english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De muur: veiligheid of apartheid?
Anja Meulenbelt - 30.10.2003 14:20

In juli was ik in Kalkiliya, een klein stadje op de Westoever, vlak bij de groene lijn, de grens van 1967 tussen Israel en de Palestijnse gebieden. Ik was voorbereid op wat ik zien zou, toch schrok ik.

Eens was Kalkiliya een stadje dat bruiste van leven. Avontuurlijke en op koopjes beluste Israeli’s kwamen er boodschappen doen en lekker eten op shabat als de restaurants in Israel dicht waren. De boeren uit de omtrek kwamen er op de markt hun groente verkopen, de jonge dorpelingen gingen er naar school, de vrouwen kwamen er bevallen, mensen gingen er naar de tandarts en naar de notaris. Nu leek Kalkiliya het meest op het decor van een wildwestfilm nadat de crew is vertrokken. Leeg, troosteloos, bijna geen verkeer, want met de auto kun je toch nergens heen. Dichtgetimmerde winkelpuien, hopen puin van afgebroken restaurantjes, de reclameborden in het Hebreeuws kapotgetrapt op de grond. Kalkiliya is een van de eerste slachtoffers van De Muur. Niet alleen is de weg naar Israel afgesneden, Kalkiliya is aan drie kanten ingesloten door nederzettingen en de muur, en kan slechts aan de vierde kant bereikt worden via een controlepost waar je alleen doorheen komt met een speciale vergunning. Dat kan alleen te voet. Auto’s zijn dus overbodig geworden. Burgemeester Marouf Zahran stond ons te woord bij de dreigende, grijze, betonnen muur, acht meter hoog, een monster vergeleken bij dat kleintje van Berlijn, tot er een legerjeep aankwam om ons weg te jagen. We gingen. Wie te dicht bij de muur komt kan neergeschoten worden.
Kalkiliya loopt leeg, het is een stervend stadje, en dat lijkt precies de bedoeling te zijn. Er is nog maar voor weinig mensen een normaal leven mogelijk. En hoe meer er weg gaan, hoe onmogelijker er nog te blijven.
Zahran is een oude Fatah man die nog steeds gelooft in onderhandelen. Maar de jongeren luisteren niet meer naar hem, zegt hij. ‘Die zeggen: wat heeft al dat gepraat ons opgeleverd? Wat moet ik dan zeggen?’
Wat doen jongeren die hun toekomst zien verdwijnen ? Die worden gevaarlijk. Drie weken voordat ik daar bij de muur sta is het twee jongens gelukt om het rooster van de afwateringstunnel onder de muur te verwijderen, ze zijn naar de andere kant gekropen, en hebben met een geweer twee willekeurige Israeli’s die daar in hun auto reden neergeschoten tot ze zelf werden gedood. Nu zegt Israel zie je wel, hoe belangrijk het is dat we die muur hebben om de terroristen tegen te houden?

Tussen de muur en de oude grens zitten duizenden Palestijnen klem die niet meer voor of achteruit kunnen. Ze kunnen niet meer naar de Westoever waar ze familie hebben, en land. Maar ze horen ook niet bij Israel, want Israel wil er geen Palestijnse burgers bij hebben die staatsburgerschap en de bijbehorende rechten zouden kunnen claimen. Lang hebben ze moeten wachten op de uitslag wat hun status dan zou zijn. Dat is nu bekend gemaakt, ze krijgen speciale identiteitsbewijzen waarop staat dat ze ‘permanente residenten’ zijn. Zoiets als buitenlanders die een verblijfsvergunning krijgen voor onbepaalde duur. Er zit een principiele vraag aan vast. Waarom zouden Palestijnen van de Westoever verplicht zijn om Israelische identiteitsbewijzen te dragen als ze niet eens Israeli’s zijn? Er is wat verzet, maar dat zal wel verstommen. Zonder identiteitsbewijs zit je vast. Kun je er nooit meer uit. Niet naar het ziekenhuis, niet naar school, niet naar je familie. Sommige bewoners weten nu al dat ze geen identiteitsbewijs krijgen, bijvoorbeeld omdat ze eens in de gevangenis hebben gezeten. Nu hebben er erg veel Palestijnen in de gevangenis gezeten, je hoeft er maar een steen voor gegooid te hebben of illegaal te hebben gewerkt in Israel. Die staan nu voor het blok. Zonder toestemming er uit te mogen zitten ze feitelijk opnieuw in de gevangenis. Dus zullen ze waarschijnlijk, met hun familie, vluchten naar de Westoever. Dan zijn ze hun land kwijt, en hun huis. Het lijkt de bedoeling, om de geannexeerde strook zoveel mogelijk te ontvolken. Een stille etnische zuivering, geheel in overeenstemming met Sharons bedoeling: zo veel mogelijk land voor Israel met zo min mogelijk Palestijnen er op.

Israel heeft de Palestijnen die nu tussen wal en schip terecht zijn gekomen beloofd dat ze hun normale leven zouden kunnen hervatten. In de muur zijn op bepaalde afstanden doorgangen gemaakt die door het leger kunnen worden geopend. De bedoeling was dat boeren ’s ochtends door zo’n poort naar hun land konden, en de kinderen naar de bus die hen naar school moet brengen, en dan aan het eind van de dag de poort opnieuw geopend zou worden. Ook op joodse feestdagen en de sabat. Zoals voorspeld komt daar weinig van terecht. De militairen hebben wel wat anders aan hun hoofd dan met een jeep op en neer te rijden om de poort te openen en dan alle identiteitskaarten en vergunningen te controleren. Dus staan de kinderen soms uren voor niks te wachten, of kunnen de boeren eenmaal buiten de poort er ’s avonds niet meer in. Veel boeren die het nog niet hebben opgegeven kamperen dus nachtenlang op hun veld. Wat moet je doen als je kinderen niet meer naar school kunnen? Blijf je daar dan wonen? Wat moet je doen als je veld bewerken niet meer loont omdat je de opbrengst niet meer naar de markt kunt brengen?

Het verzet tegen de muur, die diep in de Westoever doordringt en kilometers aan Palestijns land opvreet kwam oorspronkelijk niet alleen van de Palestijnen en dat handjevol trouwe Israelische activisten. De kolonistenbeweging was er ook tegen. Die wilden geen nieuwe grens, want elke grens zou de bevestiging zijn van de gedachte dat de Palestijnen ook nog ergens moesten wonen. Ook zaten de nederzettingen voor het grootste deel aan de andere kant van de muur. Ik hoor mevrouw Blumenthal van de Likud nog zeggen, toen ik haar ontmoette in de Knesset: ‘alsof joods bloed aan de andere kant van de muur goedkoper is dan aan deze kant’. Over Palestijns bloed had ze het niet. Dat de kolonistenbeweging niet meer tegen is is dus onheilspellend, want dat betekent dat Sharon bereid is om met vele miljoenen extra kosten de muur zo te verleggen dat de nederzettingen geannexeerd worden en met het omringende land ingelijfd worden bij Israel. De eerste actie is er al: de grote nederzetting Ariel komt aan de Israelische kant van de muur, en de muur komt nu nog grilliger en nog dieper de Westoever in te liggen. Bush heeft weer even zwakjes geprotesteerd en een beetje gedreigd dat de kosten daarvan niet door hem zouden worden betaald. Maar toen de VN een motie aan wilde nemen om de bouw van de muur, evident in strijd met de Conventies van Geneve, waren er 144 stemmen voor, en vier tegen. Israel natuurlijk, Micronesie en de Marshalleilanden. En de Verenigde Staten.

***

(Anja Meulenbelt is Eerste-Kamerlid voor de SP en werkt in de Gaza-strook met gehandicapte jongeren die slachtoffer werden van het Israelisch geweld.)

Website: http://www.anjameulenbelt.com/
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
9 november internationale actiedag  
link - 30.10.2003 14:40

De "veiligheidsmuur": acties en foto's
remco - 05.08.2003 12:14
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/08/13163.shtml

R A V A G E # 14: Break down the wall !
Actieblad - 28.10.2003 15:41 - 8 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14793.shtml


Apartheid dus 
John Veldhuis - 30.10.2003 16:33

In het stuk Palestijns gebied tussen de muur en de grens met Israel (de groene lijn) is het voor Palestijnen verboden zich op te houden, ook al wonen ze daar, zonder schriftelijke toestemming van de Israelisch legercommandant ter plekke, terwijl iedere Israeli, aanstaande Israeli, of mensen die volgens Israelisch "recht" naar Israel zouden mogen emigreren, daar mogen gaan en staan naar believen.

En met het land dat hiervoor verantwoordelijk is hebben wij dan zo'n "speciale relatie"...

Het land, dat maar vast blijft houden aan zijn illegale kolonies, wordt door Nederland geen strobreed in de weg gelegd, integendeel...
'When Killing is Easy'  
DE PAUS - 31.10.2003 10:45

'When Killing is Easy' by John Sweeney, produced by Bill Treharne Jones, is shown on Sunday , 2 november 2003 (?) , at 7.10pm on BBC2

When the BBC decided to investigate James's Miller killing in Gaza, they asked me to report for the film. I (John Sweeney) couldn't say no.

 http://news.independent.co.uk/world/middle_east/story.jsp?story=458515

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.