english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kenya: nederlaag voor Arap Moi
Okoth Osewe - 16.01.2003 12:10

Bij de algemene verkiezingen van 27 december in Kenya leed de Kenya African National Union (KANU) van Arap Moi een zware nederlaag. Biedt de nieuwe regering een alternatief?

Bij de algemene verkiezingen van 27 december in Kenya leed de Kenya African National Union (KANU) van Arap Moi een zware nederlaag. De National Rainbow Coalition (NARC), een coalitie van 16 oppositiepartijen, won de verkiezingen. De nederlaag van KANU was historisch omdat het een einde maakt aan het ijzeren KANU-beleid van de afgelopen 39 jaar. Het betekent ook het einde van de 24 jaar dictatuut onder leiding van de 78-jarige Daniel Toroitich arap Moi.

Mwai Kibaki, de 71-jarige presidentskandidaat van de NARC, was onder Moi reeds vice-president was en minister van financies vooraleer hij door Moi de laan werd uitgestuurd. Hij haalde 3,5 miljoen stemmen (64%). Zijn belangrijkste rivaal, Uhuru Kenyatta, door Moi uitgeroepen tot zijn favoriete opvolger, haalde 1,7 miljoen stemmen (31%).

In het parlement behaalt NARC een duidelijke meerderheid met 126 zetels (61%) terwijl KANU de officiële oppositiepartij wordt met 60 zetels (29%). Dit betekent dat de NARC geen coalitie moet afsluiten en met een confortabele meerderheid kan regering.

Een nieuw element in de Kenyaanse politiek is de verkiezing van Mwandawiro Mghanda en Koigi wa Wambere. Beiden waren jarenlang in politieke ballingschap en hadden nauwe banden met linkse activisten. Mwandawiro Mghanda, die jarenlang in Zweden verbleef, werd verkozen in de kustprovincie Wundanyi. Koigi wa Wambere, die na de vervolging van linkse activisten door Moi in de jaren '80 naar Noorwegen vluchtte, werd verkozen in Subukia. Beiden werden verkozen als onderdeel van de NARC Alliantie maar zouden desalniettemin een kritische stem in het parlement kunnen worden.

Splitsing in KANU

De zware nederlaag van KANU was grotendeels te wijten aan strategische fouten van Moi die probeerde een onaanvaardbare presidentskandidaat aan de KANU op te dringen waardoor de partij enorm verdeeld was. Na de verkiezingen van 1997 sloot de National Development Party (NDP) een overeenkomst met KANU waarin een geheim akkoord stond om met de presidentsverkiezingen van 2002 Raila Odinga, de toenmalige leider van de NDP, naar voor te schuiven als de presidentskandidaat van KANU.

Dit akkoord was gebaseerd op een cynische logica van "etnische rekenkunde" waarbij er op gerekend werd dat Odinga een miljoen stemmen van zijn Luo gemeenschap zou aanbrengen voor KANU. Vorig jaar ontbond de NDP zichzelf om met KANU te fusioneren in de aanloop naar de verkiezingen. Raila Odinga en andere NDP-verkozenen werden opgenomen in de regering.

Toen de druk toenam op Moi om de naam van een opvolger bekend te maken maakte die een blunder. Hij schoof de onervaren Uhuru Kenyatta, de jonge zoon van Kenya's eerste dictator Jomo Kenyatta die in 1978 stierf, naar voor voor de verkiezingen van 27 december. Moi liet Raila vallen omdat hij liever een marionet had om de politieke en economische belangen van de heersende Kalenjin groep te vrijwaren.

Achter de schermen

Door Kenyatta naar voor te schuiven, wou Moi erin slagen om zelf de touwtjes in handen te houden zelfs na zijn pensionering. De onafhankelijkere positie van Raila paste niet in dat scenario. De sterke aanhang van Raila onder de Luo-bevolking maakte van hem immers een sterkere figuur dan Kenyatta.

Raila organiseerde echter een rebellie binnen KANU tegen wat het "project Uhuru" genoemd werd. Als gevolg van deze rebellie nam Raila ontslag uit de regering samen met een aantal andere ministers die jarenlang de hielenlikkers van de president waren, zoals de voormalige vice-president George Saitoti en de voormalige algemeen secretaris van KANU, Joseph Kamotho. Die vormden samen de "Regenboog Alliantie" binnen KANU waarbij op de steun van heel wat KANU-militanten kon gerekend worden.

Tijdens deze crisis begonnen heel wat leden van de Regenboog-alliantie de KANU-partij te verlaten om aan te sluiten bij de nieuwe 'Nationale Alliantie van Kenya' (NAK). Uit de fusie van NAK en de Regenboog-alliantie ontstond de National Rainbow Coalition die de verkiezingen won.

Na de verkiezingen zal de NARC geconfronteerd worden met problemen omwille van de enorme verwachtingen van de 30 miljoen Kenyanen. De NARC beloofde gratis lager onderwijs, de creatie van 500.000 jobs, een einde van de corruptie, een einde van het misbruik van overheidsgeld, bestrijding van het tribalisme,...

Gecontroleerd door het Westen

De NARC heeft elementen van een populistische beweging die schijnbaar opkomt voor sociale hervormingen. Maar de achtergrond van de meeste leidinggevende elementen in de partij tonen aan dat deze leiding pro-kapitalistisch is.

De regering zal er met haar pro-kapitalistisch beleid niet in slagen een einde te maken aan de armoede en werkloosheid die in het land heersen. Hoe zal de regering 500.000 jobs creëren terwijl de belangrijkste onderdelen van de economie in handen zijn van Westerse multinationals? De retoriek over het uitroeien van corruptie zal ook vrij vlug verdwijnen aangezien corruptie een onderdeel vormt van het kapitalistisch systeem van regeren.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de NARC zich bewust niet uitgesproken over belangrijke problemen zoals die van de landloze boeren, de toenemende armoede, de privatisering van winstgevende overheidsbedrijven, de hongerlonen, de ineenstorting van de publieke gezondheidszorg en het onderwijs,...

De NARC heeft ook geen antwoord naar voor gebracht op de dominantie van de economie door multinationals gesteund door de tussenkomsten van het IMF en de Wereldbank. Er werd niet gesproken over de noodzaak van de reïntegratie van de duizenden onder druk van het IMF en de Wereldbank ontslagen ambtenaren en andere arbeiders.

Integendeel. Raila Odinga, een leidinggevende figuur binnen de NARC, beloofde dat de regering het privatiseringsbeleid zal verderzetten. De nieuwe president, Kibaki, kondigde aan dat de regering nauw wil samenwerken met het IMF en de Wereldbank.

Hetzelfde neo-liberalisme

Het is duidelijk dat de Kenyaanse burgerij op de regering-Kibaki kan rekenen voor de verderzetting van het neo-liberale beleid dat geen antwoord biedt op de crisis. De belangrijkste vooruitgang zal wellicht de toename van "democratische openheid" zijn en de mogelijkheid voor socialisten met een revolutionair programma om zich te organiseren (onder Moi was er een verbod).

Deze strijd voor socialistische verandering zal noodzakelijk zijn om de economische macht aan de Kenyaanse arbeiders en boeren te geven om een einde te maken aan de armoede.


Website: http://www.lsp-mas.be/lsp
 

Read more about: zonder rubriek

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.