english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het voorstel van de AEL en de SAP (België)
SAP-POS (België) - 31.01.2003 20:59

Op vrijdag 10 januari vond er een gesprek plaats tussen een delegatie van het politiek bureau van de SAP en een delegatie van de Arabisch Europese Liga. Ondermeer algemeen voorzitter van de AEL Dyab Abou Jahjah én de voorzitter van de Antwerpse afdeling Ahmed Azzuz namen aan dit gesprek deel. De SAP wil de discussie verderzetten. Geef ons je mening, we publiceren ze op onze site!

Dyab Abou Jahjah had eerder al aangekondigd met de idee te spelen om een eigen lijst te vormen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Na zijn onrechtmatige opsluiting einde novermber gingen Abou Jahjah en co een versnelling hoger: reeds bij de verkiezingen voor kamer en senaar van 2003 moet er een lijst komen, verklaarden ze .

Herhaaldelijk lichtte de frontman van AEL zijn plannen voor een lijst toe. Die plannen leken zelf ook een beetje te evolueren. Terwijl het aanvankelijk leek alsof de AEL slechts één partner kende, nl. de PvdA, werd snel duidelijk dat Abou Jahjah besefte dat hij een breder front van krachten achter zich zal moeten verzamelen om een geloofwaardige lijst te kunnen vormen.

Halfweg december klonk zijn voorstel alsvolgt: "Wij willen een open lijst vormen bij de verkiezingen, samen met communisten, trotskisten, andersglobalisten en ecologisten buiten Agalev". De lijst zou niet de naam AEL meekrijgen maar uitdrukking moeten geven aan het verzet dat er leeft in de samenleving.

Een uitnodiging tot een discussie die de SAP zeker niet uit de weg wilde gaan. Zoals we reeds schreven in ons vorig nummer hebben we een hele reeks meningsverschillen met de AEL. Tegelijkertijd vormt deze organisatie ook een nieuwe uitdrukking van de woede die er heerst bij heel wat migranten(jongeren). De jongeren die de AEL aantrekt zijn allen van de tweede of derde generatie, zijn hier geboren, voelen zich op geen enkele wijze "te gast" in dit land en weigeren zich dus terecht neer te leggen bij de tweederangsrol die hen toebedeeld wordt. Ze organiseren zichzelf, los van de gecreëerde federaties om en komen vrank op voor hun rechten en vrijheden. Dat ze zich organiseren op basis van particularistische kenmerken (Arabisch-nationalisme en/of de islam) hoeft in feite weinig verbazing te wekken, gezien deze jongeren ook net gediscrimineerd worden op basis van die kenmerken.

Dit gezegd is het duidelijk dat Dyab Abou Jahjah vanuit een klare en duidelijke ideologie te werk gaat 'Arabisch nationalisme met een flinke geut Islam' en dat we het als linkse internationalisten allerminst over alles eens zijn met hem.

Tijdens het gesprek lichtte Dyab Abou Jahjah de krachtlijnen van de politieke uitgangspunten van AEL toe. Het werd een gesprek dat zeker niet alle meningsverschillen uitwiste, maar tevens wel wederzijdse vooroordelen wist weg te werken. De AEL spreekt zich uit voor een multiculturele samenleving en kant zich dus naar eigen zeggen tegen elke vorm van racisme. De organisatie beroept zich nadrukkelijk op het principe van de rechtsstaat en heeft het over een 'democratie zonder nuance', met andere woorden tegen alle voorwaarden die verbonden worden aan het bekomen van rechten.

Volgens de AEL zou een centraal punt uit het programma 'gelijke rechten' moeten zijn. Gelijke rechten tussen alle inwoners van dit land. Ook wat vrouwen en holebi's betreft zou gelijke rechten het uitgangspunt moeten zijn, voor Abou Jahjah. De AEL telt méér vrouwelijke leden dan mannelijke en het bestuur sprak zich uit voor 60% vrouwen op de lijst. De wettelijke bepalingen maken echter dat er voortaan de vijftig procent vrouwen en vijftig procent mannen op elke kieslijst moeten staan.

De conservatieve familiewaarden, die Abou Jahjah meermaals in interviews verdedigde, houden voor hem een "persoonlijke en individuele keuze" in en hoeven dus geen deel uitmaken van een politiek programma. Homoseksualiteit zal geen deel uitmaken van de opvoeding die Dyab Abou Jahjah zijn eigen kinderen wil meegeven, maar wat de lijst betreft moet 'gelijke rechten' het centrale ordewoord zijn. Daarmee blijven we natuurlijk van mening verschillen. De vrouwenbeweging maakte dertig jaar geleden reeds duidelijk dat een dergelijk onderscheid tussen het persoonlijke en het politieke in feite volledig artificieel is. Tegelijkertijd stelt de AEL-voorman klaar en duidelijk dat hij uitsluiting niet met een nieuwe uitsluiting wil bekampen.

Inzake tewerkstelling spreekt de AEL zich uit voor een quotasysteem. Oplossingen zoeken door te rekenen op de goede bedoelingen van de werkgevers is al talloze keren gebeurd en heeft niets opgeleverd, zo vindt AEL. De dramatische achterstand van de Arabische minderheid op de arbeidsmarkt moet dus via een dwingend mechanisme weggewerkt worden.

Wat onderwijs betreft beweert AEL dat er een duidelijke keuze moet gemaakt worden waaraan iedereen zich consequent moet houden: ofwel kiezen we exclusief voor een eenheidsschool, ofwel kiezen we voor het huidige netten-systeem. In dat tweede geval moet er, volgens AEL, naast katholieke, joodse of steinerscholen ook plaats zijn voor islamscholen. Die scholen zouden dan net als alle andere inschrijvingsplicht hebben voor alle kinderen, zo preciseert Abou Jahjah.

Indien er gekozen wordt voor één officieel net moet het pedagogisch project in ieder geval aangepast worden aan de multiculturele realiteit van vandaag. Vooral de talenkwestie staat hierbij voor AEL centraal. Abou Jahjah verwijst ondermeer naar enkele zuidelijke staten van de VS waar het Engels pas de hoofdtaal wordt vanaf het derde leerjaar. Daarvoor worden bijvoorbeeld hispanojongeren gedeeltelijk in het Spaans onderricht. De eerste landstaal dient tijdens een eerste periode ondergeschikt te zijn aan het 'leerproject' zelf, zoniet ontstaat er steeds opnieuw een moeilijk in te halen leerachterstand, zo beargumenteert Abou Jahjah.

Derde belangrijk ankerpunt van AEL is huisvesting. De woningnood onder de Arabische bevolking is groot, ondermeer doordat huiseigenaars om racistische redenen weigeren te verhuren. AEL pleit op dit vlak voor de omkering van de bewijslast ingeval er vermoedens bestaan dat een woning niet verhuurd wordt omwille van racistische motieven. Op dit moment moet de potentiële huurder dit kunnen aantonen. In het scenario van AEL moet de verhuurder bewijzen dat het niet zo is. Dit programmapunt is gestoeld op de overtuiging dat een woning niet enkel maar kan beschouwd worden als het onvervreemdbare eigendom van een huiseigenaar. Neen, zo vindt AEL, woningen verstrekken heeft een sociale functie en dus moet de maatschappij er zijn zeg over kunnen doen.

Inzake internationale politiek verheugt de AEL zich over de groeiende polarisering tussen enerzijds het VS-imperialisme en haar bondgenoten en anderzijds het nieuwe protest van de andersglobalisten. Dat schept tenminste wat duidelijkheid, stelt AEL. Rond de oorlogsdreiging tegen Irak lijken er weinig meningsverschillen tussen ons en AEL te bestaan op inhoudelijk vlak. AEL is tegeh het regime van Saddam, maar wil nu prioritair de strijd voeren tegen het VS-imperialisme.

AEL spreekt zich trouwens tegen zowat alle Arabische regimes uit wegens niet democratisch. De AEL, die zich expliciet op de islam beroept, meent dat moslims slechts gedurende de eerste vier kaliefen (vóór de Ummajaden) democratie gekend hebben. De organisatie ziet zichzelf als één van de voorvechters van de herovering van democratie in de moslimwereld en hier bij ons. In hun ogen is dwang vreemd aan de islam. Arabisch nationalisme gaat dus voor hen hand in hand met de strijd voor een (opnieuw) democratische islam.

Voor wat Palestina betreft spreekt de AEL zich uit voor onvoorwaardelijke steun aan het ganse Palestijnse verzet, zonder voorkeuren maar met een erg kritische houding ten aanzien van Arafat en de rechtervleugel van fatah. In de praktijk steunen ze zowel het FPLP, de Tanzeem, de Al-aqsa-brigades (beide uit de actieve vleugel van Fatah) als Hamas en Islamic Jihad. Bovendien uit AEL twijfels over het anti-zionistische karakter van de radicale Israëlische vredesbeweging. "Zijn zij bereid het recht op onvoorwaardelijke terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen te erkennen en het exclusief joodse karakter van de staat Israël te verwerpen?"

Op het vlak van de lijstvorming eist de AEL de eerste twee plaatsen op de lijst alsook de eerste twee opvolgers. Dat wordt beargumenteert door te stellen dat de meest onderdrukte lagen van de bevolking het voortouw moeten nemen, met andere woorden, geen excuus-ali's. Intussen voert de AEL gesprekken met uiteenlopende milieu's, waaronder dus ook met de SAP.

Naast de pure inhoudelijke kwestie is er uiteraard ook de politieke opstelling van AEL. In de anti-oorlogsbeweging koos AEL de zijde van 'StopUSA', het initiatief van de PvdA, dat opgericht werd in competitie met de bredere anti-oorlogsbeweging. Ook ten opzichte van andere migrantenorganisaties lijkt de AEL wel eens last te hebben van een ietwat sectaire opstelling. In de opbouw van een open linkse lijst moet nochtans elke vorm van politiek sectarisme gebannen worden.

Over één zaak leek AEL het met ons eens te zijn: een loutere kartelformule van radicaal links en AEL heeft in feite weinig zin. Het moet een open linkse lijst worden, die de uitdrukking kan vormen van het diverse sociale verzet dat zich in onze samenleving manifesteert.

Onafhankelijken hebben een onontbeerlijke rol hierin te spelen, zoniet driegt er een fractionele sfeer te ontstaan. Volgens de SAP moet de discussie over de mogelijkheid van een dergelijke lijst worden verdergezet. Best kan dit breed bediscussieerd worden op een open algemene startvergadering. To be continued. De SAP zal haar eigen electorale opstelling bediscussiëren tijdens een nationale vergadering in de loop van de maand februari.

- E-Mail: sap-pos@freegates.be Website: http://www.sap-pos.org
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
waar waren jullie dan? 
31.01.2003 21:42

"Terwijl het aanvankelijk leek alsof de AEL slechts één partner kende, nl. de PvdA, "

waar waren jullie dan?



Activisten komen met eigen verkiezingslijst 
uit ravage - 31.01.2003 23:41

De Belgische regering wil de Arabisch-Europese Liga (AEL), de migrantenorganisatie met de bekende Abou Jahjah verbieden, maar is een slag te laat. Met de parlementaire verkiezingen in mei komt de AEL met een brede lijst van andersglobalisten en activisten. De AEL is opeens een 'spil binnen de radicale beweging'.  http://www.antenna.nl/ravage/0302krtnws3.htm

Website: http://www.antenna.nl/ravage
 
Vraag aan AEL 
Pierre Metkolf - 01.02.2003 11:47

Citaat: "AEL spreekt zich trouwens tegen zowat alle Arabische regimes uit wegens niet democratisch."

Mijn vraag is: welke Arabische regimes zijn volgens de AEL dan wel democratisch?
god is dood 
x - 01.02.2003 15:44

Goh, het zal voor de stalinisten van de PVDA wel even slikken zijn, dat de trotskistisch-fascistische honden van de SAP er nu met het islamitisch-nationalistische been vandoor gaan. Wat een lachwekkende flauwekul allemaal.

Het hoeft allemaal niet te verbazen. De gemarginaliseerde migranten-proletariers willen zich emanciperen binnen de burgerlijke maatschappij en doen dit met een hippe mix van godsdienst en nationalisme. Zogenaamd marxistische splinters zoeken hier aansluiting bij zonder duidelijke historisch-materialistische kritiek op dergelijke aarts-burgerlijke en conservatieve ideologieën – omdat ze feitelijk zelf allang burgerlijke ideologiën aanhangen, getuige onder andere hun deelname aan de parlementaire verkiezingen. De zogenaamde anti-globalisten staan erbij, applaudiseren of stellen zich verkiesbaar op de lijst van het monsterverbond, omdat ze zelf ook nooit een duidelijke anti-kapitalistische analyse hebben ontwikkeld maar zijn blijven steken in wazige verhalen over flits-kapitaal, vriendelijke verzoeken om sociale maatregelen van ondernemers en staten en veelal een versterking van de staat willen om ons te beschermen tegen de uitwassen van de laatste ontwikkelingen van het kapitalisme. Doe er nog wat steun voor de islamistische Jihad bij en voila, de multiculturele soep is klaar!
Revolutionaire communisten strijden niet alleen tegen staat en kapitaal, maar ook tegen burgerlijke ideologieën als godsdienst, nationalisme en multiculturalisme. Dat pseudo-marxisten als de SAP en PVDA dat allang vergeten zijn, ligt voor de hand.

????? 
01.02.2003 16:35

"Revolutionaire communisten strijden niet alleen tegen staat en kapitaal, maar ook tegen burgerlijke ideologieën als godsdienst"

Dus de AEL is geen emanciperende organisatie volgens communisten? Daar ben ik niet van overtuigd...

politieke en menselijke emancipatie 
x - 02.02.2003 00:00

Marx maakte een onderscheid tussen politieke emancipatie en menselijke emancipatie. Politieke emancipatie betekent integratie in het bestaande systeem, menselijke emancipatie betekent authentieke bevrijding, revolutie en communisme.
Hoe radikaal de AEL ook mag lijken, het is niet meer dan een burgerlijke, politieke emancipatie-beweging. De schijnbare radikaliteit wordt slechts veroorzaakt door de (wellicht deels zelfs gespeelde) angstige en verontwaardigde reacties van de autoriteiten, die hun christelijke, blanke, autochtone hegemonie bedreigd zien door een aanstormende media-genieke organisatie van jonge allochtonen. Voor de komende ontwikkeling zijn er twee mogelijkheden:
of: er vinden wat botsingen plaats, maar de beweging wordt uiteindelijk door de bourgeoisie herkend als wat ze is en aanvaard als onderhandelingspartner en burgerlijk vertegenwoordiger,
of: de heersende klasse besluit dat het om redenen van spektaclistische ordehandhaving praktischer is om de migranten-jongeren geïsoleerd te houden en tot fanatisme te drijven. Altijd handig om een griezelige binnenlandse vijand achter de hand te houden, daar kun je het kiezersvolk schrik mee aanjagen, noodmaatregelen invoeren en een crisissfeer scheppen. Zogenaamde communisten als die van SAP of PVDA wensen mee te werken aan de eerste optie.

meer over AEL op indymedia.nl 
02.02.2003 20:52

meer over AEL op indymedia.nl in chronologische volgorde

Abou Jahjah is volledig geïntegreerd.
 http://indymedia.nl/nl/2003/01/8905.shtml

Het voorstel van de AEL en de SAP (België)
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8940.shtml

steun aan arabische nationalisten?
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/8242.shtml

Antwerpse burgerpatrouilles volgen migranten
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/8109.shtml

Herdenking in Amsterdam van racistische moord
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/7829.shtml

Dyab Abou Jahjah, verklaring SAP-België
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/7939.shtml

Racistische moord, razzia's en arrestatie migrantleider in Antwerpen
 http://indymedia.nl/nl/2002/11/7715.shtml

Palestina-demo Antwerpen gaat door zaterdag
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/06/4392.shtml

Racistische moord in Brussel (een getuigenis)
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/05/3791.shtml

Arab European League on Fortuyn
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/05/3764.shtml
Nog over Abou Jahjah 
ael-gent - 04.02.2003 00:02

Hier vindt je nog wat:
Abou Jahjah actief in Antwerpen
 http://www.gva.be/dossiers/-a/abou%20jahjah/betoging.asp
 http://www.gva.be/dossiers/-a/abou%20jahjah/betoging2.asp
 http://www.gva.be/dossiers/-a/abou%20jahjah/img/betoging.jpg
en in de internationale pers:
 http://www.bintjbeil.com/articles/en/020912_aboujahjah.html
zijn visie op 11 september:
 http://www.owwlille.be/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=53
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.