english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Extra troepen Costa Rica, Ortega:dienstplicht/militair gezag
MM - 03.12.2010 11:24

Het legerloze CR met een 5x hoger veiligheidsbudget dan NI, voert dat budget op en stuurt speciaal getrainde grenstroepen/wachten. Ortega reageert met het willen invoeren van dienstplicht en militaire gezag.

Daniel Ortega doet er alles aan om volgend jaar November voor een on-constitutionele 3e termijn te gaan, alhoewel de hoog-rechters die door zijn 'Sandinisten'/Ortegisten vriendjes vervangen zijn, beweren dat het wel kan.

Hij is een militair die in het verleden verschillende grote slagen gewonnen heeft en ook wel eens verloren en nu stevig in het zadel zit. Strateeg is hij zeker, alhoewel er geloof ik geen Nobel prijs voor bestaat. M.a.w.: zijn strategisch spel lijkt erg goed in elkaar te zitten en anticipeert al bij voorbaat op wat de tegenpartij mogelijk gaat doen.

Het gedoe om een klein -maar voor een nieuw 'Panama' kanaal- noodzakelijk stukje land dat volgens vele onafhankelijke deskundigen zeer waarschijnlijk bij Costa Rica hoort (nadat veel grond eerder door Costa Rica ooit eens was ingepikt en middels verdragen bekrachtigd), heeft hem volledige steun van bevolking en andere politieke partijen opgeleverd. Uiteraard was dat voor een groot deel ook te danken aan een enorme media-manipulatie waar ook interne politieke vijanden uit landsbelang aan meededen.

De Costa Ricense reactie was niet minder hilarisch. Als neo-koloniale blanke staat (geen negers in parlement; bij toeval) die Nicaraguanen voor arbeid onder slaven omstandigheden uitbuit en daarna het land uitgooit en hun bezittingen in beslag neemt, sloeg men een hoge belerende toon aan en aandringend op internationale vergelding; alsof men de beschaving in pacht heeft. Een koloniale uitvinding zullen we maar zeggen.

Een wetenschaps-comite en schade eisen als Costa Rica in het gelijk wordt gesteld, was wellicht verstandiger geweest. Tenminste; afghangend van de beoogde doelstellingen.

Ook heeft Costa Rica niets van zich laten horen over het verzoek via Interpol om de aan Hondurese narcos steun verlenende familie Reyes-Reyes en Reyes-Aragon op te pakken en uit te leveren. Het conflict begon om een actie tegen deze familie nadat speedbootjes met extra benzine voor lange afstanden waren gevonden op hun terrein en twee van hun Hondurese werknemers van het cartel Los Tarzanes gearresteerd waren.

Een andere narco-groep werd vorige week in Nicaragua gearresteerd met een Hondurese leider en 4 Colombianen en de poging om te vertrekken met een vliegtuigje dat door 2 USA burgers was gebracht. De leider is herkend door mijn vriendin als degene die haar 2 maanden terug benaderde en verblijf aanbood in San José Costa Rica nabij de plaats waar ze eerder opgemerkt was (januari/februari dit jaar) door Israels Bitajon Shar die vervolgesn 2 ontvoerings pogingen op haar deden met een verdachte van de Dubai-MOSSAD moord en vervolgens met Mexicaaanse veiligheids medewerkers. Zou overigens zijn om mij te vinden (zijn oude School of Americas tactieken om familie van politieke tegenstanders te ontvoeren). De 3 Mexicanen die bij de 2e poging door Costa Ricas OIJ (FBI/justitiele recherche) werden opgepakt, vertelden doodleuk dat ik de leider ben van een drugscartel en werden weer vrijgelaten door de Costa Ricense autoriteiten.

Terug naar weer een andere narcogroep die enkele weken terug werden gearresteerd. Deze zouden in een lagune Isla Calero van Costa Rica eerst hebben gebivakeerd, voordat men verder de zee op trok en in het Noorden van Nicaragua werden gearresteerd. Dat is hetzelfde gebied als betwist in het huidige conflict, alhoewel Nicaragua slechts een heel klein stukje ten noorden van Isla Calero betwist.

Aan de Pacifische kant passeren de narcos met speedboten vanaf het schiereiland Santa Elena dat eigendom is van supermagnaat Carlos Pellas en Oscar Arias, naar Nicaragua.

Er lopen wat zaken door elkaar, wat het allemaal niet overzichtelijker maakt. Maar Carlos Pellas, Oscar Arias & friends zoals hun geheime (grens)politie DIS en hun corrupte gemeente president van het grensplaatsje La Cruz, zijn verantwoordelijk voor het binnenhalen van illegale Nicaraguanen (en andere zaken zoals de vrowuenhandel aldaar waarvan mijn vriendin slachtoffer was), om zonder rechten op hun plantages te werken en er soms op payday uitgeschopt te worden door migratie te bellen. Ondertussen voert de Costa Ricense overheid met hun mediavazallen de buitenlanderhaat en xenofobie op met leugens en wegwissen van hun eigen betrokkenheid.

Carlos Pellas en Oscar Arias zitten in de toeristenprojecten in de grensstreek en Nicaragua waar Costa Ricense rijken aan willen deelnemen. Ook legt Pellas een vliegveld aan op het eiland Ometepe in het meer van Nicaragua waar het nieuwe 'Panama' kanaal zou komen met aan Pacifische kant een shortcut door een riviertje in de provincie Rivas en de Caribische kant over de rivier San Juan.

De eigenaar van het exlusieve Mexicaanse restaurant El Patio in San José waar Bitajon Shar standaard zat en opgemerkt was voordat ze haar probeerden te ontvoeren, is eigendom van TYPSA S.A. uit Madrid die ook een vertegenwoordoging in Nicaragua heeft. Ergo: ze kregen het eerder voor elkaar om via een internationale banklening een waterdam in Nicaragua aan te leggen voor alleen spaanse bedrijven. TYPSA dus.

Maar de huidige baggermolen in de rivier San Juan en het betwiste stukje Calero/Portillo, is gemaakt door een Russische ingenieur met geld van Venezuela en ze doen het voor 1/5de van de prijs waarvoor internationale waterbouwers het willen doen (er zijn er nog een paar zoals Tahal met een Israelische generaal die de contra affaire in Costa Rica deed).

Goed; terug naar de actualiteit:

Vorige week was er ook een beschuldiging van Honduras dat Nicaragua opstandelingen in Honduras traint. Hiervoor zijn (nog) geen bewijzen aangedragen. Paranoïsch strateeg Ortega zag dat onmiddelijk in het kader van een plan om Nicaragua aan te vallen op twee fronten. Of eigenlijk meer, want hij beweerde eerder dat Honduras samenspant met Costa Rica en Colombia om zeerechten van Nicaragua af te pakken. Ook heeft Honduras vorige week een verdrag over veiligheidstroepen en training met Israel getekend.

Hier nog wat zeer recente berichten over hoe dat in Colombia ging met een Israelische instructeur die paramilitaire moordenaars en narcos trainde:
 http://news.google.com/news/search?q=Yair+Klein

=> gebruik  http://translate.google.com/#es|nl| want ik vrees dat bijna alles in het spaans staat

En nu deze twee berichten van gister; Costa Rica zegt extra gespecialiseerde grenstroepen te sturen en Ortega zegt de dienstplicht in te gaan voeren om voorbereid te zijn op noodsituaties en wil ook een militair gezag boven de regering en parlement stellen:

Propone Ortega preparar a Nicaragua para ``cualquier agresion exterior''
 http://sdpnoticias.com/sdp/contenido/2010/12/01/4/1169794

Chinchilla aumenta presencia policial en frontera y lanza duras palabras a Ortega
 http://www.nacion.com/2010-12-01/ElPais/UltimaHora/ElPais2608900.aspx

Ik heb daarbij de oudste artikelen genomen die ik kon vinden. In tijd staan die vrijwel gelijk aan elkaar en hebben overheden soms voorkennis, dus kan ik niet stellen of Nicaragua wellicht op Costa Rica reageerde, of andersom.

In ieder geval is de situatie niet goed voor de democratie in Nicaragua en daarbij is Ortega aardig geholpen door de manier waarop Costa Rica en Honduras met e.e.a. omgaan.

Ook is het nou niet echt goed voor de bestrijding van de narcos dat Costa Rica en Nicaragua en Nicaragua en Honduras weigeren met elkaar te praten. Ook voor grens-overschrijdende vrouwenhandel zaken zoals die van mijn vriendin waar ze al vergeefs 3 jaar op wacht bij de Costa Ricense autoriteiten en die het in de doofpot willen stoppen wat er aan de grens gebeurd met medewerking van hun DIS en de broeders Arias Sanchez, hebben deze handelingen van Costa Rica een negatief effect.
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme antimilitarisme vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
grenstroepen niet ingezet tegen narcos 
MM - 03.12.2010 11:40

Overigens gaan die extra troepen nu net niet naar dat deel van het eiland Calera dat niet door Nicaragua betwist wordt en waar narcos een tussenstation zouden hebben voor hun tocht naar Honduras. Ze stoppen voor het eiland.

Evenmin gaan die extra grenstroepen naar het schiereiland Santa Elena aan de andere kant van Costa Rica en eigendom is van Carlos Pellas en Oscar Arias + broer, alwaar narcos ook passeren.
populisme 
Aldo - 03.12.2010 14:06

Toen ik zelf in Nicaragua woonde waren er ook al "vergevorderde plannen" om het Nicaragua Kanaal aan te leggen. Dat is inmiddels 12 jaar geleden. Het plan wordt elke keer uit de kast gehaald als er verkiezingen zijn. Het is een van de grote nicaraguaanse dromen: een eigen kanaal.
Het Kanaal is echter moeilijker te realiseren dan het lijkt. Deze link legt uitgebreid uit wat de verschillende plannen zijn en de bezwaren bij de plannen
 http://www.nicaliving.com/node/17929
Al met al lijkt het toch op een mooi staaltje propaganda van Daniel Ortega.
plan variant 
MM - 04.12.2010 00:13

De hele issue is zeker propgaganda van Ortega.

Maar de huidige inzet is ietsje anders dan de genoemde 6 plan-varianten. Het meest lijkt het huidige werk op plan 6, maar zonder extra kanaal zoals in het laatste deel van dat plam. Gewoon de natuurlijke rivierloop, Alleen er zit een rare onnodige bocht in het laatste stukje. Volgens Nicaragua was dat de oude rivierloop die dan volgens de verdragen van hun zou zijn en mogen ze dat dus wegbaggeren. Echt bewijs is niet te vinden dat de hoofdtak van de rivier daar vroeger liep.

Al met al is dit dan de goedkoopste variant; gewoon de rivier uitbaggeren, vergroten en optimaliseren. Er zijn twee waterdammen ooit eens gepland. De grootste hydroelectrico zit aan de pacifische kant van Rivas en de ander aan de rivier San Juan kant die meer als functie heeft het waterniveau op peil te houden. In de plannen zitten waterliften/bypass voor schepen. De goedkoopste variant is dat het kanaal geen toegang geeft aan de grootste schepen en veel makkelijker en goedkoper te realiseren. Ook zou men kunnen denken aan een stappenplan; eerst klein beginnen en dan kan dat later alsnog vergoot worden.
fotos 
MM - 04.12.2010 00:24

fotootjes die een blik geven op wat de machine kan:

 http://imgs.laprensa.com.ni/2010/05/600x400_1273976008_info-draga.jpg
 http://www.lajornadanet.com/diario/archivo/2010/octubre/19/5in.jpg
 http://www.ticotimes.net/var/tico/storage/images/media/images/news-photos/nicaragua-san-juan/530860-1-eng-US/Nicaragua-San-Juan_newsfull_h.jpg
 http://www.ticotimes.net/var/tico/storage/images/media/images/news-photos/san-juan-river/533316-1-eng-US/San-Juan-River_newsfull_h.jpg

Hier het betwiste gebied en een oud kanaal dat men uitdregt:
 http://3.bp.blogspot.com/_MsttoDROu1o/TN2jU0XgY_I/AAAAAAAAHAo/dp-VSpQY_fY/s1600/Nicaragua-Costa%2BRica%2BMap.jpg
(zie verschil tussen de 2 mappen)
 http://lamuertedelpapel.com/documentacion/wp-content/uploads/2010/11/isla-calero.jpg

Foto van bomenkap en het te graven kanaaltje; dit is nu wat Costa Rica op de kast jaagt:
 http://www.elpais.cr/imagenes/noticias/36657_tb21110calero.png


Hondurezen halen grenspalen Nicaragua weg 
MM - 04.12.2010 18:51

Hondureños quitan mojones en frontera con Nicaragua
 http://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/89537

 http://translate.google.com/#es|nl|http%3A%2F%2Fwww.elnuevodiario.com.ni%2Fnacionales%2F89537 en druk op translate

=> Rond een rivier die na een orkaan haar loop verandert heeft en nu in de provincie Chinandega van Nicaragua is komen te liggen, hebben Hondurezen grens-markeerders weggehaald.

Dit kan een opzetje zijn voor een vergelijkbaar grensconflict als de rivier San Juan.
ES biedt hulp? / NI weigert wereldbank 
MM - 04.12.2010 20:56

 http://noticias.terra.com.pe/internacional/espana-dispuesta-a-contribuir-a-superar-conflicto-costa-ricanicaragua,03cf2ea6872bc210VgnVCM10000098f154d0RCRD.html
=> Spanje biedt aan om de onderhandelingen te leiden tussen Costa Rica en Nicaragua.

Ja, ja; en en-passent voor hun belangen van TYPSA S.A. waterwerken te Madrid op te komen die ze eerder via een internatioinale hulp bank een dwangorder voor een waterdam in Nicaragua hadden gegeven?

Zoals Nicaragua en anderen hier tegen protesteren:

Movimientos sociales rechazan participación de Banco Mundial en Cumbre del Cambio Climático
 http://www.diariocolatino.com/es/20101204/portada/87115/
=> Sociale bewegingen demonstreren tegen deelname van de Wereld bank aan de Klimaat Top.
President Honduras: geen bewijzen tegen NI 
MM - 05.12.2010 21:56

Presidente hondureño niega que Nicaragua entrene campesinos rebeldes
 http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jUT1kqRlhx4pane-8P6t-zzXSnug?docId=CNG.9109eeded14e2024dcf2b98643c5773d.301

 http://translate.google.com/#es|nl|http%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fhostednews%2Fafp%2Farticle%2FALeqM5jUT1kqRlhx4pane-8P6t-zzXSnug%3FdocId%3DCNG.9109eeded14e2024dcf2b98643c5773d.301 en druk op translate

=>
President van Honduras Porfirio Lobo heeft zaterdag ontkend dat er bewijzen zijn dat Nicaragua opstandige boertjes zou trainen, iets wat afgelopen woensdag veiligheids minister Oscar Alvarez beweerde.
Hij zei woensdag dat er opstandelingen met wapens en traingn van Nicaragua Honduras binnenkomen. De minister zegt bewijzen te hebben dat AK-47, M-16 en mogelijk zwaardere wapens vanaf Nicaragua het land binnenkomen.
De regio kent landgeschillen en ook heeft een rijke grootgrondbezitter 5 boertjes laten doodschieten door bewakers die het terrein opwilden.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.