english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
WHO: "veel mensen melden dat ze ziek zijn van
F. van Velden - 03.09.2005 11:35



2 september 2005 - "Een hoop mensen rapporteren symptomen en er bestaat zelfs een naam voor: elektrische overgevoeligheid". Dat schrijft Chiyoji Ohkubo van het EMF-stralingsproject van de World Health Organisation (WHO) in Geneve. Hoewel de WHO de ernst van het probleem onderschrijft, verschijnt over enkele weken een voorlichtingsblad.


Symptomen die worden gemeld zijn bijvoorbeeld slaapstoornissen, spierpijn, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, wazig zien, opzwellen, misselijkheid, een brandende huid, vibraties, elektrische stroompjes door het lichaam, druk op de borst, krampen en algemeen onwelzijn. Volgens talloze getuigenissen van slachtoffers treden de symptomen op in de omgeving van bronnen van elektromagnetische straling, zoals GSM- en UMTS-zendmasten, DECT draadloze telefoons en WIFI draadloze netwerken. Vaak gaat het om blinde ervaringen, waarbij metingen achteraf en onderzoek van de omgeving aan het licht brengen, dat de stralingsdichtheid inderdaad verhoogd is. Veel slachtoffers ontdekken de relatie met de straling, doordat zij een tijdje elders verblijven en de symptomen daar verminderen of uitblijven. Als ze terugkeren, komen de symptomen dadelijk weer terug. Een aantal mensen neemt daarom de beslissing te verhuizen. Anderen proberen een afscherming tegen de straling te maken, bijvoorbeeld een kooi van horrengaas waarin de slaapstoornissen voorbij zijn.

Kanarie zingt weer

Er is zelfs het geval van een kanarie, die niet meer zong en zijn veren verloor. Zijn kooi stond op vijftig meter afstand van een GSM-zendmast. Nadat zijn baas hem had ingepakt in een fijnmazige metalen kooi van Faraday, die een deel van de straling tegenhoudt, begon het beestje weer te zingen en pikte niet meer aan zijn huid. De symptomen zijn dus echt en zitten niet 'tussen de oren'. Dat wordt bevestigd door de coördinator van het EMF-project, Mike Repacholi. Hij zegt veel mensen te hebben ontmoet die aan stralingsziekte en elektrische overgevoeligheid (EHS) lijden. "Ik weet hoe ernstig dit het leven van de mensen aantast. De symptomen zijn echt", aldus de coördinator. Maar het EMF-project geeft geen commentaar op de vele betrouwbare en controleerbare getuigenissen en cases. Repacholi ziet het als zijn verantwoordelijkheid om aan het publiek te melden dat de problemen niet bestaan, omdat de wetenschap geen 'elektrogevoeligheid' kan vaststellen. Dat is niet vreemd, want mensen hebben nu eenmaal geen zintuig voor de straling in de betrokken frequentiegebieden.

Administratieve functie

De World Health Organisation onderneemt dus niets voor de gezondheid van de vele slachtoffers die zich melden. Ook wordt niets gedaan om toekomstige klachten te voorkomen en de 'epidemie' in kaart te brengen. De meldingen worden door niemand onderzocht, ook niet op nationaal en gemeentelijk niveau, en het EMF-project geeft geen commentaar op individuele gevallen of zwartboeken. Repacholi: "De WHO trekt geen conclusies. We gaan af op wetenschappelijke resultaten van experts over de hele wereld. Wij zijn alleen maar een secretariaat dat de resultaten doorgeeft via de communicatiekanalen. We concluderen niets en we geven geen aanbevelingen. We hebben slechts een administratieve functie." Maar dat is in tegenspraak met het voorlichtingsblad, dat binnen enkele weken verschijnt. De instructies voor dit 'fact sheet' zijn in oktober 2004 op een bijeenkomst in Praag samengesteld door een werkgroep van vijf mensen, waaronder Emilie van Deventer van het EMF-project. Het zijn meer dan aanbevelingen - het zijn politieke instructies.

Publieke informatie

Het voorlichtingsblad heeft het karakter van een politiek document, ook al wordt het een 'fact sheet' genoemd. Het geeft informatie voor het publiek, de medische wereld en de overheden. De instructies voor het publiek: de symptomen bestaan, maar mogen niet aan straling worden toegeschreven. Elektrische overgevoeligheid (EHS) mag niet worden geregistreerd. Het publiek moet gewaarschuwd worden tegen commerciële producten voor het meten van en afschermen tegen de straling van bronnen zoals GSM- en UMTS-zendmasten, DECT draadloze telefoons en WIFI draadloze netwerken. Metingen worden afgeraden. Er mag geen verband gelegd worden tussen op de symptomen volgende ziektes en de straling. Het publiek moet er aan herinnerd worden, dat niet-ioniserende straling geen schade aan welzijn en gezondheid kan toebrengen zoals ioniserende straling (röntgen- en radioactieve straling). De symptomen mogen uitsluitend worden geïnterpreteerd als het gevolg van stress door invoering van nieuwe technologieën.

Politiek document

De politieke boodschap is duidelijk. Gezondheidsklachten door de straling kunnen niet bestaan en mogen niet bestaan, ongeacht de vele meldingen van slachtoffers, ondanks de talloze betrouwbare en controleerbare getuigenissen. Dat het voorlichtingsblad een politiek document is wordt mede duidelijk uit de instructie, dat de nationale overheden informatie dienen op te stellen, gericht op de nascholing van huisartsen. De werkgroep schrijft ook, dat de overheden geen geclassificeerde diagnose mogen introduceren, noch een gehandicaptenstatus. Dat laatste is een reactie op Zweden, waar de federatie van elektrisch overgevoeligen (FEB) lid is van de overkoepelende organisatie van gehandicapten en als zodanig subsidie ontvangt van de overheid. In Zweden hebben enkele ziekenhuizen zelfs een stralingsvrije ruimte. Overheden die de instructies van de WHO aan hun laars lappen, worden beschuldigd van het aanwakkeren van slachtofferschap en "het voortzetten van een mythe". Instanties die de meldingen van burgers serieus nemen en actief onderzoeken, krijgen bij voorbaat een schot voor de boeg.

Passende interactie

Het EMF-project doet een kleine tegemoetkoming. De symptomen mogen volgens het voorlichtingsblad wel geregistreerd worden, onder de noemer omgevings-onverdraagzaamheid zonder bekende oorzaak, maar toegeschreven aan elektromagnetische straling (Idiopathic Environmental Intolerance, IEI-EMF). Maar de politieke instructies gaan verder. Overheden moeten stoppen met het meten van stralingsdichtheden. Ze dienen 'passende interactie' te ontwikkelen met zelfhulpgroepen. Tenslotte moeten overheden de dialoog bevorderen, om de bezorgde houding ten opzichte van de elektromagnetische straling te veranderen. Na het lezen van de instructies rijst de onvermijdelijke vraag: hoe verhouden zich de talloze meldingen van mensen die ziek zijn van de straling zich met dit 'fact sheet'? En waarom weigert de WHO commentaar te geven op die vele betrouwbare en controleerbare getuigenissen en cases? Waarom worden de meldingen niet geregistreerd en onderzocht?

Epidemiologisch onderzoek

De wetenschappelijke basis voor het voorlichtingsblad blijkt zwak te zijn. Net als bij bijvoorbeeld asbest kunnen slechts epidemiologische onderzoeken uitsluitsel geven, omdat elektromagnetische straling een omgevingsfactor is. Volgens de website van Etwald Goes hebben alle epidemiologische onderzoeken die tot op heden zijn uitgevoerd, negatieve gevolgen voor welzijn en gezondheid aangetoond. Bovendien stelt Goes, dat het onmogelijk is dat de negatieve gevolgen niet bestaan, als zij in meer dan de helft van de laboratorium- en provocatieve onderzoeken wel gevonden worden. Zulk onderzoek kan nooit de doorslag geven, omdat de parameters de werkelijkheid van een permanente blootstelling van levende mensen, dieren en planten niet volledig representeren. Maar als het grootste deel van dat onderzoek wel negatieve gevolgen aantoont, moet er iets aan de hand zijn. Dat blijkt ook zo te zijn, gegeven de vele meldingen waar de WHO gewag van maakt.

Hele en halve onwaarheden

Het voorlichtingsblad van het EMF-project van de WHO verschijnt enkele maanden voor het van start gaan van het Kenniscentrum Straling, in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken. Ambtenaren van het Agentschap Telecom van EZ, leden van de stralingscommissie van de Gezondheidsraad en voorlichters van de telecom-providers geven door het hele land gezamenlijk voorlichting. Zij houden daarmee niet eens de schijn van onafhankelijkheid op. Hun voorlichting bevat aantoonbaar hele en halve onwaarheden, die door alle drie partijen verkondigd worden. Hun boodschap is dezelfde als van het 'fact sheet' van de WHO. Een aantal gemeenten wil echter wachten met het plaatsen van UMTS-zendmasten tot de uitkomst van een onderzoek in Zwitserland bekend is. De onderzoekers hebben echter zelf al laten weten dat ongeacht het resultaat, dit nooit de basis kan zijn voor beleid. De uitkomsten zeggen namelijk niets over uitgestelde effecten, noch over de gevolgen van permanente blootstelling. Dat die effecten er zijn, staat reeds vast.

Bal ligt bij de gemeenten

De bal ligt dus bij de politiek. Een toenemend aantal gemeenten neemt de bezorgdheid van de burgers serieus, maar doet geen onderzoek naar de gezondheidsklachten die zij melden. Politici tonen weinig interesse in dit deel van de volksgezondheid. De resultaten van het onderzoek in Zwitserland zullen volgens dr. Peter Achermann op zijn vroegst eind december verschijnen. Een woordvoerder van de SP meldt, dat de politieke partijen in Den Haag niet luisteren naar de gezondheidsklachten door bronnen zoals GSM- en UMTS-zendmasten, DECT draadloze telefoons en WIFI draadloze netwerken. Wetenschappelijk staat de schadelijkheid van de straling vast, op basis van de cases, de epidemiologische onderzoeken en het grootste deel van de laboratorium- en provocatieve onderzoeken. Het EMF-project besteedt echter geen aandacht aan epidemiologisch onderzoek en streept de resultaten van de laboratorium- en provocatieve onderzoeken tegen elkaar weg, wat wetenschappelijk ontoelaatbaar is. Het 'fact sheet' kan dan ook niet als een wetenschappelijk verantwoord en onafhankelijk document worden beschouwd. Het is gebaseerd op een politiek manifest.

Den Haag, 2 september 2005
--------------------------------------------------------------
Bronnen:
correspondentie met Chiyoji Ohkubo en Michael Repacholi
'Bobje zingt weer', De Telegraaf, 19 augustus 2005
www.sauvonsleon.fr 40 témoignages (getuigenissen) rond een enkele antenne-installatie
www.stopumts.nl (vragen over de gezondheidseffecten van straling:  info@stopumts.nl )
www.who.int/peh-emf/meetings/hypersens_wgrep_oct04.pdf (pagina 8)
www.feb.se en vele andere websites, zoals www.microwavenews.com
www.unizh.ch/phar/sleep/handy/tnostatement.htm

Voor vragen over dit persartikel:  fransp@dds.nl
 

Read more about: natuur, dier en mens

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.