english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Calixto Cabral (geen wereldnieuws)
jurrie - 06.06.2002 14:44

PARAGUAY: Bij een protestmars van 5.000 boeren in Coronel Oviedo, eiste het gewelddadige optreden van de politie dinsdag een eerste dode. Calixto Cabral, een 34-jarige boer kreeg een kogel in het hoofd.

Algemene staking tegen privatiseringswet.

ASUNCION, 6 juni 2002 - De vakbonden en boeren in Paraguay organiseren vandaag een algemene staking om te protesteren tegen het privatiseringsbeleid van de regering, in het bijzonder tegen de nakende verkoop van de nationale telefoonmaatschappij Copaco. De Nationale Centrale van Arbeiders (CNT) eist dat de privatiseringswet wordt herroepen. Het lagerhuis van het Paraguayaanse parlement stemde op 23 mei al voor een afschaffing van de wet, maar voorlopig volgt de senaat de liberale lijn van president Luis Gonzáles Macchi.

De algemene staking geniet de steun van de civiele maatschappij, die de laatste weken een reeks protestmarsen organiseerde tegen de economische hervormingen. Bij een protestmars van 5000 boeren in Coronel Oviedo, op 140 kilometer ten westen van de hoofdstad Asunción, eiste het gewelddadige optreden van de politie dinsdag een eerste dode. Calixto Cabral, een 34-jarige boer kreeg een kogel in het hoofd. De vakbonden, boeren en activisten, verenigd in het Democratisch Congres van het Volk, kondigden daarop aan dat ze de dialoog met de "misdadige" regering verbreken.

De president riep een crisiskabinet bijeen en kondigde enkele uren later aan de verkoop van de nationale telefoonmaatschappij uitgesteld wordt tot nader order. Het is al de zesde keer dat de privatisering, die verwikkeld in allerlei financiële schandalen, wordt uitgesteld. Maar de regering is voorlopig niet bereid haar privatiseringsplannen te herzien. De verkoop van Copaco moet 427 miljoen euro opbrengen. Macchi wil dat geld gebruiken om infrastructuurwerken uit te voeren om de economie, die sinds 1995 een negatieve groei vertoont, opnieuw aan te zwengelen.

Als de regering haar privatiseringsplannen opgeeft, laat ze bovendien een lening van 64 miljoen euro schieten die het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft klaargezet voor Paraguay. Vakbondsvoorzitter Eduardo Ojedo riep alle burgers aan de algemene staking deel te nemen "om ons land terug op het juiste pad te brengen, de voorschriften van het IMF en de Wereldbank te verwerpen en onze soevereiniteit te verdedigen."

Website: http://www.DeWaarheid.nu
 
supplements
meer nieuws hierover 
07.06.2002 15:01


 http://www.indymedia.org

Popular Mobilization Stops Privatization

Thousands of people took the streets of Paraguay this week to protest the process of privatization of state companies. The mobilization was a result of the law number 1.615 that allowed and regulated the auction of the telephone state company (Antelco). On Tuesday, June 4, a great demonstration by the peasants ended with the murder of Calixto Cabral by a police officer. The Central Command of Workers (Central Nacional de Trabajadores – CNT) met on June 5 and summoned the workers from all over the country to go on a general strike without an expected end date in response to the privatization process and the police brutality. The strike was to have started today, June 6, at midnight. The government, afraid that the situation could escalate, revoked the law and suspended the auction of the telephone state company. The dollar immediately went up 100 points and the Minister of Economy said the agreement with the IMF is compromised. More information is available at Indymedia Argentina and Indymedia Brazil.

 http://www.indymedia.org/archive/features/2002/06/2002-06.html#3910



Website: http://www.indymedia.org
 
MEXICO: 31 mei 2002 - 26 boeren vermoord. 
jurrie - 08.06.2002 07:51

Overheid is schuldig aan nalatigheid bij bloedbad Oaxaca.

MEXICO-STAD, 7 juni 2002 - Zowel de federale overheid van Mexico als de staat Oaxaca zijn indirect verantwoordelijk voor het recente bloedbad in het verarmde zuiden van het land. Meermaals waarschuwden mensenrechtenorganisaties en ambtenaren de federale regering en ambtenaren van de zuidelijke staat Oaxaca, waar vorige week vrijdag 26 boeren werden vermoord, dat de oplopende gewapende landruzies tussen de lokale gemeenschappen zouden escaleren.

Toch gaf het ministerie van Leefmilieu eind vorig jaar een van de gemeenschappen de toelating bomen te rooien op land waarover al lang een eigendomsconflict bestond. Dat blijkt uit een officieel document dat parlementairen van Oaxaca woensdag hebben vrijgegeven. Het document spreekt eerdere verklaringen van het ministerie van Leefmilieu tegen en bevestigt de publieke aanklacht van nalatigheid die de katholieke priester Martín Octavio, die in het getroffen gebied werkt, indiende tegen José Murat, de gouverneur van Oaxaca.

Octavio zegt dat hij huidig oppositielid Murat van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) persoonlijk gewaarschuwd heeft dat de situatie tussen boeren in Oaxaca zo explosief was. Maar de gouverneur deed niets, zegt hij, behalve na het gebeuren de centrale regering van president Vicente Fox verwijten maken. Nochtans is hij zelf "verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied", meent de priester.

De 26 slachtoffers waren lokale boeren van Santiago Xochiltepec. Dat is een klein dorp in de heuvels van Oaxaca waar jarenlang burenruzies woedden over landeigendommen. Afgelopen vrijdag opende een groep mannen met krachtige wapens het vuur op de vrachtwagen die de slachtoffers naar huis bracht na hun werk in een zagerij. Van de lichamen is af te lezen dat de gewonde mannen nadien met een schot in het achterhoofd zijn afgemaakt. Sommigen werden ook genitaal verminkt.

Zestien boeren van Santo Domingo Teojomulco, dichtbij Xochiltepec, zijn gearresteerd. Het openbaar ministerie van Oaxaca nam wapens en patronen in beslag die overeenkomen met de moordwapens. De verdachten zeggen dat ze onschuldig zijn en hebben het over politiepesterijen. Maar volgens het openbaar ministerie weegt de bewijslast tegen hen bijzonder zwaar.

In het Sola de Vega district waar het bloedbad plaatsvond, woeden 17 landconflicten over een totaal gebied van 44000 hectaren, zegt het ministerie van Landhervorming. De territoriale conflicten zijn er meer dan een eeuw oud. De laatste 50 jaar werden meer dan 500 mensen gedood in conflicten over land. Het gebeurt zo vaak dat "we het risico lopen eraan te wennen", schreef columnist Sergio Sarmiento van het dagblad Reforma. In 1995 doodde de politie 17 boeren in de staat Guerrero; in 1997 vermoordden paramilitairen 47 boeren, vooral vrouwen en kinderen, in de staat Chiapas; en in 1998 nam het leger het leven van 11 mensen in Guerrero.

Chiapas, Guerrero en Oaxaca zijn verarmde plattelandsstaten in het zuiden van Mexico. De streken worden geplaagd door landvetes, drug- en wapenhandel. De onmiddellijke oorzaak van het recente bloedbad was een landvete "maar de dieperliggende verklaring," meent priester Octavio, "zijn de armoede en de totale verwaarlozing van miljoenen boeren in Mexico. Tien miljoen van de 100 miljoen Mexicanen zijn inheemse boeren. Bijna allemaal leven ze in de grootst mogelijke armoede."

Woordvoerders van het ministerie van Leefmilieu en de regering van Oaxaca beschuldigen elkaar nu verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad van 31 mei. Maar minister van Sociale Ontwikkeling Josefina Vázquez heeft het ministerie van Leefmilieu en gouverneur Murat gevraagd daarmee op te houden. Ze vraagt hen samen te werken om het incident op te helderen en herhaling te vermijden. "De weduwen van de slachtoffers hebben er geen boodschap aan dat regeringsleden elkaar beschuldigen en de eigen handen wassen in onschuld", zegt Vázquez.

Website: http://www.DeWaarheid.nu
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.