english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Buitenlandse interventies van de VS
Tommy De Cock - 27.06.2002 14:55

De online versie van de Belgische krant De Standaard publiceerde vandaag een interessant overzicht van een aantal VS-interventies in het buitenland.

De Amerikaanse president George Bush wil dat Yasser Arafat verdwijnt. Het kan de Palestijnse leider een troost zijn dat hij zeker niet alleen staat. De Amerikaanse geschiedenis staat bol van pogingen om in andere landen leiders ten val te brengen die naar het oordeel van Washington niet volgzaam genoeg zijn of niet langer bruikbaar.

Alle pogingen gingen uit van de opvatting dat zo´n inmenging in de binnenlandse zaken van andere landen gewettigd was. De methoden varieerden, van min of meer welvoeglijke druk tot economische en politieke wurging, invasie, moord- en andere complotten.

In hun zoektocht om buitenlandse leiders te vervangen genoten de VS soms de luxe van brede internationale steun, zoals bij de omverwerping van het Afghaanse Talibanbewind in november 2001. President Bush wil ook de Iraakse president Saddam Hoessein ten val brengen; maar als hij besluit daarvoor geweld te gebruiken, lijkt hij op weinig internationale steun te moeten rekenen.

Een greep uit de lijst van Amerikaanse initiatieven om buitenlandse leiders omver te werpen:

* In 1953 brachten Amerikanen en Britten in Iran Mohammed Mossadegh ten val nadat die de Anglo-Iranian Oil Company had genationaliseerd.

* In 1954 wierp een door de CIA en lokale helpers georganiseerde staatsgreep de verkozen president Jacobo Arbenz van Guatemala omver toen die landhervormingen doorvoerde.

* In 1961 trachtte een door de CIA gesteunde invasie op Cuba het bewind van Fidel Castro ten val te brengen. Castro had de pro-Amerikaanse dictator Fulgencio Batista verjaagd, hervormingen doorgevoerd en een bondgenootschap met de Sovjet-Unie aangegaan. In 1975 stelde een commissie van de Amerikaanse Senaat vast dat de CIA acht moordpogingen tegen Castro had gesteund -- Castro zelf zegt dat er veel meer zijn geweest.

* In 1965 belette een Amerikaanse militaire invasie in de Dominicaanse Republiek het heraantreden van de twee jaar eerder afgezette, hervormingsgezinde president Juan Bosch. De invasie installeerde de zeer volgzame Joaquin Balaguer.

* In 1973 bracht een door de CIA gesteunde staatsgreep in Chili de verkozen president Salvador Allende ten val. Die was door nationalisaties en goede relaties met Cuba bij Washington in ongenade gevallen.

* Begin jaren ´80 richtten de VS in Nicaragua een contra-legertje op om de sandinisten, die de pro-Amerikaanse dictator Anastasio Somoza hadden verjaagd, ten val te brengen. Die geheime oorlog duurde bijna het hele decennium. De sandinisten waren overgegaan tot nationalisaties en hadden goede relaties met Moskou opgebouwd.

* In 1983 viel een Amerikaanse strijdmacht het Caribische eiland Grenada binnen kort nadat premier Maurice Bishop daar was omgebracht. Bishop had populaire hervormingen doorgevoerd en goede banden met Cuba ontwikkeld. De invasie moest de Nicaraguaanse sandinisten en de wereld tonen dat de VS de terughoudendheid voor buitenlandse interventies opgaven die ze sinds hun nederlaag in 1975 in Vietnam in acht hadden genomen.

* In 1989 voerden de VS een invasie uit in Panama om hun onbruikbaar en hinderlijk geworden bondgenoot Manuel Noriega ten val te brengen.

* In 1994 vielen Amerikaanse troepen Haïti binnen om militairen en voormalige aanhangers van de Duvalier-dictatuur te verjagen. Die militairen hadden ze enkele jaren eerder gesteund tegen de verkozen anti-Duvalieristische president Jean-Bertrand Aristide -- wat in 1991 tot de val van Aristide had geleid en tot drie jaar bloedige militaire repressie tegen diens aanhang. Toen die was uitgeschakeld bracht de invasie een ondertussen volgzaam geworden Aristide terug.

* In april 2002 probeerde een staatsgreep met Amerikaanse steun in Venezuela de verkozen president Hugo Chavez ten val te brengen. De pogingen om Chavez te verjagen houden aan.

- E-Mail: creativeurge@hotmail.com
 
supplements
 
Maarten van Rossem - 27.06.2002 15:13

Bij de Leer van de Internationale Betrekkingen noemen we deze interventies een duidelijk voorbeeld van machtsrealisme.

Midden- en Zuid-Amerika liggen nu eenmaal in de achtertuin van de machtige VS, dus als in die regio een gevaarlijk regime voor de Amerikaanse veiligheid opkomt dient dat te verdwijnen. De Sovjet-Unie deed hetzelfde bij Afghanistan in 1979. Dit hoorde ook allemaal bij de sfeer van de Koude Oorlog.

Internationale betrekkingen worden nu eenmaal bepaald door machtsverhoudingen. Jammer maar waar. In dit licht kan ook de Amerikaanse scepsis t.o.v. het Internationaal Gerechtshof worden bezien.
Koude Oorlog 
Jannes - 27.06.2002 16:00

Maar de Koude Oorlog is er toch niet meer...
Achtertuin? 
Latino - 27.06.2002 17:24

Sinds wanneer is een soevereine staat als Nicaragua een "achtertuin" waar grote landen het recht zouden hebben mensen uit te moorden?
realisme 
kevin - 27.06.2002 17:33

wordt weer eens duidelijk dat ´realisme´ een onnozele theorie is, die de naam theorie niet eens verdient, en slechts de status quo legitimeert.
Het beschrijft inderdaad wat er aan de hand is, verklaren doet het niets (of alleen als je accepteert dat de verklaring mensen, groepen en landen zijn egoistisch en streven naar zoveel mogelijk macht, aannemelijk is. Maar ook dit is een beschrijving en geen verklaring)
Een theorie die de verklaring zoekt in hoe de interne tegenstellingen tussen klassen leiden tot externe tegenstellingen tussen staten, klinkt veel aannemelijker. Als student ´Internationale Betrekkingen´ is de marxistische theorie van imperialisme en kapitalisme de enige theorie die ik ken, die dit doet.
Een gevaarlijk regime? 
Tommy De Cock - 27.06.2002 17:38

Een vraagje voor Maarten:
wat betekent voor U dan een "gevaarlijk regime"? Is de VS bijvoorbeeld Grenada binnengevallen omdat deze "supermachtige" staat (amper 100.000 inwoners) een gevaar betekent voor de Amerikaanse veiligheid? Wat voor dreiging mag dat dan wel zijn?
Tommy de Cock 
Maarten van Rossem - 27.06.2002 17:52

Beste Tommy


De Amerikaanse verklaring voor de interventie voor Grenada in 1983 betrof twee vliegvelden en een haven die een belangrijke rol zouden kunnen innemen bij het vervoer van Cubanen naar de Portugese kolonien. Daarnaast: De Cubaanse rakettencrisis in 1962 was toch een tamelijk gevaarlijke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Dit wilde de VS niet nog een keer zien gebeuren...


ps. Ik pretendeer niet dat het machtsrealisme de meest filantropische theorie is, wel de meest gehanteerde door wereldleiders. Het gaat om staatsbelangen....

VS steunde namelijk Apartheid 
27.06.2002 20:46

In 1983 steunde de VS namelijk samen met de apartheidsregering in Zuidafrika, de UNITA terroristen in Angola
Beste Kevin 
Paul - 29.06.2002 12:06

Hoe past binnen je theorie van de interne klassentegenstellingen die tot externe vijanden leiden de Sovjetinterventies in Polen (1939), de Baltische staten (1939), de DDR (1953), Hongarije (1956), Tsjechoslowakije (1968), Afghanistan (1978) of de Vietnamese interventie in Cambodja in de jaren zeventig. Dit waren toch maatschappijen waar de klassentegenstellingen waren opgeheven. Let wel, ik wil geen polemiek beginnen of de USSR nu erger waren dan de VS, ik wil alleen teotsen hoe jij die interventies in jou theorie inpast.
Inderdaad Paul 
harry - 29.06.2002 19:44

Kortom, het machtsrealisme is zo gek nog niet niet als theorie
 
Asha - 11.11.2003 13:03

Geachte lezers,

Voor ons examen moeten wij een profiel werkstuk maken over de VS als supermacht.
Eén van onze deelvragen is: Wat zijn de reacties van verschillende landen op de militaire interventies van de V.S?
Heeft u omtrent dit onderwerp een mening, laat het ons weten! Wij zullen uw reacties erg op prijs tellen. Bovendien zal uw naam en nationaliteit worden vermeld in ons werkstuk indien u dat wenst.

Vriendelijk groeten

Armanda, Soraya en Asha

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.