english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
WHO pleit voor wereldwijd fonds DNA-onderzoek
Stephen Leahy (Fw: DeWaarheid.nu) - 25.06.2002 12:49

TORONTO, 25 juni 2002 - Het onderzoek naar het menselijk genoom kan geneesmiddelen opleveren voor ziektes als malaria, tuberculose en aids en is dus in theorie van levensbelang voor de ontwikkeling in arme landen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-World Health Organisation) waarschuwt in het rapport "Genomics and World Health" voor al te veel vertrouwen in de genetische industrie. Het gros van het DNA-onderzoek is immers niet gericht op vaccins voor de virussen die het Zuiden geselen. Het lijvige rapport werd samengesteld door een team van 14 internationaal vermaarde dokters, onderzoekers en ethici.

Genetisch onderzoek "stelt de ontwikkelingslanden (in theorie) in staat om decennia medische achterstand te overbruggen," stelt Gro Harlem Brundtland, de directeur van de WHO. Maar genetisch onderzoek - dat de aanleg van uitgebreide databanken en een hoge graad van automatisering veronderstelt - vereist grote investeringen. De privé-sector is niet bereid geld te stoppen in onderzoek naar de grote killers omdat er in de industrielanden geen markt voor is.

Het onderzoek naar DNA heeft wel al hoopgevende resultaten opgeleverd, stelt het rapport:

- Een genetisch gewijzigde mug die geen drager kan zijn van de parasiet die malaria veroorzaakt.

- Met twee types van genetische vaccines tegen tbc werden al klinische proeven uitgevoerd.

- Een kandidaat-vaccin tegen aids, speciaal ontwikkeld voor Afrika, werd al getest in ziekenhuizen in Nairobi, Kenia en Oxford.

Wetenschappers gebruiken ook DNA-technologie om vaccins tegen hepatitis B, cholera en mazelen te produceren die geïncorporeerd kunnen worden in aardappelen, groenten en fruit.

De WHO pleit voor de oprichting van een Wereldwijd Fonds voor Medisch Onderzoek waarmee een internationale organisatie kan opgericht worden die ijvert voor vaccins en medicijnen voor de ´grote killers´ - malaria, tuberculose en aids. Volgens de WHO is er drie miljard dollar nodig om het genetisch onderzoek af te stemmen op de noden van de ontwikkelingslanden. De helft van dat bedrag is nodig om een internationaal onderzoekscentrum op te richten. De andere helft moet vloeien naar de bestaande instellingen die onderzoek doen naar tbc, malaria en aids. Pas dan zullen ontwikkelingslanden kunnen profiteren van het potentieel van genetisch onderzoek.

In het Zuiden hebben enkel Brazilië, China, India en Cuba de nodige investeringen gedaan in materiaal en hoogopgeleid personeel voor DNA-onderzoek. (IPS)

Website: http://www.DeWaarheid.nu
 
supplements
Industrielanden zwakken beloftes af 
Fw: DeWaarheid.nu - 25.06.2002 21:08

´Industrielanden zwakken beloftes over patentvrije medicijnen af´

GENEVA, 25 juni 2002 - De Wereldhandelsorganisatie (WTO-World Trade Organisation) vergadert van 25 tot 27 juni in Genève over een herziening van de patentregels op medicijnen. Een herziening van het TRIPS-akkoord - dat de intellectuele eigendomsrechten in de internationale handel regelt - is daar aan de orde, een gevolg van de beloftes die de rijke landen deden op de WTO-conferentie in Doha in november. De industrielanden beloofden dat ze uitzonderingen zouden toestaan op de patentregels op medicijnen voor ziektes als aids, tbc en malaria. Nu dat principe vertaald moet worden in concrete teksten, opteren de rijke landen voor de zwakst mogelijke uitwerking, zeggen ngo´s als Oxfam International, Artsen zonder Grenzen en het Third World Network.

De regels van de WTO laten landen die in humanitaire noodsituaties verkeren toe om via zogenaamde dwanglicenties zelf medicijnen te produceren die in andere landen gepatenteerd zijn. In Doha beloofden de rijke landen om geen gerechtelijke procedures meer op te starten tegen buitenlandse bedrijven die via dwanglicenties goedkope medicijnen maken. Ze erkenden ook dat het probleem van de dwanglicenties geen oplossing biedt voor landen die niet de middelen of de kennis hebben om generische geneesmiddelen aan te maken.

De WTO beloofde om tegen het eind van dit jaar een oplossing te vinden voor dat probleem. Eén van de mogelijke oplossingen is een uitbreiding van artikel 30 van het TRIPS-akkoord. Dat laat bedrijven toe om generische geneesmiddelen te exporteren naar het buitenland, zij het enkel onder voorwaarde dat de patenten om die geneesmiddelen niet gelden in het land dat importeert. Het blok van Afrikaanse landen en ook een aantal Latijns-Amerikaanse landen wil artikel 30 zo aanpassen dat ook landen die zelf geen medicijnen kunnen produceren ervan kunnen genieten.

De Verenigde Staten en de Vereniging van de Britse Farmaceutische Industrie stellen voor om enkel tijdelijk geldende uitzonderingen toe te staan op artikel 30. Landen die zelf geen generische geneesmiddelen kunnen maken, zouden één jaar de toelating krijgen om generische geneesmiddelen te produceren. Daarvoor zouden ze echter wel eerste een handelsdispuut moeten opstarten.

Veel te ingewikkeld en omslachtig, stelt Ellen t´Hoen van Artsen zonder Grenzen. "Zo´n verklaring van afstand zou elk jaar vernieuwd moeten worden en dat werkt ontradend. Op die manier gaat een unieke gelegenheid voorbij om een permanente oplossing te vinden."

Een andere mogelijke oplossing is een herziening van artikel 31, dat het gebruik van patenten toestaat zonder de toestemming van de patenthouders. De Europese Unie verkiest die piste en doet naar eigen zeggen een voorstel om in artikel 31 "welomschreven uitzonderingen op te nemen". Maar volgens Oxfam International is het Europese voorstel te beperkt - zo zouden de uitzonderingen op de patentregels enkel van toepassing zijn op de Minst Ontwikkelde Landen en de lage inkomenslanden. "Het feit dat de Commissie zo´n amendement in overweging neemt is een grote stap voorwaarts, maar in de genadeloze wereld van handelsregels en disputen heeft deze optie weinig kans om arme mensen toegang te geven tot de vitale nieuwe medicijnen die ze nodig hebben," aldus Oxfam. "De Europese Commissie heeft een positieve rol gespeeld maar laat zich nu uit koersblazen door de industriële lobby." (IPS)

Website: http://www.DeWaarheid.nu
 
tekenbladzij 
ron k - 29.06.2002 17:20

 http://greetings.yahoo.com/greet/view?7SIHAT4HT62K2XX

= geen nieuws
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.