Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
12 Mei demo 
greenspot - 09.05.2011 12:30

Fijn om te horen dat de studentenbewegingen zich hebben aangesloten bij deze demo.
Jullie problemen zijn de onze.

De demo van 12 mei is het gevolg van het buitensporig handelen en excessief geweld vanuit de overheid.
De analyse en aanbevelingen van mensen uit het veld (justitie) worden volledig genegeerd in het driehoeksoverleg.( info diverse burgerveiligheidsdiensten :)).
We kunnen daarom aannemen dat ondanks het geweldloze karakter van deze demo de inzet van politie/Me niet afwijkt van jl 1 Mei.

Indien, ondanks ons voornemen de boel dreigt te escaleren vraag ik Uw aandacht voor het volgende:
Willen wij een zo groot/breed mogelijk draagvlak creeren in de samenleving is het vernielen e.d van particuliere eigendommen en bv winkels not done.
Wij laten dit over aan de politie/ME ( zie bushokje 1 Mei).

Demo,s als deze wil je niet te sturen, maar je mag verwachten dat iedereen beseft waar dit om gaat en daarnaar handelt !

Boodschap J.Boyd
Griftpark-Utrecht( Gitaartje staat klaar :)







voorbeeldje 
nn 2 - 09.05.2011 14:05

Na wat commotie om het slopen van sex/lingerie winkels in London afgelopen 26 maart verscheen dit communique  http://www.indymedia.org.uk/en/2011/03/476879.html?c=on

Ik wacht met smart op jullie communique over het slopen van bushokjes! :)
bushokje 
n.n. - 09.05.2011 13:54

Wil diegene (wellicht "nn", wellicht een paard, of weet ik veel) die het bushokje gesloopt heeft daar dan vooruit komen en z'n excuus aanbieden?

Ik ben voor OV en voor bushokjes, die dingen zijn kei handig als het rechtend of stormt.

Mocht je de onkosten niet kunnen betalen so be it (ik weet het politie salaris is laag)
Bushokje slopen? 
nn 2 - 09.05.2011 14:02

NN,

Je hebt gelijk dat het onverstandig is je mede-demonstranten te veroordelen. En al helemaal wanneer duidelijk de feiten niet op een rij staan.

Maar als dat bushokje dan al gesloopt zou zijn door "1 van ons". Met welk doel deed deze persoon dat dan? Per ongeluk? Tjah, jammer, dat kan dan gebeuren in de hectiek van de situatie..

Maar als het een bewuste actie is zou ik wel eens willen horen van die personen wat de dachten daarmee bij te dragen aan de demonstratie. Er een militant karakter aan meegeven door een bushokje te slopen? Sorry, maar als we het daarvan moeten hebben dan is het triest gesteld met wat we, op "militant" (wat een naar woord..) vlak, neer kunnen zetten.

Er gaat nul symbolische waarde vanuit en om de economische schade (naar de gemeente of wat?) lijkt het me ook niet te doen. Waar dan wel om?
Hij heeft je nodig 
nn - 10.05.2011 08:53

als slachtoffer
als slachtoffer

wie begint te slaan, zal niet slagen...
veel discussie, weinig aktie 
nn Utreg - 09.05.2011 17:49

met alle respect, maar iedereen met een beetje perspectief van de nederlandse demo-beweging van de afgelopen 15 jaar zou toch wel kunnen inzien dat massale rellen en het slopen van winkels waarschijnlijk niet echt aan de orde gaat zijn de 12e.

Mensen vinden het vast fijn dat dat bushokje eruit is gegaan (door wie dan ook) omdat daar weer een hele discussie aan opgehangen kan worden. Ik vind het persoonlijk een beetje onzinnig en afdoen van waar de demo werkelijk om ging.

Er is niets millitants aan een enkele ruit van een bushokje en deze term wordt te pas en ten onpas maar gebruikt. En daaruit voortvloeiend worden tactieken en incidenten tot hypothetische ideologieën omgevormd die elkaar op internet bestrijden en verdeeldheid zaaien (door mensen af te vallen) in de beweging ipv constructief de discussie aangaan.

wat de "millitante" elementen betreft,
De afgelopen jaren is er gelukkig iets meer een traditie instaat van wat ik liever een "weerbaardere" demo zou willen noemen dan een "millitante", daar waar demo's nu beter voorbereid zijn op politie geweld en zich daar beter tegen kunnen verdedigen (soms door geweld terug te gebruiken). Dit heeft in mijn ogen weinig te maken met "vechten tegen de staat" en is slechts een noodzakelijke last om überhaupt te zorgen dat de boodschap van de demo kan worden uitgedragen zonder compleet kapot te worden geslagen of te worden weggeschoven door APV's. Ook bied het bescherming aan mensen die meelopen met de demo, door veilige plekken te creëren en voor elkaar op te komen en elkaar te beschermen.

Het is jammer dat voorbereiding van demo's tegenwoordig vooral gaan over hoe om te gaan met politiegeweld ipv hoe kunnen we het beste onze boodschap communiceren. Maar dat is nou eenmaal de realiteit.

Doordat we toch een redelijk gemarginaliseerde beweging hebben met niet een bijzonder breed pallet aan tactieken en zoals de Nederlandse traditie goed beaamd we erg gedreven zijn in het praten over dingen, worden incidenten al snel uit zijn voegen getrokken .

Het altijd weer betrekken van het geweldloosheid argument is al jaren lang een zeer interessante en voortslepende discussie die door de vele vormen van geweld, zoals staatsgeweld, direct geweld, stucteelgeweld en andere veel te complex is om te claimen als een ideologie die over een aktie heen gelegd kan worden. Wat voor de ene als geweld telt, is voor de andere slechts verdediging tegen groter geweld. Iedereen die zich enigszins heeft verdiept in het anarchisme en de daarbij behorende analyses van de power dynamics zou daar toch wel op de hoogte van moeten zijn.

Deze discussie zou dan ook niet moeten plaats vinden in one-liners op nieuwsfora als indymedia, maar op bijeenkomsten of in de vorm van artikelen of boeken zoals "how non violence protects the state" van peter Gelderoos, (wat een aanrader is op het gebied).



> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.