english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
verslag "tour des plants"
climatefreak, aagje & g. netique - 11.04.2002 19:56

Vandaag vond in Den Haag en omgeving de "Tour des Plants" plaats, een fietsdemonstratie in reactie op de VN-top over biodiversiteit (COP6) die van 8-19 april in het Nederlands Congres Centrum plaatsvindt. Hieronder een kort verslag, foto´s volgen nog....

Vandaag vond in Den Haag en omgeving de "Tour des Plants" plaats, een fietsdemonstratie in reactie op de VN-top over biodiversiteit (COP6) die van 8-19 april in het Nederlands Congres Centrum plaatsvindt.

Na de opening van de Guerilla-garden afgelopen maandag, de bezetting van het Europese Patent Agentschap op dinsdag en de verstoring van het buffet in het Stadhuis gisteren, was dit de vierde keer dat activisten onder vanuit het kollektief "Verzet is Vruchtbaar"/"Resistance is Fertile" hun stem laten horen, deze keer aangevuld met medefietsers uit heel Nederland.

Op voorhand was via flyers, posters en persberichten duidelijk gemaakt waarom we de straat op gingen.

"Deelnemers aan de “Tour des Plants” zijn van mening dat de zorg om biodiversiteit in strijd is met de introductie genetische gemanipuleerde gewassen. Dit veroorzaakt enkel meer monocultuur en een ongezonde afhankelijkheid van grote bedrijven, zowel voor boeren als voor consumenten. Ook draagt de productie van genetische gemanipuleerde gewassen niet bij aan een duurzame oplossing van het wereldvoedselprobleem.
Om tot daadwerkelijke oplossingen te komen moet de kwetsbaarheid van ecosystemen en erkenning voor de belangrijke rol die boeren en inheemse volken spelen een absolute grondvoorwaarde zijn.

De standpunten ´Tour des Plants´:
• Wij zijn voor de mogelijkheid voor iedereen, waar dan ook ter wereld, om kennis, zaden en gewassen te gebruiken, uit te wisselen of te verkopen. Geen patent op zaden of andere organismen.
• Wij zijn voor echt duurzame landbouw en echte oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Genetische manipulatie vormt geen oplossing voor de huidige problemen rondom voedsel en biodiversiteit.
• Wij zijn voor een moratorium op veldproeven om verdere vermenging tussen natuurlijke en landbouwgewassen en genetische gemanipuleerde gewassen tegen te gaan."

Het begon vandaag allemaal in de vroege ochtend met het versieren van de fietsen. Vanaf 11.00 uur verzamelden we op het Spui. Daar waren al snel zo´n 100 fietsers verzameld en het spektakel kon beginnen.

Na de sprekers, de binnenkomst van de Boskoopse Bomenbrigade en live-entertainment van Drumband "Heisa" uit Den Haag en 5 straattheaterspelers, was het tijd om richting het Congrescentrum te vertrekken.
Onder vrolijke klanken van het soundsystem van Theaterstraat, dat inmiddels van trekkar tot fietskar is omgebouwd, deelden we honderden flyers uit aan verbaasde Hagenezen. Terwijl de zon uitbundig scheen arriveerden we bij het Congrescentrum. Hier werden we, na de boeiende speeches van Sylvia Ribiera en Hope Shant over de Captain Hook-award en de problemen rondom genetische manipulatie en Terminator-zaad in ontwikkelingslanden, compleet verrast.

Hoewel het ministerie van LNV op verschillende manieren was benaderd om een "duurzaam" kado in ontvangst te komen nemen, kregen we permanent geen gehoor. Toen dit uiteindelijk wel lukte maakten men duidelijk dat men niet aan "dat soort dingen" (?) mee wenste te doen. Toch kwam er, terwijl wij voor de deur van het Conferentiecentrum stonden, een dame met escorte aan wandelen. Al snel werd deze dame geďdentificeerd als Mevr. Faber, staatsecretaris van LNV en tevens voorzitter van COP6. Met veel bla bla bla vertelde zij ons dat ze ons heel serieus nam, maar dat we toch niet konden verwachten dat wij altijd onze zin zouden krijgen, want ze moest ook nog aan de boeren denken. Dit was wat vreemd, gezien het feit dat onze standpunten juist gebaseerd zijn op de drie speerpunten van de internationale boerenorganisatie "Via Campesina". Daarnaast hadden wij kunnen weten dat zij, als lid van de regering, geen document kon ondertekenen dat niet in overeenstemming was met het regeringsstandpunt.
Hoe dan ook, wij weten ook wel een goed plekje te vinden voor een biologische fruitboom, waar we zeker van weten dat ze gevrijwaard zal blijven van hypocriet, politiek geblaat!

Dus we gingen verder....

Na een lange rit richting Leidschendam werd het tweede doel bereikt; NIABA. Dit is een Nederlands bedrijf dat de lobby vormt van de Nederlandse gentechnologie bedrijven.
Wytze de Lange gaf een korte uitleg over de activiteiten van NIABA. Hierop reageerde de directeur van Niaba, Rob Janssen, verontwaardigd door te beweren dat NIABA alleen technieken met genetisch gemanipuleerd materiaal stimuleert omdat in bepaalde situaties dit de enige mogelijke optie zou zijn. Bovendien is hij van mening dat "de Revolutie niet de oplossing is". Wij konden geen genoegen nemen met zijn magere argumenten over zijn idee van genetische manipulatie en hebben daarom de ecoboom niet achtergelaten bij NIABA.

Het derde doel van de demonstratie was het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op de eerdere aankondiging en uitnodiging voor het in ontvangst nemen van ons duurzame kado, was niet gereageerd. Jammer genoeg is het ministerie niet in voor spontane akties en kwam niemand naar het podium. Uiteindelijk wilde was er "toevalligerwijs" een straatveger aan het werk voor het ministerie (die ons uiteraard niet bekend voorkwam) die aangaf zich niet te verbazen over het feit dat LNV zo´n zooitje maakte van de wereld, aangezien ze van hun kantoor ook een zooitje maakte. Hij was echter bereid de boom te adopteren en wilde alsnog de boom onder de neus van minister Brinkhorst duwen en hem overhalen de standpunten van het contract alsnog mee te nemen in het beleid van het ministerie.

Ons laatste doel was het ministerie van Volkshuisversting Ruimtelijke Ordening en Milieu. In tegenstelling tot de andere bezoekplekjes was het hier niet mogelijk om met het fietspeleton voor de deur van het ministerie te parkeren. Anneke van Limborg, hoofd van de afdeling straling, nucleaire en bioveiligheid kwam vanuit het ministerie naar het podium op het plein voor het Centraal Station van Den Haag toe. Na het duidelijk maken van onze standpunten nam mevrouw van Limborg ons duurzame kado in ontvangst. Het bijbehorend contract zal aan minister Pronk van milieu worden overhandigd.
Rowhan Tilly van "Genetic Snowballs" sprak daarna op het podium over het publiekelijk rooien van proefvelden van genetisch gemodificeerde gewassen in Engeland en de consequenties ervan. Tevens zette zij de idealen en motivaties erachter helder uiteen. Op 12 april 2002, om 11.00 uur, geeft zij in de Waldeck Pymontkade 116 een workshop over hoe dit in praktijk te brengen.

Op het Spuiplein stond aan het einde van de fietsdemonstratie, de sambaband van Amsterdam klaar. Food Not Bombs deelde gratis drie-gangen menu´s uit aan de uitgehongerde fietsers en voorbijgangers. Daarnaast brachten de kokers van FNB! maaltijden naar de "illegale" vluchtelingen en hun kinderen die sinds een aantal dagen uit protest in het Openbare gedeelte van het stadhuis bivakkeren sinds zij uit hun huizen gezet zijn door de gemeente Den Haag, "in overeenstemmingen met landelijk beleid". De sambaband "Rythms of Resistance" speelden tot 17.00 en FNB! deelde tot een uur of zes honderden maaltijden uit.

Meer info over "Via Campesina"
 http://rds.org.hn/via/what-is.htm

meer info over RiF
www.resistanceisfertile.org of www.indymedia.nl

Website: http://www.resistanceisfertile.org
 
supplements
 
18.04.2002 15:09


supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.