english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Nieuwe regering Nederland: Belgische kritiek
Jan Van Riet - 06.09.2002 21:20

Balkenende. Onder deze Harry Potter look-a-like zou het dus moeten gebeuren: de kwalen van acht jaar Paars oplossen met een nog rechtser beleid. Misschien dat de echte Potter kan toveren, maar Balkenende zal onder de huidige omstandigheden al zeer snel worden geconfronteerd met de beperkingen van zijn magie.

Nieuwe rechtse regering in Nederland

Onlangs trad in Nederland het nieuwgevormde kabinet aan. ‘Amper’ iets meer dan twee maanden onderhandelen waren nodig om de drie gesprekspartners (CDA, VVD & LPF) op eenzelfde politieke lijn te krijgen.

De opzichter over dit allegaartje rechtse heren en dames van allerlei pluimage, is de nieuwe premier Balkenende. Onder deze Harry Potter look-a-like zou het dus moeten gebeuren: de kwalen van acht jaar Paars oplossen met een nog rechtser beleid. Misschien dat de echte Potter kan toveren, maar Balkenende zal onder de huidige omstandigheden al zeer snel worden geconfronteerd met de beperkingen van zijn magie.

Naar buiten toe wordt een streven naar maatschappelijk herstel voorgehouden door middel van een strengere ordehandhaving. Dit in combinatie met een terugkeer naar traditionele waarden en normen. Het laatste zou dan ook weer die ‘eeuwige bemoeizucht’ van de overheid kunnen vervangen. Met die overheidsbemoeiing wordt in eerste plaats de controle op het bedrijfsleven bedoeld, of toch wat daar na acht jaar Paars nog van overblijft. Ook de kost die een sociaal beleid met zich meebrengt moet wat hen betreft worden aangepakt. Ondanks enkele populistische eisen i.v.m. de zieken- en bejaardenzorg, wordt de boventoon dus gevoerd door wat deze onheilige drievuldigheid bijeenhoudt: voortzetting en intensifiëren van de neoliberale roofbouw op de Nederlandse samenleving. (Met andere woorden: meer vrijheid voor de rijken, minder voor de rest.)

De eerste tegenstelling die hier in het oog springt, is het feit dat een regering electoraal wordt afgestraft en vervangen door een andere die haar ergste schanddaden tot norm probeert te stellen. De vele noodkreten en uitingen van protest, die Pim Fortuyn wegkaapte in zijn streven naar een electorale overwinning, kwamen niet uit het niets. De slaafsheid waarmee het sociaal-democratische PVDA zich liet meevoeren in de waanzin van een liberaal beleid, liet haar totaal gediscrediteerd achter in de ogen van haar traditionele achterban. Hiermee opende ze ook indirect de deur voor de plotse opkomst van een extreem-rechtse stroming in Nederland.

Als een coalitie tussen de sociaal-democraten en hun liberale partners VVD en D66 al zulke reacties kon uitlokken, wat zullen dan de gevolgen zijn eens dit kabinet zijn regeerakkoord daadwerkelijk ten uitvoer brengt? De temperende invloed mocht bij de PVDA-ministers al ver te zoeken zijn, bij de huidige samenwerking tussen christen-democraten, liberalen en het clubje rechtse tot uiterst-rechtse technocraten en opportunisten van de LPF ontbreekt het al helemaal.

De problemen in de Nederlandse maatschappij zullen niet verdwijnen door meer politieoptreden of oproepen tot burgermanszin. De werklozen zullen geen uitkomst vinden voor hun situatie onder een regering die het plan heeft opgevat een open aanval te lanceren op de WAO (vergelijkbaar met onze OCMW). Indien er een vluchtelingenprobleem is, dan zijn de vluchtelingen er het voornaamste slachtoffer van. Niet vervolging, maar enkel het aanpakken van de fundamentele ongelijkheid, zowel in Nederland als in de rest van de wereld, kunnen voor een blijvende oplossing zorgen op mensenmaat.

De roep tot verandering kan alleen maar sterker worden onder een regering die individualisme vóór sociale zekerheid stelt en ‘verantwoord’ ondernemen vóór overheidscontrole. Indien het kabinet-Balkenende nu al een wankele indruk maakt, dan zal dit niet verbeteren wanneer de terugbots komt uit syndicale en linkse hoek. Uit een recent onderzoek bleek dat amper weken na haar beëdiging al veertig procent van de ondervraagden de nieuwe regering een verslechtering vond t.o.v. Paars. Amper vijfentwintig procent had er nog vertrouwen in. Dit wantrouwen slaat niet alleen op nieuwkomer LPF, ook onder de aanhang van VVD en CDA is er onvrede.

Het politieke jaar moet nog op gang komen, dus veel praktijkvoorbeelden zijn er nog niet. Toch kennen we voldoende voorbeelden van gelijksoortige regeringen in de andere EU-lidstaten. Naar alle waarschijnlijkheid zal het niet lang duren voor de regering de eerste aanvallen op de leef- en werksituatie van de Nederlander zal inzetten. Gedreven door een valse zelfzekerheid zal het bedrijfsleven haar politieke kanonnen richten op het hart van de arbeidersbeweging. Het buitenland geeft ons voldoende voorbeelden over hoe bot en kortzichtig de handlangers van het kapitalisme tekeer kunnen gaan. Toch toont het ons ook hoe hier tegen verzet te plegen. Geconfronteerd met gelijkaardige regeringen wisten de arbeiders van Italië en Spanje zich te organiseren in een prachtige beweging van arbeidersstrijd. Voor hen is het duidelijk: overgave is geen optie.

Wil Nederland zich behoeden voor de geplande plunderingen, dan zal het dezelfde conclusies moeten maken. Ook hier is linkse eenheid de weg vooruit en is er geen alternatief buiten antikapitalistisch verzet.

Jan Van Riet, 6 September 2002



Website: http://www.keerhettij.nl
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
jaja 
keerhettij is gek - 06.09.2002 23:01

"en is er geen alternatief buiten antikapitalistisch verzet"

volgens keer het tij dus wel: het alternatief is "verbreding". oftwel: hoe krijgen we de grootste huilers en grootste boosdoeners voor huidige politiek-maatschappelijk klimaat weer aan de macht. zie  http://indymedia.nl/nl/2002/09/6190.shtml
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.