english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
VMO verklaring over de moord
Anonym - 13.05.2002 12:20

Verklaring van Ver. Milieu Offensief
over de moord


 http://www.gelderlander.nl/CDA/regioportal/1,2078,1448__1067547_,00.html?ArchiefID=1067547

´Kortsluiting in het hoofd is enige verklaring´

Vereniging Milieu-offensief deed er het zwijgen toe over collega Volkert van der G., verdacht van de moord op Fortuyn. Voor het eerst treedt de vereniging nu naar buiten. Hieronder de letterlijke verklaring van VMO.



Afgelopen maandagavond zat heel Nederland verbijsterd voor de televisie, ook wij. Op afschuwelijke wijze is een einde gekomen aan het leven van de mens Pim Fortuyn. Het is onbeschrijfelijk wat er door ons heenging toen bleek dat de mogelijke dader van de afgrijselijke moord een collega van ons was.

Er mag absoluut geen enkele twijfel over bestaan dat wij persoonlijk en de Vereniging Milieu-offensief (VMO) als organisatie geen enkele rationele verklaring kunnen bedenken voor een dergelijke daad. De enige verklaring die mogelijk kán zijn, is kortsluiting in het hoofd. Al was het maar omdat een daad als deze niet alleen het leven van het slachtoffer en de hoop van miljoenen mensen verwoest, maar ook grote gevolgen heeft voor het gezin van de verdachte en de zaak waar hij zich voor inspande.

Wij kennen de verdachte als collega en vriend; een harde, vakkundige werker die sinds enkele maanden vader was geworden. Onze hoofden zitten vol vragen die waarschijnlijk nooit beantwoord kunnen worden. Wij beseffen dat iedereen op zoek is naar informatie die de talloze vragen kan beantwoorden. Ook het werk van VMO en de rol van onze collega daarin zijn begrijpelijk onderwerp van vragen.

Hoe moeilijk het ook is, wij realiseren ons dat het onze taak is om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Vanzelfsprekend hebben wij direct bij de politie te kennen gegeven dat we desgewenst alle medewerking aan het onderzoek willen verlenen. De afgelopen dagen is het werk van VMO breed uitgemeten. De Vereniging heeft als doelstelling het handhaven van de wet zodat uitbreidingen van intensieve veebedrijven, die in strijd zijn met milieuwetgeving, worden voorkomen.

Jaarlijks controleert VMO honderden uitbreidingsvergunningen voor bijvoorbeeld legbatterijen en grote varkensbedrijven; hetgeen voornamelijk bureauwerk is. Veel vergunningen worden in strijd met de wet afgegeven. Hiertegen maakt VMO bezwaar. In de meer dan duizend rechtszaken die de vereniging heeft gevoerd, wordt zij in 80 procent door de rechter in het gelijk gesteld.

Wij zijn ervan overtuigd dat de afschuwelijke gebeurtenis van maandag op geen enkele wijze in verband gebracht kan worden met de geweldloze, juridische strijd voor rechtshandhaving waar onze vereniging voor staat.

Een dergelijke daad kan geen enkele rationele verklaring hebben. In het hoofd van iemand kan iets volledig misgaan waardoor een nooit te begrijpen daad als een moord plaatsvindt. Het achterliggende motief kan nimmer automatisch geprojecteerd worden op de (werk)omgeving of ideologische achtergrond van de dader. Zo was recentelijk de ontevredenheid over een breedbeeldtelevisie een rechtvaardiging voor iemand om mensen te gijzelen en zichzelf te doden. Bij dit voorbeeld beseft iedereen dat er geen verband is tussen de onvrede die de dader voelt, de kwaliteit van breedbeeldtelevisie, en de daad. Het verband is louter de kortsluiting in het hoofd en de daad.

Dergelijke afschuwelijke gebeurtenissen hebben ook plaatsgevonden op een school in Duitsland en een gemeentehuis in Frankrijk. Het lot heeft bepaald dat de verdachte van de moord op Fortuyn bij onze vereniging werkzaam was.

Terecht wordt de moord op Fortuyn als extra schokkend ervaren omdat kogels een einde maakten aan het gedachtegoed waar velen hun hoop op vestigden. Kogels hebben niet alleen een mens, maar ook een democratische keuzemogelijkheid vermoord. Toch moeten we ervoor waken dat de emoties die de daad oproept, niet leiden tot nóg grotere stigmatisering en inperking van de vrijheid van spreken, denken en handelen van stromingen in onze samenleving met een breed draagvlak en louter goede bedoelingen.

Zelfs kwaliteitskranten laten zich meeslepen in de massahysterie door gerespecteerde dieren- en milieuorganisaties door LTO in één adem te laten noemen met illegale acties in de sfeer van brandstichting. Zonder grond, zonder aanwijzing, zonder wederhoor. Onze veelvuldige gang naar de rechter wordt weergeven als ´gebrek aan emotie´ en ´fanatisme´, terwijl niemand zich de vraag lijkt te stellen of gemeenten de wet niet met voeten treden wanneer wij in 80 procent van de gevallen in het gelijk gesteld worden door de rechter.

Wij blijven benadrukken dat de doelstelling en werkwijze van de vereniging geen enkele relatie hebben met de afgrijselijke gebeurtenis. Dit lot had ook willekeurige andere organisatie kunnen treffen. De sensatie waar sommige media naar zoeken, al dan niet uitmondend in feitelijke onjuistheden, vinden wij zeer afkeurenswaardig en pijnlijk voor iedereen die in de omgeving van de verdachte leefde en met grote betrokkenheid, volkomen vreedzaam werkte aan de idealen van een betere wereld.

Het ontsporen van een individu kan niet worden herleid op het gedachtegoed van zijn werkgever of omgeving. De situatie van dit moment vraagt om een rationele benadering, zeker bij de kwaliteitspers. Grote woorden over het feit dat ´ons land zijn onschuld verloren zou hebben´ of dat er sprake zou zijn van ´eenzijdige demonisering die een voedingsbodem zou hebben geschapen voor de moord´ getuigen van een volstrekt voorbijgaan aan het feit dat één individu buiten zinnen kan raken zonder daarmee een stroming of maatschappelijke ontwikkeling te vertegenwoordigen.

Wij betuigen ons oprecht medeleven aan de nabestaanden van het slachtoffer en alle anderen die door deze afschuwelijke gebeurtenis geraakt zijn. We hopen dat één individuele ontsporing geen aanleiding zal vormen tot het onbestuurbaar raken van ons land, omdat irrationale gedachten worden aangewakkerd in plaats van getemperd. Wij proberen het hoofd in deze verwarrende tijden koel te houden, we hopen dat ook anderen daartoe in staat zijn.

De medewerkers van Vereniging Milieu-offensief: Sjoerd, Jasper en John.


 
supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
krachtig en duidelijk 
Ca$h - 13.05.2002 13:41


 
MP - 13.05.2002 14:21

Inderdaad, een duidelijk, eerlijk en steekhoudend verhaal. Hopelijk luisteren hier een aantal mensen naar.
milieu defensie 
roos - 13.05.2002 14:23

Een prima en duidelijk stuk wat verpreid moet worden in heel Europa
goed verhaal maar........ 
Frank - 13.05.2002 14:46

Hoelang mag een "kortsluiting" duren. Ik bedoel daarmee te zeggen dat hij wel een wapen heeft aangeschaft. Kennelijk heeft hij ook een route uitgestippelt. Kende VMO deze man wel goed genoeg?
liefde en haat berusten op illusies 
piet - 13.05.2002 18:36

Dat even voor de laatste commentator.

Maar nu:

Kritiek op het artikel:

Ik wil mildwild zijn en zeggen dat het een schoonheids is maar deze ´passage´:

Terecht wordt de moord op Fortuyn als extra schokkend ervaren omdat kogels een einde maakten aan het gedachtegoed waar velen hun hoop op vestigden.

beantwoord niet aan de waarheid.

PF was (slechts) een interpretator en spreekbuis voor een, en niet ´het´ gedachtegoed dat zoals al nempart welke maar natuurlijk door verdedigers goed genoemd en als zodanig geroemde doelstellingen wegens complexiteit nooit waterdicht en regimenteerbaar te krijgen zijn (hoewel zich om de haverklap willig legers achter de godsonmogelijkste ideeen comboplexen scharen).

Desalniettemin (de hoedanigheden en het (o)verleden zijn van het ´goed´ en de goedprater) is er ook geen eind in zicht, geen plots eind mogelijk aan systemisch slakkegangbaar langzaam aangekroloslopen aankoekebakkeritis, slepende sijpelende dogmatoide zuileritis. We zijn zo taai als steen en dat moet ook wel want daar moeten we uiteindelijk ooit een betere greep op en voeling mee krijgen dan we al lang genoeg hebben bewezen te hebben (kasteelmuurtje hier dijkje daar, snelwegje overal. Jakkes.

kies voor de kieste photosynthetieste metabolizatie van minerali!!!!!

Website: http://members.lycos.nl/vadercats/inhoudsopgave.htm
 
tekening_A4beest 1 
ron k - 14.05.2002 12:54

 http://greetings.yahoo.com/greet/view?8FNPVJB5SJ22TXX

= A4beest 1
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.