english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De verkiezingsuitslag onder de loep
PR - 20.06.2004 02:08

In de reguliere media is na de verkiezingen van 10 juni voornamelijk aandacht geweest voor de grote partijen in het politieke midden. Maar voor mensen met een radicaal-linkse visie zijn heel andere dingen interessant: hoe zit het met de blanco stemmen, hoe deed extreem-rechts het, hoe zit het met de opkomst en welke Europarlementariërs moeten we in de gaten houden? Daarom een overzicht van interessante feiten en links naar meer informatie.




a) Waar zijn de blanco stemmen gebleven?
b) Lijstverbindingen
c) Opkomst
d) Zetelverdelingen
e) Echt links (personen, partijen, stemmers)
f) Extreemrechts
g) Conclusies


a) Waar zijn de blanco stemmen gebleven?
Volgens het “Proces-verbaal van de zitting van het centraal stembureau tot het vaststellen van de uitslag van de verkiezing van de leden van het Europees Parlement”, ook wel bekend als de officiële einduitslag(1), zijn er bij de verkiezingen op 10 juni in Nederland 4.765.677 stemmen uitgebracht. Dit aantal is het totaal van de stemmen op de partijen. Blanco stemmen tellen als ‘ongeldige stemmen’ en daarmee dus als niet-uitgebrachte stemmen. Het effect is daarmee gelijk aan thuisblijven, met het verschil dat blanco stemmers aangeven dat het recht om te kiezen een verworvenheid is waarvan ze graag gebruikmaken. Volgens Dusnieworld, de mondiale werkgroep van Eurodusnie, hebben 11.444 mensen (0,25%) blanco gestemd, minder dan vorige jaren. Opvallend is de omslachtige manier waarop ze aan die informatie kwamen: “Na een week lang van hot naar her (Kiesraad, 2e Kamer, CBS etc.) bellen blijkt het bedrijf NEDAP Groenendaal, de leverancier van stemmachines en uitslag software, ons als enige in dit land het aantal blanco stemmen te kunnen vertellen.”(2) Zou het aantal blanco stemmen niet gewoon moeten verschijnen in de einduitslag en dus ook in de kranten? Je zou haast de indruk krijgen dat de Nederlandse regering het blanco stemmen wil verbergen. Niet alleen door het verbergen van blanco stemmen zit er een luchtje aan het omgaan met deze groep stemmers, ook werd in stemlokalen niet professioneel omgegaan met het blanco stemmen, zo was in een stemlokaal de blanco knop verborgen, en werd in een ander stemlokaal gezegd “doe maar niet, dan gaat de machine kapot”.(3)
Er ontstond enige controverse op Indymedia ( http://www.indymedia.nl/nl/2004/06/19820.shtml) over de vraag of blanco-stemmen ten goede komen aan andere partijen, maar dit is niet zo omdat ze niet meetellen voor de kiesdeler. In andere landen stemde overigens wel een hoog percentage blanco, ook wel bekend als de optie ‘none of the above’.

b) Lijstverbindingen
De Kieswet biedt de mogelijkheid om een lijstverbinding aan te gaan, waardoor de aangesloten partijen elkaar aan een zetel kunnen helpen. Na het delen van het aantal stemmen door het aantal zetels krijg je de kiesdeler. Deze kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel, in dit geval 4.765.677:27=176.506 15/27. Niemand haalt echter precies bv. vier zetels, maar bijvoorbeeld vier zetels en 20.000 reststemmen. Elke partij heeft van die reststemmen, die logischerwijs de verdeling van de restzetels bepalen. De partij met de meeste reststemmen komt het eerste in aanmerking voor een restzetel, dus is het zaak om de krachten te bundelen om samen zoveel mogelijk reststemmen te hebben. GroenLinks heeft een lijstverbinding met de PvdA, CDA met ChristenUnie-SGP, en VVD met D’66. Alledrie deze combinaties haalden een restzetel binnen, die vervolgens gaat naar de partij binnen de lijstverbinding met de meeste reststemmen. Zo kreeg CU/SGP een zetel van het CDA, VVD kreeg een zetel van D’66. PvdA kreeg er een cadeau van GroenLinks. Je kunt je afvragen of bijvoorbeeld D’66ers blij zijn met een extra zetel voor de VVD, al kun je, omdat er een lijstverbinding is met een partij die je niet bevalt, ook ervoor kiezen om vanwege die lijstverbinding maar ergens anders op te stemmen. Het is niet onderzocht, maar het is niet ondenkbaar dat om die reden GroenLinksers op de SP of de PvdD hebben gestemd, of dat door de lijstverbinding met de VVD een hoop D’66ers zijn uitgeweken naar de PvdA of GroenLinks.
Ook is het handig (voor de volgende keer) om te bedenken wat het effect was geweest van andere lijstcombinaties. Wat had GroenLinks bijvoorbeeld kunnen doen? Een lijstverbinding met de Partij voor de Dieren had geen van beide partijen aan een (extra) zetel geholpen.(4) En een lijstverbinding met de SP had voor dezelfde zetelverdeling gezorgd. Het enige resultaat van de lijstverbindingen was dat dankzij het CDA de christenfundi’s van de SGP een extra zetel kregen. Bas Belder, SGP-er, komt dankzij de lijstverbinding met het CDA als tweede CU/SGP-kandidaat in het europarlement. Belder stond onlangs vol op in de spotlights door mogelijk gesjoemel met EU-geld ( http://www.telegraaf.nl/binnenland/10755311/Gesjoemel_europarlementariër_SGP.html).

c) Opkomst
De 4.765.677 stemmen die in Nederland zijn uitgebracht voor de Europese verkiezingen, betekenen een opkomst van 39.1%. Dat is een toename van 9.3% vergeleken met de opkomst bij de vorige Europese verkiezingen in 1999. Politici waren erg blij en focusten enkel op de verhoging van de opkomst. Neemt niet weg dat nog geen twee op de vijf kiesgerechtigden de moeite neemt om te gaan stemmen, en de opkomst neemt jaar na jaar af.(5) En die stijging, die is toe te schrijven aan de 470.665 stemmers van LPF en Europa Transparant. Ook trok de SP veel niet-stemmers. Alle drie deze partijen zijn min of meer protestpartijen. De politici die zo blij zijn met de gestegen opkomst zouden zich dus ernstig moeten afvragen wat het betekent dat het aantal kiezers stijgt.
Een theorie om te verklaren waarom zo weinig mensen stemmen is het idee dat niet-stemmers tevreden zijn met de bestaande politieke situatie. Die theorie was op deze verkiezingen niet van toepassing (zie het succes van Europa Transparant). Een andere theorie is het wantrouwen van alle politieke partijen die meedoen en het afkeuren van de Europese Unie als geheel. Niet stemmen zou een gevoel van cynisme en kritiek weergeven. Springstof trok hieruit de conclusie dat zeven op de tien Nederlanders tegen de EU is:
“36 % van de kiezers hebben een stem uitgebracht voor de Europese verkiezingen. De heren en dames politici zijn juichend. Wat een schitterende score. Dat betekend dat 64 % van de kiesgerechtigden het niet de moeite waard vonden. Van die 36% van de mensen die wel stemden bracht een deel een proteststem uit. Het is natuurlijk moeilijk te stellen hoeveel dat er waren. Laten we even aannemen dat een grootdeel van de stemmen op SP , Europa Transparant eurosceptici zijn. Ook LPF, Nieuwrechts kun je zien als anti-europa. Deels zullen de Partij voor de Dieren en andere kleine partijen deze proteststemmen trekken, maar deze stemmen zijn niet allemaal als anti EU te zien. Dat betekent dat van de 36% nog eens 6,5 % te zien is als tegen de EU. Daarmee kom je dus op grosso modo 70% van de bevolking die niets ziet in de EU. En de politici maar juichen.”(6)

d) Zetelverdelingen
Voor wie links is was de uitkomst (in zetels) totaal ruk: CDA 7, PvdA 7, VVD 4, GroenLinks 2, CU/SGP 2, SP 2, Europa Transparant 2 en D’66 1. Vier van de 27 zetels gaan dus naar linkse partijen, en als je de PvdA meetelt 11 van de 27. GroenLinks haalde geen derde zetel binnen voor milieuspecialist Alexander de Roo, die door de linkervleugel van Groenlinks op plek drie was gezet. De Partij voor de Dieren redde het ook net niet, met 23.075 stemmen erbij hadden ze in het Europees Parlement gezeten. En omdat GroenLinks erg ‘eurocentrisch’ is en de SP in een vage fractie met allerlei trotskisten en maoïsten zit, zijn die vier zeteltjes voor links eigenlijk niks waard.

e) Echt links (personen, partijen, stemmers)
Radicaal-linkse partijen deden eigenlijk niet mee. De Partij voor de Dieren is redelijk goed voor de dieren, al zijn ze bijvoorbeeld niet voor honderd procent tegen dierproeven. (7) GroenLinks presenteerde zich als een pro-Europese partij met een blinde vlek voor de scepsis van de Europese burgers jegens het EU-project. De SP buitte die scepsis juist uit, maar heeft weer vreemde ideeën over migratie, ontwikkelingssamenwerking en integratie.(8) Verder deden er geen linkse partijen mee.
Wel waren er binnen GroenLinks een aantal kandidaten die links van de partij staan. Zo deed de al eerder genoemde Alexander de Roo mee. Alexander de Roo, nummer 3 van de lijst van GroenLinks, werd door een opstandig partijcongres, tegen de wil van het partijbestuur, op plek 3 gezet. Die opstandigheid was het resultaat van de inspanningen van de linkervleugel van de partij, voornamelijk jongerenorganisatie Dwars, radicale afdelingen als Groningen-Stad, senator Leo Platvoet en mensen van de aan GroenLinks gelieerde organisatie Stichting Duurzame Solidariteit (SDS). Ondanks dat kreeg de Roo weinig voorkeurstemmen, namelijk 7474 (2,1%), minder nog dan Greenpeace-campaigner Ingrid Visseren-Hamakers, de oorspronkelijke kandidaat voor plek drie, zij kreeg 9432 stemmen (2,7%). Dwars-kandidaat Stefanie de Niet kreeg ook opvallend veel stemmen: 3269 (0,9%). Geen van allen haalden daarmee genoeg stemmen om met voorkeurstemmen gekozen te worden, daarvoor heb je er 44.127 nodig. Dit gebeurde wel bij de SP, waar de nummer drie, Kartika Liotard, met voorkeurstemmen gekozen werd. Overigens niet vanwege afwijkende standpunten, want dat is bij de SP zeldzaam, maar vanwege het feit dat ze een vrouw is. Kennelijk wilden veel mensen niet op de mannelijke lijstaanvoerders stemmen.
Naar wat radicaal-linkse stemmers hebben gedaan, kan slechts geraden worden. Een poll op  http://www.springstof.web-log.nl/, waarbij we er van uit kunnen gaan dat de deelnemers radicaal/antiautoritair/anarchistisch links zijn, gaf 39,5% aan op een linkse partij te stemmen, 34,2% stemt blanco, en 26,3% niet, deels uit anarchistische motieven, deels uit luiheid. Het Autonoom Centrum Amersfoort hield een poll met soortgelijke uitslagen. Om een goede impressie te krijgen kan het handig zijn om naar de specifieke uitslagen te kijken van stembureau’s in buurten met een hoge populatie radicaal-links, bijvoorbeeld in Leiden, Wageningen en Amsterdam. Deze specifieke uitslagen per stemlokaal zijn echter nog niet allemaal openbaar. Eén ding is zeker: een duidelijk, krachtig en eensgezind signaal is er niet geweest. De eerder genoemde 11.444 blanco stemmen zijn, als dat aantal klopt, een verlaging ten opzichte van voorgaande jaren. Het lijkt er op dat de radicaal-linkse stemmer is thuisgebleven, wat op zich natuurlijk ook een sterk signaal is.

f) Extreemrechts
Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka ( http://www.kafka.antifa.net/) onthulde onlangs op hun website het verleden van de kandidaten van de fascistische partij Nieuw Rechts, waaruit bleek dat veel van deze lieden connecties hebben met organisaties als de NNP, het Vlaams Blok of Stormfront. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat Nieuw Rechts zonder die connecties een fatsoenlijke partij zou zijn, lees hun standpunten maar eens. Nieuw Rechts haalde angstaanjagend veel stemmen: 15.732 (0,33%). Daarmee halen ze nu geen zetel, maar omgerekend naar de Tweede Kamerverkiezingen is het een halve zetel, voor een kamerzetel bij de nationale verkiezingen zouden ze namelijk aan 31.771 stemmen genoeg hebben. ‘Bolwerken’ van Nieuw Rechts lijken Arnhem, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht en Leiden te zijn, met respectievelijk 1171, 1106, 1023, 1794 en 1455 stemmen. Wat verder opvalt is dat de echte hardcore-racisten op de lijst, Hitler-fanaat Roald van der Tempel en René “ik pleit in bepaalde gevallen voor martelen” van Gool, bijna geen stemmen halen. Van der Tempel haalt in zijn eigen kiesdistrict Rotterdam slechts tien stemmen (hij heeft dus negen vrienden).
De LPF haalde 121.509 stemmen, niet genoeg voor een zetel. Dit ondanks de eurosceptische campagne. 121.509 stemmen zou bij de Tweede Kamerverkiezingen drie zetels opleveren, tegen de acht die ze nu hebben.

g) Conclusies
Steeds meer mensen hebben genoeg van het ‘Europese project’. Dat geldt ook voor een heleboel (radicaal-)linkse mensen. Dit vertaalt zich echter slecht in de verkiezingsuitslag. Misschien met uitzondering van het succes van de PvdD zijn er bijna geen signalen afgegeven uit deze kiezersgroep. Omdat weinig bekend is over de motieven van de thuisblijvers is er weinig tot niets te zeggen over het stemgedrag van deze groep.
Verder valt op dat het CDA geen moeite heeft om de SGP aan een zetel te helpen, en dat Nieuw Rechts in opmars is.






1)  http://www.kiesraad.nl/contents/pages/8104/kiesraadpv.pdf
2)  http://www.indymedia.nl/nl/2004/06/19820.shtml
3)  http://eu2004.eurodusnie.nl/2004/06/1208.shtml
4) Art. P. 4.2. van afd. 2 van de Kieswet: Een lijstencombinatie wordt slechts in aanmerking genomen, indien aan ten minste twee van de verbonden lijsten een zetel zou zijn toegewezen, indien geen lijstencombinaties zouden zijn gevormd. Verbonden lijsten die zelfstandig geen zetel zouden hebben verworven, worden geacht geen deel uit te maken van de lijstencombinatie.
5)  http://www.elections2004.eu.int/ep-election/sites/nl/results1306/turnout_ep/index.html
6)  http://www.springstof.web-log.nl/
7)  http://www.partijvoordedieren.nl/artikel.php?type=content&id=22
8) Uit het Europese verkiezingsprogramma “wie zwijgt stemt toe” ( http://europa.sp.nl/programma/2004/): “de EU dient de opvang van vluchtelingen in de regio, samen met de Vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR), te stimuleren”, in “Eerste weg links” ( http://www.sp.nl/partij/theorie/program/16samenleven.stm) staan plannen voor een ‘remigratieregeling’ en een ‘Deltaplan’ voor integratie, wat “gericht en stelselmatig bevorderd” moet worden, met “een aantal eisen” zoals kennis van de Nederlandse taal.









 

Read more about: europa media

supplements
Wie doet het met wie? 
Zien - 20.06.2004 12:43

Politieke partijen vormen in het europese parlement een fractie met verwante partijen uit andere europese landen. De SP zit in de fractie van de 'European United Left/Nordic Green Left(?)' en GroenLinks in de fractie van 'European Greens/European Free Alliance'.
Zie voor de uitslagen en samenstelling van de fracties:
European United Left/Nordic Green Left:
 http://www2.europarl.eu.int/gue/showPage.jsp?ID=794&AREA=27&HIGH=1
European Greens/European Free Alliance:
 http://www.greens-efa.org/en/issues/?id=32



Theocratie 
henk - 20.06.2004 13:38

 http://www.antenna.nl/~anaisnin/veryelect.htm

God's theocratie werkt andersom dan onze "democratie." In Christus worden de uitverkorenen gekozen om in de volgende aion mee te regeren met Christus over de rest van de mensheid.

Before we get into that, we need to look at the foundation for God's sovereign election. In his letter to the saints at Colossae, Paul tells us WHO won God's Primary Election. In his description of Christ, the first born of many brethren, Paul gives us this thrilling summation: "He is the image of the invisible God, the firstborn over all creation" (Col. 1:15).


studie naar de gevaren van stemmachines 
x - 20.06.2004 16:49

zie website

Website: http://ce.et.tudelft.nl/~knop/stemmachines/
 
Eurodusnie blikt ook terug 
Dusnieworld - 20.06.2004 19:35

 http://eurodusnie.nl/2004/06/1225.shtml


Correctie 
Tuut - 23.06.2004 13:45

Hierboven schrijft iemand dat Nieuw Rechts in Leiden 1455 stemmen haalde. Nieuw Rechts haalde in Leiden echter maar 93 stemmen.
1455 
nn - 24.06.2004 16:24

1455 in kiesdistrict leiden, in de stad zelf gelukkig niet zoveel.
Ben benieuwd hoeveel blanco-stemmers daar zitten trouwens.
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.