english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Herdenking in Amsterdam van racistische moord
05.12.2002 14:51

Herdenking in Amsterdam van racistische moord in Antwerpen.

Bericht van de 'Stichting Tweede Generatie'*


AMSTERDAM, 4 december 2002 - De 'Stichting Tweede Generatie' herdenkt zaterdag 7 december bij het Belgische consulaat de racistische moord op een Marokkaanse jongeman in Antwerpen.

Het adres van het Belgische consulaat is HOOGOORDDREEF 9/1101 BA AMSTERDAM zuid oost (bereikbaar via metro 54, uitstappen bij station Bijlmer). Tevens zullen wij een petitie aanbieden aan de Belgische consul. Toon uw solidariteit door aanwezig te zijn.

Op 26 november j.l. werd in Antwerpen de 27 jarige Mohamed Achrak door een gefrusteerde racist doodgeschoten. Zijn dood heeft ons in Nederland ten zeerste geschokt. Het racisme in België is een alom geaccepteerde fenomeen. Het is een feit dat 30% van de Antwerpenaren op het Vlaams Blok stemt. Het racisme is zo ver gevorderd dat in Europa onschuldige mensen koelbloedig op straat worden neergeschoten.

De Belgische maatschappij zou zich moeten realiseren dat de Marokkaanse gemeenschap in België zich aan het emanciperen is. De Arabische Europese Liga (AEL) speelt een belangrijke rol in de bewustwording van migranten in België. Dit wordt hen niet in dank afgenomen. Het is een feit dat de Belgische politie migranten anders bejegent dan de autochtone bevolking. Mensen preventief oppakken als het houden van razzia's is een alom bekend verschijnsel in België.

Volgens de Belgische premier Verhoffstadt is de AEL een dekmantel voor criminele activiteiten. Verhoffstadt overweegt de AEL te verbieden, al wil hij het onderzoek van de Antwerpse justitie afwachten. De AEL wordt op een schandalige wijze door de Belgische premier 'gecriminaliseerd', zonder daadwerkelijk met bewijzen te komen.

Amsterdam stevent net zoals Antwerpen naar 'zero-tolerance' beleid. Op 15 juli j.l. was er een uitzending van Nova, waarin het PvdA-kamerlid mevrouw Arib de bejegening van Marokkaanse jongeren door de politie hekelde. Marokkaanse jongeren worden door de politie anders bejegent dan andere groepen mensen in onze samenleving. Er is een sfeer gecreëerd die de politie een alibi heeft gegeven tot bruut optreden jegens mensen van Noord-Afrikaanse origine.

Dit onder het mom van meer veiligheid. Wij weten immers dat die stelling achterhaald is. Veiligheid is te garanderen door de sociale ongelijkheid in onze samenleving tegen te gaan en door intensieve, individuele begeleiding van mensen die zich doorgaans schuldig maken aan misdrijven. Veiligheid is dus niet te garanderen door bepaalde groepen in onze samenleving in tegenstelling tot andere groepen een aparte behandeling toe te bedelen.

*Voor meer informatie kunt U terecht bij:

DE 'STICHTING TWEEDE GENERATIE'
POSTBUS 14613, 1001 LC Amsterdam
tel: 020-4221590
 
 
some supplements were deleted from this article, see policy
&^&*^*& 
henk - 05.12.2002 15:17

deels mee eens, maar veiligheid is niet alleen een kwestie van de sociale gelijkheid en emancipatie. Geloof is voor christenen en moslims een veel grotere factor van belang, geen hobby voor de avonduren zoals een europarlementarier laatst zei maar een heilszaak.

Op godsdienstig gebied staan we nog mijlenver van elkaar. Islam en christomdom staan zelfs haaks op elkaar. dat los je niet op met regels of emancipatie. dit punt wordt nogal onderschat.

Tuurlijk is een racistische moord erg
Racisme 
Ronald - 05.12.2002 16:00

Staat nou wel onomstotelijk vast dat het een racistische moord was? Dat de AEL dat zegt is wat mij betreft nog geen bewijs. De dader is nog onder psychologisch onderzoek. Laten we niet voor de feiten uit lopen.
Dubbel !!! 
Marc - 05.12.2002 21:09

7 december Amsterdam tegen racisme
04.12.2002 17:39
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/7814.shtml

Maar aanvullende relevante artikels worden verwijderd?
'uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels'

Allochtonen als proefterrein.
Enkele korte bedenkingen bij de gebeurtenissen rondom de moord op Mohamed Achrak in Borgerhout, België.

De meest verdrukte laag van de maatschappij.

Samen met de mensen zonder papieren, behoren de zogenaamde 'migranten' tot de meest verdrukte lagen van de bevolking. Ze hebben de laagste lonen en de smerigste banen. Met dat doel zijn ze hier immers naartoe gehaald. Ze worden op bijna alle vlakken achtergesteld en gediscrimineerd: onderwijs, huisvesting, werk, uitgaansleven, stemrecht ... Ze worden beschouwd als de 'untermenschen' van onze samenleving en zijn het mikpunt van pesterijen en vernederingen door de politie. Dit gegeven determineert al de rest. Wie dat niet ziet maakt zich snel schuldig aan 'victim blaming' (de schuld geven aan het slachtoffer) en versterkt deze verdrukking dan onbedoeld alleen maar verder.

Deze vernedering wordt versterkt door de internationale situatie. Irak wordt reeds meer dan tien jaar uitgehongerd. Israël kan ongestoord de Palestijnen als honden behandelen. Het land van de heilige plaatsen Mekka en Medina werd in het kader van de Golfoorlog gedurende jaren bezet door Amerikaanse troepen. Stelt u zich eens voor dat een moslimleger de streek rond Rome komt bezetten om een Europees probleem te komen oplossen.

Integratie

Er is nooit een serieus integratiebeleid geweest. Bovendien is dat nooit de bedoeling geweest. Het is voor een kapitalistische samenleving zeer functioneel om een etnische onderlaag te bezitten. Deze laag drukt de lonen naar beneden en het is handig om de autochtone werkende bevolking tegen de onderlaag uit te spelen d.m.v. racisme. Er zijn natuurlijk wel enkele migranten gepromoveerd tot ´volwaardige Belg´, sommigen hebben het zelfs tot politicus geschopt. Dat doet onvermijdelijk denken aan de 'evolués' in Belgisch Congo. Er is ook een hele welzijnsstrategie gelanceerd om het probleem te bedwingen. In het kader van het 'early warning system' worden migrantencentra ingeschakeld als politieantenne binnen de allochtone bevolking. Allerhande activiteiten van jeugdhuizen en andere socio-culturele organisaties moeten voorkomen dat de discriminatie en het ongenoegen zich vertaalt naar maatschappelijk verzet. Jeugdhuizen of andere centra die niet in de pas lopen dreigen hun subsidies te verliezen.

Integratie is in de eerste plaats een kwestie van koopkracht, de rest is bijkomstig. Een fundamentalistische sjeik, een volbloed Japanse manager en een begoede orthodoxe Israëliër hebben geen integratieprobleem. Een Belg uit de vierde wereld heeft daar wel problemen mee.

Komt daarbij dat Vlaanderen op vlak van het racisme zeer hoog scoort, dan kan je voorspellen dat deze situatie vroeg of laat explosief wordt, zeker als er gemoord wordt en als de underdogs zich niet zomaar laten kisten.

Paternalisme

Onze katholieke en koloniale traditie heeft het paternalisme er heel diep ingestampt. Zolang slachtoffers sukkelaars blijven en zolang ze passief object zijn van onze belangstelling en hulp vinden we ze tof en vinden we onszelf toch zo edelmoedig. Maar o wee als de slachtoffers zich niet langer laten betuttelen, de straat op komen, het heft in eigen hand nemen, zich organiseren en kritisch naar de samenleving kijken. Wanneer dat gebeurt, haken velen af. Dan zijn ze plots ondankbaar, overdrijven ze, is hun ideologie niet helemaal zuiver, zijn hun leiders extremistisch. Dezelfde houding vinden we terug bij heel wat activisme t.a.v. de Derde Wereld. Deze aanpak, die wij ten onrechte als integratie beschrijven, is compleet gefaald en dat kan ook niet anders.

Fascisering

Het optreden van het establishment is beangstigend. De politici, politie, gerecht en pers (op enkele kleine uitzonderingen na in De Standaard, Het Volk, Jef Lambrecht op Radio 1 in het Vrije Westen op 28 november 2002) waren eensgezind in de omdraaiing van de feiten. Geen walging te horen over de moord, maar enkel hysterie over de zogenaamde relschoppers. Het was geen racistische moord (wat dan wel?), de rellen werden niet veroorzaakt door de moord en de jarenlange achteruitstelling en pesterijen, maar uitgelokt door publieke vijand nummer één: Abou Jahjah. Deze laatste moet vervolgd worden en liefst van al uitgewezen. In de feiten zijn de mensen van AEL tussengekomen om de gemoederen te bedaren. De politie gedroeg zich volgens de politici en de pers keurig en voorbeeldig. In werkelijkheid werd een mini 'staat van beleg' afgekondigd, veroorzaakte de brutale aanpak d.m.v. peperspray heel wat geweld, werd bijna iedereen die de 'verkeerde' huidskleur had in de buurt opgepakt. Dergelijke - desnoods uitgelokte - incidenten zijn een ideaal oefenterrein voor het repressieapparaat. Bij de rellen Anderlecht, vijf jaar geleden, werd de integratie van de politie en de rijkswacht en het pro-actieve optreden in de praktijk reeds 'uitgeoefend'. Wie nog twijfelt, het repressieapparaat (politie en gerecht) is klaar om grootschalige maatschappelijk protest efficiënt neer te slaan. Ze worden hierin feilloos gedekt door de politieke wereld en de media.

Het establishment juichte inderdaad bij de harde en brutale aanpak van de meest verdrukte groep van de samenleving, waarvan één van hen in koele bloede werd geëxecuteerd. Er was nauwelijks nog een dissidente stem te horen. We zaten eventjes in een openlijke politiestaat. Nee, dit is niet Italië of een republiek waar extreem-rechts het voor het zeggen heeft. Het is een land en een stad waar sociaal-democraten en groenen in de meerderheid zitten. Dat is nog het meest bangelijke van al. En de oorlog is nog niet eens begonnen. Gisteren d'Orazio, vandaag AEL, morgen de PVDA(be)?, de anti-oorlogcomités?, de radicale anti-globalisten (zoals in Italië)?

Er zal meer nodig zijn dan folkloristische en ludieke manifestaties om deze fascisering te stoppen.

Website: http://www.indymedia.nl/nl/2002/12/7814.shtml
 
kalm aan 
Bob - 06.12.2002 16:09

Als je wilt kan je overal kwade wil achter zoeken en de racistische moord in antwerpen kan net zo goed een buren ruzie zijn geweest. Moeten we dan ook de moord op Rene Steegmans veroordelen als racistische moord en de straat op gaan?
Rene 
06.12.2002 17:43

Werd vermoord door een marrokaanse jongen en een HOLLANDSE jongen. Die geschokte mensen die meelipen met de stille tocht en vies keken naar iedere marrokaan die voorbij kwam fietsen waren niet aan het treuren maar bezeg met een racistische aktie.
Weer zo'n kutkaaskop die andere mensen minacht en zn hand niet voor moord omdraaid. Typische hollanders. Ze zouden ze allemaal uit moeten zetten naar de VS. Ze doen toch alles wat amerika zegt, inclusief racisme.
Dan hebben wij holland lekker voor onszelf. Geen racisme meer, heerlijk.



 
06.12.2002 19:42


"Typische hollanders."

"Ze zouden ze allemaal uit moeten zetten naar de VS."

"Dan hebben wij holland lekker voor onszelf. Geen racisme meer, heerlijk. "

Zo te horen ben je er zelf ook niet vies van.


Zelfhaat 
Manuel Comnenus - 06.12.2002 23:11

Ach, gewoon een Hollander die z'n eigen volk haat en daardoor dweept met totalitaire stromingen.
Die blanke moordenaar heb je het over? 
07.12.2002 02:32


 
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.