english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
nationale recherche en dieren activisten
respect voor dieren - 18.04.2005 10:55

De nationale recherche doet aan huisbezoekjes
De Nationale Recherche heeft in 2004 de taak gekregen om acties van radicale dierenrechten activisten in kaart te brengen en zo mogelijk op te lossen.Het is nu 2005 en de Nationale Recherche heeft nog geen enkele zaak opgelost. Het uitblijven van resultaten kan wel eens de reden zijn om bij alle bekende actievoerders (en dat ben je zo) langs te gaan en ze lastig te vallen. (Bij het onderzoeksbureau Jansen en Janssen) inmiddels stromen de berichten binnen van actievoerders bij wie Henk de Jong en consorten voor de deur hebben gestaan.

BEKIJK OOK ONZE WEBSITE MET INFORMATIE OVER WAT TE DOEN BIJ ARRESTATIE, IDENTIFICATIEPLICHT EN VEILIG EMAILEN: www.respectvoordieren.org


bezetting Maison de Bonneterie
bezetting Maison de Bonneterie

bij wie Henk de Jong en consorten voor de deur hebben gestaan.

"Moest je vandaag niet in de ... werken?"

Actievoerder: Nee.

"Je bent geen verdachte, we willen je als getuige"

Actievoerder: Waarover moet ik getuigen?

"We hebben ook een dossier over jou"

Actievoerder: "Zitten die in die tas? Laat ze me maar zien dan."

Nee, we kunnen wel een afspraak maken en dan mag je ze inzien.

Actievoerder: "Prima, wat is het telefoonnummer en hoe heet je ook alweer?"

En weg waren ze. Op naar de volgende actievoerder. Zo zat de Nationale Recherche ook aan de koffie bij ongeruste ouders, wachtend op de terugkeer van dochterlief. Zij had stickers besteld bij een campagne gericht op de sluiting van het BPRC. Haar telefoon was afgeluisterd en emailverkeer onderschept.

WAT WILLEN ZE?
Het is onduidelijk wat de bedoeling is achter deze vreemde praktijken, die meer lijken op die van een inlichtingendienst. De actievoerders bij wie de Nationale Recherche tot nu langs zijn geweest houden zich bezig met legale protestacties waarvan de foto's van de demonstraties vaak op hun eigen website verschijnen. De hele actie lijkt meer gericht op het verzamelen van inlichtingen en moet een afschikkende werking hebben opde groeiende groep van actievoerders. "We houden je in de gaten," als boodschap. De bezoekjes lijken ook wel op een soort controle of de persoon echt woont op het ingeschreven adres. Daarnaast maken ze direct contact met de dierenrechten activisten en schetsen ze zo een beeld van de personen die actief zijn. Deze activiteiten overlappen sterk de taken van de AIVD, de inlichtingendienst die geen opsporingsbevoegdheid heeft. Iets wat de Nationale Recherche wel heeft.

HOE KUN JE HET BESTE REAGEREN
1. De keuze is aan jou of je de Nationale Recherche te woord wilt staan of niet. Door open te doen, of een reactie te geven bevestig je natuurlijk wel dat jij die persoon bent die op het adres woont.

2. Laat ze nooit binnen! Ze hebben geen enkele bevoegdheid om binnen te komen. Slechts met een ondertekende huiszoekingsbevel hebben ze toestemming om je huis te doorzoeken.

3. Geef geen enkele informatie aan deze mensen. Laat ze hun eigen werk maar doen, daarvoor worden ze betaalt! Geef al helemaal geen telefoonnummers of gegevens over andere personen.

4. Neem contact op met onderzoeksbureaus OVIB in Nijmegen of BURO Jansen en Janssen uit Amsterdam. Zij zijn gespecialiseerd in politie onderzoek en analyseren de bewegingen van verschillende politie instanties. De contactadressen staan onderaan dit artikel.

5. Vraag wie de rechercheurs zijn en noteer hun namen.

6. Ze kunnen je pas arresteren buiten heterdaad wanneer de officier van Justitie hier een bevel voor heeft gegeven, dit kan zowel mondelijk als schriftelijk. Je moet natuurlijk altijd vragen of ze een schriftelijk bevel tot arrestatie kunnen laten zien. Dit houdt in dat je mee wordt genomen naar het politie bureau. (zie: wat de doen bij arrestatie).

7. Maak direct na afloop een nauwkeurig en gedetailleerd verslag. Denk aan: hoe, door wie, op welke manier en waarom ben ik benaderd.

8. Blijf in alle situaties kalm en rustig. Het is niet leuk om lastig gevallen te worden of mee genomen te worden naar het politiebureau. Maar in paniek raken verergert de situatie alleen maar.

9. Praat met je mede-actievoerders over een mogelijk bezoek van de Nationale Recherche en hoe je daar op kunt reageren. Je partner, vrienden en ouders inlichten kan ook geen kwaad. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met:  respectvoordieren@mail.com

10. Laat deze vorm van repressie je niet tegenhouden om je stem te laten horen!

HOE KWAMEN ZE BIJ JOU?
- Sinds de identificatieplicht op 1 januari van dit jaar worden actievoerders regelmatig gevraagd naar hun identificatie (zie artikel identificatieplicht). Dit is natuurlijk wel een ideale manier om te turven hoe vaak mensen naar demonstraties gaan, welke onderwerpen deze mensen interessant vinden en hoe de groep in elkaar steekt. En geeft de Nationale Recherche de mogelijkheid om eens een keertje bij je langs te komen. (Weet je meteen hoe effectief het is om vreedzaam te demonstreren bij een dierenuitbuiter op zijn huisadres.)

- Je staat in contact met mensen die vaak actievoeren. Je belt regelmatig met ze en je stuurt ook emails. Al het telefoon-en emailverkeer van deze mensen worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit betekent dat nu ook jij "in de kring van van actievoerend Nederland" zit. Ook jouw telefoon-en emailverkeer wordt opgeslagen en geanalyseerd. Dit blijft niet beperkt tot "activistische teksten," ook de familie ruzies of je werk/studie resultaten worden nauwlettend in de gaten gehouden. De Nationale Recherche heeft bij de bezoekjes aan actievoerders persoonlijke informatie gedropt om zo te laten zien "dat ze alles van je weten."

VEILIGHEID
- Je moet je allereerst natuurlijk afvragen hoe erg het is of ze weten wie je bent. Als je actief bent voor een legale groep en geen strafbare pl feiten pleegt hoef je je natuurlijk niet druk te maken over je bekendheid bij de politie. Het zou een slechte stap zijn om vanwege de identificatie plicht niet meer naar demonstraties te gaan uit angst voor de politie. Mocht je wel redenen hebben om niet in politieregisters te belanden dan moet je natuurlijk afvragen waarom je bij een demonstratie aanwezig wilt zijn.

- De meeste informatie krijgt de Nationale Recherche en andere politieinstellingen via het aftappen van telefoongesprekken en het opslaan van emailverkeer. Houd je telefoongesprekken dus kort en bespreek geen informatie die gevoelig ligt. Ga er dus van uit dat je telefoongesprekken altijd worden afgeluisterd. Het is mogelijk om je emails te coderen, zodat een onderzoeksinstantie de berichten niet kan lezen. De software kun je gratis downloaden van het internet:PGP Het coderen is gebruiksvriendelijk en het enige wat je nodig hebt is een vaste internetverbinding. (Je kunt zelfs PGP-en zonder vaste internetverbindingen, maar de methode is omslachtig.) We kunnen je helpen met PGP wanneer je er niet uitkomt. PGP is ook handig om werkbestanden te coderen. Een beetje activist gebruikt PGP!

BLIJF OPKOMEN VOOR DE DIEREN, ZIJ HEBBEN ONZE STEM NODIG
Respect voor Dieren.

Contactadressen:
OBIV
Postbus 1501, 6501 BM NIjmegen
 obiv@dds.nl

Bureau Jansen en Janssen
Postbus 10591, 1001 EN Amsterdam
 info@burojansen.nl
buro jansen
Tel: 020-6123202



- E-Mail: respectvoordieren@mail.com Website: http://respectvoordieren@mail.com
 

Read more about: natuur, dier en mens

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
vraagje over huiszoekingen 
jaap - 18.04.2005 13:17

Afluisteren komt erg veel voor, maar ik had begrepen dat huiszoeking (of doorzoeking?) niet gauw gedaan wordt. Maar anderen op indymedia weten hierover vast alle details.

Hoe is de huidige status van huis- en computerzoeking? Wat mag wel en niet? Wat te doen als de politie op de stoep staat met een vriendelijk verzoek om binnen te komen, wel of niet binnenlaten? Wat gebeurt er als je de deur gewoon nooit open doet tenzij je weet wie er voor staat? Mogen ze de handel dan intrappen?
Fuck die recherche 
NN - 18.04.2005 14:28

Zonder een fucking huiszoekingsbevel kunnen ze je niks maken! Je hoeft je zelfs niet te legitimeren in je eigen huis! Hoewel oom agent hierom wel zal vragen. Fuck de politie laat ze lekker terug gaan naar hun remibus maar hier komen ze er niet in iig
Workshop computerveiligheid 
ALARM crew - 18.04.2005 15:38

Maandagavond in het ACU, Voorstraat 71 , Utrecht.
Workshop over veilig computergebruik.

start 20.00 uur, entree gratis.
welke datum? 
. - 18.04.2005 16:23

welke datum is deze informatie avond?
Vandaag 
juh - 18.04.2005 18:21

Volgens hun site is het vandaag, 18 april dus.

 http://www.acu.nl/current/programma/prog.php?filter=static&month=this
nationale recherche 
ap - 21.04.2005 18:28

De rechercheurs stellen zich voor als Petra Frowijn en Henk de jong en rijden in een licht grijze metallic VW golf met het kenteken 92 NK PP.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.