english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Europese Unie 'Bakermat van de Democratie'?
Tommy Ryan - 01.10.2010 12:12

Afgelopen woensdag 29 september vonden er twee belangrijke evenementen plaats in Brussel. Er was een grote vakbondsdemonstratie (80.000 man) van de vakbondsfederatie ETUC plaats en was er een overleg van de voorzitter van Frontexi met de financiële top van de Europese Unie (EU) met als thema “het verfijnen van de EU-grensbeveiliging”. In verband met het No Border Campii dat deze week in Brussel plaats vind hebben mensen bij deze top actie proberen te voeren tegen het migratiebeleid van de EU. Woensdag zijn echter bijna alle demonstranten van het No Border Camp in Brussel zeer gewelddadig door de Brusselse politie gearresteerd.

Vroeg op de dag is er een lichte verstoring geweest van de Frontex-top waarbij in een korte tijd vele activisten hardhandig werden gearresteerd. Zij probeerden een tegengeluid te laten horen met betrekking tot het migratiebeleid dat de EU handhaaft waar Frontex de uitvoerder van is. De top laat duidelijk zien waar de interesses liggen van dit migratiebeleid. Dit in tegenstelling tot het geloof van de activisten dat een rechtvaardige wereld juist geen grenzen zouden moeten bevatten en dat deze enkel dienste staan van een ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld.





No Border Camp activisten en de vakbondsdemonstratie
De demonstratie die woensdagmiddag om 13:00 van start zou gaan, stond in het thema van de bezuinigingen die heel de Europese Unie zullen treffen. Onder het motto 'voor een duurzame en zelfregulerende economie' trokken de 80.000 demonstranten door het centrum van Brussel.
Veel activisten die zich op het No Border Camp bevonden zijn ook begaan met de sociale thema's als arbeidersstrijd, het recht op goede gezondheidszorg, onderwijs etc. die op deze betoging aangesneden werden. Om de demonstratie van woensdag te ondersteunen en deze daarnaast ook met het migratieonderwerp te verbinden was een groot deel van de No Border-activisten van plan zich bij deze demo te voegen.

Politieoptreden

Op woensdag werden er 244 mensen gearresteerd. Activisten die zich van het No Border Camp richting de stad bewogen werden niet ver van het kamp al tegengehouden en uit de straten gepakt in razzia's. ME-busjes zette straten af waar activisten in liepen, agenten in burger stonden plots op in bussen om mensen er uit pakken enz. Dit alles ging gepaard met veel geweld. Niet mee willen werken aan een arrestatie stond gelijk aan neergeslagen worden of pepperspray in het gezicht. Daarna werd men, geboeid met handen op de rug in tie-wraps, vaak zorgend voor afknelling van de handen doordat deze te hard werden aangetrokken, afgevoerd naar een centraal punt niet ver van het No Border Camp. Daar, op een kruispunt, onder veel machtsvertoon, werden de demonstranten in omgebouwde stadsbussen werden geladen en afgevoerd.

Onder de arrestanten bevonden zich naast de vele No Border-activisten ook een flink aantal toevallige omstanders die er 'alternatief' (cq. verdacht) uit zagen en een 'potentieel gevaar' zouden vormen. Uiteindelijk hebben circa 50 mensen zich alsnog in het radicale blok van de vakbondsdemo weten te verzamelen. Zij werden echter alsnog gearresteerd. De politie heeft hen met getrokken knuppel en de inzet van pepperspray hardhandig uit de demonstratie verwijderd en gearresteerd.
De arrestanten zijn de volle 12 uur vastgehouden op een nieuw betonnen complex in het Brusselse reserve bureau. De situatie op het politiebureau was schandalig. Na een aantal uur in te volle groepscellen te hebben gezeten werden, onder bedreiging politiehonden in te zetten en met het aanbod 'dan naar de WC te mogen', uiteindelijk de mannen van de vrouwen gescheiden en mensen administratief 'verwerkt'.

Uiteindelijk werden mensen met 25 op cellen voor 18 gezet met pisbakken aan de muur. Vrouwen konden echter fluiten naar een WC en moesten, gedwongen door de situatie, in de hoek plassen of in het kleine aantal flesjes water dat men ontving. Sommige groepen kregen maar voor de helft van het aantal mensen een flesje water en ook het eten bestond slechts uit een Luikse wafel. Dit voor een hele dag van 's middags 12:00 tot middernacht.

De politie in het bureau was uitermate gewelddadig en dit uitte zich bij vrijlating nog even in de foto die van elke arrestant werd genomen. Werd er niet meegewerkt – 'even recht in de camera kijken' – dan volgde houdgrepen en stompen in het gezicht om mensen tot medewerking te dwingen.

De politieke willekeur van de arrestaties waren terug te vinden in het feit dat uiteindelijk alle arrestanten op steenworpafstand van het No Border Camp werden gedumpt.

Reactie van de politie en media

Er is in de media een sterkte stemmingmakerijiii geweest tegen de 'radicale' activisten. Al een week voor de demonstratie zou plaats vinden stonden de kranten in België er bol van dat Brussel zich zou opmaken voor een dag van rellen. Dit allemaal gebaseerd op informatie van de politie die met dergelijke berichtgeving zichzelf als 'maatschappelijk belang' verschaft als beschermer van de publieke orde en dit daarnaast gebruiken als rechtvaardiging voor hun totalitaire autoritaire beleid. Met de arrestaties hebben ze hun 'functionaliteit' enkel (proberen te) bevestigd.
Volgens de reactie van de politie in de media was de reden van de arrestaties dat de activisten "voorwerpen die niet in een betoging thuishoren" bij zich zouden hebben gedragen. In werkelijkheid gaat het hier over zakmessen om brood mee te snijden of smeren,een spuitbus of sjaals. Volgens een reactie van de politie hebben zij bij deze actie samengewerkt met de organisatie van de demonstratie: "Aan de Hallepoort gebeurde nog een groot aantal aanhoudingen, in samenwerking met de organisatie van de betoging".

Het is echter nog onduidelijk of dit statement klopt. Is dit echter waar, dan is dit een grote schande voor UTCU en moeten de vakbonden verantwoordelijkheid nemen en hier uiterst kritisch op zijn. Wat al wel duidelijk is, is dat er qua communicatie in ieder geval niets is gedaan om aan de rest van de demonstratie duidelijk te maken dat de politie mensen uit de demonstratie aan het arresteren was. Dit is op zichzelf al erg kwalijk. De vakbonden moeten er voor waken dat zij zich niet gaan lenen als verlengstuk van de staat en haar politieapparaat. Er wordt zo een onderscheid gemaakt tussen wie hen mogen steunen en wie niet, hoe hun achterban zich moet kleden, gedragen en mag uiten.
In de berichtgeving in de reguliere media is een groot gebrek aan achtergrond. Dit is erg zorgelijk daar dit bij veel mensen zorgt voor een vertekende beeldvorming. Ook worden de politieke gevolgen totaal buiten beschouwing gelaten. Dit terwijl deze significant zijn.
Recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van organisatie staan ernstig onder druk

Wat betreft de Europese Unie en haar houding ten opzichte van de oppositie heeft deze zijn ware gezicht weer laten zien. De Europese Commissie maakte op deze dag van de demonstratie doodleuk bekend dat zij de lidstaten desnoods zullen dwingen strengere bezuinigingen door te voeren als ze hun 'zaken niet op orden hebben'. José Manuel Barroso liet bij deze reactie weten dat 'het juist sociaal is dat andere lidstaten worden gedwongen met sancties als ze hun zaken niet op orde hebben omdat anders de belastingbetaler de rekening gepresenteerd zou krijgen.' Ze lijken echter allen te lijden aan chronisch geheugenverlies als het gaat om waar de rekening van de bezuinigingen vandaan komen. Deze zijn terug te leiden naar de banken die in Europese lidstaten zijn uitgekocht. Zo komt ook in Nederland het gat in de begroting nagenoeg overeen met de kosten van de overname van ABN-Amro.

Als een bevolking zich zodanig moet beperken dat ze rekening moet houden met zaken als waarvoor de Brusselse politie mensen heeft kunnen arresteren, zullen we ons moeten afvragen wat onze bewegingsvrijheid in het 'moderne Europa' gaat zijn. Dat je jezelf als demonstrant voor een simpele demonstratie moet beschermen tegen een (internationaal) staatsapparaat is van de gekken. We moeten ons afvragen waarom mensen zichzelf tegen de politie moeten beschermen.

Je mening uiten is namelijk bij voorbaat al een 'potentiële ordeverstoring'. Onder dit motto wordt er door de politie dan ook bij demonstraties veelvuldig gebruik gemaakt van permanente surveillance met video-opnamen en foto's van de bezoekers. De privacy van demonstranten is hierbij in het geding en de vrijheid om je mening uiten staat, als je bij voorbaat al als verdachte wordt behandeld, hiermee ernstig onder druk. Buiten beschouwing gelaten wat alle repressie doet aan vervreemding en isolatie, wat er ook zeker een doel van is.

Voor veel mensen is het niet inspirerend om enkel een rondje te lopen, te moeten luisteren naar uren van speeches om vervolgens weer naar huis te mogen om te horen over 'hoe een geweldig succes de demonstratie' was en later te merken dat er toch niets mee gedaan wordt. Als demonstreren zo'n belangrijk grondrecht is in de 'bakermat van de democratie' – zoals de EU zichzelf graag ziet – waarom wordt dan de drempel om je mening kritisch te uiten zo verhoogd? Of het jezelf vrij organiseren zo bemoeilijkt? Waarom is deze situatie zo veel anders dan de situatie in Iran of China? De mate van onderdrukking is nog lager, maar de vorm is al erg vergelijkbaar. De vrijheid om je mening te verkondigen en je vrijheid hiervoor zelf een gepaste manier te kiezen komt in het nieuwe Europa ernstig in het geding als we dit zo door laten gaan.
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa militarisme natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
Verandering aub. 
Tommy Ryan - 01.10.2010 12:14

Kan er als titel van worden gemaakt: Europese Unie 'Bakermat van de Democratie'? De andere titel was te lang voor Indymedia.
Indymedia: stekeblinde politieke correctheid 
Walgvogel - 01.10.2010 12:43

Misschien zou Indymedia zelf de vrijheid van meningsuiting eens kunnen beginnen te eerbiedigen. Tot dusver worden artikelen die de redactie niet zinnen weggecensureerd. Indymedia, een sekte van gelijkdenkende en vooral stekeblinde fundamentalisten. Laat me niet lachen!!!
kopenhagen model 
NN - 01.10.2010 13:08

Het is 'interessant' om te zien hoe de autoriteiten in Brussel het model van preventieve arrestaties van de COP15 (Kopenhagen) overgenomen hebben. Dat wil zeggen: het radicale/anti kapitalistische blok uit een demonstratie verwijderen en iedereen preventief arresteren.
In de volgende video zie je hoe iedereen die zicht in/in de buurt van het anti kapitalistische blok bevindt van de demonstratie geïsoleerd wordt om vervolgens, in een zijstraat gedreven, gearresteerd te worden.

 http://joettx.blip.tv/file/4185203/

In Brussel werden mensen echter ook al op weg naar de demonstratie opgepakt, volgens de politiecommissaris was het zijn van anarchist voldoende reden om mensen te arresteren. In de Standaard van donderdag 30 september verklaard hij: “Daarnaast werden 96 anarchisten gearresteerd die zich bij de betoging wilden voegen” ( http://www.indymedia.nl/nl/2010/09/69822.shtml)

Opvallende is dat de regulieren media hier in Kopenhagen nog wel melding van maakten, maar het nu al volledig lijken te negeren.



@walgvogel 
Bart - 01.10.2010 15:23

Walgvogel: begin dan je eigen site! Indymedia zal je niet tegenhouden hoor.
niet alle uniformen zijn blauw 
marjan - 02.10.2010 01:12

zeer duidelijke beelden van het politieoptreden op 29 sept.
 http://www.youtube.com/v/-IU7PIk6kV4?hl=fr&fs=1

Website: http://bxl.indymedia.be
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.