english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Manifeesten in Gent
saralotta - 20.10.2001 16:05

"Europa, je hebt geen god die aan je zijde staat. De ekonomie is geen god. Niets of niemand is een god wanneer het erop aankomt. Het komt erop aan."
Meer dan 30.000 mensen op straat in Gent voor een ander Europa.


Het woord ‘informeel’ kreeg gisteren in Gent een nieuwe betekenis: wanneer de leiders van de EU bijeekomen voor een informele vergadering, moet blijkbaar een stadscentrum helemaal afgezet worden (met onder andere containers op de stadsring) en honderden gewone en speciale politie-eenheden op de been bracht worden. Maar ook de ‘informele’ bijeenkomst van de Franse, Britse en Duitse leiders voor de aanvang van de eigenlijke vergadering, was een indikatie van hoe belissingen binnen dit huidige Europa genomen worden, boven de hoofden van zowat iedereen om. “Niet elegant” en “onbeleefd” waren de uiterst voorzichtige reakties van andere Europese leiders – die een krampachtige poging deden om te blijven glimlachen voor de camera’s – op het onderonsje van de drie EU ‘grote machten’. Het onderonsje naar aanleiding van de Amerikaanse en Britse bombardementen op Afghanistan tussen Blair “kijk eens hoe ´n goeie meeloper ik ben” en Chirac en Schroder “wij willen ook meedoen!” voorspelt trouwens niet veel goeds: dit ruikt naar het begin van nog meer Europese betrokkenheid in de bombardementen op Afghanistan.

De woorden op één van de spandoeken later die dag – “De VS doen wat ze willen en Europa zwijgt” – waren die avond dus al duidelijk achterhaald. De Belgische leider Verhofstadt had voor de top aangekondigd dat Europa een andere rol moest spelen dan de VS in de huidige wereldcrisis, en dat hij samen met zijn Europese kollega’s zou pleiten voor een stop van de bombardementen en een evaluatie van de situatie. Maar dit bleken weer de zoveelste ijle woorden van een Europees leider die nog gelooft dat hij met demokratische beslissingsprocedures te maken heeft. Wie is hier dwaas en naief? Terwijl de top inhoudelijk overschaduwd werd door de wereldcrisis, maakte de uitkomst van de vergadering vooral duidelijk dat de EU geen afstand neemt van de belangen en agenda van de VS: De VS/VK bombardementen werden unaniem goedgekeurd. Geen (geloofwaardig) woord meer over de ‘eigen rol’ van de EU.

Het is meer dan ooit nodig dat Europa “met één stem moet spreken” weerklonk te pas en te onpas in de verklaringen van de EU leiders. Maar vrijdag in Gent sprak Europa duidelijk niet met één stem, ondanks de macht die telkens opnieuw aangewend wordt om andere stemmen stil te houden. In Gent waren de hele dag akties gepland, waarbij vele stemmen voor een heel ander Europa te horen waren. Aan het Sint-Pietersstation begonnen reeds om 7 uur ’s ochtends de eerste akties tegen geplande privatiseringen van spoorwegen en post in Belgie, georganiseerd door Attac en ACOD, met paar honderden aanwezigen. Rond 12 uur begon het plein voor het station te veranderen in een vrolijke en kleurrijke bende: de Pink & Green Street Parade (met samba-bands) maakte zich met veel lawaai en plezier klaar om door de stad te trekken. Deze betoging was niet aangevraagd, en er vond heel diskreet al meteen een eerste administatieve arrestatie plaats – ver van de massa, terwijl enkele aktievoerders materiaal voor de parade in de omgeving gingen ophalen. De politie hield deze aktiviteit duidelijk heel scherp in het oog, en de parade – die uit zo’n 500 aktievoerders bestond op het plein zelf, maar zodra de stoet de straat optrok al snel tot een goeie 1000 mensen aangroeide – trok de stad in onder zware politie begeleiding.

Tegelijkertijd vertrok ook aan het station van de Dampoort de Jongerenmars, georganiseerd door Internationaal verzet en de PVDA, waar naar verluidt zo’n 2000 tot 2500 scholieren en jongeren (en niet-zo-jongeren) meestapten. Ook de vakbonden hadden hun ontmoetingsplaats en akties bij de Dampoort, waar het startsein van hun betoging gegeven werd, met zo’n 7000 à 8000 vakbondsmilitanten. De aparte vakbondsbetoging had trouwens de laatste weken veel diskussie veroorzaakt in Belgie, en kan als voorbeeld dienen van hoe de verhouding tussen de vakbonden en de NGO’s en andere aktiegroepen niet altijd makkelijk zijn. De vakbonden claimden o.a. dat zij daadwerkelijk mensen vertegenwoordigen, in tegenstelling tot de NGO’s en andere aktiegroepen. Maar binnen een steeds verder globaliserend kapitalisme is de vraag van vertegenwoordiging (wie vertegenwoordigt wie en op welke manier) precies een problematische kwestie. Vele vakbondsmilitanten waren trouwens niet blij met de belissing van de vakbondsleiders om apart te betogen, en liepen ’s avonds gewoon mee in het manifeest.

Alle betogingen kwamen aan op het grote plein aan het Zuid, waar de hele namiddag akties plaatsvonden, op en rond een podium met de spandoeken “Een ander Europa voor een andere wereld” en “Stop militair Europa”. In één hoek van het plein was een houten skelet van een lange muur opgetrokken, die gedurende de middag dichtgetimmerd werd met houten paneeltjes waarop mensen zelf hun boodschappen en tekeningen konden schilderen. Een lang gedicht over Europa (zie de inleiding van dit artikel voor een stukje van het gedicht), dat in de voorbereidingen van de aktiedag in verschillende buurten van Gent gemaakt en uitgehangen werd, lag in het midden van het plein op de grond. Het park achter het Zuid plein stond vol met standjes van verschillende NGO’s en andere groepen, waar ook nog eens een hele reeks akties plaatsvonden. Bij 11.11.11 kon je je hoofd, in het kader van "RadiKAAL voor de Tobintaks", laten kaal scheren, Oxfam Wereldwinkels bouwden een anti-dumpingsmonument, en zo meer. Een hele namiddag lang wandelden 1000den mensen op het plein en in het park, in een bijna festival stemming. Maar ook overal werd over dat andere Europa gediskussieerd. Rond 6 uur was er een massale aktie op het plein, waarbij de aandacht uitging naar de dodelijke slachtoffers van beleid dat Europa zelf maakt of waaraan het medeplichtig is, door niet te reageren. Het “Europa van de lijken” vond een voorstelling in de 1000den mensen die op de grond gingen neerliggen, terwijl 6 minuten lang een (luchtaanvals)sirene gedraaid werd. Op diezelfde tijd werd ook op andere plaatsen in Gent de sirene versterkt en uitgezonden, zodat ook de leiders het geluid van aangekondigde dood en vernieling moesten kunnen horen. Maar de uitkomst van hun vergadering laat sterk vermoeden dat ze doof zijn.

Om 19 uur ging tenslotte de grote algemene betoging van start: het eigenlijke manifeest. Het plein en omgeving stroomde letterlijk vol met mensen, en het duurde een hele tijd voor de hele stoet, van kop tot staart, zich in de straten van Gent bewoog. Dit betekent dat er makkelijk zoiets als 25.000 à 30.000 manifestanten waren, en ook de observatie dat het net iets minder dan een uur duurde om het hele manifeest voorbij te zien trekken op één punt op de (brede) ring rond Gent, bevestigt een dergelijke schatting. Hetgeen in bijzonder schril kontrast staat met wat de verschillende Belgische televisie journaals die avond wisten te vertellen: dat er 8.000 manifestanten waren. Dat deze berichtgeving niet eens de moeite deed om (zoals gebruikelijk) de geschatte aantallen van zowel politie als organisatoren te noemen, en dat de verschillende omroepen precies hetzelfde aantal hanteerden (ongebruikelijk), doet die "8.000" eerder op een afgesproken of opgelegde richtlijn lijken, dan een ernstige schatting.

Het manifeest zelf was heel feestelijk, met veel muziek (rythms of resistance) en kleur. Er was een grote inbreng van anarchisten, alsook de NGO’s en de eerder genoemde vakbondsmilitanten. Ook enkele politieke partijen stapten mee, en moesten daar de gevolgen van dragen. Jos Geysels van de (groene) partij Agalev werd getaart, omdat de partij die in de regering zit het mede mogelijk gemaakt heeft dat Belgie de aktivering van artikel 5 van het Navoverdrag steunt. De spandoeken en kreten in het manifeest waren verscheiden, maar de mensen op de straten van Gent drukten de boodschap uit dat een andere wereld mogelijk is, dat Europa anders moet èn kan, dat de huidige globalisering totaal ondemokratisch verloopt, en dat het verzet hiertegen transnationaal is. Toch slaagden de Belgische journaals er weer in om het over "de anti-globalisten" te hebben…

Toen het manifeest ruim twee uur later weer op het Zuid kwam, waren er eerst toespraken en vervolgens konsertjes. Na een dag op stap met de demokratische globalisten, was er nog een nacht van muziek in het park. Het feestelijk karakter van de hele dag stond trouwens in schril contrast met de aanwezigheid van politietroepen, misschien niet erg op de voorgrond, maar het zwaar geschut was nooit ver weg. Er waren ook 15 administratieve arrestaties, om totaal onduidelijke redenen (eentje voor elke aanwezige EU leider in Gent?). Rond 22 uur werden nog een aantal burgerauto’s met agenten in volledige Robocop uitrusting gesignaleerd, niet ver van het park met dansende mensen. Terwijl dit bij sommigen voorbijgangers irritatie en cynisme (dames en heren, het black bloc is ook gearriveerd!) uitlokte, konden anderen het weglachen: ze hebben er nog steeds niet veel van begrepen. En zoals iemand tijdens de toespraak zei, diegenen die denken dat deze protesten niets te maken hebben met politiek en demokratie, zijn een lange tijd geleden opgehouden met na te denken over politiek en demokratie.

 

Lees meer over: europa

aanvullingen
Gent: geen rellen, geen inhoud 
Jaap Krater - 21.10.2001 12:53

Ik had echt het gevoel vijf jaar terug te zijn in de tijd toen ik de kranten las zaterdag. Kennelijk moet er toch eerst hevig gereld worden voor media toekomen aan de inhoud achter de protesten.

Vrijdag was echt een te gekke dag in Gent, ik had helemaal niet verwacht zoveel mensen te zien op een tussentop en er was heel veel muziek en een enorme vrolijkheid.

De nieuwe strategie van de massamedia om ons te bagalliseren: we beelden hun af als het nieuwe woodstock. Dat was de reactie van zowat iedereen die de foto´s in de Vlaamse kranten zagen (ik heb geen journaals gezien) en de verhaaltjes in De Morgen schreven ook die kant op. Neem een 16 jarige en vraag haar waarom ze er is, je krijgt een antwoord in te trant van ´ik vind het leuk en ben tegen globalisering´, ´waar ben je nou precies tegen dan?´, ´ja dat weet ik ook niet precies.´ Alsof je meteen een gepokt en gemazeld politiek verhaal moet kunnen opdreunen. En zo schildert het journaille de ´anti-globaliseringsbeweging´ af als naieve jongeren die naar een hippiefestival gaan.
Het laatste stereotype, na de gewelddadige anarcho-nihilist en de protectionistische vakbond die alleen voor z´n eigen belang opkomt.

Ik las ook in de morgen dat er nog een bank is vernield door het ´Taal Actie Comitee´. Fijn dat de Morgen niet erbij vertelt dat het om fascisten gaat die uit de stoet zijn verwijderd.

Verder alleen maar verhalen over hoe goed de politie het had gedaan. Dat is overigens wel een grappige implicatie, er werd toch bijna woordelijk gezegd dat omdat de politie niet provoceerde er niets gebeurd is.

Hoe dan ook, doordat er geen rellen waren alleen maar korte inhoudsloze berichten in o.a. de Nederlandse en Engelse media, voor zover ik gezien heb. Bivak mee naar Brussel?


E-Mail: vrienden@groenfront.nl
Website: http://www.groenfront.nl
 
Hippiefestival?? 
ZapHa - 22.10.2001 14:18

valt wel mee :-)
kijk maar eens op  http://www.indymedia.org/front.php3?article_id=76891
 
enno - 22.10.2001 15:39

Iig een bivak mee om de pepsi stand te trashen. Godver, wat een feest was dat daar op dat plein! Iedereen kon luisteren naar sprekers, onder het genot van een goed glas pepsi... en dat is een betoging tegen het wereldkapitalisme!?!
inhoud en geweld 
saralotta - 23.10.2001 13:32

De protesten in Gent waren een populair straatfeest - een kombinatie van dansen en inhoud. De grote tent in het park waar gedurende de dag lezingen gehouden werden, zat overvol. Aan de stands van NGO´s en andere organisaties en groepen, stonden overal mensen te diskussieren. En dergelijke diskussies waarbij een brede groep van mensen betrokken zijn, is broodnodig om een beweging verder uit te bouwen (en de komplexe verbanden tussen verschillende vormen van onrecht te begrijpen - anti-kapitalisme alleen is niet genoeg).

Maar de reguliere media heeft er inderdaad weer een geweldige karikatuur van gemaakt. Ten koste van de inhoud. Dat gebeurt ook wanneer ze de betogers als "gewelddadige nihilististen" afschilderen, maar misschien doet schrik hen dan net iets meer luisteren? "Woodstockhippies" daarentegen kunnen ze makkelijker weglachen. (ik zag op de trein een krant liggen met op de voorpagina een foto van de sirene-aktie toen iedereen op het plein op de grond lag. maar het onderschrift was "betogers rusten even uit"...). En de diskussie over het al dan niet gebruik van geweld, en op welke manier, blijft relevant.

Maar laten we ons vooral niet leiden door de karikaturen van de reguliere media om te begrijpen wat er zich binnen een brede beweging van protest aan het afspelen is.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.