english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Oproep: Angst mag niet onze spreekbuis zijn
Karin Spaink - 13.05.2002 15:01

Dat de politieke partijen zich nu, uit angst voor polarisatie, niet uitspreken, *bevordert* juist de polarisatie. De rare figuur doet zich voor dat de verkiezingen nu het democratisch debat verlammen.

[Zaterdagnacht heb ik, na een vergadering met allemaal mensen van allerlei bezorgde clubjes en mensen, onderstaande oproep geschreven. ´t Was de bedoeling hem vandaag gepubliceerd te krijgen, maar aangezien de kranten worden overspoeld met reacties, ben ik daar niet in geslaagd. Geen reden echter om hem niet hier te posten...]


=== Oproep ===

Angst mag niet onze spreekbuis zijn


Een week geleden was het in Nederland ondenkbaar dat een publiek persoon om zijn mening werd neergeschoten. Toch is precies dát de realiteit waarmee we ons nu hebben te verhouden. Grote delen van de bevolking voelen zich sindsdien persoonlijk ontluisterd en aangevallen, veel stemmers zijn beroofd van de man op wie ze hun hoop hadden gevestigd. Die twee zaken vormen op zich al een democratisch drama dat eenieder met zorg moet vervullen. Wat kan een partij doen die plots is onthoofd? Waar moeten al die Nederlanders met hun hoop of frustratie naartoe? Hoe houden we de polarisatie in toom?

En polarisatie ís er, erger dan Nederland in decennia heeft gezien. LPF-stemmers beweren dat met Fortuyn ook de democratie is vermoord. In Rotterdam waren spreekkoren die Melkert dood wensten. Journalisten zijn aangevallen. Zowat alle organisaties links van het midden ontvangen dreigbrieven en -telefoontjes, en Joop Glimmerveen - die zich jaren amper heeft durven laten zien - wandelt omringd door skinheads pontificaal mee in de stille tocht door Amsterdam. Veel mensen, van moslim- en milieuorganisaties tot individuele burgers, raken bang van de spreekkoren en de soms onverholen agressie van de massa.

Ondertussen zwijgen de partijen als uit één mond. Dit terwijl de politiek inzet van deze moord is geweest en vermoedelijk grote consequenties heeft, niet alleen voor de politiek.

*

De partijen hebben vlak na de moord op Fortuyn hun campagnes stopgezet; terecht. Maar dat ze ook ná zijn begrafenis weigeren elk debat over de nieuwe situatie aan te gaan, baart ons grote zorgen. Zonder verkiezingen in het verschiet was het debat zonder twijfel afgelopen zaterdag voorzichtig weer opgepakt. Wat we nu zien is dat de verkiezingen het democratisch debat feitelijk *verlammen*, en wel op het moment dat discussie harder nodig is dan ooit.

Wij achten het dan ook een kardinale fout van de politieke partijen dat zij het debat niet aangaan. Daarmee is de LPF de partij die het debat bepaalt - onweersproken. De andere partijen laten na de bevolking te informeren over wat zij vinden dat er in deze totaal onverwachte en voor iedereen volstrekt onbekende situatie moet gebeuren. Dit terwijl er thans daadwerkelijk polarisatie plaatsvindt en teveel burgers menen dat de democratie vorige week is gestorven. De partijen die thans hun mond houden, laten de samenleving in haar vet smoren en geven diezelfde polarisatie daarmee alle ruimte. Zelfs de meest ongefundeerde beweringen worden niet weerlegd.

Zeker voor de linkse partijen is bittere noodzaak zich uit te spreken. Ze moeten zich kunnen verdedigen tegen de aantijgingen - ook de pers ten deel gevallen - dat ze moordenaars zijn. Door te zwijgen, laat links zich marginaliseren. De enige die momenteel links hardop verdedigt tegen zulke heethoofdige beschuldigingen is Bolkestein. Dat is chic van hem, maar het maakt de stilte van de politieke partijen des te schrijnender.

En waarom spreken alle partijen, rechts én links, zich niet uit tegen de bedreigingen die als een schot hagel over linkse organisaties en mensen worden uitgestrooid? Die dreigementen pas over een week verontwaardigd afkeuren als apert ondemocratisch maakt zo´n afwijzing tot een lege frase: too little, too late. Bovendien, angst doodzwijgen doet haar niet weggaan.

Omgekeerd moet ook de aanhang van de Lijst Fortuyn accepteren dat de andere partijen zich uitspreken, en mogen zij dat niet afdoen als een inbreuk piëteit of als demonisering van hun partij of hun voormalig lijsttrekker. Zij zeggen zo blij te zijn geweest dat Fortuyn de stilte voor hen verbrak; moet diezelfde stilte nu aan anderen worden opgelegd? Zouden niet juist zij het debat over hun standpunten moeten verwelkomen?

*

Fortuyn heeft, zo bewijst zijn grote en snel gevormde aanhang, een zenuw blootgelegd. Eén van de punten waarmee hij scoorde, was het vasthoudend wijzen op de sloomheid van de politieke partijen: hun neiging zichzelf in te dekken, hun behoefte het midden op te zoeken, hun angst om helder uit te leggen waarvoor ze staan; openlijk compromissen te sluiten in plaats van ergens achteraf. En juist op dit punt moeten we Fortuyn gelijk geven: de politiek is verbureaucratiseerd, heeft haar passie, glans en transparantie verloren. Het is deels het gebrek aan heldere tegenstellingen, aan scherpe en open debatten, dat zoveel mensen Fortuyn deed steunen.

Tegelijkertijd willen veel mensen zich kennelijk wél bij de politiek betrokken voelen, zich inbegrepen weten en hebben ze zelfs behoefte aan binding, aan idealen - iets waarvan zowel links als rechts de laatste jaren dachten dat die niet meer bestonden of inspireerden. Nu krijgen idealen snel gevaarlijke randjes, maar openheid en transparantie nooit. Is het zo moeilijk om daar nu op in te zetten?

Wat Fortuyn daarbij echter dramatisch onderschatte - en dit zou zonder meer onderdeel van het debat moeten zijn - is dat politiek een taai proces is en een zaak van lange adem. Je *kunt* er niet zomaar een bezem doorheen halen en eventjes de spinnenwebben wegvegen, zoals hij suggereerde. Wat hij nergens aangaf, is dat Nederlandse politiek er op heel veel punten niet zo vreselijk meer toe doet. Meer dan we ons willen realiseren wordt ons nationale beleid bepaald door de Europese Unie - waar transparantie en democratie ver te zoeken zijn: zo´n 40% van ´onze beslissingen´ zijn rechtstreeks ingegeven door de EU.

Al zou Fortuyn de absolute meerderheid hebben behaald, dan nóg kon hij aan dat EU-beleid amper iets veranderen: Nederland is geen geïsoleerd land maar is ingebed in internationale structuren, zowel van politieke aard als van industriële, financiële en economische, en de zaak wordt er bepaald niet doorzichtiger op, laat staan democratischer.

Fortuyns idee van schone bezems en schoon schip zou zijn vastgelopen op precies het feit dat een nationale politiek nog maar weinig vermag. Dat verhinderde hem niet om te beloven dat hij flink en ferm orde op zaken zou stellen. De deceptie die hij zijn eigen kiezers daarmee bereidde zou een ernstige zijn geweest: eerst grote schoonmaak beloven, dan je tanden stuk bijten op de onneembare vesting van de mondialisering. Het is juist dat fenomeen waarvoor veel mensen waarschuwen: overtrokken verwachtingen van de politiek maken dat mensen zich afwenden. Of radicaliseren, naar extreemlinks en naar extreemrechts. Het enige wat dit kan voorkomen, is veel - en open - debat.

De moord op Fortuyn maakt dat zijn aanhangers deze deceptie nu al moeten ondergaan, met andere achtergronden, maar met deels hetzelfde resultaat: de belofte kan niet worden waargemaakt. Niet omdat hij vastliep op de politieke realiteit, maar omdat er een zot met een wapen in de weg stond. Ook Fortuyns tegenstanders voelen de consequenties. Radicalisering en polarisatie dreigen. Ze zijn voelbaar. Ze zijn hier, en mensen zullen zich hetzij van de politiek afwenden, hetzij nog meer radicaliseren.

Het is daarom des te urgenter dat de politiek rustig haar ruimte neemt en onderling en met de burgers in debat gaat. Zonder opgeklopte eisen, zonder zelfopgelegde stilte; met transparantie en openheid. Het antwoord op een politieke moord en op polarisatie is niet zwijgen. Zoals de Vlaamse krant De Morgen afgelopen weekend schreef: "Het antwoord op een politieke moord die een stem wou doen verdwijnen, is [..] die stem, en alle andere stemmen, luider en krachtiger te laten horen."

Karin Spaink
11 mei 2002




- E-Mail: kspaink@xs4all.nl Website: http://www.spaink.net
 

Read more about: zonder rubriek

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Chapeau 
Fairlane - 13.05.2002 15:26

Respect voor bovenstaand artikel. -F-

jammer! 
P - 13.05.2002 15:49

Karin, jammer dat je het stuk niet geplaatst kreeg. In plaats van jouw stuk plaatst bijvoorbeeld de Volkskrant het slappe artikel van die zeikerige beroepsintellectueel Michael Zeeman. Tekenend voor de laffe, conformistische houding van de media.
Daar moet nu echt iets aan gedaan worden, de media. Het is niet zo dat de media mede-schuldig zouden zijn aan de dood van PF omdat ze hem gedemoniseerd zouden hebben. Wel hebben ze zich schuldig gemaakt aan een totaal onkritische, puur op sensatie gerichte manier van verslaggeving, waarmee ze Fortuyn tot een soort popster en messias inéén hebben gemaakt. Op deze onkritische en sensatie-beluste manier benaderen de media alle onderwerpen, van Fortuyn tot en met de islam. Het moet nu toch ook wel tot de gevestigde politiek doordringen dat de media als kritische en objectieve nieuwsgaarder en opinievormer volstrekt niet meer voldoet.
Je hebt grotendeels gelijk. 
Raf Grinfeld - 13.05.2002 16:43

We moeten nu vooral ingaan tegen een cultuur van het zwijgen. Als de partijen daar niet aan mee willen doen, is het aan de mensen zelf om een rationele stem te laten weerklinken in de emotie van het moment.

Website: http://tomsk.antifa.net/
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.