english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nieuwe galerie Den Bosch gekraakt
kraakgroep DB - 13.03.2005 17:46

Vandaag om 5 uur 's ochtends hebben we met ongeveer een groep van 30 tot 40 man 3 etalage ruimtes gekraakt aan de leeghwaterlaan in den bosch (direct tegen station aan).
De ruimte zal gebruikt gaan worden om een kunst galerie in te beginnen en als woonruimte.


De politie is langsgeweest, de laatste tijd doen ze erg moeilijk en proberen altijd iets te vinden om ons eruit te krijgen. In dit geval was het duidelijk dat het nog nooid gebruikt was geweest en dat het zeker 2 jaar dus leegstond.
Toch moesten ze iets vinden dus begonnen ze maar te zeuren over hoe we toch binnen zouden zijn gekomen... natuurlijk stond voor ons als woordvoerders de deur al open toen we aankwamen.

Hieronder nog de persbrief die doorgespeelt is naar de lokale pers:


Eindelijk een bestemming voor de leegstaande etalages aan de Leeghwaterlaan.


“Vul ons met inspiratie”, “Ruimte zat”, “Haal de sleutel af”. Dit zijn een paar van de teksten die al langer dan een jaar de leegstaande panden aan de Leeghwaterlaan en de onderwijsboulevard versieren.
Sinds vandaag is het dan ook eindelijk zover. Een flinke groep krakers is vanochtend de ruimtes ingetrokken om ze letterlijk te vullen met inspiratie. “Rachel” een van de initiatiefnemers van de kraak actie heeft flink wat plannen. Zo zal er op zeer kort termijn een goed lopende galerie gevestigd worden, zal er ruimte zijn voor kunstenaars om hun atelier te vestigen en word er gekeken naar nog meer mogelijkheden met het pand.
Om te laten zien dat de inspiratie er al zeer snel in zal komen zijn er vandaag al gelijk wat schilderijen en andere kunstwerken in de ruimte geplaatst.

Natuurlijk is het de vraag of een kraak pand een geschikte ruimte voor een galerie is. De krakers zijn er echter van overtuigd dat het juist niet beter kan. Een galerie is een vorm van cultuur en zou op een non-commerciële wijze moeten kunnen bestaan. Tevens geeft een galerie veel meer betekenis aan een ruimte dan wanneer deze jaren lang leeg zou staan. Ook zullen er in de panden mensen gaan wonen om zo de ruimte optimaal te benutten.
In de ogen van de krakers is het belachelijk dat er nog steeds nieuwe panden worden gebouwd terwijl er nog miljoenen vierkante meters leeg staan. Het is dan ook mooi om te zien dat er op dit soort nieuwe panden teksten als “ruimte zat” staan geschreven. Ruimte zat is er inderdaad, maar toch blijft er voor veel mensen de drang naar meer, meer en nog eens meer.

Er word niet gezocht naar het de mogelijkheden om eerst al bestaande panden te gaan gebruiken. Mocht er toch naar gekeken worden, word dit vaak gedaan door anti-kraak organisaties. Zij maken veelvuldig gebruik van de leegstand in Nederland om zo flink wat geld in hun eigen zak te schuiven. De mensen die via deze organisaties werken worden vaak uitgebuit en hebben geen recht op huurbescherming. Tevens worden de panden slechts minimaal gebruikt door bijvoorbeeld maar twee personen in een reusachtig kantoorpand te plaatsen. Wij zijn er dan ook op uit om te zorgen dat leegstaand vastgoed niet in de handen zal vallen van deze malafide bedrijven.

De panden zijn dus eindelijk in gebruik genomen. De sleutels zijn in dit geval echter niet afgehaald bij de makelaar, zoals het zo mooi op de ramen stond geschreven. Er kon natuurlijk niet van uit worden gegaan dat zij deze zomaar zouden overhandigen. Wel word er door de bewoners snel contact met de eigenaar gezocht om zo een open manier van communicatie tot stand te brengen.

Iedereen zou in de gelegenheid moeten zijn om kunst te exposeren. Het idee van Rachel is dan ook om er een, niet op winst, gerichte galerie van te maken. Al het geld wat er voor een werk binnenkomt gaat direct door naar de kunstenaar. Om dit mogelijk te maken zal het geheel draaiend worden gehouden door een aantal vrijwilligers.

Door de ligging van de ruimte is iedereen in staat de galerie te bezoeken. Buiten de openingstijden kan er natuurlijk altijd door de grote ramen nog goed naar het werk gekeken worden.

De vaste openingstijden zijn: elke zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur.

Contact:  degalerie@hotmail.com

- E-Mail: degalerie@hotmail.com
 

Read more about: kunst, cultuur en muziek vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

supplements
2e persbrief 
kraakgroep db - 19.03.2005 19:25

Persbericht 19-03-2005:
Onderverdieping Le Carrefour zeker jaar leeg!

Na enkele dagen kregen de krakers het al via de politie te horen; De eigenaar beweerd dat het nog geen jaar leeg staat. Dit bericht werd snel ook verspreid via het Brabants Dagblad en andere nieuws bronnen. Mensen lezen de krant en ja hoor, ook die laten het de krakers weten.

Voor de krakers is het nu wel genoeg geweest. Het is een gewoonte om panden voordat deze gekraakt worden goed uit te zoeken. Wanneer een pand gekraakt word dat nog geen jaar leegstaad word immers een strafbaar feit gepleegd. Daar willen de krakers natuurlijk niet aan beginnen.

Het uitzoek werk was echter zelden zo makkelijk geweest. Iedereen wist dat de bouw al jaren geleden was begonnen en dat meer dan een jaar geleden de laatste bouwvakkers uit de gekraakte units waren vertrokken. Vanuit heel de buurt werd dit zelfs na de kraak nogmaals bevestigd.
Zelfs wanneer er iemand een half jaar geleden naar binnen zou zijn gegaan om hier bijvoorbeeld een kabel door te trekken van de bewoonde gedeeltes boven de unit naar de kelder eronder. Zou dit niet gezien kunnen worden als feitelijk gebruik.

De krakers geloofde hun oren dan ook niet toen ze het bericht van de eigenaar te horen kregen.
Er kan op geen enkele manier gesproken worden van feitelijk gebruik binnen het afgelopen jaar. Dit was echter niet de enige reactie vanuit de eigenaar. De krakers zijn van mening dat de eigenaar de Vereniging Van Eigenaren (van de appartementen boven de units) heeft gevraagd mee te helpen op kort termijn de krakers te kunnen verwijderen. Deze oproep heeft VVE in ieder geval, gevraagd op niet, geplaatst op hun internetsite; www.lecarrepret.nl
De reactie van beide groepen vinden de bewoners en gebruikers van de gekraakte units behoorlijk storend. In plaats van af te wachten hoe de krakers zich gedragen worden er al vanaf het eerste moment negatieve dingen geroepen. Dit terwijl de krakers duidelijk als doel hebben meerwaarde aan de units te geven. Verschillende groepen die nu enkel negatief commentaar leveren of niks van zich laten horen zouden hier juist veel positieve dingen uit kunnen halen.
Mooie gevulden etalage ruimtens versieren het paleiskwartier natuurlijk een stuk beter dan jaren leegstaande panden. Gelukkig zien veel mensen dit ook zo en krijgen de krakers veel positieve reactie's van buurtbewoners, voorbijgangers en geintresseerde.

Om iedereen dan ook goed kennis te laten maken met de galerien, organiseren de vrijwilligers een openings expo op zaterdag 26 maart 2005 van 12:00 tot 17:00 uur. Ook zal de gemeente uitgenodigd worden om met hun eigen ogen te zien dat er wel degelijk vraag is naar niet commerciele galerie ruimte.

Kraakgroep Leeghwaterlaan -  degalerie@hotmail.com

Extra opmerkelijke informatie:
De krakers hebben enkele nog leegstaande units tot dus ver ongemoeid gelaten.
Toch is het vreemd om te zien dat enkele dagen na de kraak er in die units in een keer wat spullen worden geplaatst. Langzaam kwam er een wagen van Bouwhuizen b.v. alle units langsrijden kijkend naar welke nou in gebruik waren en welke niet. Bij elk nog leegstaand pand gingen ze naar binnen om daar vervolgens een reclame bord van hun neer te zetten en in de ruimte wat bouw spullen als plankjes, een kruiwagen en een cementbak te plaatsen.

Wanneer je bekend bent met de ruimtens en de staat waarin ze verkeren is het logisch dat deze producten, het aantal hiervan en de manier van plaatsing in de ruimte er enkel zijn geplaatst om een kraak tegen te gaan. Hiermee word gelijk ook duidelijk dat de eigenaar vreesd dat ook deze units gekraakt zullen worden. Iets wat niet nodig is wanneer er daadwerkelijk plannen zijn voor de units.

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.