english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Filippijnse guerrilla boerenzonen en dochters
Thomas Blommaert - 28.08.2002 14:48

Dokter voor het Volk Rita Vanobberghen protesteert tegen criminalisering Filippijns verzet:

"De Filippijnse guerrilla, dat zijn boerenzonen en -dochters"


De Amerikaanse regering voegde onlangs het Filippijns Nieuw Volksleger (NPA) en de Communistische Partij (CPP) van dat land toe aan haar inmiddels beruchte lijst van "terroristische organisaties". Als Baby Bush en co. hun zin krijgen, volgt Europa straks dat voorbeeld en worden de rekeningen van Filippijnse asielzoekers en politieke vluchtelingen in Europa bevroren en hun bewegingsvrijheid drastisch ingeperkt. Rita Vanobberghen, die op de Filippijnen samenwerkte met het NPA, trekt aan de alarmbel en lanceert een e-mailactie. "Want", zegt ze, "het NPA is er voor de gewone mensen, niet voor de grootgrondbezitters."

Rita Vanobberghen. Hoe ik terecht ben gekomen in de Filipijnen? Heb je een uurtje? (lacht) Kijk, ik ben eigenlijk altijd vrij idealistisch geweest. Daarom begon ik in de jaren zeventig ook geneeskunde te studeren. Ik wou naar de Derde Wereld gaan om mensen te helpen, louter vanuit humanitair oogpunt. En hoe kan je het best mensen helpen? Als dokter, dacht ik toen. Hier in België waren artsen genoeg, in de Derde Wereld niet. Ik heb tijdens mijn studies daarom in een ziekenhuis in Bolivië stage gelopen, waar ik ook de sfeer van de Derde Wereld kon opsnuiven. Ik was onmiddellijk verkocht, dat was echt wat ik wou. Toen ik mijn diploma op zak had, aarzelde ik dan ook geen moment om naar Midden-Amerika te vertrekken. Het was de periode van de sandinisten in Nicaragua en de bevrijdingsstrijd in El Salvador. Ik werkte in een vluchtelingenkamp in Honduras. Daar kwam ik in contact met de Salvadoraanse guerrilla. Dat was zo'n moment in mijn leven, tja Iedereen komt wel eens voor ingrijpende keuzes te staan, ogenblikken waarop je moet beslissen: ga ik die richting uit of een andere? Uiteindelijk zegde ik mijn contract in het vluchtelingenkamp op en ging ik werken in El Salvador voor het gewapend verzet.

Waarom?

Rita Vanobberghen. In de eerste plaats omdat ze in bevrijd gebied ook dokters nodig hadden. Maar toch ook om een heel andere reden. Dat de mensen in de Derde Wereld zo arm zijn, dat er zoveel sterven, heeft alles met grondbezit en politiek te maken. Als gewone arts daar kan je nog zoveel mogelijk patiënten per dag proberen te zien, je raakt niet aan de oorzaak van het probleem. Door bij de guerrilla te gaan werken, kon ik dat wel. Daar ben ik trouwens ook pas na jaren achtergekomen, hoor. Want het verzet vocht tegen het grootgrondbezit. En als dankzij hen boeren een stukje grond kregen waarvoor ze geen pacht meer moesten betalen, betekende dat ook dat er geld kwam voor een betere hygiëne, om medicatie te kopen, enz

Toch vertrok u uiteindelijk uit El Salvador?

Rita Vanobberghen. Ik moest wel. In 1985, ik verbleef net anderhalf jaar bij de guerrilla, raakte ik gewond. Ik kreeg een kogel door mijn beide benen en het was niet verantwoord om in bevrijd gebied te blijven, om me daar te laten verzorgen. Mijn herstel duurde maanden, maar dat gaf me ook de kans om alles eens te overpeinzen. Ik had nu tijd zat om wat politieke werken, zeg maar de klassiekers, te lezen en die toe te passen op wat ik in El Salvador had gezien. Bij de guerrilla kwam dat er nooit van.

Na anderhalf jaar bij de guerrilla kreeg ik een kogel door beide benen. Daardoor kreeg ik veel tijd om alles te overdenken.
Na die revalidatieperiode wou ik terug naar de Derde Wereld. Ik had ondertussen ook mijn partner (Bert de Belder, nvdr) leren kennen en die wou net hetzelfde. In die periode vond op de Filipijnen de volksopstand tegen de toenmalige dictator Marcos plaats en hadden we al wat contact met ngo's ter plaatse. We wisten dus dat daar echt iets aan het bewegen was. Bovendien kon ik onmogelijk terug naar Midden-Amerika, omdat ik daar op de zwarte lijst stond. Zo ging de bal dus aan het rollen. We zouden eerst op het platteland werken, maar ik kwam uiteindelijk in de sloppenwijken van Manilla terecht. Daar zijn we achtenhalf jaar gebleven.

Hoe moeten we ons Manilla voorstellen?

Rita Vanobberghen. Als een stad waar tien miljoen mensen opeengepakt wonen. Het centrum is klein, maar daarrond zijn er sloppenwijken die elke dag aangroeien. De omstandigheden tarten er alle verbeelding. In een van de sloppenwijken waar ik werkte bijvoorbeeld, was er een lapje grond waar vroeger een villa op had gestaan. Daar woonden zeshonderd families samen. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar zo is het. Dat waren zeshonderd kleine krotjes, naast en boven mekaar, verbonden door piepkleine gangetjes. Waar maar één waterleiding was, waar de bewoners noodgedwongen illegaal elektriciteit moesten aftappen. Waar mensen met heel hun gezin moesten slapen, eten en leven in ruimtes van drie meter op vier. Je vraagt je af waarom ze dan naar die sloppenwijken afzakten. Maar in de afgelegen streken vanwaar ze komen is al helemaal geen werk te vinden. En als je kind ziek wordt, moet je het in een hangmat dragen naar de dichtstbijzijnde grote weg. Daar kan je hopen dat er snel een bus passeert. Dan zijn zelfs de sloppenwijken van Manilla beter. Je kan er in een van de fabrieken werken, taxi spelen of vuilnis verzamelen.

Hoe leerde u de CPP en het NPA kennen?

Rita Vanobberghen. Iemand van de CPP is naar ons toegestapt. Wij kenden haar niet, maar zij ons blijkbaar wel. Zij wist dat we politiek geëngageerd waren en stelde ons voor om in onze vrije tijd een en ander te doen voor het NPA, het Nieuwe Volksleger dat geleid wordt door de Communistische Partij. Omdat ik door de kwetsuur die ik in El Salvador opliep, nog steeds problemen had met lopen en stappen ­ die heb ik trouwens nog altijd - heeft Bert die taak op zich genomen. Gedurende de rest van ons verblijf, gaf hij vorming aan mensen van het NPA. Het ging vooral om elementaire medische opleidingen aan gezondheidswerkers,... In feite precies hetzelfde als wat we in de sloppenwijken deden. In de Derde Wereld is het als dokter beter om je kennis over te brengen, dan alles zelf te willen doen. Want in het eerste geval verspreidt die kennis zich, in het tweede hou je die kennis voor jezelf.

Is het NPA erg actief?

Rita Vanobberghen. Dat valt mee, al moet je je dat niet eenzijdig als "militair actief" voorstellen. Uiteindelijk gebeuren er vrij weinig militaire acties. Het NPA bestaat niet uit tot de tanden gewapende Rambo's, hoor. De guerrilla, dat zijn gewone boerenzonen en -dochters. Die houden zich vooral bezig met de vorming van zowel de eigen leden als de dorpsbewoners, en je moet dat niet te eng interpreteren. Het gaat heus niet alleen om ideologische vorming, maar ook om alfabetisering, kaarten leren lezen, enz Het NPA is vooral actief op het platteland. Ze gaan bijvoorbeeld naar grootgrondbezitters en eisen dat de boeren in plaats van het derde van de oogst dat ze nu maar voor zich mogen houden, de helft mogen houden. En op termijn twee derden. Het NPA is er voor de gewone mensen, niet voor de grootgrondbezitters.

Op een lapje grond van een vroegere villa wonen nu zeshonderd Filippijnen, naast en boven elkaar.

Is dat de reden waarom de VS willen dat ook Europa het NPA op haar lijstje van terroristische organisaties zet?

Rita Vanobberghen. Dat zal wel een van de redenen zijn, maar uiteindelijk(fijn lachje) Een bevrijdingsbeweging geleid door een communistische partij! En dan nog in een ex-kolonie. De VS zijn al voor minder boos geworden, denk ik. Maar ze hebben het NPA altijd bevochten, hoor. Dat is niks nieuws. Wel nieuw is het geit dat de VS sinds de toespraak van Bush op 21 januari de oorlog verklaard hebben aan alle terroristische organisaties en landen. De oorlog tegen Afghanistan is een eerste in een reeks van oorlogen en interventies die de VS plannen in heel de wereld, ook in de Filipijnen. De Amerikanen hebben al films gemaakt om het NPA zwart te maken, ze hebben rechtstreeks of onrechtstreeks de media in handen die eveneens propaganda voeren tegen het NPA...

Hoe belangrijk zijn de Filippijnen voor de VS?

Rita Vanobberghen. Ik denk niet dat er één derdewereldland is waar de VS zo hun stempel op hebben gedrukt als de Filippijnen. Een voorbeeld: toen ik in Manilla was, stond ik echt versteld van het aantal Mc Donalds'en, Pizza Hutten,(haar woorden wikkend) De Filipijnen zijn ook na de onafhankelijkheid een neo-kolonie van de VS gebleven, met zeer sterke banden. De Amerikanen hebben door massaal volksprotest in de jaren tachtig dan wel hun luchtmacht- en marinebasissen moeten verlaten, maar je merkt toch dat ze zich stilaan weer meer beginnen te bemoeien. En economisch zijn ze nooit weggeweest uit de Filipijnen natuurlijk. (cynisch) Voor Amerikaanse multinationals is het prettig vertoeven in de Filipijnen. Hun fabrieken hebben iets weg van concentratiekampen waar mensen tegen een hongerloon werken. Waar vrouwen niet mogen zwanger worden en waar geen vakbonden bestaan. Waar barakken naast de fabrieken staan waar 's nachts de arbeiders van de dagshift slapen en overdag de arbeiders van de nachtshift. Niet verwonderlijk dus dat de VS steigeren als organisaties als het NPA en het CCP iets aan zo'n wansituaties willen doen.

Het NPA bestaat niet uit Rambo's, hoor. Het doet vooral aan ideologische vorming en alfabetisering.

Wat zouden de gevolgen voor het NPA en de CCP zijn als de Europese Unie straks zwicht voor de VS en ze toevoegt aan de lijst van terroristische organisaties?

Rita Vanobberghen. Groot-Brittannië en Nederland zijn al gevolgd. Een aantal kopstukken van de Filipijnse revolutionaire beweging zijn vroeger hun land moeten ontvluchten en hebben asiel gekregen of aangevraagd in Nederland. Als de gehele Europese Unie de VS zou volgen, worden hun rekeningen bevroren en wordt hun bewegingsvrijheid beperkt. Terwijl ze in Nederland hoegenaamd nooit iets verkeerd gedaan hebben, vergis je daar niet in hé. Die betalen hun belastingen en beschikken over geldige papieren. Het gaat dus alleen om hun politieke overtuiging.
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.