english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
SP congres 24 mei
27.05.2003 14:26

Nieuwe kansen grijpen of laten schieten?


Op 24 mei wordt in Amersfoort op het SP-congres gestemd over de congrestekst “Nieuwe kansen grijpen”, en de amendementen (wijzigingsvoorstellen) van de leden op die tekst. De huidige tekst die het partijbestuur voorlegt is een na kritiek herziene versie van februari. Eigenlijk was het congres al eerder ingepland, maar daar kwamen de verkiezingen begin dit jaar tussendoor. Het congres over “Nieuwe kansen grijpen” is een organisatorisch congres, over belangrijke kwesties zoals scholing, ondersteuning middels actie van fractiewerk (in raad & parlement), de opbouw van nieuwe afdelingen en de rol van kerngroepen.

Het is een goede zaak dat de kwestie van de partij-opbouw ter hand wordt genomen. De besluiten op eerdere congressen hierover, zoals over scholing van leden op het congres in mei 1999, waren duidelijk niet voldoende of werden slechts halfslachtig uitgevoerd. De kwestie van de partij-opbouw verdient topprioriteit vinden wij ook bij Offensief, omdat de partij-organisatie de basis legt voor successen in de toekomst. Of kan bij een verkeerd idee van de organisatie juist tot verliezen leiden… Zelfs los van de fenomenale groei van de SP in het afgelopen jaar en het groeien van de SP in haar rol als electoraal alternatief voor de verrechtste PvdA, is dit congres daarom geen moment te vroeg!

TEKORT AAN KADER
De SP kampt met een schreeuwend tekort aan kader - practisch én politiek ervaren leden. We zien al gedurende enige jaren dat op verantwoordelijke posities binnen de partij onervaren leden worden gekozen, en kandidatenlijsten voor lokale verkiezingen soms worden opgevuld met nauwelijks actieve leden. Op papier behoort de SP al jaren tot de grootste partijen van Nederland, toch is het nog steeds maar een paar procent van het ledenbestand dat op enige wijze actief is. We zien dan ook dat op papier grote afdelingen als Amsterdam nog steeds draaien op een paar dozijn kartrekkers, waarvan een groot deel tegelijkertijd (deel)raadslid is. Ondanks de grote aanwas het afgelopen jaar en de de daarmee eveneens toegenomen instroom van actieve nieuwe leden, is het tekort aan kader gebleven.

De basis van dit probleem voert dan ook terug op oude concepten van partij-opbouw die in de SP al langer bestaan, en ooit een relatieve rem waren op de ontwikkeling van de SP, maar nu een absolute rem op haar ontwikkeling dreigen te worden. In een grijs verleden, toen de SP nog geen afstand had genomen van wat zij als marxisme beschouwde, werd een stricte ‘top-down’-organisatiestructuur gebruikt. In tegenstelling tot de basisdemocratische tradities van Offensief, beriep de SP zich ideologisch op een maatschappijvorm die zij toen als socialistisch beschouwde waarin bureaucratische structuren tot kunst waren verheven. Een selecte groep ‘leidende kameraden’ bedacht de partijlijn, die andere ‘gewone’ leden mochten uitvoeren. Nu is de ideologische achtergrond hiervan inmiddels verdwenen, en heeft de SP op sommige punten in politiek opzicht met het badwater ook het kind weggegooid, maar een aantal tekortkomingen in de partijstructuur zijn nooit serieus belicht.

TOP-DOWN & PARLEMENTAIR
Vandaar dat er nog steeds geen open discussieplatform is voor de leden, nauwelijks contact tussen de afdelingen en/of kerngroepen, onduidelijkheid over de status van sommige door het partijbestuur in het leven geroepen commissies, het gebrek aan zelfstandigheid voor de jongeren van Rood!, relatief weinig ledenvergaderingen, het niet consequent door de leden bespreken van fractiewerk, etcetera, etcetera. Buiten deze erfenis uit het verleden is er vervolgens een extra ‘rem’ gekomen: de overdreven focus op het parlementaire werk. Het lijkt wel of alles ten dienste staat van raads- en parlementsfracties. Elke actie lijkt te dienen als ondersteuning van het werk in raad of de kamer, de ledenwinst dient dan weer om meer folders te verspreiden, meer folders en acties dienen op hun beurt om ons zeteltal lokaal en landelijk te vergroten… Er is geen perspectief buiten het parlementaire vlak. Het parlementaire werk domineert de agenda, de rest schijnt daaraan dienstig te zijn.

Nieuwe leden worden dan ook niet echt gestimuleerd om actief te worden. Ze worden vaak niet eens ter kennismaking gebeld of bezocht door mensen uit hun afdeling. Maar als ze zich dan uit eigen beweging aanmelden voor activiteiten, worden ze vaak slechts vergast op een hoop folders om te verspreiden, en misschien een algemene kennismakingsbijeenkomst. Maar ze hoeven doorgaans niet te rekenen op behoorlijke (politieke/ideologische) scholing, worden niet betrokken bij belangrijke beslissingen via regelmatige ledenvergaderingen, niet begeleid bij werk in de wijk in buurtoverleggen of bewonersorganisaties, en er wordt niet met hen gesproken over mogelijkheden strijd te voeren in hun bond tegen de rechtse vakbondstop.

Op die manier bouw je geen kader op! We hebben immers behoefte aan strijdbare, politiek geschoolde & mondige leden, die van aanpakken weten. Geen internet-socialisten, geen carrièretypes die een raadszetel ambiëren, geen papieren leden, en we willen vooral geen leden die wegens gebrek aan ledeninbreng teleurgesteld afhaken. Als we niets wezenlijks veranderen, zal de SP een partij blijven met voornamelijk papieren leden en een tekort aan kader. En dat is een POLITIEK probleem, dat derhalve een POLITIEKE oplossing behoeft. Technische oplossingen als scholing via internet en meer nadruk op ondersteuning middels ‘actie’ van het parlementaire werk, hoe goed bedoeld ook, zullen tekortschieten.

WELKE DOELEN?
Een socialistische partij, zelfs als zij zich niet langer op een omverwerping van het kapitalisme beroept (zoals wij van Offensief nog wél doen), kan niet anders dan de stem van verzet zijn tegen minimaal de uitwassen van het kapitalisme. De SP moet zich dan ook niet slechts ten doel stellen de PvdA op electoraal vlak te evenaren, een zogenaamd ‘links’ kabinet te vormen met het PvdA, of haar volksvertegenwoordigers meer gewicht in de schaal te laten leggen middels acties vanuit haar achterban.

Nee, zij moet het verzet organiseren tegen bezuinigingen, privatiseringen en crisis. En wel op straat, op school en op de werkplek. Geen illusies in ‘hervorming’ van het kapitalisme ‘van binnen uit’, maar het verzet tegen de bestaande orde vorm geven. De SP moet haar verantwoordelijkheid nemen als motor achter het verzet tegen de economische neergang, het afbraakbeleid, tegen het verraad van de PvdA en tegen de rechtse vakbondstop. Dat vereist het opbouwen van partijkader, en juist dáár komen de in ‘Nieuwe kansen grijpen’ gepresenteerde voorstellen nauwelijks aan tegemoet. Niet de bestaande orde, zoals geschetst in hoofdstuk 2, moet onze leidraad zijn, maar de strijd die nog komen gaat. Daarom moeten wij de arbeidersbeweging in de breedste zin des woords weer opbouwen. En dus bijvoorbeeld de strijd binnen de bonden aangaan om de leiding ervan te vervangen door een strijdbare en democratische leiding, ten dienste van haar leden. De strijd tegen afbraak van sociale woningen organiseren middels buurtcomité’s van strijdbare bewoners, ook als die geen SP-lid zijn. En de SP-fracties dienstbaar laten zijn (als spreekbuis) van dergelijke comité’s, en niet andersom. De PvdA overal bestrijden op grond van haar omarming van de ‘vrije markt’.

Als dát besef er eenmaal is, wordt ook meteen duidelijk dat meer folderen en enkel media-gerichte ‘acties’ niet volstaan. Wij moeten mondige, strijdbare en politiek geschoolde leden hebben, met contacten in hun wijk en op hun werkplek. Zij moeten niet alleen weten wat de rechten en plichten zijn van een raadslid of hoe een vergunning voor een verkiezingskraam aan te vragen. Zij moeten weten hoe buurtbewoners van diverse achtergronden gezamenlijk te organiseren, hoe een vakbondsoppositie op te bouwen, hoe de PvdA en haar verraderlijke rol in de arbeidersbeweging te ontmaskeren met feiten en argumenten, aangeven waarom bepaalde verslechteringen (als terugkerende oorlogen en economische crises) onlosmakelijk verbonden zijn met het kapitalisme.

En met het besef van die geweldige taak die voor ons ligt, nu de arbeidersbeweging grotendeels weer van de grond af opgebouwd moet worden, komt ook een organisatiestructuur voor onze partij. En hoe kunnen wij van onze leden verwachten dat zij overal strijd voeren en tegen de stroom in moeten gaan, als ze in onze partij slechts op een passieve en vrijblijvende manier lid mogen zijn, en zelden écht bij besluitvorming worden betrokken?

SOCIALISTISCH BEWUSTZIJN
Daarom steunen leden van Offensief binnen de SP álle voorstellen (ook tussen de congressen door) die dienstbaar zijn aan het idee van de SP als pool van verzet, een nieuwe arbeiderspartij. Dus komen leden en sympathisanten van ons o.a. op vóór meer ledenvergaderingen, politieke scholing, meer plaatsen voor discussie, voor een focus op de basis van de vakbonden. En pleiten we tegen het al te dicht aanschurken tegen de vakbondstop, tegen de dominantie van het parlementaire werk in onze partij, tegen stapeling van functies binnen de partij.

Dit beantwoordt ook meer aan ons ideaal van socialisme, waarin de economie gedemocratiseerd wordt en functionarissen (volksvertegenwoordigers, managers, vakbondsleiders, etc.) zich moeten bewijzen tegenover mondige mensen, en door hun achterban democratisch worden gekozen en afzetbaar zijn.

Een partij die naar ons idee wordt gevormd zal beter voorbereid zijn op de strijd die nog komen gaat, met de komende bezuinigingen. En overwinningen boeken in die strijd zijn échte overwinningen, en het winnen van duizenden leden zonder dat die actief of bewuster worden is géén overwinning maar een gemiste kans!

Patrick Zoomermeijer, Voorzitter SP-kerngroep Amsterdam Zuidoost)

(op persoonlijke titel)


Website: http://www.offensief.demon.nl
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
beetje oud nieuws 
willink - 27.05.2003 14:56

Verslag van het twaalfde SP congres
24 mei 2003

 http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/congres2003/verslag.stm

Klaar voor de strijd: ‘Ons land verdient beter! Wij zijn de oppositie!’

Afscheid algemeen secretaris Tiny Kox (smalband | breedband)

Congrestoespraak Jan Marijnissen (tekst | smalband | breedband)

Korte interviews met congresgangers (smalband | breedband)

Een fotografische impressie van het congres

Jan Marijnissen herkozen als voorzitter SP

Het nieuwe partijbestuur van de SP

Het oorspronkelijke congresstuk Nieuwe Kansen Grijpen

De nota van wijziging van de congrescommissie



Website: http://www.sp.nl
 
 
bla2 - 27.05.2003 15:31

Kan deze partijpolitiek niet op sp.nl uitbediscusieerd worden?
Vreemdelingenbeleid SP 
Justine - 27.05.2003 16:36

"Stem voor beschaafd deporteren, stem SP!"

 http://www.gebladerte.nl/10897f57.htm
Nee 
JVDH - 28.05.2003 09:18

@bla2:

Nee dat kan inderdaad niet, en daar gaat het stuk gedeeltelijk ook over.
"achterlijke" islamitische cultuur? 
ADP - 28.05.2003 10:17

In het gelinkde stuk van De Fabel van de Illegaal (Gebladerte door Erik Krebers, maart/april 2003) wordt geciteerd uit een publicatie van de SP “Gastarbeid en kapitaal”: 'Ze (immigranten) zouden namelijk door hun "achterlijke" islamitische cultuur allemaal te slaafs zijn naar de werkgevers toe.’ Het verbaasd me dat ik deze uitspraak nog niet voorheen ben tegengekomen. Kan Erik of De Fabel het volledige citaat met pagina nr. posten? Het gaat dan met namen over het geciteerde woord “achterlijk”.
Lees het zelf 
Jvdh - 28.05.2003 13:21

Kijk zelf of het allemaal zo racistisch was. Misschien naar maatstaven van 1983, maar naar maatstaven van 2003 is de SP echt een van minst "racistische" partijen in NL hoor, zelfs met dit stuk.

 http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm

Website: http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm
 
 
28.05.2003 13:56

Ik heb het stuk van De Fabel gelezen( http://www.gebladerte.nl/10897f57.htm) en moet zeggen dat het een afgewogen artikel is. Ze prijzen de SP voor hun sociale gezicht, maar bekritiseren het standpunt van de SP dat er in Nederland geen plek mag zijn voor zogenaamde economische vluchtelingen. Economische vluchtelingen zijn trouwens net zo goed politieke vluchtelingen, aangezien de armoede in de wereld nauw samenhangt met politieke machtsfactoren.

De SP wil dus de zogenaamde economische vluchtelingen weren. Daar zal ze toch een heel werings- en uitzettingsapparaat voor nodig hebben, inclusief vluchtelingenbajessen, grenswachten, etcetera. Een partij die daarvoor pleit mag toch wel bekritiseerd worden? Dat lijkt me wel. De Fabel van de illegaal is ook niet de eerste die de SP op die standpunten bekritiseerd. Velen zijn hen al voorgegaan en velen zullen nog volgen. Zie ook  http://squat.net/eurodusnie/articles/dusnieuws/2002/intergratie_bovenaf.htm


ok 
JvdH - 28.05.2003 14:19

Welke partij wil economische vluchtelingen toelaten dan ?
Geen enkele 
28.05.2003 16:00

Geen enkele, omdat ze allemaal niet onder ogen willen zien dat de armoede in veel landen mede een rechtstreeks gevolg is van de politieke en economische macht van westerse landen. Althans, laat ik het beter zeggen, ze zien het wel onder ogen, maar weigeren er conclusies uit te trekken omdat die 'onze' welvaart aan kunnen tasten.

En die 0,nog wat% die aan ontwikkelingshulp wordt gegeven is natuurlijk maar een doekje voor het bloeden. Zeker in het licht van de al eeuwen gaande plundering van grondstoffen uit het Zuiden. Een linkse partij behoort de wereldwijde ongelijke verdeling van kennis en macht aan de kaak te stellen in plaats van populistisch te roepen dat zogenaamde economische vluchtelingen geweerd moeten worden.
hm..... 
JvdH - 28.05.2003 21:39

Nou ik weet niet hoe jij het verkiezingsprogramma van de SP leest:

 http://www.sp.nl/partij/theorie/program/15migratie.stm

Maar er staat iig niks over dat wie dan ook "geweerd" zou moeten worden. Laat staan dat het "populistisch geroepen" wordt. Er staat ook niks over "economische vluchtelingen" trouwens.
meer op indymedia over SP en "integratie" 
willink - 28.05.2003 23:15

Integratie van bovenaf?
Anonym - 21.05.2002 18:08
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/05/4095.shtml

Stem Wouter Bos!
WB - 15.01.2003 10:38
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8522.shtml
SP vervolgt antizionist 
28.05.2003 23:53

"Het is duidelijk dat voor de SP partijbelangen onder alle omstandigheden boven de belangen gaan van zowel de slachtoffers van het zionisme, als degenen die voor hen een lans breken. Als gevolg werd ik genadeloos geofferd op het altaar van de Brabantse (ex) Maoïsten en daar maakten de zionisten in Nederland dankbaar gebruik van."

""De SP is er medeplichtig aan dat ik in dit land voor velen persona non grata ben geworden, vooral omdat het oordeel van Marijnissen het karakter van een Berufsverbot kreeg. Daar konden de positieve reacties op mijn boek, die er zeer zeker ook waren, niet voor compenseren. Ik werd gebrandmerkt als antisemiet en de SP vond het allemaal geweldig."

Peter Edel, Nieuwsbrief uit de Sinjorenstad
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/05/11782.shtml

Weren 
29.05.2003 00:06

"Nou ik weet niet hoe jij het verkiezingsprogramma van de SP leest:"

Actieprogramma van de SP 2003-2007 (‘Eerste weg links’):
"De zogeheten 'witte illegalen' dienen een verblijfsvergunning te krijgen. Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers moeten Nederland verlaten, indien nodig met een startpremie om opnieuw te beginnen in het land van herkomst." Ik zal het verkiezingsprogramma er verder nog eens op na lezen.

Herinner jij je verder nog het 'debat' voor de verkiezingen vorig jaar waarin Marijnissen het o.a. opnam tegen Herben (LPF). Ik wel. Marijnissen wilde in dat debat niet onderdoen voor de rechtse taal van Herben wat betreft het migranten- en vluchtelingenbeleid. Marijnissen verklaarde tijdens dat debat onomwonden dat er in Nederland geen plek is voor de zogenaamde economische migranten. Die migranten dienden wat hem betreft niet toegelaten te worden en als ze al op Nederlandse bodem waren, dienden ze uitgezet te worden.

In de marge zijn de SP en GL de enige partijen die de harde kanten van het Nederlandse vluchtelingenbeleid af willen vijlen. Hulde daarvoor! Maar het mag niet onbenoemd blijven dat een partij als de SP voor het gros meegaat met de andere grote partijen en pleiten voor het weren van de zogenaamde economische vluchtelingen.
indymedia is geen discussiesite 
vloed - 29.05.2003 01:25

"Kan deze partijpolitiek niet op sp.nl uitbediscusieerd worden?"

Blijkbaar niet, maar het is dus ook niet de bedoeling dat hier op Indymedia gediscussierd gaat worden. Alleen aanvullingen svp, zoals links naar andere artikelen en interpretaties of citaten daarvan, die werkelijk iets toe te voegen hebben aan het oorspronkelijke artikel dat is gepost, blijven staan.

Discussie over redactionele beslissingen, zoals deze, zijn te voeren op de daarvoor aangewezen kanalen. 1. De fysieke vergaderingen 2. De Mailinglijsten 3. Chat kanaal #nl op  http://IRC.indymedia.org


Website: http://indymedia.nl/nl/static/join.shtml
 
Discussie nergens mogelijk 
JvdH - 29.05.2003 01:46

dat klopt, helaas
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.