english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Aanval Irak voor of op 11 september
Mark Metzelaar - 28.08.2002 12:31

De aanval op Irak is zeer nabij en eigenlijk al begonnen, gezien de onlangs bestookte nieuwe doelen.
Vele aanwijzingen in deze richting EN van wat er achter de schermen aan de gang is.


Mits er duidelijke strategische hiaten onstaan of zijn ontstaan, zal de grote aanval op Irak zeer binnenkort plaatsvinden. Alle indicatoren wijzen in deze richting.

* Zo zijn de luchtaanvallen door de Amerikanen en Britten opgeschroefd. Niet alleen radar dat inlockt op vliegtuigen, wordt nu aangevallen: dit weekend ging men tevens over tot de vernietiging van een centrum dat de Amerikaanse vlootbewegingen volgt (bron: CNN).

* Ook zeer recentelijk heeft het ‘Witte’ huis… -ja het is een white man bewind, overgeerfd uit de slavendrijverscultuur, bovendien is het huis wit van kleur, maar “wit’ in nobele en eerlijke normen en waarden?-… te kennen gegeven dat zij het congres niet om toestemming voor een aanval gaan vragen. Wel zal men ‘overleggen’. Dat houdt dus in dat enkelen gedeeltelijk op de hoogte worden gebracht en dat ze mogen zeggen wat ze willen, maar in feite geen enkele invloed hebben. Tenzij het Bush en zijn oorlogskabinet goed in de oren klinkt. De Nieuwe Leider beslist, waarbij men in ieder geval naar buiten toe nog de moeite neemt de indruk te wekken overleg op prijs te stellen.

Toeval bestaat volgens sommigen en volgens anderen niet, maar juist nu ontvangt het kantoor van Al Gore een poederbrief. Toevallig werden dergelijke brieven vooral aan democraten verstuurd rond 11 september, waarbij de eerste zelfs voor die datum verstuurd zou zijn. Toevallig gaat een belangrijk spoor van de FBI naar een CIA-lab (ze verdenken een medewerker, niet de CIA zelf, stel je voor!) Toeval of niet, democraten worden bang gemaakt en over de streep getrokken om alles maar te slikken van Bush en companen in olie en wapens.
En er is veel meer toeval in de aanloop tot deze oorlog tegen Irak EN de eerdere oorlog. Er is bijv. een videoopname van een gesprek tussen toenmalig ambassadrice Allbright en iemand van Irak, waarbij Madeliefje verzekert dat Amerika niets zal doen wanneer Irak Koeweit inneemt. In de val gelokt dus.
Stop even over deze talrijke ‘bijzaken’, wilde alleen even een vrij essetiele noemen, Bovendien gaat dit stuk daar niet over.

* Irak heeft onlangs zijn mobiele raketinstallaties verplaatst (bron CNN), dat aangeeft dat ook Sadam rekening houdt met een aanval op korte termijn.

* De oorlogstaal neemt de laatste tijd exponentieel toe. Zo ook Rumsfield van Defensie op bezoek bij militairen en zeggend dat ze zich niets van de rest van de wereld zullen aantrekken en dat Amerika het desnoods geheel zelfstandig de klus gaat klaren. Daarvoor is het te belangrijk, want Sadam zou atoomwapens proberen te kopen en je weet wat hij met chemische wapens deed.

Dat Sadam mogelijk al atoomwapens heeft?
Er zijn immers iets van 90 Russische suitcase atoombommen zoek, bovendien is een kilootje verrijkt Uranium voor sommigen nu ook niet zo moeilijk om daar al de hand aan te hebben gelegd en over de grens te smokkelen. Ligt mogelijk zelfs al klaar in Washington om mee terug te slaan.
Dat het juist Amerika was (en pa Bush) die strategisch en mogelijk meer diensten heeft verleend om met chemische wapens tegen de Iraniers te ‘vechten’ en onbedoeld ook tegen de eigen Kurdische bevolking?
Dat hoor je hem ook niet zeggen. Want daar gaat het ook niet om; de zakelijke belangen van de Bush-clan in de wapen- en oliehandel zijn de grootste drijfveer; geld en macht, dat is de basis van het (misbruik van) kapitalisme. Daarom werkt kapitalisme zo goed en zal als sterkste overwinnen; deze primaire driften tot het eigen gewin zijn nu eenmaal zo sterk.

* Een prins van Saudi Arabia op bezoek bij Bush om een en ander te bespreken, de aanval op Irak. Bovendien neemt Mubarrak een poging om het Amerikaanse tij te keren. In het verleden zag je hem ook opereren; toen het al te laat was en vlak voor een enorme escalatie. Er is geen Arabisch land dat Amerika steunt, zolang niet eerst de Palestijnse kwestie is opgelost, zegt Mubarrak. Ja, precies: Amerika meet met twee maten, dat is de boodschap van de Arabische wereld.

* Italie geeft gister toestemming voor het gebruik van haar grondgebied. Ook meen ik ergesn gelezen en uit opgemaakt te hebben dat de Britten overstag zijn.

* Er lijkt voldoende opbouw van wapens en manschappen te zijn in de regio. Weliswaar was er het bericht dat manschappen en apparatuur in Qatar niet gebruikt mogen worden, maar dan nog… Die Amerikanen zijn niet achterlijk, al komen ze soms wel zo op ons over: oogkleppen, ja!

Vanaf uur nul, zeg maar ground zero, houdt men er rekening mee dat sommige landen geen toestemming zullen geven. Dus zijn er diverse uitvalsbasis aangelegd en ‘ontwikkelt’.
Of daarbij de dood van vrijwel de volledige militaire top van Grieks Cyprus tijdens een copter-crash toeval is?
Ook is er volgens mensen uit Jugoslavie een enorm gebied in Kosovo, waar de Amerikanen een geheime luchtmachtbasis hebben aangelegd. De activiteiten kunnen dan vanuit de hoofdbasis in Italie, naar Kosovo verplaatst worden (en Cyprus, want dat ligt nog dichterbij) Ja, want zelfs met Turkije weet je het niet zeker. Mogelijk mogen de Amerikanen slechts overvliegen om onrust onder de (Moslim)bevolking te voorkomen.

* 9-11, oftewel September 11th, een zeer belangrijke dag. Natuurlijk stelt men alles in het werk om een aanval voor of op die dag plaats te doen vinden. De ideale wraak en het optimaal benut van het Amerikaanse sentiment om steun onder de bevolking voor Bush te houden en de oppositie de mond te snoeren.

Misschien kan de beschaafde wereld dit tij nog keren?
Met een moderne raket met een schokbestendige binnenhuls, schieten we Bush door de bunkerwand van Sadam. Bush met een gordel om zijn middel, vol met explosieven. Onze Holy Leader in het good and evil sterft de matelaarsdood en neemt Sadam mee; wat een eervol en verlicht persoon!
Het ziet er echter naar uit dat minimaal een van de twee het zal overleven en dat er weer heel wat onschuldigen onder de handel en wandel van de Bush-clan en zijn leiden, gaan lijden. Binnen en buiten Irak.
Zoals de Koerden, die pa Bush eerder verraade en daarmee wederom verantwoordelijk was voor de dood van vele Koerden (eerder door Sadam met gifgas te leren werken tegen Iran), zijn woord brekend om een volksopstand te steunen. Want de mogelijkheid dat dit tot zelfbeschikkingsrecht en een tot aan hun eigen grenzen tolerante Kurdische staat leidt, dat is veel erger dan Sadam aan de macht.
Die logica zegt al genoeg over de motieven en intenties van onze Nieuwe Wereld Leider.

- E-Mail: mailing_mark@yahoo.com
 
supplements
"Irak aanvallen is tegen de grondwet" 
28.08.2002 14:57

Amerikaans ex-minister van Justitie schrijft naar de Uno

"Irak aanvallen is tegen de grondwet"
"Een aanval tegen Irak zou kunnen leiden tot een inbeschuldigingstelling van president Bush door de Kamer van Volksvertegenwoordigers", legt Ramsey Clark uit. De man, voormalig minister van Justitie van de VS en sinds jaren een vooraanstaand vredesmilitant, stuurde een brief naar alle leden van de Veiligheidsraad van de Uno, naar de algemene vergadering van de Uno en naar de senaatscommissie van Buitenlandse Zaken van de VS.

"De Verenigde Naties moeten handelen om een aanval van de VS tegen Irak te voorkomen. Als de Verenigde Naties niet in staat zijn de VS, een permanent lid van de Veiligheidsraad, ervan te weerhouden misdaden te plegen tegen de vrede en de mensheid, en oorlogsmisdaden te plegen tegenover een natie die al zo erg te lijden had onder Amerikaanse aanvallen, waarvoor dienen de Verenigde Naties dan nog?

De Verenigde Naties moeten op zijn minst openlijk verzet aantekenen tegen elke aanval of gewelddadige poging om de Iraakse regering omver te gooien.

Moorddadige economische sancties

De Verenigde Naties stelden economische sancties in tegen Irak, goedgekeurd door de Veiligheidsraad van 6 augustus 1990, de 45ste verjaardag van de Amerikaanse atoomaanval op Hiroshima. Die sancties zijn de rechtstreekse oorzaak van de wrede dood van meer dan een miljoen mensen.

Dit is de grootste misdaad tegen de mensheid van de laatste tien jaar van de 20ste eeuw, en de meest gewelddadige uit de geschiedenis. Elke pijnlijke dood van mensen die sterven aan ondervoeding, uitdroging of ziekte had voorkomen kunnen worden. De sancties blijven duren tot op vandaag en veroorzaken elke dag honderden doden.

De VS voeren volop luchtaanvallen uit tegen Irak sinds maart 1991, toen er eind kwam aan de massale bombardementen met om de halve minuut een nieuwe lading vliegtuigen. De VS verloren geen enkel vliegtuig maar doodden elk jaar een groot aantal mensen.

Irak vormt geen bedreiging voor de VS.

Na meer dan tien jaar bombardementen en economische sancties zit het land aan de grond. Ex-minister van Justitie Ramsey Clark vraagt de Uno dringend een nieuwe aanval tegen Irak door de VS te verhinderen. Foto: een Iraakse melkpoederfabriek gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht.

Irak vormt geen bedreiging voor de VS of voor landen uit de regio of elders. De VS beschuldigden het land er valselijk van dat het werkte aan de ontwikkeling van massale vernietigingswapens om de VS, Israël en buurlanden aan te vallen. De VS zegden zelf dat de bombardementen van 1991 de Iraakse militaire capaciteit voor 80 procent vernietigden. De inspecteurs van de Uno zegden dat ze (na 1991) 90 procent van de Iraakse capaciteit voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens opspoorden en ontmantelden.

Twee hooggeplaatste VN-ambtenaren, verantwoordelijk voor de wapeninspecties in Irak, en een eerlijke Amerikaanse burger die deelnam aan de inspecties, gaven hun ontslag en klaagden de sancties aan. Volgens hen bestaat er geen enkele dreiging dat Irak massavernietigingswapens zou aanmaken.

De VS bedreigen de wereld

De VS zijn de grootste geweldstoker ter wereld. De VS beschikken over meer atoomwapens dan alle andere naties bijeen. Ze bezitten de grootste stocks chemische en biologische wapens en ontwikkelen het meest gesofistikeerde en uitgebreidste onderzoek naar massavernietigingswapens in de wereld. De militaire uitgaven van de VS liggen hoger dan die van de negen andere grootste militaire begrotingen samen. President Bush zei herhaaldelijk dat hij het recht heeft als eerste toe te slaan. De VS hebben Hiroshima en Nagasaki aangevallen met atoombommen en ze rechtvaardigen dat nog ook.

De VS gaan niet akkoord met de verdragen die de atoomwapens en de verspreiding ervan controleren; ze stemden tegen het protocol dat conventies vastlegt voor de reglementering van biologische wapens, ze verwierpen het verdrag dat antipersonenmijnen verbiedt, ze verwierpen het internationaal strafhof en eigenlijk zowat elke internationale inspanning om de oorlog te controleren en te beperken. De Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme is een plechtige verklaring dat de VS het recht hebben als eerste om het even wie om het even waar aan te vallen, op basis van louter vermoeden, zonder excuus, eenzijdig.

Een aanval van de VS tegen Irak om de regering omver te werpen zou een flagrante overtreding zijn van het Uno-Handvest, van het Handvest van Nuremberg en van het internationaal recht.

Bush buiten de wet

Ik dring erop aan dat u onmiddellijk de Verenigde Naties, de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en alle diensten zou alarmeren om de aanhoudende Amerikaanse dreigementen tegen Irak aan te klagen en te eisen dat ze daar onmiddellijk mee zouden stoppen. De VS moeten gewaarschuwd worden dat een aanval tegen Irak een schending is van het Handvest van de Verenigde Naties, van het internationaal recht en van de vriendschap tussen al wie ijvert voor vrede en respect voor de waardigheid van de mensheid.

Een aanval tegen Irak door de VS zou ook een schending zijn van de grondwet en de wetten van de VS en zou, volgens de grondwet, kunnen leiden tot een inbeschuldigingstelling van president Bush wegens de grootste misdaden tegen de vrede en tegen de mensheid, door de Kamer van volksvertegenwoordigers en door de Senaat van de VS. Hij moet dan verschijnen voor een federaal hof.

Helaas, de jongste jaren hebben we het vaker meegemaakt dat onze grondwet met de voeten getreden wordt dan dat de rechten van alle burgers gerespecteerd worden. Maar diegenen die houden van dit land en die er om die reden op aandringen dat hun land rechtvaardig handelt, spannen zich in om elke Amerikaanse overheid die zou deelnemen aan een aanval op Irak rekenschap de doen afleggen.

88.500 ton bommen

De VS hebben een weerloos Irak 42 dagen lang gebombardeerd in 1991. De VS hebben een massale aanval geleid tegen Irak in januari en februari 1991. Het Pentagon geeft toe dat het 110.000 luchtraids organiseerde tegen de 'wieg van de beschaving', waarbij 88.500 ton bommen werden gedropt.

Die bombardementen vernietigden de economische leefbaarheid van de civiele maatschappij in heel het land. Ze doodden tienduizenden Iraakse burgers. Het grootste deel van de bombardementen was gericht tegen de bevolking en tegen burgerlijke doelwitten. De Amerikaanse bommen vernietigden delen van de waterdistributie, het elektriciteitsnet, de communicatiemiddelen, het vervoer, de industrie, de handel, landbouw- en veeteeltinstallaties, voedselopslagplaatsen, markten, mest- en insecticidenfabrieken, zakencentra, archeologische en historische schatten, woonblokken, wijken, scholen, hospitalen, moskees, kerken en synagogen.

Het Pentagon verloor daarbij 156 manschappen. Een derde daarvan veroorzaakt door eigen geschut, de rest door ongelukken.
ter info 
Wiebe - 28.08.2002 15:34

de heer Ramsey Clark is mede-oprichter en prominent lid van het commite "Vrienden van Milosevic".
Wiebe 
postman - 28.08.2002 16:09

Nou en? Wil je daarmee zeggen dat het Irakese volk maar gebombardeerd mag worden of zo?
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.