english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Chileens marineschip komt niet naar Delfsail
Actiegroep Esmeralda - 20.05.2003 18:34

Het Chileense Marineschip de “Esmeralda” brengt geen bezoek aan Delfzijl, vanwege acties van Amnesty International en de Chileense gemeenschap in Nederland. Ook de bezoeken aan havens in Zweden en Spanje zijn afgelast.


Esmeralda-Pinochet
Esmeralda-Pinochet

Datum
15-05-‘03

Voormalig Chileens martelschip de “Esmeralda” zegt bezoek aan Delfzijl af”

"Chileens marineschip komt niet naar Delfsail vanwege acties"

Het Chileense Marineschip de “Esmeralda” brengt geen bezoek aan Delfzijl, vanwege acties van Amnesty International en de Chileense gemeenschap in Nederland. Ook de bezoeken aan havens in Zweden en Spanje zijn afgelast.
De Stichting Delfsail had het schip uitgenodigd voor het evenement, dat tussen 10 en 14 juli plaatsvindt in Delfzijl. De Esmeralda zou al een maand eerder (tussen 16 en 20 juni) de haven van Delfzijl bezoeken, maar heeft dit nu vanwege de acties van Amnesty International afgezegd. Amnesty International houdt in samenwerking met Chileense organisaties overal ter wereld, waar het schip aankomt, acties om de aandacht te vestigen op de martelpraktijken, die op de Esmeralda hebben plaatsgevonden. Dit jaar gebeurde dit al in Peru, Ecuador en Panama.
Tijdens het bewind van Pinochet, die dit jaar dertig jaar geleden aan de macht kwam, diende het schip als gevangenis –en martelschip van de Chileense marine. Op het schip zijn in ieder geval honderd mensen stelselmatig gemarteld en/of verkracht. De Esmeralda dient nu als opleidingsschip van de Chileense Marine, waarbij het schip Chili ook vertegenwoordigt naar het buitenland. Daarbij zou het schip ook de haven van Delfzijl aandoen vanwege Delfsail. Amnesty en de Chileense organisaties gaan zich vanwege de verassende afgelasting nu richten op acties op 11 juni in de haven van het Franse Rouen. We willen mensen dan ook oproepen om 11 juni naar Rouen te komen, om onze actie kracht bij te zetten.

Actie rond Martelschip “Esmeralda” in kader van Delfsail
De afdeling Groningen/Friesland van Amnesty International was samen met enkele Chileense organisaties (Mapuche Stichting-FOLIL, Comité tegen de Straffeloosheid in Chili, Comité Het Andere Chili en het Cultureel Centrum Latijns Amerika) bezig een grote actie op te zetten rond de komst van het voormalig martelschip naar de haven van Delfzijl. Zo was het de bedoeling het schip op een unieke manier welkom te heten door met bootjes het schip tegemoet te varen en bijvoorbeeld bloemen in het water te gooien. Bovendien zou bij de aankomst van het schip veel lawaai gemaakt worden door middel van onder meer ratels en het slaan op potten en pannen.
Ook zouden zo’n honderd, in zwart geklede, mensen met maskers, de slachtoffers van het schip symboliseren. Verder heeft Amnesty de afgelopen tijd handtekeningen ingezameld, die ze aan wilde bieden aan de kapitein van het schip.
Daarnaast was de “Actiegroep Esmeralda” bezig met tal van andere activiteiten rond het verblijf van het Chileense martelschip in de haven van Delfzijl.

Met al deze acties wil Amnesty de aandacht wil vestigen om de martelpraktijken, die zich op het schip “de Esmeralda” hebben afgespeeld. Op het schip zijn in ieder geval honderd mensen stelselmatig gemarteld en/of verkracht. Een van hen, de Chileens-Britse priester Michael Woodward, overleed als gevolg van deze martelingen. De Chileense Marine en de overheid ontkennen deze praktijken. Amnesty vindt dat de geschiedenis van de Esmeralda onacceptabel is, en dat het noodzakelijk is dat de Chileense regering de gebeurtenissen op de Esmeralda in de jaren 1973-1990 onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen.






Martelschip de Esmeralda
De “Esmeralda” werd tijdens het militaire bewind van Pinochet gebruikt als gevangenis- en martelschip van de Chileense marine. Volgens de Chileense waarheidscommissie, die later onderzoek deed naar het schip, was er op het schip een speciale eenheid van marine-oficiers aangesteld. Deze waren verantwoordelijk voor ondervragingen, waar martelingen onlosmakelijk deel van uitmaakten.

Veel marine-officieren ontkennen nu dat het schip voor deze doeleinden is ingezet, terwijl verschillende getuigenissen van mensen die dit weerspreken. Het feit dat de waarheidscommissie deze conclusie trekt, geeft aan dat er wel degelijk sprake is geweest van martelingen op de Esmeralda.

Dit jaar is het bovendien dertig jaar geleden dat Pinochet aan de macht kwam in Chili. Nog steeds is er onduidelijkheid over wat er tijdens zijn bewind allemaal is gebeurd in zijn land. Dit geldt ook voor de gebeurtenissen op de “Esmeralda”. Door de ontkenningen van verantwoordelijke bewindslieden, wordt er geen onderzoek gedaan naar de praktijken op dit schip, waarmee de straffeloosheid ten tijde van de dictatuur van Pinochet nog maar eens onder beeld wordt gebracht.

Casus Priester Woordward
Priester Micheal Woodward overleed tijdens martelingen op de Esmeralda. De overlijdensakte van het marine-hospitaal geeft echter aan dat er sprake was van een hartstilstand op straat. Verschillende bronnen geven echter aan dat hij op de Esmeralda is overleden en later pas naar het hospitaal is vervoerd. Het lichaam van de katholieke priester is nooit vrijgegeven, noch aan de katholieke kerk, noch aan zijn familie. In plaats daarvan werd het begraven in een massagraf, waarover later een weg werd aangelegd.

Zijn zus Patricia Bennets, die nu in Spanje woont, probeert nu de waarheid te achterhalen rond de dood van haar broer op het schip de “Esmeralda”. Ze hoopt daarmee te bereiken dat de daders van deze martelpraktijken op de Esmeralda vervolgd worden voor hun daden. Daarbij krijgt ze steun van vele Chilenen en van Amnesty International.

Ondanks deze feiten, wilde de Stichting Delfsail heel graag dat dit schip de haven van Delfzijl zou gaan bezoeken tussen 16 en 20 juni. Delfzijl zou daarmee een onderdeel vormen van een zogenaamde “goodwill-trip” van de Esmeralda, die het schip nu sinds enkele jaren maakt langs diverse landen. Dit jaar bracht het schip al bezoeken aan de havens van Peru, Panama en Ecuador, waar Amnesty ook actie voerde.

Het schip brengt nu in Europa nog wel een bezoek aan de haven van Rouen en Frankrijk en aan Lubeck in Duitsland. In Rouen zullen Amnesty International en verschillende Chileense organisaties actie voeren om te vechten tegen de rechteloosheid in Chili!! We roepen hierbij iedereen op naar Rouen te komen om onze actie te ondersteunen!!!


EINDE BERICHT



Meer informatie over de acties tegen de Esmeralda, kunt u vinden op
 http://www.chile-esmeralda.com


Verder kunt u contact opnemen met:


Gerard van den Berg, Amnesty International, taakadviseur Media en voorlichting,
06-41105384

Camara van der Spoel, Amnesty International, regiocoordinator Groningen/Friesland, tel. 050-3135402

Pablo Comité tegen de Straffeloosheid in Chili, 020-6229781

Rafael Railaf, Mapuche Stichting-FOLIL, 050-3124360

 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
Artikel (nl) 
L.L. - 20.05.2003 19:13

Artikel:

De Esmeralda
Het Chileense opleidingsschip van de dood en de marteling
 http://www.noticias.nl/mr_artikel.php?id=384


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.