english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het gelijk van de kiezer
Sander Faas - 17.05.2002 17:31

Het was woensdag 15 mei en Nederland kon eindelijk kiezen. De nieuwe Messias was al weer meer dan een week dood, de emotie regeerde terwijl de ontevredenheid nog steeds heerste. Nooit waren de verkiezingen ooit zo spannend geweest, zei men. Net als men zei dat de politiek nooit meer hetzelfde zou zijn.

Maar waar iedereen tot zo kort geleden nog een flamboyante relnicht als premier had verwacht, daar koos Nederland nu het brave broertje van Harry Potter als haar nieuwe leidsman. De man die zich in de verkiezingscampagne slechts wist te onderscheiden met zijn standpunt dat, als het aan het CDA lag, zelfs aan het thuis roken van een jointje uiteindelijk een eind zou moeten worden gemaakt, mocht zich aan het einde van de verkiezingsstrijd de morele winnaar noemen. Of dit nu ook een overwinning van de moraal genoemd mag worden, is echter op zijn minst twijfelachtig.

Goede tweede werd een partij die zonder programma, kader of lijsttrekker de laatste dagen van de campagne inging. Een groot gedeelte van het volk legde zijn vertrouwen in een groepering die bij het uitdragen van haar standpunten over het algemeen niet veel verder kwam dan dat men door zou gaan in de geest van Pim Fortuyn.

Of dit betekent dat ze nu met zijn allen frequent de verschillende "dark rooms" in het Rotterdamse zullen bezoeken, of dat men massaal een Daimler met chauffeur en twee bijpassende hondjes gaat aanschaffen, blijft nog even onduidelijk. Er bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat men met deze opmerking doelde op het politieke gedachtegoed van de voormalig professor, maar dit lijkt me lastig. Fortuyn blonk namelijk uit in het wijzigen en bijslijpen van zijn standpunten. Dat hij op de ene dag iets zei, betekende niet dat hij hetzelfde de volgende dag ook nog vond. Misschien een charmante eigenschap voor een columnist, maar niet echt een basis voor een solide politieke partij die regeringsverantwoordelijkheid wenst te dragen.

De derde partij die de victorie mag kraaien is de SP. Zonder deel te hebben mogen nemen aan de verschillende lijsttrekkersdebatten en gehandicapt door het imago van betweterige tegenstemmer, wist het haar zetelaantal bijna te verdubbelen. Helaas is ook deze winst voorzien van een rouwrandje, want de nieuwe stemmers kwamen voornamelijk van de PVDA vandaan. Links werd dus linkser maar groeide niet.

Het gevolg is dat de PVDA nu gedwongen de oppositie in moet, maar erger is dat het de SP niet gelukt is stemmers weg te trekken bij de LPF. Terwijl deze verkiezingen voornamelijk gingen over sociale problemen, nu juist het stokpaardje van de SP, en de onvrede merendeels bij de lagere klasse van ons land lag, vanouds de potentiële achterban van de SP, is het de partij niet gelukt deze kiezers aan zich te binden.

De uitslag van de verkiezingen is eigenlijk verbijsterend. Waar iedereen riep dat er voor het eerst sinds lange tijd nu eens echt gekozen kon worden, wijst de uitkomst op het tegenovergestelde: Nederland heeft niet gekozen. Blijkbaar overdonderd door het nieuwe politieke geweld, vlucht de Nederlander naar het veilige midden. Het nieuwe, onbezoedelde gezicht van het CDA en het feit dat deze partij zich in de verkiezingsstrijd op alle manieren op de vlakte heeft gehouden, boezemde de kiezer blijkbaar het minste angst in.

Daarnaast is het schrikbarend dat bijna één op de zes Nederlanders zich bij zijn stemgedrag heeft laten leiden door een onverzoenlijke opstelling tegen buitenlanders. Want goed beschouwd is dat de kurk waar de Lijst Pim Fortuyn op drijft. In alle interviews met stemmers van deze partij kwam dit antwoord naar voren. Sterker, het bleek vaak het enige motief. Op de vraag enkele standpunten van de LPF te noemen die de personen in kwestie hebben doen besluiten op de partij te stemmen, komen negen van de tien niet verder dan wat vaag gemompel over buitenlanders.

Hoewel het natuurlijk niet te ontkennen valt dat er in Nederland wel degelijk een aantal problemen is - zoals de wachtlijsten, de toestand in het onderwijs, de situatie in de achterstandswijken en het gebrekkige contact tussen politiek en samenleving - blijft de onvrede in ons land eigenlijk onbegrijpelijk. De laatste maanden is Nederland door verschillende partijen bijna afgeschilderd als een soort Derde Wereldland. Wie echter wat verder kijkt dan de neus van de media lang is en in het achterhoofd het belang van de betreffende partijen bij deze schromelijke overdrijving van de werkelijkheid meeweegt, moet haast wel gaan twijfelen aan het verstand van het Nederlandse volk.

Dat de PVDA de laatste acht jaar steken heeft laten vallen, mag duidelijk zijn. Het was onvermijdelijk dat een gedeelte van de sociaal-democratische aanhang teleurgesteld zou afhaken, maar de afstraffing die deze partij heeft gekregen is buitenproportioneel.

Nog onbegrijpelijker is het verlies van de VVD en D66. Deze partijen hebben de laatste jaren bijna hun complete programma kunnen uitvoeren. Het financieel beleid, inclusief de belastingverlagingen en het terughoudend investeren in de collectieve sector, kwam uit de koker van de VVD. Ook de nieuwe vreemdelingenwet was voornamelijk op de leest van deze partij geschoeid.

Hetzelfde geldt voor D66. Er is een nieuwe euthanasiewet en een homohuwelijk gekomen. Verder zijn de eerste stappen gezet in de richting van de gekozen burgemeester en het corrigerend referendum. Allemaal punten die bij de vorige verkiezingen hoog op de agenda van D66 stonden. Een mooi resultaat voor de kleinste partij uit de vorige coalitie, maar blijkbaar niet mooi genoeg.

Nu, na de verkiezingen, is een veel gebruikt gezegde: de kiezer heeft altijd gelijk. Volgens mij een onzinnig standpunt. Zeker bij deze verkiezingen speelde het gelijk geen prominente rol. Deze campagne blonk uit in oppervlakkigheid en was bijna geheel gebaseerd op beeldvorming. Of het nu om de situatie in het land of de kwaliteiten van de lijsttrekkers ging, met de werkelijkheid had het allemaal weinig te maken.

Het buikje van Melkert maakt hem nog geen ongeschikt politicus, het land is geen rokende puinhoop, het spreken in oneliners maakt standpunten niet duidelijker en een verkiezingsbiljet is geen condoleanceregister. Helaas dachten veel kiezers daar anders over. Dat mag en hun keuze heeft men te respecteren. Maar dat die keuze een juiste was, waag ik te bestrijden.


- E-Mail: Faaz@battl.nl Website: http://battl.nl
 
supplements
SP  
cleopatra. - 17.05.2002 17:41

ik kwam mensen tegen die ipv op de SP voor de PVDA kozen, om strategische ... dus het is erg zwart-wit om de kiezers van de SP af te schilderen als meerendeel PVDAers die ontevreden zijn...
er wordt wat dat betreft altijd zoooveel gesuggereerd
of zijn er soms bewijzen?
SP en LPF 
Machuidel - 17.05.2002 18:35

Lees mijn laatste comment maar eens op de onderstaande link:
 http://www.indymedia.nl/2002/05/4035.shtml
lichtpuntjes 
Jerommeke (de belg) - 17.05.2002 21:52

Holland, voor ik afscheid neem, vlug nog effe dit.

Bruine woensdag dus. Al had Jerommeke nog erger verwacht.
Toch enkele pluspuntjes.

* PvdA: een flink pak slaag. Goed zo. Wie riep er ook weer van "kom met je klompen uit dat Poldermodel"?
* SP: van 5 naar 9, proficiat. Een radikale opstelling kan dus best. En nu nog meer onder het volk komen, jullie.
* Referendum Amsterdam: privatisering v/h openbaar vervoer naar de vuilbak verwezen door 68 % v/d kiezers. Goed zo.
* CNPN (Groningen en omstreken): ik denk dat jullie een cruciale rol te spelen hebben, jongens.

Andere fronten roepen me.
Au revoir, citoyens.
A la prochaine.

Jerommeke (de rooie Duvel, van de Internationale Brigade)



beloning 
blow - 18.05.2002 11:25

ik stemde jan marijnissen ter beloning voor zijn oppositie.
de kwaliteit van de democratie hangt samen met de kwaliteit van de oppositie
 
Gerdien - 18.05.2002 11:56

Da´s een goede reden om op de SP te stemmen.
Ik het op de PvdA gestemd om Melkert te steunen. Wat er met deze man gebeurt heeft hij niet verdiend, Melkert is een erg goede politicus die zijn zaakjes altijd prima voor elkaar heeft.
Groningen 
Phreakmeister - 18.05.2002 18:32

Jerommeke had het over het succes van de NCPN in Groningen.
Ik denk dat hij nog veel beter naar het succes van de SP kan kijken. In de Stad Groningen welteverstaan.
De SP was in Groningen groter dan de Lijst Pim Fortuyn. Allebei de partijen hadden 10,1% van de stemmen. SP had welgesteld 27 stemmen meer. Voorwaar geen slecht resultaat. Omgerekend naar de Tweede Kamer zou dit neerkomen op 15 zetels elk. Dat betekent dat de SP in Groningen 6 zetels meer haalde dan het landelijk gemiddelde, terwijl de SP in Groningen 11 zetels onder het landelijk gemiddelde bleef.
Radicaal links ging nu eens stemmen 
@ut0n00m - 19.05.2002 04:08

Mijn indruk uit mijn omgeving is dat veel radicaal linkse/ anarchistische / autonome mensen voor het eerst zijn gaan stemmen vanwege de nu wel enorme dreiging van rechts en omdat de SP de meest linkse partij is, daarop dus dan maar.

Correctie 
Phreakmeister - 25.05.2002 12:59

Ik bedoel natuurlijk dat de Lijst Pim Fortuyn in Groningen 11 zetels onder het landelijk gemiddelde bleef
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.