english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
VS, Irak, economische problemen en olie
AgoniZER - 08.12.2002 23:21

De aanstaande oorlog met Irak, en verder de hele 'war on terrorism', draait om olie. Of beter de geldstromen die het verkopen van olie genereert. De VS probeert deze geldstromen aan te wenden, om economische ineenstorting te voorkomen.

VS, Irak, economische problemen en olie

Er bestaat, bij mij, geen twijfel dat Saddam Hussein een slechte en dictatoriale leider is. Een behoorlijk aantal andere leiders of ondemocratische groeperingen doen echter niet voor hem onder. Hieronder bevinden ook vele bondgenoten van de VS zelf. De militaire staatsgreep van Musharaf in Pakistan werd door de Verenigde Staten gesteund. De aan de Grijze wolven gerelateerde, ondemocratische machten uit kringen rond het Turkse leger zijn de grootste Amerikaanse bondgenoten in Turkije. Leden van de, door de Koerden gevreesde, para-militaire eenheden, zoals bijvoorbeeld de van Amnesty International en Human Rights Watch bekende, Ozel Tim, hebben 'klusjes' opgeknapt in Afghanistan en worden nu nu ook in noord-Irak ingezet voor de Amerikanen. Deze, door hun brute methoden bekend staande, commando eenheden kregen zelfs zgn. 'anti'- terrorisme training in de Verengde Staten, net zoals overigens de Afghaanse Mujahedin-strijders 15 jaar geleden. Ook Hussein zelf is door de VS toendertijd aan de macht geholpen, en o.a. voorzien van chemische wapens en technologiën om massa vernietigings wapens te maken. Amerikaanse leveranties van voor biologische oorlogsvoering geschikte virussen, sporen en bacteriën zijn pas in 1989 beëindigd. Tijdens de Iran-Irak oorlog, toen overigens door beide zijden chemische wapens werden gebruikt, was de VS de bondgenoot van Irak. De VS voorzagen het Hussein regime zelfs van intelligence gegevens en satteliet foto informatie over Iranese troepenbewegngen. Een aantal Amerikaanse militaire adviseurs waren acttief in Baghdad, ten tijde van de oorlog en het vermeende gebruik van chemische wapens tegen burgers. Met nadruk zeg ik 'vermeende', want officieel VN onderzoek heeft nooit bewijs gevonden voor deze bewuste grootschalige burger-slachting met chemische wapens. Irak is het altijd blijven ontkennen. De 'No Fly Zone' regeling is ook nooit via VN besluit tot stand gekomen en is volgens internationaal recht zelfs illegaal. Dit was een beslissing van de VS, GB en Frankrijk toendertijd, om zogenaamd, de Shi-iten in het zuiden en Koerden in het noorden te beschermen. Frankrijk heeft allang steun voor de no fly zones en embargo ingetrokken. Ook de Shi-iten zullen 'mixed feelings' hebben over no-fly zone. De Sji-iten voelen zich sinds de Golfoorlog door de westerse alliantie verraden, omdat ze niet de beloofde steun kregen, toen ze aan de Amerikaanse oproep tot 'revolt' voldeden. De opstand werd, al snel, op geweldadige wijze door het Hussein regime verpletterd. De beloofde steun bleef uit, niet de ondertussen 10 tallen duizenden inspectie vluchten boven de zuidelijke no fly zone. Ook de Koerden in het noorden hebben geen enkel profijt van de 'No-Fly zone'. Turkse commando's hebben meer controle over noord Irak dan Hussein, die zelf geen enkele macht in het gebied kan uitoefenen.

De Irakezen zijn beter af met een andere leider. De Irakese bevolking willen echter geen, en hebben geen behoefte aan een bloedige bezetting, gevolgd door Amerikaans militair bewind en op termijn een Amerikaanse marionet als leider. Laatstaan het gebruik van, misvormingen, kanker en vervuiling, veroorzakende veramde uranium bevattende NAVO wapens.

Een aantal oppostie bewegingen, die eerder samenwerkten met de VS, hebben de steun ingetrokken. Ze accepteren geen militair regime, niet als het Amerikaans is, en niet als het Irakees is. De Irakese bevolking ziet de komende oorlog niet als bevrijding, maar als regelrechte bezetting door een vijandige mogendheid, en nog wel die, die ze compleet verantwoordelijk acht voor het VN embargo dat al 1.5 miljoen slachtoffers heeft gekost. De VS wordt erger gehaat door de Irakezen dan Saddam Hussein. Een bezetting van Irak wordt ongetwijfeld een bloedbad. In Tjetjenië hebben we nog kunnen zien wat er met steden gebeurd, die door vijandelijke militaire troepen worden ingenomen: er blijft geen gebouw staan en kost talloze mensenlevens aan beide zijden. De Irakis zullen zich verzetten, en dit maakt dit geheel hèt recept voor een enorme massa-slachting, ook (en vooral) onder de burger bevolking.

De van normen en waarden doorspekte Balkenende weet dit. De druk die de VS uitoefenen is zo groot, of de geur van olie (voor Shell) zo lekker dat onze regering heeft besloten de handen vuil te maken. Ik accepteer niet, dat dit mede uit mijn naam gebeurt, en zal de komende anti-oorlogs demonstraties gaan meedoen, om dit duidelijk te maken. Ik roep iedereen, die niet achter deze oorlog staat hetzelfde te doen. In de Tweede Kamer, is op huichelachtige wijze, het debat uitgesteld, tot nadat al was besloten tot deelname. En dit nogwel door een demissionair kabinet! Dit betekent dat naar onze democratische stem niet geluisterd wordt. Als de burgers niet meer via democratische wijze hun stem kunnen laten horen, moeten we dit maar op straat doen en misschien wel via stakingen. Ik wil op geen enkele wijze verantwoordelijkheid dragen voor bloed dat gaat vloeien in ruil voor olie. Ook wil ik trots blijven Nederlander te zijn, iets wat zwaar op de proef wordt gesteld door de huidige oorlogszuchtige CDA/VVD/LPF plannen.

Wat mij betreft mag het Scheveningse VN-tribunaal alvast haar onderzoek starten. Bush heeft zich al gevrijwaard van vervolging, op straffe van aanval. De overige leiders, die toestemmen in bloedvergieten om olie te bemachtigen, moeten m.i. berecht worden door het VN tribunaal. Milosevic's misdaden verbleken bij hetgene wat ophanden is. De nederlandse regering kan dit niet voorkomen, maar zou wel dezelfde, bewonderingswaardige, houding kunnen aannemen als bijvoorlbeeld Duitsland of Canada.

Voor de gewone Irakese man maakt de olie ondertussen ook helemaal niet meer uit. Zowel in de huidige situatie, als na de bloedige dieftal, door de Verenigde Staten, van de Irakese olie, zullen zij niet profiteren van de opbrengsten. De VS heeft alleen zijn zinnen gezet op Irak (en mogelijk in het verlengde Iran en Saudie Arabië) uit economische motieven. De Amerikaanse staatsschuld is zover opgelopen, en het handels-tekort is zo groot, dat alleen met rigoreuze maatregelen economische ineenstorting eventueel te voorkomen zullen zijn. Als dit in het geheel al mogelijk is.

Schattingen van de totale Amerikaanse staatsschuld variëren van $14 tot 20 biljoen dollar ($14.000.000.000.000, vs=trillion). De hoge schatting is van de gerenomeerde Amerikaanse econoom LaRouche. De laagste schatting is al ruim vijf keer zoveel, per inwoner, als de staatsschuld van Nederland. Onze staatsschuld drukt al zwaar op de onze overheidsuitgaven. De Verenigde Staten hebben de laatste jaren alleen nog de rente en overige uitgaven kunnen betalen door, per jaar, opnieuw ongeveer 2 biljoen dollar bij te lenen. De Amerikaanse staatsschuld is nog nooit zo snel toegenomen als de laatste jaren. Dit verergert de problematiek alleen maar, en maakt het mogelijk dat de Amerikaanse Staten, steden en federale overheid failliet verklaard kunnen worden, zodat Amerikaans staatsobligaties, de Amerikaanse pensioen dus, waardeloos dreigen te worden. (zoals in Argentinië). Zodra de rentelasten de belastingopbrengsten gaan naderen heeft de Amerikaanse overheid geen geld meer om de benodigde uitgaven te doen en alle rentelasten te dragen, opnieuw bijlenen gaat niet meer. Een economische crisis van ongekende proporties zal dan een feit zijn. De VS importeert nu 50% van haar oliebehoefte. De opzet is om de Arabische olie te bemachtigen, om zo het tekort op de handelsbalans te corrigeren en door verkoop van olie zelfs overschot te creëren. Deze wanhoopspoging, om enorme geldstromen richting Amerikaanse economie te genereren, is een typische (bloedige en tevergeefse) stuiptrekking van een uiteenvallend rijk.


Achtergrond informatie - diverse dissente opinies:
Pacifa Radio [50 minuten, audio] over:
- Gevangenen op Guantanamo Bay,
- Voices in the Wilderniss, humanitaire organisatie die $20.000 boete heeft gekregen voor het sturen van medicijnen naar Irak
- Oud UNSCOM medewerker en Amerikaanse militaire whistle blower over o.a. levarnties van chemische, biologische en nucleaire middelen door de VS aan Irak. Ook over verarmd uranium gebruik in Irak "more than 350 tons of plutonium contaminated DU", Amerikaanse militairen die besmet zijn geraakt door 'friendly fire' incidenten
- aankondiging anti-oorlogs demonstraties in diverse steden VS
 http://www.flashpoints.net/realaudio/fp20021206.ram


Economisch [radio uitzending Amerikaanse Financial Sense newshour] - interview met schrijver van boek: 'What Does Greenspan Really say'
 http://www.netcastdaily.com/1experts/exp110902.ram

Site van onder meer schrijver van 'What does Greenspan really say'
 http://www.fame.org

Economisch - Interview met LaRouche, hier enkele quotes
- The international financial and monetary system. "There are no alternatives but to replace it." That system "is an international graveyard." The original principles of the Bretton Woods System must be revived.

- The U.S. Federal Reserve: "It must be put through bankruptcy reorganization, as must the International Monetary Fund." The U.S. "is sinking under threat of a crisis of economic disintegration."

- On Iraq: What is your opinion of the so-called "Bush Doctrine" of preemptive military attack against Iraq and the overthrow of Saddam Hussein?
LaRouche: This is a virtual copy of Adolf Hitler's invasion of Czechoslovakia, a violation of the U.S. Constitution, an act of military- strategic lunacy which no competent flag-officer of any nation, including the U.S.A., would condone, and a mere pretext for launching a virtually perpetual, Roman-imperial-style, "Clash of Civilizations" war throughout the world at large. It is, in short, an unconscionable abomination.

- LaRouche: The European Union is, presently, implicitly bankrupt. The rumor that it threatens to become a trade-rival of the U.S. in economic progress, is a diversionary fairy-tale to be told to credulous children. We are facing an immediate collapse of the present world financial system as a whole. Nothing could save that system; either we replace it, or a general physical- economic collapse all of the Americas and Europe were presently inevitable for the near future.

 http://www.larouchepub.com/pr/2002/021119excelsior_intvw.html
 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Belang van Olie 
Tommy - 09.12.2002 13:28

Olie en daaraan gekoppeld geopolitieke strategie, daar draait het inderdaad om. Niet alleen in "absolute" zin (olie voor de Amerikaanse industrie en de bijhorende geldstromen) maar tevens "relatief" bekeken: Europa is veel meer afhankelijk van de olie in het Midden-Oosten als de VS, die o.m. het zwarte goud bekomen in Zuid-Amerika. Irak "veroveren" betekent dus ook Europa buitenspel zetten.
gifgas ook door Iran ?? 
Rishi - 09.12.2002 14:47

Weet je dat zeker dat Iran gifgas heeft gebruikt in hun verdedingsoorlog tegen de legers van de toen westerse vazal Sad am Hussein?
geen bewijs Iraans chemische wapen gebruik 
AgoniZER - 09.12.2002 17:15

I stand corrected..

Er is inderdaad geen bewijs dat ook Iran chemische wapens heeft gebruikt tijdens de Iran-Irak oorlog. Terechte correctie. Ik heb enkel gelezen, dat Iran wel, (toen in zeer beperkte mate, in vergelijking tot Irak), enige chemische middelen bezat, die eventueel geschikt zouden kunnen zijn voor chemische oorlogsvoering. Dus absoluut geen aanwijzing voor daadwerkelijk gebruik.

Hier een aantal links naar informatie betreffende door Irak gebruikte chemische wapens:

 http://projects.sipri.se/cbw/research/factsheet-1984.html

 http://www.foreignwire.com/chemical.html

 http://www.cooperativeresearch.org/USimperialism/UScovertactions/USknowledgeIraqchemwarfare1988.htm


Iran heeft wel chemische middelen gebruikt 
Corrector - 20.12.2002 13:52

Toch enig chemisch wapen gebruik door Iran, volgens deze bron:

"HALABJA
On March 16, 1988, at Halabja, an Iraqi Kurdish city near Baghdad, the Iraqis and the Iranians both used gas. The Iranians, it seemed, had come to see the advantages of chemical warfare under circumstances advantageous to them - not mustard gas, the persistent agent that the Iraqis used, but non-persistent forms that disorient the enemy but then are quickly dissipated, allowing the human wave attacks to pour through."

 http://supplysideinvestor.com/showarticle.asp?articleid=1920
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.