english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het speelkwartier is over
Anonym - 10.05.2002 16:08

De moord op Pim Fortuyn brengt een wijd verspreide verrechtsing van de samenleving aan het licht. Al enige uren na zijn dood komen de eerste geluiden dat het de schuld is van links.

Het speelkwartier is over

Hier enige snel opgeschreven gedachten naar aanleiding van de moord op Fortuyn en vooral de reacties daarop.

De moord op Pim Fortuyn brengt een wijd verspreide verrechtsing van de samenleving aan het licht. Al enige uren na zijn dood komen de eerste geluiden dat het de schuld is van links. Zowel linkse actiegroepen als linkse partijen en zelfs een nauwelijks links te noemen Partij van de Arbeid worden ermee bedoeld. Het vreemde is dat links nog nooit zo zwak is geweest . Tegelijkertijd laait de agressie tegen alles wat linkserig aandoet, zoals ook de multiculturele samenleving, fel op.

We leven in een tijd waarin de belangrijkste oppositie tegen de gevestigde orde niet links of progressief is, maar rechts, nationalistisch en/of conservatief. De belangrijkste oppositie tegen de gevestigde politiek in Europa komt uit die hoek. In Nederland is de oppositie tegen paars vooral vertaald in de opkomst van de lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland.
Ook internationaal zien we vooral verzet tegen gevestigde belangen of bevrijdingsstrijd door de conservatieve en fundamentalistische groeperingen. Het lijkt of we in een wereld terecht komen waar rechtse regeringspolitiek wordt bestreden door rechtse of conservatieve oppositie.
De ruk naar rechts zal zich in volle vaart doorzetten. De Lijst Pim Fortuyn (LPF) haalt vele zetels, maar dat is het niet alleen. Er heerst grote onzekerheid onder de gevestigde partijen. Deze zullen meer toe gaan geven aan de roep van de straat:
´Nederland is vol´ en ´we moeten onze cultuur redden´ . Het betekent een verharding in de samenleving tussen vooral autochtonen en allochtonen. Tegelijkertijd heeft extreemrechts zijn kans geroken. Veel aanhangers scharen zich al achter de LPF. Het valt te verwachten dat extreemrechts met vernieuwde energie aan de slag gaat en ook meer invloed gaat krijgen. Voor links is er zwaar weer op komst. Het rechts populisme zal zonder meer ook haar aanhang hebben binnen politiekringen, justitie en veiligheidsdiensten. De geschiedenis geeft ook aan dat in tijden van onzekerheid deze overheidsapparaten eerder een zwenk naar rechts maken. Verwacht niet dat ze kritisch links worden, ze passen in een systeem van rechts denken.

Een van de oorzaken van onvrede is dat velen aanvoelen dat de democratie een schijndemocratie is geworden. Los van de vraag of een parlementaire democratie een daadwerkelijke democratie is, is duidelijk dat de invloed van de burger de laatste decennia sterk afgenomen is. Een klasse van (top-)ambtenaren, bedrijfsleven en politici (die vaak uit het bedrijfsleven komen en daar meestal na de politieke loopbaan in terecht komen) regeren het land, nemen beslissingen waarop nauwelijks nog democratische controle of invloed uit te oefenen is.

Opvallend is dat in de bijlage van de NRC (M-Magazine) van mei 2002 een tiental politicologen (waar onder de professoren Hans Daudt, Bart Tromp, Frank Ankersmitt) tot de eensluidende conclusie komen dat in Nederland wel sprake is van een rechtsstaat, maar niet van een democratie. Verschillende linkse groeperingen hadden die conclusie al jaren geleden getrokken. Zo werd in het door ons uitgegeven pamflet ?Vlucht naar Voren? als uitgangspunt genomen dat de democratische staat steeds minder van belang is en dat gezocht moet worden naar andere wegen om democratie te bewerkstelligen, zeker in een geglobaliseerde samenleving. Wat overblijft is een vorm van rechtsstaat die ook internationaal moet gelden.

De problemen die privatisering, bezuinigingen, vooral de afbraak van de zorg, het omvormen van gemeenschapsgezinde burger in een individualistische consument, de internationale wanverhoudingen rijkdom/armoede, met zich meebrengen worden niet opgelost. De gevolgen en lasten zoals van toenemende migratie, de verharding van de samenleving en toenemende gevoelens van onzekerheid, maken dat burgers vatbaar worden voor een ieder die hen een reddingsboei toegooit. Links lijkt hiertoe niet in staat.

In plaats van antwoorden te geven richt links haar pijlen op onder andere de rechtse populist Pim Fortuyn. Door hem ook nog te vergelijken met Haider en Le Pen en als extreemrechts te betitelen lijkt het erop alsof verder argumentatie en analyse niet meer nodig zijn, extreemrechts is immers fout, dat behoeft geen betoog. Ik ben er niet zo zeker van of Pim Fortuyn zonder meer als extreem rechts te betitelen is. Het is me wel duidelijke dat hij op enkele terreinen gedachten heeft die overeenkomen met extreem rechts gedachtegoed. Het is ook duidelijk dat een groot deel van de aanhang van Pim Fortuyn niet extreem rechts is. Door telkens hem tot extreemrechts te betitelen en op een soort gesundes Volksempfinden in te spelen te waarmee gezegd wordt dat een normaal denkend mens niet op Pim Fortuyn stem voelen mensen zich alleen maar nog meer in de steek gelaten wat hun onvrede betreft. Het versterkt juist het gevoel dat naast de gevestigde politiek vooral alles wat links is voor hen het leven verpest. Het gevolg is een demonisering van links.
De polarisering heeft zich in gang gezet en het einde daarvan is nog niet in zicht.
De polarisering betekent een verharding van standpunten en meer kans op extremere acties die vooral vanuit extreem rechts te verwachten zijn. Extreem rechts is dankbaar op de kar van Pim Fortuyn gesprongen en zal snel proberen haar invloed te vergroten. De kans op politiek geweld neemt toe. Zeker nu Pim Fortuyn gewelddadig om het leven is gekomen, door sommigen gezien wordt als slachtoffer van links en nu een martelaarsstatus krijgt.

Ook de gevestigde politiek is bang over wat komen gaat. Het is een teken aan de wand hoe Kok in zijn eerste toespraak na de moord op Fortuyn er vooral op hamerde de kalmte te bewaren. De afgelopen dagen hebben we gezien dat de LPF overal in de besluitvorming betrokken wordt. Dat kan deels goed bedoeld zijn, maar is zeker ook bedoeld om de LPF in te kapselen. Het vreemde doet zich voor dat terwijl de LPF tot nu toe tegenover de gevestigde politiek stond, er nu al bijna deel van uitmaakt. Er zijn lovende woorden heen en weer. Er wordt geprobeerd de LPF snel te neutraliseren. Opdat de regerend sociaal-democraten en rechts over kunnen gaan tot de orde van de dag en de verrechtsing die was ingezet versneld doorgang kan vinden zodat ook het Nederlandse volksgevoel aan haar trekken kan komen en de LPF haar langste tijd heeft gehad.

Wat moeten wij daar als (radicaal) links nu allemaal mee. Ten eerste denk ik dat er een serieuze discussie moet komen. Het gevaarlijkste is om cynisch toe te kijken en de schouders op te halen. Lacherig doen over al die mensen die vol van emotie op straat lopen. Ook lijkt me dat we de ontstane massa beweging met de opkomst van Fortuyn serieus moeten nemen.
Hoe kunnen we die onvrede die bij veel mensen leeft een progressieve richting geven?
Politiek machtsvorming, openheid, propaganda (het actief verspreiden van ons verhaal) het zijn onderwerpen waar we ons nauwelijks mee bezig houden maar broodnodig zijn. Radicaal links is totaal versplinterd en uiteengevallen in one-issue organisaties en losse individuen. Het individualisme heeft ook binnen ons sterk toegeslagen. We zitten allemaal op onze eigen eilandjes waar we kunnen genieten van de vrijheid. Is het niet leuk meer dan verhuis je gewoon naar een ander eilandje. Een eilandenrijk vormen en iets van de vrijheid inleveren voor het vormen van een collectief(idee en strategie) zit er nauwelijks in.
Naast activisten heeft intellectueel links zich teruggetrokken achter de borreltafel. In zalen als de Balie en in media wordt fatsoenlijk gediscussieerd. Alsof er veranderen uitsluitend door discussiëren zijn te bewerkstelligen. Van een werkelijke geëngageerdheid met of daadkracht tot radicale verandering is nauwelijks sprake. Er zijn ook steeds meer mensen die zich opstellen alsof ze toeschouwer zijn. Veel gehoorde opmerkingen zijn ?wat hebben jullie dan fout gedaan?. Alsof de strijd tussen linkse progressieve politiek en rechtse politiek hen niet aangaat. Alsof de vraag in wat voor wereld we willen leven hen niet aangaat. Er valt in ieder geval nu zeker iets te kiezen. Misschien zie ik het allemaal te pessimistisch maar ik denk dat de in de jaren zestig en zeventig veroverde ruimte steeds meer en sneller ingeperkt gaat worden. Natuurlijk zijn we als buitenparlementair links er nog en hebben we ook tal van goede ideeën. Pasklare oplossingen heb ik echter niet maar een begin zou zijn als we constateren dat er toch iets fundamenteels ontbreekt aan ons. Er zal weer hard gevochten moeten worden om ruimte te veroveren. Het speelkwartier is over.

Ed Hollants
Autonoom Centrum





- E-Mail: ac@autonoomcentrum.nl Website: http://www.autonoomcentrum.nl
 

Read more about: anti-fascisme / racisme

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Interessante artikel 
Machuidel - 10.05.2002 16:51

Interessante artikel,

Eindelijk eens iets goed na al die artikelen
en ook comments die hier niet thuishoren.

Was jij niet pas op radio100?
Het speelkwartier is over 
jose van leeuwen - 10.05.2002 16:54

Niet Pim maar jij/jullie spreken tot mijn verbeelding en ik sluit me er volledig bij aan.
Prima weergegeven
Eppie, ga terug naar waar je thuishoort 
Machuidel - 10.05.2002 17:35

Eppie,

Jij hoort hier niet thuis en stop Indymedia te vervuilen,
ga maar op stormfront lullen ofzo.

Wat je zegt is ziekelijk, Indymedia is bedoeld voor serieuse discussies en niet het uitlokken van geweld.





Orde 
Onderwatermega´ - 10.05.2002 17:47

Zullen we als er zinnige bijdragen in de nieuwslijn staan alleeen nog op zinnige reacties reageren en die idiote rechtse praatjesmakers en scheldkannonades negeren? Anders worden de reactielijn zo onleesbaar. Dat is zonde van de goede energie.
Eigen volk eerst ? 
Niek - 10.05.2002 17:51

Die reactie van Eppie was idioot.

De tegenreactie echter ook.

Iemand moet ergens anders heen gaan waar hij thuishoort ?
Kennelijk iemand uit een andere (politieke) cultuur ?

Bij wat voor figuren hoor ik dat soort uitspraken vaak ?

Voor mij een bewijs dat radicaal links even intolerant is als radicaal rechts.
Interssant zo´n discussieforum

Website: http://www.xs4all.nl/~nholtz
 
Mee eens 
Machuidel - 10.05.2002 17:51

Ik doe mee
Interessant stuk 
Wilbert van Leijen - 10.05.2002 22:04

Ed,

goede bijdrage aan de discussie. Steekt voor wat betreft realiteitszin scherp af tegen de andere reacties van zichzelf radicaal links noemende lieden.

Neem nou de uitermate botte reactie van Eurodusnie collectief.

Of het clubje pubers rond het mediagenieke keftekkeltje Peyman Jafari. Zij noemen zich de Internationale Socialisten en verklaren alle onvrede weg. Hoezo criminaliteit. Wat nou, problemen met migranten. Allemaal verzinsels. Zo menen zij.

Naar mijn mening moeten er een paar linkse taboes op de schop. Het pijnlijkste taboe is wel het verbod op het bediscussiëren van de politieke islam.

Ik was werkelijk verbijsterd door de pro Palestina demonstratie van 13 april. Steunbetuigingen aan Hamas -- daar kun je toch niet achter staan? Daar mag je niet achter staan, vind ik.

En je moet het ook niet bagatelliseren of proberen goed te praten ("het was maar een minderheid" "stel je hun positie eens voor, als je al 30 jaar bent bezet")

Het effect is dat radicaal links in verband wordt gebracht met fundamentalisme. En dat kan nooit de bedoeling zijn.




tekening 
ron k - 11.05.2002 15:31

 http://greetings.yahoo.com/greet/view?BC47CWNISXTKGXX

= zaaier

Israel fascisten land 
Shabra en Chatilla - 12.05.2002 05:36

Ik was werkelijk verbijsterd door de recente pro Israel demonstratie . Steunbetuigingen aan Israel -- daar kun je toch niet achter staan? Daar mag je niet achter staan, vind ik.

Het speelkwartier is over ? Eh... n/p 
Fairlane - 13.05.2002 10:01

Citaat 1 : "Alsof er veranderen uitsluitend door discussiëren zijn te bewerkstelligen. "

Citaat 2 : "Er zal weer hard gevochten moeten worden om ruimte te veroveren. "

Hmmm, wat moet je hier nog op zeggen dan. Mischien is het beste nog wel een bijbelse spreuk die hierop het beste antwoord geeft : "Wie wind zaait, zal storm oogsten !".



drol 
Wim Kok - 13.05.2002 10:30

jullie zijn allemaal drollen

Website: http://www.bgay.com
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.