english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
VS: Argentinië ´breken´- Brazilië ´volgzaam´
Mario Osava - 01.07.2002 18:29

“Brazilië moet Argentinië financieel bijspringen”
RIO DE JANEIRO, 1 juli 2002 - Brazilië moet internationaal het voortouw nemen en desnoods zijn eigen deviezenreserves aanspreken om de economische crisis in Argentinië te bezweren. Dat vinden verscheidene Braziliaanse economen. Voor de Mercosur, het handelsblok van de landen in het zuiden van Latijns-Amerika, vormt een Braziliaans reddingsinitiatief waarschijnlijk zelfs de enige kans om te blijven bestaan.


De Braziliaanse economie, de grootste van Latijns-Amerika, is zelf aan het wankelen door het aanhoudende waardeverlies van de real, groeiende twijfels of het land zijn enorme buitenlandse schulden zal kunnen blijven afbetalen en de politieke onzekerheid die gepaard gaat met de presidentsverkiezingen van oktober. Maar toch vinden sommige Braziliaanse economen dat hun land in zijn reserves moet durven tasten om Argentinië bij te springen.

Ze argumenteren dat de onderhandelingsmacht van Brazilië in de internationale arena staat of valt met de economische onafhankelijkheid van Argentinië en de samenhang binnen de Mercosur de gemeenschappelijke markt in wording tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Volgens Antonio Correa de Lacerda, de voorzitter van de Braziliaanse Vereniging voor de Studie van Transnationale Bedrijven en Economische Globalisering, willen de Verenigde Staten Argentinië “breken” en Brazilië “volgzaam” maken en op die manier alle verzet uit de weg ruimen tegen een Vrijhandelszone van de Amerika’s (FTAA) die helemaal door Washington wordt gedomineerd. Voor Washington mogen de economische problemen in Argentinië dus nog wel even blijven aanslepen. Zolang dat land in de touwen hangt en de Mercosur daardoor niet kan functioneren, moet Brazilië het immers alleen opnemen tegen de VS een ongelijke strijd. Volgens Correa de Lacerda is dat de echte reden waarom het Internationaal Muntfonds (IMF) op bevel van Washington nieuwe leningen aan Argentinië blijft uitstellen.

Brazilië zelf kreeg vorige week wel een nieuwe lening van 10 miljard dollar van het IMF. Volgens Correa de Lacerda zou niemand voordeel doen bij de ineenstorting van de grootste economie in Latijns-Amerika die bovendien tot hiertoe trouw de recepten van het IMF heeft gevolgd.

Ook Fabio Giambiagi, de hoofdeconoom van de Braziliaanse Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling (BNDES) en een medestander van José Serra, de presidentskandidaat van de huidige regeringsmeerderheid, denkt er zo over. Als er in Argentinië niet gauw economische beterschap optreedt, zit er voor de bewindvoerders daar niets anders meer op dan de Amerikaanse dollar als nationale munt in te voeren en zich helemaal naar de Amerikaanse ideeën te schikken. Dat zou meteen een einde maken aan de Mercosur.

Fabio Giambiagi en andere economen maken zich sterk dat Brazilië 20 miljard dollar bijeen kan krijgen voor Argentinië. Een deel daarvan zou uit de Braziliaanse deviezenreserves komen, een ander deel zouden de Braziliaanse diplomaten internationaal kunnen mobiliseren. Met dat geld kan de financiële sector in Argentinië weer op de been worden gebracht de minimumvereiste om de economie weer aan het draaien te krijgen.

Brazilië zou via de BNDES ook meer kredieten ter beschikking kunnen stellen aan Braziliaanse ondernemers die in het buurland actief zijn, vindt Giaambiagi, en zou de geplaagde Argentijnse regering zelfs kunnen helpen met beleidsvoorstellen.

Maar veel andere Braziliaanse economen betwijfelen of hun land wel in staat is de leiding te nemen over een nieuwe reddingspoging voor het noodlijdende Argentinië. De Braziliaanse real dook vorige week naar een historisch dieptepunt ten opzichte van de dollar, de openbare schuld blijft stijgen, ratingagentschappen schatten leningen aan Brazilië als extreem risicovol in en de regering in Brasilia moest de inflatiedoelstellingen voor dit jaar versoepelen om meer economische groei mogelijk te maken. Maar volgens Giambiagi zijn al die ontwikkelingen conjunctureel en zullen alle huidige problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen als de nieuwe regering begin volgend jaar in het zadel zit.

Misschien krijgt Brazilië deze week steun uit onverwachte hoek. Mexico, dat door de NAFTA-verdragen economisch nauw verbonden is geraakt met de VS en Canada, voert al enkele jaren een economisch beleid dat zijn extreme afhankelijkheid van de Amerikaanse markt moet verminderen. Vandaag en morgen is de Mexicaanse president Vicente Fox in Brazilië, onder meer om er een akkoord te ondertekenen over bilaterale handelspreferenties. Woensdag en donderdag neemt Fox als eerste Mexicaanse president ooit deel aan een top van de Mercosur in Buenos Aires. Ook Mexico heeft belang bij een nieuwe reddingspoging voor Argentinië. De financiële crisis in dat land en de financiële onrust in Brazilië hebben ook al een negatief effect op de koers van de Mexicaanse peso. (IPS)
 
supplements
 
01.07.2002 19:10

Het behalen van een WK titel schijnt psychologisch positief te werken voor de economie van een land...
IMF niet alleen in dienst van FTAA 
roje - 01.07.2002 21:35

dank voor je heldere uiteenzetting. Het strenge beleid van het IMF ten aanzien van Argentinie kan absoluut met de wens van de VS te maken hebben om de FTAA er door heen te drukken, dat ben ik met je eens.
Maar er zijn ook andere redenen en belangen, welke reden of welke combinatie van redenen ´de´ oorzaak van het huideige beleid is weet ik niet. Het is echter te snel om te zeggen dat de FTAA centraal staat in het besluitvormingsproces van het IMF. Dat de VS hier en vurige voorstander van is en dat de VS een centrale positie inneemt binnen de besluitvorming van het IMF ben ik met je eens. Wellicht interresant om meerdere redenen voor het uistellen van noodkredieten aan argentinie naast elkaar te leggen.

anne krueger van het IMF heeft in november haar plan gelnceerd om de roep van demonstranten, kerken, overheden van onderontwikkelde landen en internationale organisaties als de UNCTAD en UNICEF te honoreren en een international tribunal voor schuldsanering/afhandeling in te stellen. In het plan van het IMF komt er echter geen "onafhankelijk tribunaal" maar wordt dat het IMF zelf.
Het debat hierover is in een stroomversnelling geraakt door enerzijds argentinie en anderzijds door de regering van Bush die principieel tegen "steun" geven aan landen met schuldproblemen on de zogenaamde Moral hazard tegen te gaan.

Dit alles speelt al sinds de azie crisis en dus sinds de zogenaamde washington consensus (gemeenschappelijk beleid van IMF, wereldbank, ministerie van Financien VS) is gaan wankelen. Het nu geven van noodkredieten aan argentinie zou dit moeilijke evenwicht in het nadeel van het IMF kunnen brengen door de rigide opstelling van Bush.

Hiernaast speelt het gevaar dat ondanks de "steun" (en dus het ingeven van argentinie op de eisen van het IMF )argentinie verder terugvalt (zeer waarschijnlijk). Dit door veel redenen maar vooral door het beleid wat het IMF voor deze noodkreditien vraagt (begroting op orde brengen-bezuinigen ten tijde van economische neergang). hiermee zou IMF verantwoordelijk gemaakt kunnen worden voor het verergeren van de crisis. Dit is natuurlijk extreem cynisch omdat argentinie de afgelopen tien tot twaalf jaar precies heeft gedaan wat het IMF oplegde, maar ja journalisten hebben blijkbaar korte termijn geheugen. Dit laatste punt kom je tegen in discussie van financiele comentatoren en beursanalisten; het is beter om je afzijdig te houden en geen enkele verantwoordelijkheid dragen.


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.