeurt met hun woningen. Zij vinden dat YMERE als eigenaar van de blokken en als 'sociale' woningbouwvereniging de maatschappelijke taak heeft niet alleen het omhulsel maar ook de geest van dit stukje Nederlands cultureel erfgoed te beschermen. De bewoners eisen inspraak in de renovatieplannen zodat de BERLAGEBLOKKEN behouden blijven tot waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren:

BERLAGEBLOKKEN = SOCIALE WONINGBOUW

Om haar plannen te realiseren wil YMERE dat de huidige bewoners vertrekken. Zij vindt dat zij de bewoners geen alternatieve woonruimte hoeft aan te bieden omdat deze met een tijdelijk huurcontract op basis van de leegstandwet in de woningen zijn gekomen. Deze huurcontracten kennen een maximale termijn van drie jaar en kunnen alleen ontbonden worden wanneer daadwerkelijk binnen afzienbare tijd met renoveren wordt begonnen. Wanneer een verhuurder deze termijn overschrijdt en langer dan drie jaar huur accepteert, dan heeft de tijdelijke huurder in principe dezelfde rechten als een vaste huurder. Een groot deel van de huidige bewoners woont inmiddels langer dan drie jaar in de blokken. Sommigen wonen er zelfs al veel langer. Bewoners zijn enkele maanden ná het verstrijken van de drie jaar via huisbezoek door medewerkers van YMERE voor de keus gesteld: óf een gebruiksovereenkomst tekenen (er wordt geen huur meer betaald), óf gedwongen worden de woning te verlaten. Onder deze druk hebben de meeste mensen een gebruiksovereenkomst getekend en zijn daarmee hun huurrechten kwijtgeraakt; anderen zijn een juridische procedure tegen YMERE begonnen. Een aantal van deze mensen is na nog meer intimidaties m.b.v. deurwaarders daadwerkelijk letterlijk op straat gezet. Een voorbeeld van YMERE's werkwijze is de uitzetting van het gezin Al Makhoufi die uitgebreid in het nieuws is geweest. YMERE heeft inmiddels erkend dat deze uitzetting onrechtmatig was en de huissleutels teruggegeven. Over de gang van zaken is een juridisch onderzoek gestart.

DE BEWONERS VAN DE BERLAGEBLOKKEN HEBBEN ER GENOEG VAN RECHTELOOS TOE TE KIJKEN
ZE STELLEN DAT YMERE MISBRUIK MAAKT VAN DE LEEGSTANDWET

YMERE wil eind maart 2004 beginnen met het ontruimen van het eerste woonblok om te beginnen met zogenaamde 'voorbereidende werkzaamheden' voor de renovatie. In de praktijk komt dit neer op het 'strippen', het onbewoonbaar maken van de woningen. Uit onderzoek van de bewonerscommissie onder de betrokken instanties blijkt dat YMERE op dit moment nog geen uitgewerkt renovatieplan heeft, en belangrijker: dat YMERE nog niet over de vereiste vergunningen beschikt om deze 'plannen' uit te voeren! De vergunningen laten nog minstens drie maanden op zich wachten en hoogstwaarschijnlijk langer. De bewoners vinden het onacceptabel dat YMERE van plan is de woningen maanden lang onbewoonbaar leeg te laten staan in deze tijden van woningnood.

Stadsdeel Zeeburg wil met het omzetten van goedkope sociale huurwoningen de leefbaarheid in de Indische buurt verhogen. Sociale cohesie is één van de belangrijkste ingrediënten van een leefbare buurt. Sociale cohesie bestaat eruit dat mensen elkaar kennen en zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. De Bewoners van de BERLAGEBLOKKEN tonen met deze actie dat zij elkaar niet alleen kennen en zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving, maar zelfs samenwerken voor één gezamenlijk doel: het behoud van hun buurt.

STOP DE AFBRAAK VAN SOCIALE HUURWONINGEN




Website: http://squat.net/berlageblokken
 

Read more about: wonen/kraken

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.