english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Sabena aktiviste boekt overwinning
Olivier Coussaert - 31.07.2002 20:17

Na het failliet van Sabena werd aktiviste en spreekster bij het D14 protest in Brussel Maria Vindevoghel afgedankt, net als de andere vakbondsdelegees. Dank zij haar populariteit is ze nu opnieuw aangeworven. Maar er is nog veel aktie te voeren, zegt zij in dit interview (net als op Schiphol tegen de dwingelanden van de KLM directie, die het stakingsrecht aan hun vetbetaalde laarzen lappen).

Maria Vindevoghel, (ex-)Sabena aktiviste
Maria Vindevoghel, (ex-)Sabena aktiviste

Delegee Maria Vindevoghel opnieuw aangeworven
Olivier Coussaert

Na het failliet van Sabena werd Maria Vindevoghel afgedankt, net als de andere delegees. Dank zij haar populariteit is ze nu opnieuw aangeworven. Maar de situatie op het terrein gaat er zienderogen op achteruit. De delegee blijft erop hameren dat de verantwoordelijken van het failliet moeten betalen. Dat doet ze met een gerechtelijke aanklacht. En met een volkstribunaal...

Je bent pas opnieuw aangeworven in je vroegere dienst, de cleaning (schoonmaak van vliegtuigen). Tevreden?

Maria Vindevoghel. Veel arbeiders, piloten en hostessen zijn me komen feliciteren met mijn heropname. Dat is echt te danken aan het werk dat we verzet hebben tijdens het faillissement. Mijn heropname is het resultaat van het werk van een hele ploeg vakbondsmilitanten die de arbeiders nooit in de steek hebben gelaten.

Wij hebben klacht ingediend tegen de regering en tegen de directie van Sabena, wegens frauduleus failliet. We zijn heel het land rondgetrokken om ons standpunt uiteen te zetten. Bij het personeel maar ook bij vakbondsgroepen, vrouwenorganisaties en verenigingen zoals Attac.

Velen waarderen dat werk. Een arbeider is me komen zeggen dat hij zich sinds mijn afdanking totaal in de steek gelaten voelde. Nu voelt hij zich niet langer verweesd! Arbeiders kwamen me zeggen: "Maria, we voelen al dat je terug bent. Er zijn dingen die de directie zich sinds het failliet kon permitteren maar die ze nu niet meer doet."

Delen van Sabena worden nu overgenomen door multinationals. Heeft de klacht, acht maand later, nog wel zin?

Maria Vindevoghel. Een paar sectoren zijn verkocht. De catering (maaltijden) zit nu bij de Duitse multinational SLG. Er is een voorakkoord voor de overname van de ground-handling (schoonmaak, laden en lossen, check-in, cargo...) door de Spaanse multinational FCC. Kortom, we zitten volop in het Europa van de multinationals.

We verliezen veel voordelen die we in de openbare dienst hadden. Ik heb 18 jaar anciënniteit maar die ben ik kwijt. Dat maakt een loonverlies van 10 procent.

In het voorstel van FCC is op vlak van de uurroosters alles mogelijk. Vroeger werkten we een heel weekend om de veertien dagen. FCC stelt voor dat we daarbovenop nog eens vijf zondagen zouden werken en dat we verschillende weekends na elkaar zouden werken. Met opgesplitste uurroosters die 48 uur op voorhand nog kunnen wijzigen. Allemaal bedreigingen voor ons gezinsleven en onze gezondheid. Dat schrijven wij allemaal op rekening van de verantwoordelijken van het failliet.

De woede van het personeel tegen de regering blijft groeien.

Maria Vindevoghel. Ja, maar ik maak me toch ongerust want de mensen zien geen alternatief. Gisteren stak een collega nog een racistische tirade af, ik had haar nog nooit zo horen spreken. Ze klaagde een migrant die een interim doet aan wegens nalatigheid. Zogezegd omdat die interimmer het werk van vroegere collega's afpakt.

Dat spoort me aan om door te gaan met de klacht. De kwestie is en blijft: wij zijn niet verantwoordelijk voor het failliet, dus wij moeten niet betalen. Als we daar niet systematisch op blijven hameren en als de echte verantwoordelijken niet worden aangeduid en gestraft, dan zullen de mensen naar onder blijven trappen, naar de interimmers.

Zal de parlementaire onderzoekscommissie dan geen licht brengen in die kwestie?

Maria Vindevoghel. Wij zijn daar zelf naartoe gegaan om te zeggen dat we geen genoegen nemen met excuses. Zes maanden later stellen we vast dat de vroegere bedrijfsleiders Müller, Reutlinger, Godfroid de kans kregen alle verantwoordelijkheid op anderen af te wentelen. Iedereen is komen spreken, de advocaten van Sabena, de vakbondssecretarissen, experts, universiteitsproffen. Maar geen enkele minister, zoals Di Rupo, Verhofstadt, De Croo, Daems, die het failliet lieten gepaard gaan met akkoorden met de privé, is ter verantwoording geroepen. En ook geen enkele van de beheerders van de staat, die toch alle strategische beslissingen goedkeurden in de beheerraad.

Vandaar dat ons Comité van de Klacht in september een lijst vragen wil voorleggen waar de arbeiders antwoord op willen. Wij eisen ook dat mensen als Di Rupo of Daems zich in het openbaar verantwoorden over hun verantwoordelijkheid.

We maken ons niet veel illusies over de parlementaire commissie want hoe wil je dat parlementairen die alle privatiseringswetten goedkeurden, dat beleid nu veroordelen?

De enigen die echt kunnen oordelen over de verantwoordelijken, zijn de personeelsleden van Sabena. Daarom organiseren wij op 9 november een volkstribunaal dat zonodig gevangenisstraffen zal uitspreken. Dat klinkt misschien om te lachen maar ik verzeker je dat de situatie van de 17.000 mensen die hun werk kwijt zijn door het failliet van Sabena niet om te lachen is.

Wij hebben die klacht niet ingediend om er geen resultaat van te zien. Wij zullen vechten om de straffen te doen uitvoeren. We gaan dus in alle ernst oordelen over de echte verantwoordelijken. Wij willen van onze klacht een brede beweging maken want veel Sabeniens zijn er zich van bewust dat als we willen winnen, dat er dan veel volk moeten mobiliseren vermits we zowel tegenover de patroons als tegenover de politiek staan.

Ik nodig ook de arbeiders van De Post, het spoor, Belgacom en andere openbare diensten uit om naar dat volkstribunaal te komen want onze strijd is de hunne. Het is dezelfde Verhofstadt die de Astoria-akkoorden voor Sabena tekende en die Karel Vinck benoemd heeft om de NMBS naar het failliet te leiden.

Je kreeg tijdens de Gentse Feesten ook de tweede prijs voor de Democratie.

Maria Vindevoghel. Ja! En ik wist niet eens dat ik op de lijst van de 24 genomineerden stond. Een syndicalist die een prijs voor de democratie krijgt, dat lijkt misschien raar. Maar voor arbeiders is er geen sprake van democratie zonder werk. Vast werk. De situatie in de luchthaven toont dat goed. Daar heerst de dictatuur van het patronaat in al zijn glorie. Voor het personeel beperkt de democratie zich tot kiezen tussen werkloosheid of een herstructureringsplan...

De 700 Sabeniens die onze klacht ondersteunen, zien daarin de enige manier om hun gedacht te kunnen zeggen over het failliet. Ik vind dat er meer initiatieven moeten komen om de arbeiders in staat te stellen zich uit te spreken over de toekomst van hun bedrijf.

Op vrijdag 14 december na de D 14 demonstratie in Brussel, waren er toespraken, met o.a. Agnoletto van
het Sociaal Forum Genua, Maria Vindevoghel(ex-Sabena), Argentijnse Dwaze Moeders, enz. Verslag op
 http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?obid=10601&lang=2

Website: http://www.solidair.org
 

Read more about: globalisering

supplements
De Nederlandse bevolking laat zich paaien 
TJ - 01.08.2002 12:26

Het is ongelovelijk hoe de 'doorsnee' Nederlander zijn/ haar mond laat snoeren. Als of het leuk is om te gaan staken... En maar klagen en met vingers wijzen en zelf niets doen.

De sensatie media helpt een handje mee om mensen die voor hun rechten opkomen afteschilderen als 'aktivisten' (=door de mainstream gekreerde beeld oftewel> tuig van de richel die altijd dwarsligt..)

Steeds vaker hoor je in interviews:"...Ja we komen in aktie voor een beter...., maar we zijn geen aktivisten..."

Zo is het bij de mensen erin geramd. En laat men zich gedwee naar de slachtbank brengen. Werknemers worden ontslagen, omdat het bedrijf (na generaties lang begedraaid te hebben) verhuizen naar landen waar de lonen lager zijn.
En waarom? Om de zakken van het hoger personeel nog meer te vullen.

Werknemers geven vaak hun hart en ziel aan een bedrijf. Werken over en over hun 'product' geen kwaad woord. (Phillips, Levi's, enz...)

Mensen wordt wakker! Kijk maar eens wat zij aan salarissen binnen slepen en ik welke kringen zij verkeren. Kijk maar eens heel goed. En maak dan maar eens een beslissing hoe en wat je iemand noemt die tegen onrecht in het verweer komt.

Solidariteit!!
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.