english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Loesje daagt politie uit
Loesje - 01.06.2004 12:17

Op donderdag 3 juni 11;35 bij het gerechtshof in Den-Haag moeten er 11 mensen voorkomen die verdacht zijn van het bij zich hebben en/of aanplakken van Loesje posters.


In het proces-verbaal staan volgens de verdachten feitelijke onjuistheden en het proces verbaal is pas na de klacht wegens preventief fouilleren opgemaakt, waardoor de politie heeft kunnen anticiperen op de klacht.

Verder wenst de Gemeente Den-Haag niet mee te werken aan een onderzoek van Loesje naar de openbare aanplakborden. Dit onderzoek is van belang, omdat er per 6.000 inwoners 1 openbaar aanplakbord moet staan om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen.
In Den-Haag zijn glasbakken als openbare aanplakborden aangewezen. De eigenaar hiervan is niet de Gemeente maar de Haagsche Milieu Service NV die deze commercieel laat exploiteren door een plakbureau “Het Kabinet”, onderdeel van de Bizon Mediagroep. Hoe openbaar zijn plakborden die onderhoud worden door een commercieel bureau? .

Loesje heeft de officier van justitie verzocht om de verantwoordelijke inspecteur van de politie Haaglanden en de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het plakbeleid binnen de Gemeente Den-Haag te dagvaarden. Verder zal een getuigen verklaren dat er preventief gefouilleerd is.

Nog een rechtszaak

Ruim 3 weken na deze rechtszaak zal er wederom een rechtszaak zijn in Den-Haag op 29 juni om 15;45. Dit keer niet tegen individuen maar tegen de vereniging Loesje. De Gemeente Leiden beweert dat de vereniging opdracht aan derden geeft om illegaal posters te afficheren. Aangezien een ieder de posters kan downloaden via internet is Loesje verantwoordelijk voor wat derden er mee doen, aldus de Gemeente Leiden. Loesje is van mening dat zij puur gebruikt maakt van haar recht op vrije meningsuiting en ideeën en gedachten ter beschikking mag stellen.
Daarnaast wordt het tijd dat mensen die gebruik maken van hun grondrechten niet meer vervolgd worden omdat ze verdacht worden van een overtreding van een ondergeschikte lokale wet.


- E-Mail: recht@loesje.nl Website: http://www.loesje.nl
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
heeft de politie en heeft de rechter niet ... 
frank - 01.06.2004 15:29

... iets beters te doen? Dit in de eerste plaats. En verder, wat voor 'kriminaliteit' hangt er rond het ophangen van posters? In de Grondwet moet uitgebreid staan wat de vrijheid van meningsuiting inhoudt en logischerwijs is alles maar dan ook alles wat daar van afwijkt ook een afwijking van het grondrecht op het uiten van de mening. 0f de gemeente Leiden daar nu een eigen vertoning van wil maken of niet, ook de gemeente Leiden, politieke partijen en ambtenaren hebben zich zonder meer te houden aan het grondrecht van vrije meningsuiting dat in de Grondwet omschreven staat wat voor het hele land geldt!!! Daarbij komt dat een rechter, van plaatselijke politierechter tot rechter van de Hoge Raad, onpartijdig dit Grondwetrecht behoren te hanteren zonder invloed van politiek of andere "rechts"gezinden of overdreven 'ordehandhavers'. Is er geen voldoende jurisprudentie dan wordt het hoog tijd dat een werkelijke onafhankelijke Jurisprudentie op tafel komt. Maar zelfs dat is niet nodig denk ik omdat de Grondwet duidelijk voor zichzelf spreekt. Het is van de gekke dat er nu na zo veel jaren nog steeds mensen zijn die voor wat voor belangen dan ook opkomen en zelfs aan de Rechtsstaat gaan knabbelen om hun eigen politieke belangen te late overheersen. Dit kan niet, dit mag niet en dit hoeft niet!!! Alleen in een échte Vrije Demokratische Rechtsstaat kan ieder zich vrij ontplooien. Het zijn juist de mensen die opkomen voor hun idealen die met de Grondwet in de hand, deze vrijheid verdedigen en simpelweg hun logische gedachtengang de vrije loop laten gaan die zo waardevol zijn in onze verloederde ondemokratische maatschappij!
posters plakken 
rosa - 01.06.2004 17:46

Zelf heb ik vorig jaar geplakt tegen de Nieuwe Oorlog en de aankondiging van de jaarlijkse Paasmars.Ik werd nakeurig in de gaten gehouden door een stille agent en een paar dagen later op heterdaad betrapt.Ik moest mee naar het buro waar men zeer neerbuigend deed.Maar ja,ik wilde niet betalen dus heb het voor laten komen.Een advocaat heeft wat voor me opgezocht en heb dat voorgedragen.De rechter heeft het in ontvangst genomen en mij strafvermindering gegeven,60 euro ipv 86 .Ik ben in hoger beroep gegaan en zal eind van dit jaar weer voor moeten komen.Gooien van bommen gaat vrij uit ,oproepen tegen de oorlog is een misdaad
precies 
frank - 01.06.2004 18:19

Precies Rosa, en daarom moet het met het geduvel maar eens uit zijn. Ik denk dat je zelfs helemaal geen advocaat nodig hebt maar je eenvoudigweg kunt beroepen op de grondwet en op artikel één van de Rechten van de Mens die ook door het kikker-regeringsland is ondertekend. Het kan niet zo blijven voortduren dat je wanneer je geen enkel ander wapen gebruikt dan je mond en de pen (in iedere vorm) dat je dan een boete moet betalen of erger, dat je opgesloten kunt worden voor een x-tijd.
grondrechten 
Loesje - 01.06.2004 20:07

Je kunt je inderdaad op de grondrechten beroepen;
* artikel 7 van de grondrechten van het Koningrijk der Nederlanden (vrijheid van meningsuiting)
* Artikel 10 van het Europees verdag van de rechten van de mens (EVRM)
* Artikel 19 van de universele verklaring van de rechten van de mens

Alleen dit is niet voldoende, rechters mogen beperkingen op de vrijheid van meningsuiting opleggen. De reden is omdat anders de openbare orde dusdanig verstoord kan raken (tja wat is dat?). Daarom is het handig om wat jurisprudentie(eerdere uitspraken) te hebben.

Wil je die hebben mail naar  recht@loesje.nl
En wie zin heeft kom gewoon naar de rechtszaak!!

De verwachting is dat iedereen veroordeeld wordt aangezien het een kantonrechter is (de stadswachter onder de rechters). Er zal dan een hogerberoep plaats vinden.


Website: http://www.loesje.nl
 
hoger beroep 
Yvonne - 01.06.2004 20:50

Mits je boete hoog genoeg is, helaas. Tegenwoordig kun je niet meer in hoger beroep als de boete 50 euro of lager is. Hoe synisch eigenlijk, maar dan kun je bijna beter vragen voor een boete van 51 euro (als de rechter toch van plan is een boete te geven) want dan kun je tenminste nog in hoger beroep.

Ik wens Loesje in elk geval veel succes. Het is wel belangrijk op te komen voor dit recht. In Utrecht blijven ze ook nog steeds groepen intimideren, omdat hunposters 'verkeerd'zijn geplakt (onder de dreiging van een bestuurlijke boete....)

bestuurlijke boete 
Reseda - 01.06.2004 21:34

Een bestuurlijke boete wordt niet gezien als straf volgens de grondwet, maar gelukkig wel door het EVRM. dus is er een gelijkwaardige rechtsbescherming tegen als tegen een normale boete.
Succes Doeko! 
Sarah - 02.06.2004 21:58

Succes morgen doeko! Ik hoop dat het na morgen allemaal afgelopen is en dat een hoger beroep toch niet nodig is. Ik vind de nasleep zo belachelijk lang voor een beetje posters plakken, nu is het wel weer genoeg geweest. Ik kan morgen helaas niet komen, sorry!
vrijspraak 
loesje - 03.06.2004 16:33

11 van de 8 verdachten zijn vrijgesproken. 3 zijn veroordeeld wegens het plakken van posters en zijn in hogerberoep gegaan. preventief fouilleren is niet aanbod gekomen, vond de rechter niet relevant, was een zaak van de politie.

de verwachting is dat de 3 veroordeelden uiteindelijk tevens vrijgesproken worden. Dat was vandaag mogelijk geweest, omdat op het procesverbaal een andere aanklacht stond dan op de dagvaarding en dat werd te laat aangevoerd!
Het voordeel is wel dat een uitspraak bij een hogere rechter weer jurisprudentie kan opleveren en de rechter wel verplicht is om in te gaan op de openbare aanplakborden.

wordt vervolgd!
gefeliciteerd Sarah!


Website: http://www.loesje.nl
 
plakplaatsen 
rosa - 12.06.2004 23:51

Is het jullie opgevallen dat de gemeentes op veel plekken,zeker in DenHaag,voor de verkiezingen borden heeft neergezet waar de politieke partijen zich kunnen verkopen aan het volk?Deze zullen volgens mij weer snel weggehaald worden.Helaas is het uiten van je mening op de door de gemeente aangegeven plekken,jammer ,maar dit zouden natuurlijk ook plakplaatsen kunnen zijn,worden voor een tegengeluid.Structureel en niet alleen als het de overheid uitkomt en dan alleen voor partijpropaganda.

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.