english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Voor een handvol dollars
Danny Bonte - 20.05.2003 01:04

De Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft vrijdag de aanhouding van de Antwerps-Libanese diamantair Samih Ossaily bevestigd. Ossaily zit al meer dan een jaar in de cel op verdenking van wapenhandel, fraude, witwas en van smokkel van conflictdiamanten van Sierra Leone naar Antwerpen. Hij zou op die manier miljoenen dollars hebben overgeheveld naar het Al-Qaida netwerk van Osama bin Laden.

De aanhouding van de Antwerps-Libanese diamantair Samih Ossaily op vrijdag 16 mei 2003 komt niet als een verrassing. Op 29 april, de dag dat Ossaily door de raadkamer verwezen werd naar de correctionele rechtbank, had de raadkamer beslist om de diamantair in voorlopige vrijheid te stellen. Het parket ging evenwel in beroep tegen de beslissing. Al meer dan een jaar zit Ossaily vast in de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen. Zijn advocaat beweert bij hoog en bij laag dat de diamantair niets te maken heeft met diamantsmokkel ten voordele van Al-Qaeda, maar volgens een nieuw rapport van de Britse ngo Global Witness is hij wel degelijk betrokken bij het smokkelnetwerk van Osama bin Laden.

"For a few dollars more. How al Qaeda moved into the diamond trade", luidt de titel van het onlangs op internet gepubliceerde rapport. Centrale stelling is dat Al-Qaeda op een systematische en goed georganiseerde manier gebruik maakte van de diamanthandel om terreurcellen te financieren, winsten uit criminele activiteiten wit te wassen en fondsen in veiligheid te brengen die het doelwit hadden kunnen zijn van financiële sancties.

Sinds 1993 hebben de topkaders van Al-Qaeda in Afrika en in België een goed georganiseerd netwerk uitgebouwd van contacten, diamantspecialisten, safe houses, coverbedrijven en firma's voor de winning en verkoop van diamant en edelstenen. "Ze konden daarbij rekenen op de steun van bepaalde leden van de Libanese gemeenschap die, mede als gevolg van de Libanese burgeroorlog, hun toevlucht hebben gezocht in landen als Sierra Leone, Liberia, Tanzania en Kenia. Die Libanese diaspora is bovendien al decennia lang vertrouwd met het systeem van 'vrijwillige' belasting dat hen wordt opgelegd door Libanese, door Iran en Syrië gesteunde milities als Amal en Hezbollah. Ook Hezbollah financiert sinds de jaren tachtig zijn terroristische activiteiten met de smokkel van bloeddiamant uit Afrika." (De Morgen van 26.04.2003)

Het rapport van Global Witness omschrijft Ossaily als volgt: "Samih Ossaily was born in Sefadu, Sierra Leone. He is a second cousin of Nassour and has worked extensively in the diamond trade in Africa for a number of companies. He has worked for companies associated with Nassour in Angola, the DRC, Liberia, Sierra Leone and Tanzania. In 1997, in Sierra Leone, he entered into business with the junta leader Major Johnny Paul Koroma, who was sharing power with the RUF after its bloody coup. In exchange for supplying four containers of army uniforms and other military hardware for the Koroma junta, he received an unspecified quantity of diamonds. The Ossaily family are close to Nassour. Samih’s sister Najla Ossaily works in the ASA Diam office and is the widow of one of Nassour’s brothers. (For a Few Dollars More blz 43)

Samih Ossaily behoort dus tot de clan-Nassour. Hij is een neef en werknemer van Aziz Nassour, die inmiddels zelf de benen nam naar Beiroet om uit de greep van de Belgisch gerecht te blijven. Bij een huiszoeking in het appartement van Ossaily vond de politie vorig jaar een origineel end user-certificaat voor een wapenlevering aan Ivoorkust. "Het document, gedateerd op 29 januari 2001, vermeldt een lijst van wapens en munitie die moesten worden geleverd door de Bulgaarse firma Nataco Holding. In werkelijkheid waren de wapens echter bestemd voor Liberia in het kader van een diamonds-for-arms-deal met het RUF, dat een bloedige burgeroorlog uitvocht in Sierra Leona. Want, zo bewijst het rapport van Global Witness uitvoerig: de diamanten die Nassour kocht, in opdracht van Al-Qaeda, moesten grotendeels worden betaald met wapentuig." (De Morgen van 26.04.2003)

Voor het wapentuig werd merkwaardig genoeg beroep gedaan op de Israëli's. "In late 2000, Nassour had contacted an old Israeli friend of his from the DRC, Shimon Yelenik, who was an arms dealer based in Panama. Yelenik was the former head of security for the Zairian dictator Mobutu Sese Seko. In turn, Yelenik contacted a colleague of his, Ori Zoller, the owner of a private Guatemalan arms dealership, Grupo de Representaciones Internationales (GIR SA). Zoller, also an Israeli citizen, was a representative of a company called Israeli Military Industries (IMI), and a former member of the Israeli military special forces and intelligence. (For a Few Dollars More blz 49) Na enkele e-mails over en weer stuurde Zoller een fax naar generaal Roberto Calderon van het Nicaraguaanse leger, met de vraag om een prijsofferte te maken en informatie te geven over de beschikbaarheid van het benodigde materiaal. Het boodschappenlijstje omvatte geavanceerd luchtafweergeschut, luchtafweerraketten, antitankraketten, duizenden AK47-kalasjnikovs en diverse soorten munitie. Om het VN-wapenembargo tegen Liberia te doorbreken, werd een vals eindgebruikerscertificaat gefabriceerd, waaruit moest blijken dat de wapens voor Ivoorkust waren bestemd.

In de loop van 2001 kreeg de bende enkele harde klappen te incasseren. Ali Darwish, een in Antwerpen gevestigd lid van de clan-Nassour, werd naar Bulgarije en Rusland gestuurd om meer wapens aan te kopen. Maar Darwish had zijn twijfels over de wapendeals en besloot in februari over te lopen naar de andere kant. Hij ging alles opbiechten aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. De zwaarste klap viel in november 2001 toen Douglas Farah in zijn artikel "Al Qaeda Cash Tied to Diamond Trade" in de Washington Post publiceerde ( http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A27281-2001Nov1) "Sources identified the key brokers working with Bah as Aziz Nassur and Sammy Ossailly, two Lebanese diamond dealers based in Antwerp, Belgium."

Uiteindelijk werd op 12 april 2002 Samih Ossaily gearresteerd op de luchthaven van Zaventem.

- E-Mail: d.bonte@pi.be
 

Read more about: zonder rubriek

supplements
Samih Ossaily is onschuldig! 
Nora - 16.01.2004 22:25

De Officiële Website van Samih Ossaily
 http://users.skynet.be/samih.ossaily

Al-Qaeda Connectie met Antwerpen & Diamant
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/01/16272.shtml

Conflict Diamant & Bloed Olie
 http://indymedia.nl/nl/2004/01/16387.shtml



Website: http://users.skynet.be/samih.ossaily
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.