english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
8 maart 2006 Internationale Vrouwendag
Maasbommel - 26.02.2006 18:36

Woensdag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die al bijna 100 jaar gevierd wordt in de hele wereld. De datum van 8 maart is door Clara Zetkin in 1911 uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag, als een eerbetoon aan de textielarbeidsters in New York. Zij gingen in 1857 op 8 maart in staking voor verbetering van hun werkomstandigheden en voor verkorting van de werkdag van veertien naar tien uur.

8 maart 2006
Internationale Vrouwendag

Vrouwen wereldwijd in strijd voor een toekomst:
Zonder oorlog, zonder onderdrukking, voor het socialisme!


Vier 8 maart in Rotterdam
Straatfeest op het Schouwburgplein
De MLKP en de Rode Morgen organiseren op 8 maart a.s. in Rotterdam een straatfeest op het Schouwburgplein. Van 14.00-16.00 uur is er buiten een kleine manifestatie met muziek, zang, een stand.

8 maart 2006
Woensdag 8 maart is Internationale Vrouwendag. Een dag die al bijna 100 jaar gevierd wordt in de hele wereld. De datum van 8 maart is door Clara Zetkin in 1911 uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag, als een eerbetoon aan de textielarbeidsters in New York. Zij gingen in 1857 op 8 maart in staking voor verbetering van hun werkomstandigheden en voor verkorting van de werkdag van veertien naar tien uur. Naast de strijd voor werk, betere arbeidsomstandigheden, vrouwenkiesrecht en lonen, kenmerkt de geschiedenis van 8 maart zich ook door het verzet van vrouwen tegen onrechtvaardige oorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden vrouwen actie voor betere uitkeringen aan gezinnen van gemobiliseerde soldaten en voor vrede en ontwapening. Ook protesteerden ze tegen de prijsverhogingen van voedsel, vanwege de verkoop van voedselvoorraden aan de oorlogvoerende landen. De demonstratie in Amsterdam ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag in 1915 was met ruim 5.000 deelneemsters een indrukwekkend protest tegen de oorlog. Ook in de strijd tegen het fascisme voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben vrouwen steeds een belangrijke rol gespeeld. In de jaren erna protesteerden ze o.a. tegen de troepenzendingen naar Indonesië.
De strijd voor de bevrijding van de vrouw kan niet worden voltooid binnen het kapitalisme, maar is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de strijd tegen dit systeem. De gemiddeld lagere inkomens van vrouwen; de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen onder moeilijke omstandigheden; de armoede bij grote lagen van de bevolking; het geweld tegenover vrouwen en de ongelijke rechten: dit zijn allemaal zaken die nu niet wezenlijk worden aangepakt. Alleen in de strijd voor een rechtvaardige, andere maatschappij kan de oplossing voor deze problemen dichterbij worden gebracht.
De strijd voor het socialisme staat daarom voorop! De strijd voor een wereld zonder oorlog en een wereld, waarin de kinderen zich kunnen ontwikkelen en iedereen kan werken voor het nut van iedereen. Niet voor de winst en de rijkdom van enkelingen. Er zijn genoeg middelen en de techniek is voldoende ontwikkeld om alle mensen op de wereld een goed leven te verzekeren. Nu nog doen! Het heft in eigen handen nemen, daar gaat het om! Aan het begin van de 19e eeuw zijn vrouwen daar al voor opgestaan. Nu het karwei afmaken!

Gelijk loon voor gelijk werk!
Nee tegen de sociale afbraak van deze regering!
Nee tegen ontslagen en werkloosheid!
In Nederland zijn de gevolgen van de economische crisis voor iedereen voelbaar. De regering Balkenende doet keer op keer een grove aanval op de werkende bevolking in Nederland. Massaal worden er mensen ontslagen. De kosten voor levensonderhoud stijgen zo hard, dat steeds meer mensen in de schulden raken en duizenden gezinnen uit hun huis worden gezet. Van de gezondheidszorg wordt een winstfabriek gemaakt. Terwijl de grote bedrijven en hun regering erop uit zijn om de lonen te verlagen, stijgen de kosten van ziektekosten, gemeentelijke lasten, energie, wonen, onderwijs, openbaar vervoer en eigenlijk alle andere denkbare kosten.
Je hoeft geen knappe rekenaar te zijn om te kunnen vaststellen dat een dergelijke politiek geen perspectief biedt aan werkende mensen. Het ontbreekt grote groepen aan de meest noodzakelijke bestaansmiddelen en aan een toekomstperspectief voor hen en hun kinderen. Om de controle over het eigen leven terug te krijgen en voor een goede toekomst voor de kinderen is organisatie en strijd nodig.

Nee tegen imperialistische oorlog en bezetting!
Vreemde troepen weg uit Irak en Afghanistan!
Geen Nederlandse troepen naar Afghanistan!
De situatie voor de Iraakse bevolking is nog steeds dramatisch. De werkloosheid ligt tussen de 50 en 70 procent en wie werk heeft verdient maar zo’n 50 euro per maand. Het optreden van de bezettingstroepen veroorzaakt honger en ellende. Alleen de strijd van de volkeren internationaal biedt perspectief op een betere toekomst.
Het grove optreden van de bezetters in o.a. Irak en Afghanistan roept steeds breder verzet op, dat zich tot een guerrillaoorlog heeft ontwikkeld. De imperialisten willen hun greep op het hele Midden-Oosten versterken, door steun aan Israël dat het Palestijnse volk onderdrukt en Palestina bezet, maar ook door inmenging in Iran en Syrië. Dit begint zich tegen hen te keren, dit roept steeds meer verzet op. Wij verzetten ons tegen de bezetting van Irak, Palestina en Afghanistan en tegen de Nederlandse steun hieraan.

8 maart: Internationale Strijddag van de vrouw wereldwijd!
Sinds 1911 gaan vrouwen wereldwijd op 8 maart de straat op voor hun eisen: voor werkelijke gelijke rechten, voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden, voor het vrouwenkiesrecht en voor een toekomst voor de kinderen. In Rotterdam houden we op 8 maart een kleine manifestatie en delen we pamfletten uit, om ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag 2006 te laten zien dat vrouwen internationaal en gezamenlijk strijden tegen uitbuiting, onderdrukking en oorlog. Wie samen met ons voor de rechten van vrouwen en voor de bevrijding van uitbuiting en onderdrukking wil optreden: doe met ons mee!

Voor de bevrijding van de vrouw, wereldwijd!
Voor het socialisme internationaal!


Uitgave MLKP en Rode Morgen

MLKP: www.mlkp.org -  mlkpnl@hotmail.com

Rode Morgen
Postbus 51245 - 3007 GE Rotterdam
www.rodemorgen.nl
010-4199054

21 februari 2006

Voor de afschaffing van alle vrouwvijandige wetten in Iran

We ondersteunen op 8 maart ook alle vrouwen die waar ook ter wereld strijden tegen uitbuiting en onderdrukking. Zo organiseren ‘de Iraanse Vrouwen van de 8ste maart’ een campagne voor de afschaffing van de vrouwvijandige wetgeving en de islamitische wetgeving in Iran. Zij organiseren een mars die op 4 maart begint in Frankfurt (Duitsland) en eindigt op 8 maart in de binnenstad van Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof. Zij roepen op tot solidariteit met de vrouwen van Iran, door deel te nemen aan de mars en de voorbereiding ervan. "Vier 8 maart 2006 met ons en alle vrouwen die strijden in het Midden-Oosten en help ons om vrouwen in het Midden-Oosten te organiseren tegen het VS-imperialisme zowel als tegen de reactionaire staten die over deze landen regeren."
En ook: "Toen deze middeleeuwse wetten werden ingevoerd, toen ze de sluier op onze hoofden dwongen en toen ze politieke tegenstanders executeerden, bekeken de Westerse regeringen dit met stille tevredenheid. Nu onze strijd het regime dwingt om te wijken, nu we ervoor gezorgd hebben dat de wereld onze stemmen hoort, nu claimen ze huichelachtig dat ze ons steunen. De ervaring van de vrouwen in de hele wereld, speciaal in Afghanistan en Irak, hebben bewezen dat de huidige politieke, economische en militaire machten van de wereld niets anders te bieden hebben dan uitbuiting en onderdrukking. Alles wat we tot nu toe hebben bereikt, hebben we te danken aan onze eigen inspanningen en zo zal het ook in de toekomst zijn".

 

Read more about: feminisme

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.