english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
EU top Sevilla 21 juni en de migranten
Michel Barile - 15.06.2002 00:00

Op 21-22 juni spreekt de Europese Unie in Sevilla over nog hardere maatregelen tegen immigranten. Maar die verzetten zich.

Michel Barile

Sevilla: Europese top over het immigratiebeleid

Patroons verdienen goed aan nieuw migratiebeleid

Vingerafdrukken nemen van arbeiders en een nieuw politiecorps aan de Europese grenzen, dat soort maatregelen wil de Europese top in Sevilla op 21 en 22 juni concreet maken om "de strijd tegen de clandestiene immigratie" aan te pakken. Wat zit daar achter?

De Europese top in Sevilla wordt een belangrijk moment in het internationaal migratiebeleid. Zero-immigratie is niet langer het ordewoord. "Voor de Europese Unie moet Sevilla aantonen dat Europa in staat is de clandestiene immigratie te bestrijden en te komen tot een ordelijke, positieve migratie", verklaarde de Spaanse premier Aznar.

De Europese economie heeft opnieuw nood aan buitenlandse arbeidskrachten. Kijk maar naar de uitbuiting van Indische informatici in Duitsland. Of naar de nieuwe wet Bossi-Fini in Italië die niet-Europeanen verplicht een arbeidscontract voor te leggen vooraleer ze een (hernieuwbare) verblijfsvergunning van twee jaar krijgen. Tot groot profijt van de Europese patroons die niet opdraaien voor de opleidingskosten van die arbeiders en hen kunnen terugsturen wanneer het hen goed uitkomt.

Niet geschoolde arbeidskrachten zullen alleen clandestien aan de bak komen, in bepaalde sectoren zoals de bouw, de horeca of de landbouw. Wat een het geheel van de lonen naar beneden zal drukken. Zoals in Tienen waar zigeuners en Oost-Europeanen in de landbouw werken. Of zoals in Spanje waar 350 Noord-Afrikanen zonder papieren voor de universiteit van Sevilla zijn gaan betogen om een verblijfsvergunning te verkrijgen en om te protesteren tegen de aanwerving van Oost-Europeanen die nog goedkoper werken dan zij. Om maar te zeggen hoe laag die lonen liggen.

Maar hoe de noden van de patroons hier verzoenen met de toevloed van die arbeiders die bereid zijn zich te organiseren, net zoals hun voorgangers na de Tweede Wereldoorlog, die een speerpunt werden in de strijd voor de sociale verworvenheden? Dat is de taak die de Europese Unie op zich neemt. Ze zal dus concrete maatregelen nemen, met name op de top van Sevilla.

Linkse en rechtse vingerafdrukken

Die top werd al voorbereid door andere werkzaamheden de voorbije maanden. In februari keurden de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken een `globaal plan tegen de illegale immigratie en de mensenhandel´ goed. Dat plan voorziet onder andere in de harmonisering van het visumbeleid om te voorkomen dat een consulaat van een Europees land een visum zou verstrekken aan iemand die elders al geweigerd was. Het voorziet eveneens in de oprichting van gemeenschappelijke visumkantoren. De klassieke gegevens op het visum zouden aangevuld worden met een `digitale foto´ en met gegevens over bepaalde fysieke kenmerken.

Op 30 mei keurden de vijftien lidstaten en de dertien kandidaat-lidstaten in Rome een rapport goed dat voorziet in de oprichting van een corps voor grensbewaking, bestaande uit een netwerk van verbindingsofficieren in de luchthavens en uit `snelle responseenheden´ die zouden optreden op vraag van een lidstaat die te kampen heeft met "een massale clandestiene immigratie". Europol, dat zijn budget voor 2002 net met 45,9 procent zag stijgen zodat dit nu 51,6 miljoen euro bedraagt, zou een belangrijke rol spelen in dit plan.

Om te verhinderen dat een asielaanvrager die in één land afgewezen werd, toch in een ander land binnen geraakt, had de Europese Unie in februari al een bijkomend instrument gekregen, de Eurodac. Eurodac moest in 2003 operationeel zijn. De Europese staten moeten vingerafdrukken nemen van alle vingers van de asielaanvragers die ouder zijn dan veertien en de gegevens doorspelen aan de centrale eenheid Eurodac, gevestigd in Luxemburg.

De socialistische Britse regering is al bezig met de digitalisering van de asielaanvragers. De rechtse en extreem rechtse Italiaanse regering plant de digitalisering van iedereen van buiten de Unie. Wie naar Italië terugkeert na een uitwijzing, kan gestraft worden met één jaar gevangenis. Beide landen voorzien ook dat de militaire vloot wordt ingezet om te verhinderen dat er vluchtelingen binnenkomen langs de zee. Blair-Berlusconi, zelfde strijd...

"Tchio bouoé" (allemaal samen)

Maar dat is buiten het verzet van de arbeiders gerekend. In het Italiaanse Reggio Emilia betoogden vijfduizend Italiaanse en buitenlandse stakers tegen de "onrechtvaardige, racistische wet" Bossi-Fini. De staking werd opgevolgd door 80 procent industrie-arbeiders. Op het podium lanceerde een arbeider uit Ghana in zijn eigen taal een "Tchio bouoé" (allemaal samen) dat massaal werd nageroepen.

"Er is niet veel nodig om te begrijpen dat de wet tegen de immigranten en de aanval tegen artikel 18 (dat een werknemer verbiedt iemand af te danken zonder geldige reden) nauw met elkaar verwant zijn", zei Amabile Carretti, van de vakbond CGIL.

Vermits het Europees patronaat dezelfde weg opgaat als de patroons van elk land na de oorlog, hebben de arbeiders eenzelfde antwoord nodig: de eenheid van de arbeiders op Europees niveau tijdens elke sociale strijd die op komst is.

Oorzaak van de immigratie: de multinationals

De multinationals blijven de grondstoffen van deze planeet plunderen. Als er ook maar ergens een stukje markt in te palmen valt of wat bodemschatten te roven, vinden ze wel de nodige politiekers om hun belangen te verdedigen. Het Noorden geeft merkelijk minder uit voor ontwikkelingssamenwerking of voor vluchtelingen als wat de uitbuiting van het Zuiden hen opbrengt.

De derdewereldvolkeren zien dan geen andere uitweg (als ze er tenminste de middelen toe hebben) dan te verhuizen naar betere oorden. De situatie in de voormalige Oostbloklanden toont goed aan hoe vraatzuchtig de Europese bedrijven zijn om de plaatselijke economie te vernietigen in de hoop hun marktaandeel te vergroten.

Om de verwoestende oorlog in het diamantrijke Afrikaanse land Sierra Leone te begrijpen, moet je weten welke rol de multinationals er spelen. Elk kamp wordt er gevoed door een of andere Britse, Franse of Amerikaanse multinational. Door Arcelor bijvoorbeeld, de nummer één in de staalsector, die er ijzererts uit de grond haalt.

Meer dan de helft van de vijf miljoen Sierra Leonezen zijn moeten vluchten, naar buurlanden of binnen de grenzen van hun eigen land. Nauwelijks 7.853 van die vluchtelingen vroegen asiel aan in Europa (cijfer van 2001). En slechts weinigen werden aanvaard.

Website: http://www.solidair.org
 

Read more about: europa

supplements
Waar gaat dit over 
Kees - 15.06.2002 00:27

Waar wil je nou naar toe met dit verhaal.
Over racisme van de EU en strijd daar tegen 
15.06.2002 00:34

... daar gaat het dus over. Lees het anders opnieuw. Weer eens wat anders dan "De Telegrof".
Dus de EU is tegen multinationals? 
Klaas - 15.06.2002 19:39

Multinationals halen ze hierheen (wat niet waar is), de EU houdt ze tegen (wat hopelijk waar wordt) Een titanenstrijd zou je zo zeggen. Dit verhaal gaat voorbij aan de feiten, dat men uit zichzelf komt, ware gelukszoekers dus, geholpen door familie en vrienden die reeds hier zijn.

Waarmee ben je solidair, de arbeiders die hun buurt zien verpauperen en die massaal rechts gaan stemmen, of gelukszoekers die hier komen parasiteren? Waar zit je hart?
Klaasje, trek jezelf door de plee ... 
antibruinhemd - 15.06.2002 20:50

... dan kom je bij je de vriendjes als Le Pen, Vlaams Blok, NPD, enz. in het riool, waar je hoort. Hopelijk komen die multinationals daar ook.
Migratie is een recht 
Marco - 19.06.2002 01:06

Waar het over gaat, is dat multinationals internationaal zijn, zoals het woord al aangeeft (boven-nationaal eigenlijk, globalisering en zo), dus als de kapitalisten over de hele wereld hun stempel mogen drukken, waarom zouden gewone mensen dan in hun land opgesloten moeten blijven. Anders gezegd: landen worden leeggeplunderd, en dat heeft tot gevolg dat mensen hun grondstoffen achterna reizen. Ik vind dat ze daartoe het grootste recht hebben. Niet dat dat leuk is voor die mensen.


Website: http://www.ecocam.com/politiek/
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.