english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Reacties op de Blair&Brown-G8 show
globalinfo - 15.06.2005 01:14

Afgelopen weekend maakten de G8-landen bekend dat ze overeengekomen waren om de schulden van de 18 armste landen kwijt te schelden. Veel media zagen hierin het bewijs dat Blair het beste met de wereld voorheeft.


(Opgemaakt hier te vinden:  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/627/1/2/)

De reacties in de media en politiek over de afgelopen weekend afgekondigde kwijtschelding van de buitenlandse schulden van de 18 armste landen op aarde door de G8-regeringen, lopen uiteen. Over het algemeen wordt het besluit gezien als een belangrijke omslag en wordt het grote bedrag (40 miljard dollar/34 miljard euro) naar voren geschoven als bewijs van het belang van de maatregel.

Media als De Volkskrant, die er al van overtuigd waren dat Blair het beste met de wereld voorheeft, zagen het besluit als een bevestiging van zijn baanbrekende bedoelingen. Opmerkelijk koel en feitelijk bericht het NRC Handelsblad van zaterdag. "Die goedertierenheid kost hun voorlopig geen cent" merkt redacteur Maarten Schinkel al in de inleiding op de voorpagina op. Het is een van de weinige kranten die het hoofd koel houdt en signaleert dat "In zekere zin is de overeenkomst van dit weekeinde een formalisering van een bestaande praktijk. Veel van de betrokken schulden waren al oninbaar. En wat er aan rente en aflossing plaatsvond kwam in feite al van jaarlijkse hulpstromen". Het belang van het besluit is volgens de krant vooral dat het een "doorbraak is in het internationale debat over schuldsanering dat in de jaren '90 losbarstte". Verderop in de analyse van het NRC wordt ingeschat dat de kwijtschelding geen cent gaat kosten omdat de "gemiste inkomsten op aflossing en rente" (van Wereldbank, IMF en African Development Bank, de schuldeisers) "naar het zich laat aanzien gewoon uit de bestaande budgetten van ontwikkelingshulp komen". Met andere woorden; er zullen andere projecten voor gedumpt worden.

Verschil zal er dus alleen optreden als een ander punt op Blair's G8-agenda, ook gehaald wordt, namelijk verhoging van het ontwikkelingshulpbudget van de rijke landen. En daarover is nog niets besloten. Andere punten die kritici aanhalen, zijn dat er nog veel meer landen zijn (en mensen in landen) die in een vergelijkbare positie zitten maar niet op de lijst van 18 voorkomen. Landen die hun schuld wel hebben afbetaald, of ten koste van veel menselijk leed de economie hebben hervormd, worden nu in feite gestraft voor 'goed' gedrag.

Meer ontwikkelinshulp (ook het stokpaardje van onze eigen minster van Ardenne) kan de boel ook verergeren. Het hangt er maar van af waar dat op gericht is, en Blair en de zijnen willen vooral privatiseren en marktwerking. In dat geval wordt ontwikkelingshulp gebruikt om de lokale producenten de nek om te draaien. In een ander artikel in het NRC (van Bram Vermeulen) wordt het voorbeeld van Zambia aangehaald, dat in 1964 het op één na rijkste land van Afrika was. "Nu na veertig jaar ontwikkelingshulp zijn Zambianen inmiddels twee keer zo arm als Zuid-Koreanen" (En voordat de vrijemarkfans dit als hun gelijk willen claimen; Zuid-Korea is een 'tijger' geworden door sterke regulering en protectionisme). Opmerkelijk is verder in het stuk dat George Dor uitgebreid aan het woord komt. Hij is secretaris-generaal van de Zuid-Afrikaanse afdeling van de actiegroep Jubilee 2000 die campagne heeft gevoerd omtrent de schulden. Volgens hem bewijst Zambia "waarom de plannen voor Afrika van 's werelds rijkste landen zijn gedoemd": "De afgelopen jaren is alle hulp aan Zambia en andere Afrikaanse landen gekoppeld geweest aan privatiseringen". "Honderden staatsbedrijven zijn verkocht, met als gevolg massaontslagen en instorting van onderwijs en gezondheidszorg. Nog meer voorwaardelijke steun zal de armoede alleen maar aanjagen". Tot zover het NRC.
Het enige beleid dat echt zal helpen is als de rijke landen ophouden met de belangen van hun multinationals te behartigen en te proberen de markten van arme landen open te breken. En dat zal je Blair en van Ardenne en de hunnen niet horen zeggen. Sterker nog, dat beleid blijft vooraan staan, bijvoorbeeld in de gelijktijdig verlopende onderhandelingen binnen de WTO of in het kader van de EPA-onderhandelingen (Economic Partnership Agreements, zie  http://www.stopepa.org) of bij bilaterale handelsverdragen.

Een uitstekend rapport over het ware beleid van de Britse regering en overige G8-landen, is getiteld "Why the UK Government is Part of the Problem" ( http://www.wdmscotland.org.uk/media/campaigns/g8/uk_&_sust_dev.pdf) en uitgegeven door de World Development Movement (WDM). In dat rapport wordt hardop afgevraagd of Blair en Brown zichzelf wel mogen uitroepen tot de kampioenen van Afrika en helden van de armen. Vervolgens wordt uit de doeken gedaan hoe veel Afrikaanse organisaties juist het feit bekritiseren dat de Britse regering "leidinggevend is geweest in het stimuleren van privatisering, deregulering en 'vrijhandel', wat heeft geleid tot groeiende armoede en grootschalige aantasting van het milieu". In het rapport wordt ingegaan op het beleid van Groot-Brittannië bij de WTO, EPA's, het bevorderen van privatisering van publieke diensten in ontwikkelingslanden, klimaatverandering en 'corporate accountability'.

Eerder al hebben wij verwezen naar twee belangrijke onderzoeken die aantonen hoezeer Blair en Brown's plannen voor de G8, in nauwe samenwerking met het grote bedrijfsleven zijn ontstaan. (Zie: Goochelen met de G8:  http://www.globalinfo.nl/article/articleview/613/1/1/ en het uitgebreide onderzoek van corporateWatch:  http://archive.corporatewatch.org/g8/executivesummary.htm)

Concluderend zal natuurlijk niemand verdrietig zijn dat er een voorlopig einde komt aan de perverse situatie dat straatarme landen meer aan aflossing en rente betalen aan het IMF en de Wereldbank, dan dat ze besteden aan onderwijs en gezondheidszorg in het eigen land (de realiteit in Mozambique). Als iemand je jarenlang slaat, mag je best blij zijn als diegene daar plotseling mee ophoudt. Maar als het daarbij blijft, en de rest van het beleid hetzelfde blijft, zal er weinig veranderen en zullen de landen binnen de kortste tijd weer in dezelfde spiraal belanden. Bovendien zijn deze maatregelen het resultaat van jarenlang actievoeren. Bij de G8-top in Birmingham in 1998, kwamen zo'n 50.000 mensen om de conferentie te omsingelen om schuldenkwijtschelding te eisen, en een jaar later in Keulen was opnieuw een vergelijkbare menigte op de been. De enige reden dat de rijke landen wat inbinden, is dat ze op de hielen worden gezeten door actievoerders en demonstranten overal ter wereld. En dat zal komende juli in Gleneagles gelukkig niet anders zijn.

 

Read more about: G8 globalisering

supplements
Rare vergelijking 
f - 15.06.2005 02:45

"In een ander artikel in het NRC (van Bram Vermeulen) wordt het voorbeeld van Zambia aangehaald, dat in 1964 het op één na rijkste land van Afrika was. "Nu na veertig jaar ontwikkelingshulp zijn Zambianen inmiddels twee keer zo arm als Zuid-Koreanen" (En voordat de vrijemarkfans dit als hun gelijk willen claimen; Zuid-Korea is een 'tijger' geworden door sterke regulering en protectionisme)."

Ik ben geen held in het opzoeken van cijfers, maar van het bovenstaand stuk word je niet veel wijzer. In 1964 was Zambia het 'op één na rijkste land van Afrika' en nu is het 'twee keer zo arm als Zuid-Koreanen'. Wat was de verhouding Zambia/Z-Korea dan in 1964?

Gaat het hier om GDP of iets anders? Het zou me niets verbazen dat door privatisering het GDP van een land stijgt, terwijl dit niets zegt over de uiteindelijke spreiding van welvaart over de bevolking.

Dat Zambia wel degelijk armer is geworden t.o.v. andere Afrikaanse landen wordt wel duidelijk uit de GDP lijst van het CIA World Factbook. De vraag is hoe deze andere Afrikaanse landen rijker zijn geworden..
 http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2001rank.html

Naomi Klein Friday June 10, 2005 
LinkMichel - 15.06.2005 05:00

"
This is what keeps Africa poor: not a lack of political will but the tremendous profitability of the current arrangement. Sub-Saharan Africa, the poorest place on earth, is also its most profitable investment destination. It offers, according to the World Bank's 2003 Global Development Finance report, "the highest returns on foreign direct investment of any region in the world".

Africa is poor because its investors and its creditors are so unspeakably rich.
"

"
But it seems a shame for a million people to travel all that way to be a giant bauble, a collective accessory to power. How about if, when all those people join hands, they declare themselves not a bracelet but a noose - a noose around the lethal economic policies that have already taken so many lives, for lack of medicine and clean water, for lack of justice.
"

Website: http://www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,5673,1503527,00.html
 
Zambia-Korea 
globalinfo - 15.06.2005 09:58

@ 'rare vergelijking'

Je hebt gelijk, maar dat lag aan te kort door de bocht citeren, niet aan het NRC-artikel. In dat artikel werd gestel dat Zambia in 1964 economisch gezien beter af was dan Zuid-Korea, maar "na veertig jaar ontwikkelingshulp twee keer zo arm als Zuid-Koreanen" (zijn). Excuses. Wat betreft het meten van armoede zou ik verder wel oppassen met het gebruiken van macro-indicatoren als GDP (= bruto binnenlands product), zeker als ze van de CIA-website komen.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.